تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 13 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):هر كس نيّتش خوب باشد، توفيق ياريش خواهد نمود.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1837327421




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

قاچاق کالا یا اقتصادشویی؛ از ابهام آمار تا واقعیت بازار


واضح آرشیو وب فارسی:شبکه خبر: قاچاق کالا یا اقتصادشویی؛ از ابهام آمار تا واقعیت بازار


درششمین نشست هیات نمایندگان اتاق تهران، ریشه‌های شکل‌گیری قاچاق و مبارزه با آن بررسی شد؛ مسئله‌ای که برای فعالان بخش خصوصی حائز اهمیت فراوان است و از مهمترین ریسک‌های بنگاه‌های اقتصادی در کشور محسوب می‌شود. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر به نقل از خبرگزاری صدا و سیما ؛ مجتبی خسروتاج به عنوان عضو هیات نمایندگان اتاق تهران و قائم‌مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت با ارائه برخی آمار و ارقام، گزارشی از آخرین وضع قاچاق، عوامل شکل گیری و راهکارهای مقابله با آن پرداخت.

وی گفت: در حوزه واردات براساس اعلام نظر استان‌های مرزی و کشفیات انجام شده اقلامی که بیشترین حجم قاچاق را به خود اختصاص داده‌ لوازم آرایشی و بهداشتی، لباس و کفش، سیگار، لوازم خانگی، پارچه، تلفن همراه، تجهیزات پزشکی و پارچه چادر مشکی است.

خسروتاج، سوخت را عمده‌ترین کالای صادراتی قاچاق بیان کرد و از برخی کالاهای یارانه‌ای مثل گندم و آرد و دیگر اقلام تحت نظام کنترل قیمت نیز از دیگر اقلام صادراتی قاچاق نام برد.

قائم‌مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت بیشترین برآورد ارزش دلاری قاچاق کالای وارداتی را به طلا با ارزش 3 میلیارد دلار مربوط دانست و گفت: برآورد ارزش قاچاق البسه و پوشاک برابر 2.7 میلیارد دلار، لوازم خانگی 2.1 میلیارد دلار، گوشی تلفن همراه 1.8 میلیارد دلار، رایانه و قطعات 1.5 میلیارد دلار، لوازم یدکی 1.5 میلیارد دلار، لوازم آرایشی و بهداشتی 1.1 میلیارد دلار و سیگار 912 میلیون دلار است.

دلایل شکل‌گیری قاچاق چیست؟

خسروتاج در ریشه‌یابی علل بروز پدیده قاچاق از عواملی چون بالا بودن سود و حقوق گمرکی (تعرفه)، ممنوعیت و غیرمجاز بودن کالاهای مورد نیاز کشور، تشریفات متعدد واردات رسمی، فرار از الزامات استاندارد و ضوابط کمی و کیفی وارداتی، عدم پاسخگویی تولیدات به سلائق مورد نظر مصرف‌کننده، شرایط اقتصادی، اجتماعی و بیکاری در مناطق مرزی و دوگانگی اقدام در کنترل قیمت کالای خارجی و داخلی یاد کرد.

او گفت: برخی بسترهای قانونی نیز تسهیل‌کننده قاچاق است که از جمله می‌توان به سوءاستفاده از ظرفیت معافیت کالای همراه مسافر، تجارت مرزی، ملوانی و پیله‌وری و تعدد طبقات تعرفه‌ای اشاره کرد.

این عضو هیات نمایندگان اتاق تهران با اشاره به پیامدهای اقتصادی و اجتماعی ناشی از قاچاق کالا مانند تضییع حقوق دولت، رعایت نشدن استانداردهای فنی، ایمنی و سلامتی کالا، لطمه به تولید داخل، کاهش اشتغال و شکل‌گیری اقتصاد زیرزمینی گفت : مبارزه با قاچاق کالا و ارز چالش‌های متعددی پیش‌روی خود دارد که باید برای آنها برنامه‌ای دقیق و همه‌جانبه داشت.

وی گفت: یکی از چالش‌های مبارزه با قاچاق مشکل اشتغال در استان‌های مرزی است زیرا جایگزینی برای آن وجود ندارد و افرادی که شغل پیدا نمی‌کنند به سمت قاچاق می‌روند. از طرفی مردم به خرید کالای خارجی علاقه نشان می‌دهند و به هنگام خرید توجهی به قاچاق بودن کالا ندارند ضمن اینکه کالای قاچاق به دلیل پرداخت نکردن عوارض و سود گمرکی قیمت ارزان‌تری نسبت به کالایی دارد که به طور رسمی به کشور وارد شده است.

خسرتاج افزود: فعالیت باندهای ذی‌نفوذ در قاچاق کالا، عدم کنترل مناسب مرزها به دلیل گستردگی و ضعف ساختاری، عرضه مجدد کالای کشف شده قاچاق در بازار توسط سازمان اموال تملیکی، فساد نظام اداری و تشدید اختلاس و رشوه با بالا بردن سطح کنترل‌ها از دیگر چالش‌های پیش‌روی برنامه‌های مبارزه با قاچاق کالاست.

قائم‌مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت وضع تحریم‌ها را نیز در افزایش قاچاق موثر دانست و گفت: به دنبال تحریم برندهای معتبر از راه‌اندازی نمایندگی در کشور ما منع شدند و به این ترتیب راه برای قاچاق کالاهای آنها به کشور باز شد.

به گفته خسروتاج اعمال تبعیض در مجوز واردات نیز در شکل‌گیری و افزایش قاچاق کالا نقش دارد.

چه راهکارهایی برای مبارزه با قاچاق موثر است؟

مجتبی خسروتاج در ادامه سخنان خود به راهکارها و رویکردهای مبارزه با قاچاق کالا پرداخت و گفت: در ابتدا باید هزینه قاچاق افزایش و این فعالیت غیراقتصادی شود. برای این کار می‌توان از ابزار کاهش هزینه واردات رسمی با پایین آوردن تعرفه استفاده کرد. در مقابل مجازات‌هایی که برای قاچاقچیان کالا و عرضه‌کنندگان کالای قاچاق در نظر گرفته می‌شود باید بسیار بیشتر از آنچه اکنون هست باشد.

وی با خنده‌دار توصیف کردن مجازات‌های کنونی برای قاچاق کالا و ارز گفت : این مجازات‌ها بازدارنده نیست در حالی که در دیگر کشورهای دنیا برای قاچاق مجازات‌های سنگینی در نظر گرفته شده است.

خسروتاج ادامه داد: کنترل شدید مرزها و مبادی ورودی و خروجی، کنترل شدید در سطح عرضه و زنجیره توزیع و تسهیل فرآیند تجارت رسمی کشور و حذف موانع زائد می‌تواند از دیگر رویکردهای مبارزه با قاچاق کالا باشد.

وی تاکید کرد: نظام اقتصادی کشور باید شفاف شود و برای مردم نیز فرهنگ‌سازی صورت گیرد تا تقاضایی برای کالای قاچاق نباشد.

خسروتاج هم‌چنین استفاده از دیپلماسی منطقه‌ای برای مقابله با باندهای قاچاق کالا در خارج از مرزهای کشور را از دیگر راهکارها دانست.

این عضو هیات نمایندگان اتاق تهران، کالاهای اولویت‌دار در مبارزه با قاچاق کالا را گوشی تلفن همراه، لپ‌تاپ، تبلت و مودم، سیگار، پوشاک و پتو و لوازم آرایشی و بهداشتی بیان کرد.

پس از سخنان مجتبی خسروتاج پیرامون قاچاق، ریشه‌ها و راهکارهای مبارزه با آن، نوبت به فعالان اقتصادی رسید تا دیدگاه های خود را در این زمینه مطرح کنند.

 انتقاد از تعداد بالای اسناد واردات

ولی‌اله افخمی‌راد معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز به کاهش طبقات تعرفه به 10 مورد در سال جاری اشاره کرد و گفت: بنا به تصویب هیات وزیران، تا سال 96 تعداد طبقات تعرفه باید به شش مورد کاهش یابد.

رییس سازمان توسعه تجارت افزود: در حال حاضر تعداد بالای اسناد برای واردات رسمی موجب افزایش هزینه‌های واردات برای فعالان اقتصادی می‌شود و از این رو، باید تعداد اسناد مورد نیاز برای واردات را کاهش دهیم.

این عضو هیات نمایندگان اتاق تهران همچنین در مورد مناطق آزاد گفت: در این مناطق خرده‌فروشی کالا به شکل گسترده وجود دارد که عملاً منجر به افزایش حجم واردات غیررسمی می‌شود.

نرخ غیرواقعی ارز قاچاق را تشدید می‌کند

محمدرضا نجفی‌منش عضو هیئت نمایندگان اتاق تهران، اصلی‌ترین عامل تشدید قاچاق در کشور را واقعی نبودن نرخ ارز دانست و گفت: در حالی دولت اصرار به پایین نگه داشتن نرخ ارز دارد که این اتفاق منجر به تشدید قاچاق می‌شود.

نجفی‌منش افزود : واردات برخی از کالاها به کشور ممنوع نیست؛ مانند سیگار، اما از گوشه و کنار شنیده می‌شود که در کشور برخی مبادی برای قاچاق این کالا وجود دارد و کشف این مبادی ورودی برای دولت کار چندان سختی نیست.

وی پیشنهاد داد دولت علاوه بر مبارزه جدی‌تر با قاچاق به اصلاح نرخ ارز به عنوان یکی از ریشه‌های اصلی آن بپردازد.

 برخی قوانین در تشدید قاچاق موثر است

علیرضا کلاهی دیگر عضو هیئت نمایندگان نیز برخی قوانین را در تشدید پدیده قاچاق موثر دانست.

وی که عضو هیئت مدیره یکی از شرکت ‌های تامین‌کننده کالاهای الکترونیک است ، گفت : برابر بررسی شرکت ما ، فروش برخی از کالاها به طور چشمگیری افت کرده است زیرا در بازار نمی‌توان کالای قانونی پیدا کرد.

کلاهی به بازار گوشی تلفن همراه اشاره کرد و افزود: به طور نمونه گوشی‌های آیفون که به صورت قانونی و رسمی وارد شده باشد در بازار موجود نیست. قوانین سختگیرانه واردات قانونی منجر شده است که در بازار گوشی تلفن همراه و تبلت به سختی بتوان کالای وارداتی رسمی و قانونی یافت.

مناسب‌ترین زمان برای اصلاح قیمت سوخت

مهدی پورقاضی نیز در سخنان خود با تایید گفته محمدرضا نجفی‌منش، نرخ ارز را عاملی تعیین‌کننده در افزایش قاچاق بیان کرد.

وی با اشاره به کاهش جهانی قیمت سوخت گفت: تردیدی نیست که برای جلوگیری از افزایش قاچاق سوخت باید قیمت آن واقعی شود و احتمالاً زمان کنونی که قیمت جهانی سوخت کاهش یافته است ، بهترین زمان برای انجام این اصلاح قیمت باشد. پورقاضی با اشاره به توزیع کالای قاچاق در واحدهای مختلف صنفی افزود: اگر تلاشی در جهت شفاف شدن معاملات در اصناف صورت گیرد به نحوی که تامین‌کننده اصلی مشخص باشد می‌توان فهمید که کالای قاچاق چگونه در کشور توزیع می‌شود و جلوی مسیرهای آن را مسدود کرد.

عضو هیئت نمایندگان اتاق گفت : دولت باید روی شفاف شدن معاملات اصناف کار کند و از آنها بخواهد که حتما برگه خرید و فروش صادر کنند.

وی همچنین بر کنترل بیشتر روی مرزهای کشور تاکید کرد و گفت: در پاکستان کالای ایرانی را به عنوان کالای قاچاق می‌شناسند چون از مرزهای جنوب شرقی کالاهای ایرانی به این کشور قاچاق می‌شود.

نظارت بیشتر روی مناطق جغرافیایی اصلی برای قاچاق

سیدحامد واحدی نیز یکی را راهکارهای مقابله با افزایش قاچاق را فرهنگ‌سازی در جامعه دانست.

واحدی با تاکید بر کوچک کردن دولت و بزرگ کردن بخش خصوصی گفت: بزرگ شدن بخش خصوصی خود یک عامل برای کاهش قاچاق است و در اقتصاد متمرکز دولتی انگیزه برای قاچاق کالا بسیار بیشتر است.

عضو هیئت رئیسه اتاق تهران گفت: درست است که نظارت و کنترل روی تمامی مرزهای آبی و خاکی کشور کار سخت و دشواری است اما می‌توان روی مراکز اصلی قاچاق نظارت بیشتری داشت.

واحدی با اشاره به جزیره قشم به عنوان یکی از مراکز قاچاق مازوت و گازوییل به خارج از کشور افزود: مگر کنترل یک جزیره کوچک چقدر سخت است که نمی‌توان جلوی قاچاق کالا و سوخت را در آن گرفت؟

منبع مالی قاچاق کالا، درآمد قاچاق سوخت است

علی شمس اردکانی با مقایسه میزان قاچاق سوخت به خارج و قاچاق کالا به داخل کشور، گفت: تامین مالی قاچاق برای واردات از طریق قاچاق سوخت انجام می‌شود.

عضو هیئت نمایندگان اتاق تهران گفت: میزان قاچاق سوخت 15 تا 20 میلیارد دلار است و همین مقدار نیز کالا به داخل کشور قاچاق می‌شود. با توجه به اینکه قیمت کالای قاچاق در داخل ایران ارزان‌تر از مبداء است، می‌توان به این نتیجه رسید که این تفاوت تنها از طریق اختلاف قیمت زیاد سوخت در داخل و خارج از کشور تامین می‌شود.

شمس اردکانی با بیان اینکه قیمت یک کالای قاچاق ساخت ترکیه در تبریز ارزان‌تر از ترکیه است، گفت: اختلاف قیمت سه تا هفت برابری سوخت در داخل با خارج مرز کشور ما تامین‌کننده قاچاق کالا و ارزان‌تر بودن آن در داخل است.

این فعال اقتصادی افزود: قاچاق سوخت در کشور ما به صورت سازماندهی شده و متمرکز است. چندی پیش در قشم یک خط لوله زیردریایی کشف شد که از طریق آن سوخت قاچاق می‌شد. مشخص است که احداث چنین خط لوله‌ای کار هر کسی نیست. همین کشف برای پیدا کردن قاچاقچیان سوخت نشانه‌های لازم را به ما می‌دهد. به قولی برای عاقل اشاره‌ای کافی است.

معرفی واردکنندگان برتر

حسن فروزان‌فرد دیگر عضو هیئت نمایندگان اتاق تهران نیز شناسایی و به رسمیت شناختن واردکنندگان حرفه‌ای را یکی از راهکارهای مقابله با قاچاق دانست.

فروزان‌فرد افزود: همانگونه که همه ساله طی همایشی، صادرکنندگان نمونه ملی معرفی و از آنها تجلیل می‌شود، این اتفاق باید برای واردکنندگان نیز رخ دهد و برترین‌های این حوزه نیز شناسایی و معرفی شوند.

وی همچنین به مقوله عرضه و تقاضا اشاره کرد و گفت: پیاده‌سازی مکانیسم عرضه و تقاضا در اقتصاد کشور می‌تواند یک ابزار قوی برای مبارزه با قاچاق باشد.

عضو هیئت نمایندگان اتاق تهران در عین حال به نقش اصناف در مقابله با این پدیده اشاره کرد و گفت: جایگاه اصناف هنوز شفاف و روشن نیست در حالی که این بخش می‌ تواند در کاهش قاچاق نقش پررنگی داشته باشد.

 پیشنهاد برای کاهش حقوق ورودی

پدرام سلطانی نیز درباره پدیده قاچاق و راه‌های مقابله با آن گفت: باید تعرفه برخی کالاها کاهش یابد و به صفر نزدیک شود.

سلطانی با تاکید بر اهمیت پدیده قاچاق در اقتصاد درخواست کرد این موضوع در دستور کار کمیسیون‌های مشورتی اتاق تهران قرار بگیرد و همایشی نیز در سطح ملی با این موضوع از سوی اتاق بازرگانی برگزار شود.

وی یکی از دستاوردهای شوم تحریم را، مشروع کردن قاچاق در کشور بیان کرد و دلیل آن را قطع ارتباط های بانکی با خارج از کشور دانست.

عضو هیئت نمایندگان اتاق تهران همچنین با بیان اینکه قاچاق در کشور به سطح کلان در اقتصاد تبدیل شده است، افزود: هزینه‌های قاچاق در کشور به شدت کاهش یافته است و از این رو راهکارهایی از جمله افزایش مجازات‌ها و جرایم دیگر برای مقابله با این پدیده جواب نمی‌دهد.

به گفته سلطانی، مبالغ کلان حاصل از خرید و فروش کالاهای قاچاق در نظام بانکی کشور قابل ردیابی است و بانک مرکزی در این زمینه می‌تواند ورود پیدا کند.

عضو هیئت رئیسه اتاق ایران به این نکته نیز اشاره کرد که شواهد در نگاه اول نشان می‌دهد عمده کالاهای قاچاق دارای تعرفه بالا هستند بنابراین یکی از راهکارهای مقابله با قاچاق، می‌تواند کاهش حقوق ورودی کالا باشد.

سلطانی در این زمینه به طلا اشاره کرد و گفت: همانند بیشترکشورهای  دنیا، حقوق ورودی طلا در کشور ما نیز باید صفر شود.

وی همچنین با اشاره به گوشی تلفن همراه، لپ‌تاپ و تبلت که جزو کالاهای عمده قاچاق است، افزود: با توجه به اینکه این دست از کالاها جزء محصولات فناورانه است، جای دادن آن در رده کالاهای وارداتی لوکس منطقی نیست و در اصلاح نظام حقوق ورودی و تعرفه‌ها، باید تعرفه چهار درصدی کنونی این کالاها به صفر تبدیل شود.

دولت باید به فکر عبور از رکود باشد

 محمد اتابک، دیگر عضو هیئت نمایندگان اتاق تهران، از حجم تغییر و تحولاتی که دولت سعی دارد در اقتصاد انجام دهد ابراز نگرانی کرد.

اتابک با بیان اینکه این حجم از تغییرات بر افزایش قاچاق نیز اثرگذار است گفت: دولت می‌خواهد در مدت کوتاه هم در نظام بانکی، هم در نظام مالیاتی، هم در صنعت و تولید و ... تغییر ایجاد کند که اثار نامطلوبی خواهد گذاشت.»

وی افزود: دولت در شرایط کنونی باید به فکر رکود ناشی از این همه تغییر باشد. اگر تورم بخشی از قرص نان مردم را برمی‌دارد، رکود تمام آن را می‌بلعد.

 گل به خودی سازمان اموال تملیکی

کاوه زرگران در سخنان خود سازمان اموال تملیکی را به عنوان معبری برای ورود کالای قاچاق به داخل کشور برشمرد و گفت: واردکنندگان کالا به ویژه در حوزه مواد غذایی با مقررات سخت‌گیرانه‌ای مواجه هستند. وقتی کالای آنها اجازه ورود پیدا نمی‌کند، بازگردانده نمی‌شود و در اختیار سازمان اموال تملیکی قرار می‌گیرد. این سازمان نیز این کالاها را به فروش می‌گذارد و دیده شده که همان واردکننده اولیه کالا را خریداری و وارد شبکه توزیع کرده است.

زرگران علاوه بر ضربه‌های اقتصادی قاچاق به مشکلات اجتماعی آن اشاره کرد و گفت: در زمینه کالاهایی چون آدامس که به صورت غیرقانونی وارد می‌شود از برخی مواد افزودنی به دست آمده از خوک استفاده شده است که برای جامعه مذهبی ما قابل قبول نیست.

وی در بخش دیگری از سخنانش به این نکته نیز اشاره کرد که وزارت صنعت ماده 103 قانون برنامه پنجم را به اجرا نمی‌گذارد.

به گفته زرگران در این ماده اعلام شده است که برقراری موانع غیرتعرفه ای و غیر فنی برای واردات در طول سال‌های برنامه به جز در مواردی که رعایت موازین شرع ایجاب می کند، ممنوع است در صورت وجود چنین موانعی دولت مکلف است با وضع نرخ‌های معادل تعرفه ای نسبت به رفع آن اقدام کند.

تردید نسبت به قاچاق 20 میلیارد دلاری

در ادامه این نشست، خوانساری نسبت به رقم 20 میلیارد دلاری قاچاق ابراز تردید کرد و آن را نتیجه برخی بزرگنمایی‌ها خواند.

رئیس اتاق بازرگانی تهران گفت: اگر به طور متوسط ارزش کالای هر کانتینر 50 هزار دلار باشد، روزانه حدود 1600 کانتینر 40 فوتی باید در جاده‌ها تردد کنند تا این مقدار قاچاق محقق شود.

خوانساری با تایید اینکه آمار قاچاق کالا در کشور بالاست افزود: به نظر من باید روی اعلام این آمار دقیق‌تر بود و با توجه به زیرساخت‌های حمل‌ونقل کشور بعید به نظر می‌رسد میزان قاچاق این اندازه باشد.

به گفته خوانساری به طور متناوب ارقام جدید از قاچاق کالا در کشور اعلام می‌شود و هر فردی که می‌خواهد به قاچاق اشاره کند رقم را بالاتر می‌برد و نتیجه این می‌شود که ستادی برای مبارزه با آن شکل می‌گیرد و هیاهویی می‌شود که در ان اصل ماجرا گم می‌شود.

خوانساری ادامه داد: قاچاق کالا در این حد نیست و کوله‌بری و قاچاق مرزی هم نمی‌تواند به رقم 20 میلیارد دلار برسد. محاسبه کنید چه تعداد کوله‌‌بر، قاطر و قایق لازم است تا این حجم از قاچاق کالا با توجه به نوع کالاهایی که وارد می‌شود، انجام گیرد.

وی افزود: تشدید مبارزه بدون از بین بردن ریشه‌های اصلی، مشکلات موجود را بیشتر می‌کند. ضرورت مبارزه با قاچاق در وهله نخست این است که آمار دقیق‌تری که با واقعیات منطبق داشته باشد ارائه شود.

جایگاه قاچاق ارز کجاست؟

محسن بهرامی ارض اقدس که ریاست کمیسیون تسهیل تجارت و توسعه صادرات اتاق تهران را برعهده دارد با اشاره به فعالیت‌های ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز در کشور گفت: برغم گذشت چندین سال از فعالیت این ستاد هنوز مشخص نیست که قاچاق ارز از نگاه متولیان مبارزه با این پدیده چه تعریفی دارد و اصلا قاچاق ارز در ایران چگونه رخ می‌دهد؟

عضو هیئت نمایندگان اتاق تهران تاکید کرد که سیاست دولت باید در مبارزه با قاچاق ارز مشخص شود.

بندر خصب؛ مبدا قاچاق به ایران

لطف‌اله سعیدی عضو دولتی هیات نمایندگان اتاق تهران نیز به این نکته اشاره کرد که باید قبح فرهنگی قاچاق در جامعه مورد توجه قرار گیرد و روی آن کار شود.

 سعیدی به بندر خصب که در حاشیه خلیج فارس و در کشور عمان قرار دارد اشاره کرد و با بیان اینکه این بندر به طور رسمی مبدا ورود کالای قاچاق به ایران است، گفت: چندی پیش در این بندر بودم و از نزدیک مشاهده کردم که چگونه به طور روزانه قایق‌ها و لنج‌های بزرگ و کوچک در این بندر از کالاهای قاچاق که عمدتاً پوشاک است پر و راهی جنوب ایران و به طور مشخص جزیره قشم می‌شود.

مقابله با قاچاق از مسیر آزادسازی تجارت

دیگر عضو بازرگان هیات نمایندگان اتاق تهران حضور نهادی چون بازار آزاد و تجارت آزاد را دلیل کمرنگ شدن قاچاق عنوان کرد و در این زمینه به تجارب کشورهای مهم در اقتصاد دنیا اشاره داشت.

سیدرضی حاجی آقا میری با بیان اینکه به هر میزان که تجارت در کشور بسته شود، شرایط برای قاچاق بیشتر فراهم می‌شود، گفت: باید درهای کشور را باز کرد و نیازهای مردم را پاسخ داد.

حاجی آقامیری به برخی دلایل بروز قاچاق در کشور از نگاه خود اشاره کرد و بخشی‌نگری در سیاست‌های اقتصادی و قوانین مالیاتی را از مهم‌ترین دلایل تشدید قاچاق خواند.

از هولوگرام استفاده شود

محمد امیرزاده نیز عمده مشکل قاچاق را به نظام تعرفه‌ای نسبت داد و ابراز امیدواری کرد با منطقی شدن تعرفه‌ها و کاستن از آن، حجم قاچاق کمتر و محدودتر شود.

این عضو هیئت نمایندگان اتاق تهران با تاکید بر لزوم استفاده از هولوگرام برای شناسایی کالای قاچاق از غیرقاچاق، نظر مسعود خوانساری در مورد میزان قاچاق را تایید کرد و گفت: تناسبی بین میزان 20 میلیارد دلار قاچاق با آنچه در بازار وجود دارد، دیده نمی‌شود.

نظام‌های رفتاری برای مبارزه با قاچاق

حسن عابدی جعفری دیگر نماینده دولتی هیات نمایندگان اتاق تهران نیز در سخنانی به تحلیل نظام‌های رفتاری در ایجاد قاچاق و در عین حال استفاده از این نظام‌ها برای مقابله با این پدیده اشاره کرد و گفت: برخی از رفتارهای انسانی، کنترل‌کننده‌هایی دارد که یکی از آنها انگیزه کسب سود بیشتر است که اگر مهار نشود می‌تواند به معضلات در کشور دامن زند.

وی گفت: نظام کنترلی دیگری که بر رفتار شهروندان یک کشور حاکم است، نظام قانونی است.

عابدی جعفری افزود: هر اندازه نظام‌ها قانونمندتر و قانون‌گراتر باشند، توسعه و رفاه در آن کشور رونق و افزایش می‌یابد، در حالی که اگر نظام حداکثر کردن سود برقرار شود، نظام قانونی می‌تواند لطمه بخورد.

وی در همین زمینه به نظام اجتماعی و اخلاقی نیز اشاره کرد و افزود: اگر این نظام را مدنظر نداشته باشیم، نظام دوم که قانون بود نیز هرگز به کار نخواهد آمد.

عضو دولتی هیئت نمایندگان اتاق تهران گفت: ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز باید این مثلث را در کنار هم و در جای واقعی خود برای مقابله با پدیده قاچاق به کار گیرد.

قاچاق لودر و بولدزر به کشور

محمدرضا بهرامن از فعالان اقتصادی بخش معدن و یکی از اعضای هیات نمایندگان اتاق تهران نیز بروکراسی شدید در نظام اداری کشور را یکی از دلایل بروز قاچاق بیان کرد.

بهرامن گفت: در حال حاضر ماشین‌آلات سنگین معدنی و راه‌سازی نیز به صورت قاچاق وارد کشور می‌شود.

وی همچنین استفاده درست از نظام مالیاتی را یکی از راهکارهای مقابله با قاچاق دانست.

هشت میلیارد دلار قاچاق مواد مخدر؟

محمود نجفی عرب در سخنان خود به قاچاق مواد مخدر و زیان‌های اقتصادی و اجتماعی آن پرداخت.

رئیس کمیسیون اقتصاد سلامت اتاق تهران گفت: در سال 1383 حجم قاچاق مواد مخدر در ستاد مبارزه با مواد مخدر حدود شش میلیارد دلار اعلام شد و تردید نداشته باشیم که این رقم طی این سال‌ها افزایش یافته است و به طور نسبی باید حداقل به 8 میلیارد دلار رسیده باشد.

نجفی عرب با اشاره به اثرات نامطلوب اقتصادی و اجتماعی این پدیده شوم تاکید کرد که برای مبارزه با آن باید برنامه‌های جدیدی تدوین کرد.

امکان رهگیری کالا فراهم شود

کوروش پرویزیان نیز با تایید سخنان محمد اتابک مبنی بر سرعت بالای تغییر و تحولات و اثرات نامطلوب احتمالی آن، عنوان کرد که اکنون و با استفاده از امکانات جدید حوزه فناوری باید سامانه‌های رهگیری کالا از تولید یا واردات تا مصرف به طور کامل پیاده شود و بتوان در هر لحظه کالا را رهگیری کرد.

پرویزیان گفت: نظام قیمت‌گذاری کشور نیز باید مورد اصلاح قرار گیرد تا انگیزه قاچاق کم شود. ما می‌بینیم که قیمت نفت در جهان چه 120 دلار باشد چه 40 دلار قیمت بنزین در جایگاه‌های ما ثبات و یکسان است. تعادل قیمتی نکته مهمی است که نباید مغفول بماند.

این عضو هیات نمایندگان اتاق تهران هم‌چنین نسبت به وجود رانت‌های ارزی هشدار داد.

با سرکردگان باندهای قاچاق باید برخورد شود

پس از اظهارنظرها و پیشنهادات و انتقادات اعضای هیات نمایندگان اتاق تهران، مجتبی خسروتاج با تایید بسیار از نظرها بر تمرکز بیشتر روی مبارزه با پدیده قاچاق از طریق از بین بردن عوامل پیدایش و انگیزه‌های آن تاکید کرد.

وی اضافه کرد: آیین‌نامه شناسایی و رهگیری کالای وارداتی به دولت ارسال شده و منتظر طرح و تصویب است.

خسروتاج همچنین شفافیت بخشیدن به نظام توزیع و زنجیره تامین کالا را از وظایف نظام بازرگانی خواند و گفت: واحدهای صنفی اعلام کرده‌اند که اگر نظام توزیع شفاف شود آماده همکاری برای مقابله با قاچاق هستند.

قائم‌مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت در مورد الزام صفر کردن تعرفه واردات برخی کالاها گفت: کاهش تعرفه برای محدود کردن قاچاق الزامی است اما کافی نیست. تولیدکنندگان و کارشناسان معتقدند در برخی کالاها اگر تعرفه صفر شود باز هم قاچاق صورت می‌گیرد.

خسروتاج هم‌چنین گفت: بسته‌های فرهنگی برای مقابله با پدیده قاچاق در حال تدوین و آماده‌سازی برای پخش و انتشار در جامعه است.

وی در جمع‌بندی مسایل مطرح شده در مورد قاچاق به نرخ ارز اشاره کرد و گفت: انچه از نرخ ارز اهمیت بیشتری دارد عوارض و سود گمرکی است. چون نرخ ارز چه بالا باشد و چه پایین برای واردات رسمی و قاچاق کالا به یک میزان اثرگذار است و تفاوت اصلی بین قیمت تمام‌شده کالای وارداتی رسمی و کالای قاچاق در تفاوت سود و عوارض گمرکی است.

خسروتاج توضیح داد که منظورش از تشدید جرائم و مجازات در حوزه قاچاق مبارزه با سرکردگان و باندهای مافیایی قاچاق است.

خسروتاج افزود: مشخصاً با قاچاق سازمان‌دهی شده باید برخورد شدیدی کرد.

وی با تایید سخنان رئیس اتاق تهران در مورد میزان قاچاق کالا گفت: از نظر من مقدار رقم قاچاق کالا کمتر از 20 میلیارد دلار است و آمارهای برآورد شده کمتر از این مقدار را نشان می‌دهد.

بررسی راه‌های مقابله با قاچاق در کمیسیون‌‌های مشورتی اتاق تهران

در انتهای ششمین نشست هیات نمایندگان اتاق تهران، مسعود خوانساری با اشاره به مباحث مطرح شده گفت: موضوع قاچاق و روش‌های مقابله با آن در کمیسیون‌های صنعت و معدن، تسهیل تجارت و توسعه صادرات و نیز کمیسیون بازار پول و سرمایه مورد بررسی قرار خواهد گرفت و پس از جمع‌بندی نظرات و دیدگاه‌ها، در نشست‌های آتی هیات نمایندگان به رای گذاشته می‌شود.

رئیس اتاق تهران افزود: با توجه به حضور اصحاب رسانه و خبرنگاران در نشست‌ها و اشرافی که خبرنگاران حوزه به مسایل مطرح شده دارند، از نشست‌های بعدی این امکان فراهم می‌شود که آنها نیز سوالات خود را مطرح کنند و از زاویه دید خود پرسش‌های لازم را از سخنران و ارائه‌دهنده مطالب بپرسند.


چهار شنبه ۲۵ شهریور ۱۳۹۴ - ۱۷:۴۶





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: شبکه خبر]
[مشاهده در: www.irinn.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 79]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اقتصادی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن