واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
در کاوشهای باستانشناسی رخ داد؛
کشف خشتهای سیگاری در یک محوطه تاریخی ۹ هزار ساله
دومین فصل کاوشهای باستان شناسی محوطه تاریخی اسفندقه جیرفت به کشف خشتهای سیگاری و چندین اثر دیگر از جمله سنگ چخماق منجر شد.
به گزارش سرویس فرهنگی جام نیوز، بنا بر گزارش روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، نادر علیداد سلیمانی سرپرست گروه باستانشناسی پیش از تاریخ محوطه تاریخی اسفندقه گفت :هیأت باستان شناسی با هدف شناخت بیشتر آثار معماری به عنوان بقایای کهن ترین استقرار های دایم شناخته شده در شرق ایران اقدام به گسترش کارگاه فصل نخست کرد .
وی با اشاره به شناسایی مجموعه ارزشمندی از معماری دوره نوسنگی، افزود: بر اساس کاوش های صورت گرفته خشت های سیگاری به طول نیم متر که در خمیره آنها از خرده های گیاهی (کاه) استفاده شده است و ملات گل رس مصالح به کار رفته در بناهای معماری کشف شد. این فضاها راست گوشه بوده و در تزیین سطح داخلی تعدادی از دیوارها از گل اخری قرمز رنگ استفاده شده است.
این باستان شناس یبان کرد: نکته مهم تر اینکه با توجه به یافته های فرهنگی هنگام کاوش درون این فضاهای استقراری و همچنین سکوسازی صورت گرفته و تزیین آن با گل اخری بیانگر این است که این فضاها جنبه آیینی داشته و حکم معبد داشتهاند.
سلیمانی مهمترین یافته های دومین فصل کاوش در محوطه تاریخی اسفندقه را افزون بر مجموعه ارزشمند معماری، تیغهها و زیر تیغه های از جنس سنگ ابسیدین و سنگ چخماق اعلام کرد که با مهارت و استادی کم نظیری ساخته شده اند همچنین وجود گونه های در خور توجهی از توکن (ابزار شمارشی)، مهره ها، مته، پیکرک های انسانی به دست آمده از درون فضای آیینی در خور تأمل است. بر پایه آزمایش های صورت گرفته بر روی زغال های به دست آمده از کاوش، این استقرارها متعلق به اواخر هزاره هفتم پیش از میلاد و دوره نوسنگی معرف استقرار های دایم دوره نوسنگی در جنوب شرق ایران است.
وی افزود:دشت اسفندقه با وسعتی افزون بر ۳۰۰کیلومتر مربع در ۷۰کیلومتری غرب دشت جیرفت در جنوب استان کرمان قرار دارد و بر پایه پژوهش های باستان شناسی صورت گرفته نخستین استقرارهای دایم در دوره نوسنگی دراین بخش از جنوب شرق ایران شکل گرفته است در فصل نخست کاوش که تیرماه سال گذشته صورت گرفت افزون بر تعیین عرصه و حریم تپه باستانی گاوکشی، یک کارگاه و سه گمانه با هدف شناخت لایه های فرهنگی تپه حفر شد . کاوش درکارگاه مرکزی تپه افزون بر داده های فرهنگی چون گونه های سفال، توکن ها و ابزار سنگی، مجموعه ارزشمندی از آثار معماری به همراه داشت .مجوز دومین فصل کاوش های باستان شناسی محوطه پیش از تاریخ اسفندقه که در تیر و مرداد سالجاری صورت گرفت توسط رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری صادر شده بود ./مهر
۱۱/۰۶/۱۳۹۴ - ۲۳:۲۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 39]