واضح آرشیو وب فارسی:فارس:
فراز و فرودهای نمایش «هرج و مرج منظم»
نمایش «هرج و مرج منظم» نام تئاتری است که این روزها در خانه هنرمندان، تالار استاد عزت الله انتظامی ساعت ۲۰:۳۰ دقیقه روی صحنه میرود.
خبرگزاری فارس _ گروه تئاتر و سینما، نمایش «هرج و مرج منظم» روایتی از دوران اول انقلاب در یکی از روستاهای عشیرهای نزدیک مرز عراق است که در بحبوحه جنگ ایران و عراق با مشکلاتی روبرو است. عشیره پس از انقلاب شاهد حضور استواری در پاسگاه محله یا روستاست که سعی کرده مردم را از مزاحمتهای اشرار رها کند اما در ادامه کار با مشکلاتی روبروست، حضور و نفوذ اعضای گروهک منافقین و فعالیتهای آنان از یک سو و مشکلاتی که بازماندگان و شرکای اشرار منطقه برای مردم ایجاد میکنند مامور دولت را در نسبت با رئیس و بزرگ عشیره در فضای جدیدی قرار داده است.
گرچه نمایش «هرج و مرج منظم» در زمره نمایشهای خوب اجراهای رو صحنه در حال حاضر محسوب میشوند اما بدون اشکال نیست. در محتوا، این اثر نتوانسته اصل و هدف نمایش را به مخاطب عرضه کند، در بخشهایی از نمایش مخاطب با پسر رئیس عشیره روبروست که از دانشگاه اخراج شده و به همراه دو تن از دوستان خود که متعلق به سازمان منافقین هستند که به عشیره آمده و برخلاف پدرش با «استوار» که نماینده حکومت تازه نوپای انقلاب است مشکل دارد اما شما تا انتها متوجه نمیشوید که پسر رئیس عشیره نماینده سازمان منافقین است یا رویاهای پان عربیستها را در سر دارد، رجوع به دیالوگها مخاطب را بیشتر مشوش میکند، انگار نویسنده تئاتر به سبک پایان بازهای سینما که تصمیم گیری را به عهده مخاطب میگذارد خواسته آنگارادتر برخورد کند و تماشاکر هرجور دوست داشت در مرود جایگاه پسر عشیره فکر کند.
مخاطب با یک هرج و مرج دیگر نیز مواجهه است و اینکه من در حال تماشای چه چیزی هستم؟ داستان دعوای قبیلهای که جماعتی بر اساس ساختار ذهنی، فرهنگی و سنتی نمیخواهند حضور یک بیگانه را در خود قبول کنند یا روایت خطی و سلکت شده از ابتدای انقلاب در یک روستای کوچک که از قضا حالا به مرز عراق نیز نزدیک است یا نه، کارگردان نمایش قصه شعاری تری را برای نمایش انتخاب کرده و میخواهد بگوید من در حال نمایش «استوار» به عنوان قهرمانم که نماینده انقلاب است و بعد از مدت ها آمده تا مردم را از شر عناصر نامطلوب برهاند و چه جملهای عجیبتر و کلی تر از این که «نمایش همه اینها هست و نیست». گفتگوی من با یکی از مسئولان حامی نمایش مرا به هدف نمایش نزدیک کرد، نشان دادن وحدت و اینکه تفرقه از دشمن خارجی بدتر است مقصودی است که حقیقتا در اثر وجود ندارد، نشان دادن اشرار و نزدیکی محل نمایش به مرز عراق ظاهرا قرار بوده ما را به این معنا نزدیک کند. همه موارد گفته شده را به پایان مبهم نمایش اضافه کنید، گویی نمایشنامه نویس و کارگردان هر دو خواسته اند از نتیجه گیری شعاری در انتهای کار جلوگیری کنند اما نمی دانستهاند دقیقا باید چه کنند تا مخاطب را به مقصود محتوایی نمایش نزدیک کنند، روایت میتوانست زودتر از این تمام شود و مخاطب همین نتیجهای را در ذهن داشته باشد که در پایان انتخاب شده فعلی توسط کارگردان دارد. ریتم کار دو نیمه دارد، در نیمه ابتدایی شما با فضاسازیهای خوبی روبرو هستید، باز طنز مناسب کار مخاطب را همراه میکند و دیالوگها در جهت تعریف داستان است، کاراکترهای نمایش گرچه زیادند اما بجز یکی دو شخصیت بقیه به روند داستان کمک میکنند اما هرچه از نیمه به سمت انتها میرویم داستان روایت جدیتری پیدا میکند که در مقاطعی خسته کننده است.
به جز یکی دو بازی خوب عمده بازیگران متوسط اما رو به رشد است و این برای گروه جوان باران البته بشرط بقای کار گروهی درآنان یک امتیاز ویژه محسوب میشود، با آنکه در کاتالوگ نمایش از مشاور لهجه نام برده شده لهجه کار دائما نواسان دارد و برخی شخصیتها مثل بزرگ عشیره نمیتواند لهجه عربی در محاوره فارسی را درست و به اندازه نشان بدهد. گروه فرهنگی هنری باران در حال تجربه است و بدون شک در فضای کنونی تئاتر کشور ادعایی بجز آنکه سعی دارد نمایش سالم و مناسب برای همه خانواده به روی صحنه ببرد ندارد و از این حیث باید به آنها تبریک گفت و تشکر کرد از نهادو نهادهایی که از چنین گروههایی در فضای هنری کشور حمایت میکنند. نمایش «هرج و مرج منظم» به نویسندگی هادی اسلامی و سروش صدوقی و به کارگرانی وحید آقاپور با بازی: علی اکبر احمد آخوندی، سید امیر احمدی، محمدرضا ارکان، علی العبادی، سینا امینی، مرتضی اسلامی، مسعود پورکاظمی، ایمان حریرچیان، آرین عزیزی، مسعود مسعود غزنچایی، ابوالفضل قائمی، سیدعلی میری و علی واسعی تا بیست و چهارم مهرماه ساعت ۲۰:۳۰ در خانه هنرمندان، سالن استاد عزت الله انتظامی روی صحنه میرود. انتهای پیام/ج
94/07/21 - 00:14
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 40]