واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۱ شهريور ۱۳۹۴ (۱۰:۲۷ق.ظ)
کشف خشتهاي سيگاري از محوطه تاريخي 9 هزار ساله موج - دومين فصل کاوشهاي باستان شناسي محوطه تاريخي اسفندقه جيرفت به کشف خشتهاي سيگاري و چندين اثر ديگر از جمله سنگ چخماق منجر شد.
به گزارش خبرگزاري موج، نادر علي داد سليماني، سرپرست گروه باستان شناسي پيش از تاريخ محوطه تاريخي اسفندقه، با اعلام اين خبر گفت: هيأت باستان شناسي با هدف شناخت بيشتر آثار معماري به عنوان بقاياي کهنترين استقرارهاي دايم شناخته شده در شرق ايران اقدام به گسترش کارگاه فصل نخست کرد.
او با اشاره به شناسايي مجموعه ارزشمندي از معماري دوره نوسنگي، افزود: بر اساس کاوشهاي صورت گرفته خشتهاي سيگاري به طول نيم متر که در خميره آنها از خردههاي گياهي (کاه) استفاده شده است و ملات گل رس مصالح به کار رفته در بناهاي معماري کشف شد.
به گفته او اين فضاها راست گوشه بوده و در تزيين سطح داخلي تعدادي از ديوارها از گل اخري قرمز رنگ استفاده شده است.
اين باستان شناس همچنين اظهار داشت: نکته مهم تر اينکه با توجه به يافتههاي فرهنگي هنگام کاوش درون اين فضاهاي استقراري و همچنين سکوسازي صورت گرفته و تزيين آن با گل اخري بيانگر اين است که اين فضاها جنبه آييني داشته و حکم معبد داشتهاند.
سليماني مهمترين يافتههاي دومين فصل کاوش در محوطه تاريخي اسفندقه را افزون بر مجموعه ارزشمند معماري، تيغهها و زير تيغههاي از جنس سنگ ابسيدين و سنگ چخماق اعلام کرد که با مهارت و استادي کم نظيري ساخته شدهاند.
او افزود: وجود گونههاي در خور توجهي از توکن (ابزار شمارشي)، مهرهها، مته، پيکرکهاي انساني به دست آمده از درون فضاي آييني در خور تأمل است.
اين باستان شناس درادامه تصريح کرد: بر پايه آزمايشهاي صورت گرفته بر روي زغالهاي به دست آمده از کاوش، اين استقرارها متعلق به اواخر هزاره هفتم پيش از ميلاد و دوره نوسنگي معرف استقرارهاي دائم دوره نوسنگي در جنوب شرق ايران است.
او افزود: دشت اسفندقه با وسعتي افزون بر 300 کيلومتر مربع در 70 کيلومتري غرب دشت جيرفت در جنوب استان کرمان قرار دارد و بر پايه پژوهشهاي باستان شناسي صورت گرفته نخستين استقرارهاي دائم در دوره نوسنگي دراين بخش از جنوب شرق ايران شکل گرفته است.
در فصل نخست کاوش که تيرماه سال گذشته صورت گرفت افزون بر تعيين عرصه و حريم تپه باستاني گاوکشي، يک کارگاه و سه گمانه با هدف شناخت لايههاي فرهنگي تپه حفر شد.
کاوش در کارگاه مرکزي تپه افزون بر دادههاي فرهنگي چون گونههاي سفال، توکن ها و ابزار سنگي، مجموعه ارزشمندي از آثار معماري به همراه داشت.
مجوز دومين فصل کاوشهاي باستان شناسي محوطه پيش از تاريخ اسفندقه که در تير و مرداد سال جاري صورت گرفت توسط رئيس پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري صادر شده بود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 33]