تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 27 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):دانش روشنى بخش انديشه است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1830410161




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

کارگزار، بازارياب باشد نه معامله گر


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:


۱۴ مرداد ۱۳۹۴ (۱۶:۵۳ب.ظ)
نامه سرگشاده يک اقتصاددان به وزير اقتصاد؛ کارگزار، بازارياب باشد نه معامله گر موج - ابزارهاي مالي جديد مي تواند بسيار در بازار مؤثر باشد ولي تا زمانيکه کارگزاران از معامله گران جدا نشوند ابزارهاي جديد کارآئي مؤثري نخواهند داشت و فقط باعث توزيع ناعادلانه درآمد در بازار مي شود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج، دکتر محمد حسن اعتضادي، استاد دانشگاه و مدير عامل مرکز مطالعات و مديريت سيستم هاي ايران، طي نامه اي خطاب به وزير اقتصاد برخي از مشکلات بازار سرمايه را برشمردند و راهکارهايي را ارائه داده اند. متن کامل اين نامه به شرح زير است:
همان طور که مستحضر مي باشيد بازار سرمايه يکي از مهم ترين ارکان سياست پولي بانک مرکزي در تمام جهان مي باشد و قسمت اعظمي از حجم پول در اين بازار صرف خريد و فروش سهام مي شود و اين بازار در کشورهايي که حدود 600 سال بازار سرمايه دارند با توجه به روشهاي غير معقولي که کارگزاران و سهامداران خلافکار ثروتهاي نامشروع انجام مي دانند شناسائي و اصلاح شده است و راههاي خلاف را هم تجربه کردند. متأسفانه بعلت عدم توجه مديران اين بازار به اصلاح وضع موجود و حتي مسافرت به کشورهاي مختلف و آشنا شدن با روشهاي Monitoring (بازرسي) و مديريت اطلاعاتي MIS آن کشورها حداقل مي توانستند مقداري بازار سرمايه را اصلاح کنند که تا به حال صورت نگرفته و اگر به ظاهر هم اصلاحي از طريق نرخ گذاري يا ساختاري صورت گرفته فساد دروني آن اصلاح نشده است. با توجه به افزايش نقدينگي در سال هاي بعد از انقلاب که فعلاً صد درصد نسبت به نقدينگي واقعي افزايش يافته و اين بازار مي تواند نقدينگي اضافي را تا حدودي جمع آوري نمايد سؤال اين است که آيا بازار با کمبود نقدينگي توأم است؟ ويا سهام خريدار ندارد بلکه مشکل جاي ديگري است و اگر قرار باشد سهامداران مرتب از بازار خارج شوند پس جايي به غير از بانکهاي دولتي نيست که سهام موجود را که مشتري ندارد خريداري کنند و نهايتاً سهامداران اصلي بانک ها خواهند بود نه مردم. به علت سقوط پي در پي بازار سهام، کارگزاران نيز گلايه دارند که در بازار متضرر شده اند و در سال گذشته بيشترين ضرر را نموده اند. اين مطالب بيشتر براي فريب اذهان عمومي در روزنامه هاي اقتصادي مطرح مي شود و به دلايل ذيل واقعيت ندارد. اينجانب مدت 30 سال است که در دانشگاه هاي مختلف در رشته مديريت و سرمايه گذاري پول، ارز و بانکداري و سيستم ها تدريس مي کنم. دوره تخصصي بورس را در آمريکا، کانادا، انگلستان ديده ام و مدت 7 سال کارگزار بانک تجارت نيز بوده و مدت کوتاهي در 23 سال پيش به عنوان کارگزار خصوصي فعاليت کرده و بارها توسط بعضي از کارگزاران قديمي تهديد مي شدم که اگر چنين اظهار نظرهايي را ادامه دهي جلوي فعاليت شما را خواهيم گرفت و در سال 1370 چنين کردند. تا امروز هيچ چيز تغيير چنداني نيافته و به علت عدم دانش بعضي از مديران بورس تا به حال نتوانسته اند جلوي فساد بزرگ را در بورس بگيرند و بعضي از آنها با کارگزاران همراه بودند. مثلاً در زمان يکي از معاونت هاي بورس که جلسات زيادي با ايشان داشتم و تمام مطالب اظهار شده اينجانب را يادداشت کرد که جهت اصلاح آن اقدام کند پس از مدتي متوجه شدم که ايشان پروانه کارگزاري گرفته و تمام مطالبي که براي ايشان گفتم را به جاي اصلاح براي خود بکار برد و ثروت کلاني بدست آورد و پروانه کارگزاري خود را فروخت و از بورس خارج شد و همچنين براي بعضي از مديران ديگر نيز مسائل را جهت اصلاح بيان نمودند همگي قول هاي مساعد دادند ولي هيچ کدام انجام ندادند، حتي برخي روزنامه ها که مسايل بورس را مطرح مي کنند چون دستي در داخل خريد و فروش دارند واقعيت ها را مطرح نمي کنند. حال مشکلات بازار را برايتان با تخصص و تجربه اي که دارم بيان مي کنم شايد راه گشايي باشد.
1- کارگزار در تمام دنيا بازارياب است نه معامله گر. لذا در اولين اقدام بايد کارگزاران از معامله گران جدا شوند و معامله گران از ارکان سازمان بورس بايد باشند. البته معامله گران در آمريکا Specialist و در کانادا Trader و در انگلستان Jobber هستند و آنها اجازه تأسيس شرکت ندارند بلکه فقط در تالار معامله مي کنند و با شماره اي که دارند شناسايي مي شوند و لذا دستکاري قيمتها امکان پذير نيست. در ضمن وجود هزاران چارتيست (Chartist) و شرکت هايي که فقط کارشان کشف قيمت است امکان دست کاري در قيمتها را نمي دهند وعدم وجود چارتيست ها در بازار سرمايه ايران قيمت هاي حبابي شديد ايجاد مي شود و تفاوت زياد با قيمت ذاتي سهم و قيمت بازار را به وجود مي آورد که نهايتاً کسب ثروت باد آورده براي عده اي بخصوص (کارگزاران و بعضي سهامداران و مديران شرکتهاي سرمايه گذاري) خواهد شد. براي از بين بردن اين معضل بايد سازمان بورس چندين شرکت را بعنوان چارتيست انتخاب نمايد تا کشف قيمت نموده و قيمت ذاتي و واقعي و حبابي سهم را مرتباً براي خريداران مشخص نمايند.
2- تمام کشورهايي که بورس فعال دارند، فعالان و دست اندرکاران بورس چون اطلاعات شرکت ها را دارند در اصطلاح Insider هستند و حق معامله ندارند و هيچ کشوري اجازه چنين کاري را به آنها نمي دهند البته بر خلاف بورس تهران.
3- کارگزاران در تهران هم خريدارند هم معامله گر هم قيمت ها را بالا مي برند هم قيمت هاي حبابي ايجاد مي کنند و عرضه هاي اول، دوم و سوم را براي خود و شرکت هاي صوري و دوستان خود خريداري مي کنند و بالاترين سود را بدست مي آورند و متأسفانه بعضي از مديران سازمان بورس که قبلاً انتخاب شده اند اطلاعات دانشگاهي داشته و از مکانيسم بازار اطلاع چنداني نداشتند و اگر هم داشته باشند اقدامي تا بحال نکرده اند که باعث بهبود بازار شود وقتي اين مسائل را برايشان مطرح مي کنم شگفت زده مي شوند و مي گويند که ما اين مطالب را نمي دانيم. اگر نميدانند چرا اين پست سازماني را گرفته اند؟
4- اگر کارگزاران بالاترين ضرر را مي کنند چرا با اشتياق به کار خود ادامه مي دهند. چون اينجانب سال ها کارگزار بودم آنچه مي گويم در بازار مشاهده کرده و ناظر ثروت هاي بادآورده آنها بودم و مرتب تذکر و گزارش مي دادم و متأسفانه کسي توجه نمي کرد!
5- بعضي از کارگزان چگونه صاحب درصدي از سهام بانک ها هستند. اين ثروت را چگونه بدست آورده اند؟!
6- آيا مي دانيد سهامداري با 1000 سهم چگونه کارگزاران را به رقابت مي اندازد و سود مي برد به علت اينکه سيستم MIS درستي در بورس وجود ندارد. خريد و فروش سهام بايد روي فرم مخصوصي که ساعت و روز دستور سهامدار را منعکس مي کند همزمان در سيستم اطلاعاتي بورس تهران و شهرستانها در بخش Monitoring ثبت شود تا اختصاص سهام به آنها دقيقاً مشخص شود که چنين سيستم اطلاعاتي در بورس وجود ندارد. اين امر از ابتدايي ترين اقداماتي است که در MIS بورس بايد پيش بيني شود. اگر از بورس تهران سوأل شود که آقاي x چه تعداد سهام خريده وفروخته است چنين اطلاعاتي وجود ندارد. در اين صورت است که مي توانيد بدانيد که عرضه هاي اول، دوم و سوم چگونه توزيع شده و به چه کساني تخصيص مي يابد. در تمام دنيا تخلف کارگزاران و سهامداران متخلف در دادگاه به جرم اختلال در سيستم اقتصادي محاکمه مي شوند و اسامي آنها در ليست سياه قرار مي گيرد.
7- اگر کارگزاران ضرر مي کنند چرا جواز کارگزاري که مجاناً در اختيار آنها قرار مي گيردتا مبلغ حدوداً 10 ميليارد تومان خريد و فروش مي شود چون از اين طريق منافع سرشاري که در بازار عايد آنها مي شود چنين پولي را پرداخت مي کنند و شرکتهايي که قصد پولشويي دارند پرداخت چنين مبلغي برايشان زياد نمي باشد.
8- معمولاً اقتصادداناني که درباره بازار سرمايه مطالبي اعلام مي نمايند در حد کتب دانشگاهي و علمي است و اطلاعي از مکانيزم بازار سرمايه ندارند و نظريه هاي آنها بازار را تحت تأثير قرار مي دهد و از اين اظهار نظر ها بايد جلوگيري کرد.
9- سال گذشته براي کارشناسان بورس در ساختمان ملاصدرا کلاس داشتم و سوالاتي کردم ديدم همان روال گذشته ادامه دارد. آنها نيز بسيار شکايت داشتند البته مسايل را زياد باز نکردم.
10- مدتها وزارت اطلاعات بدنبال علل اين چنين افزايش و سقوط قيمت ها بود ولي چون دانش اين کار را نداشت نيمه کاره رها شد و دوباره در حال پيگيري علل سقوط بازار مي باشد و احتمالاً به زودي وارد عمل خواهد شد. چون سهامداران خرد ضررهاي بسيار کرده اند و در تجمعات مختلف در ساختمان حافظ و بعضاً شکست شيشه ها شرکت داشتند و اخبار و روزنامه ها اعلام کردند.
11- کليه کارگزاري ها بايد بازده سال گذشته حسابرسي عملکرد Performance Accounting شوند نه حسابرسي عملياتي (Operational Acc) و همچنين کارکنان بعضي از آنها نيز به ثروت هاي کلاني دست يافته اند. چون اطلاعات دروني سازمان را بخوبي مي دانند و وضع آنها نيز بايد مورد رسيدگي قرار گيرد.
12- کساني که کارگزاري هاي خود را فروخته بايد وجوه مربوطه را به صندوق بورس واريز نمايند. بازار سرمايه ما متأسفانه آلت دست عده اي کارگزار و سهامداران شناخته شده و بعضي مديران سابق بورس و يا در شرکتهاي سرمايه گذاري مدير بوده اند، قرار گرفته است. ماجراي فروش کارگزاري ها نيز دلايلي دارد که در صورت دستورات جنابعالي در ميز گردي تخصصي بيان خواهد شد.
13- در صورت علاقه به اصلاح بازار اينجانب کمک هاي بسياري مي توانم از لحاظ علمي و عملي ارائه دهم و با طراحي سيستم هاي MIS و بررسي دقيق عملکرد نشان خواهم داد که وضع بازار چگونه است و چه ثروت هاي کلاني عده اي بدست آورده اند و چگونه هزاران خرده سهامدار در اين بازار به خاک سياه نشسته اند.
14- از لحاظ ساختاري بورس اوراق بهادار بايد از طريق EPM (Enterprise Project Management) مهندسي مجدد گردد و نياز به ساختاري نوين سازماني دارد. البته بورس کالا نيز بايد مورد توجه در بعضي از مطالب فوق قرار گيرد.

15- ابزارهاي مالي جديد مي تواند بسيار در بازار مؤثر باشد ولي تا زماني که کارگزاران از معامله گران جدا نشوند ابزارهاي جديد کارآئي مؤثري نخواهند داشت و فقط باعث توزيع ناعادلانه درآمد در بازار مي شود.
16- خريد و فروش پروانه کارگزاري سريعاً متوقف شود در صورتي که کسي نياز به پروانه کارگزاري داشته باشد مانند نمايندگان شرکتهاي بيمه که بازاريابي مي کند به متقاضيان واجد شرايط داده شود. اين امر در صورتي مؤثر است که کارگزاران فقط بازارياب باشند نه معامله گر. نظر بعضي از کارگزاران را جويا شدم تمام مطالب فوق را تأييد نموده اند. در ضمن مسائل فوق را با جناب آقاي دکتر کميجاني معاونت محترم بانک مرکزي مطرح کردم و راهنمايي لازم نمودند.
17- شاخص هاي بورس نيز بايد مورد تجديد نظر قرار گيرد و علاوه بر شاخص لاسپيرز از شاخص هاي ديگر مانند پاشه، بولي و فيشر و غيره استفاده شود. تلاش زيادي براي شاخص هاي جديد که نسبت به وزن موثر بر شاخص تعديل شده يا اينکه بازده نقدي از آن کسر شده است انجام گرديده با توجه به اينکه بازده نقدي از مخرج محاسبه شاخص کسر مي گردد، عدد شاخص بسيار بالاتر از واقعيت نشان داده مي شود و اين امر اطلاعات شاخص صحيح به سهامداران را نمي دهد و شاخصي که بازده سهام با احتساب سهام شناور آزاد تدوين يافته کامل نيست تعديل حجم مبنا با درصد سهام شناور آزاد شرکت ها و اثر آن بر شاخص بايد مورد توجه قرار گيرد.
18- خريد نرم افزار Smart بکار بورس اوراق بهادار تهران نمي خورد بايد بر نرم افزاري با توجه به وضع بازار طراحي شود.
19- بسياري ديگر مسايل تخصصي و زدو بندهاي خصوصي و دولتي در بورس و همچنين بعضي از حسابرسان انتخابي بورس مورد تجديد نظر قرار گيرند که در صورت جلسه اي در ميز گرد تخصصي توضيح خواهم داد.
20- چرا آمار اسامي خريداران سهام را سازمان بورس اعلام نمي کند، چون مشخص مي شود چه کساني سهام را خريده اند و از اين طريق مي توان افرادي که سهام ارزان خريداري کرده اند با چه نرخي آنها را در بازار فروخته اند و چه مقدار استفاده نموده اند و بسياري از اين اشخاص نبايد شناسائي شوند چون دست اندر کار بازار هستند.
21- بعضي از شرکت هاي بورسي که پول هاي کثيف بدست مي آورند مقدار وسيعي از سهام را خريداري مي کنند و از اين طريق پولهاي فوق را پاک مي کنند، قانون پولشويي در بورس موجود است ولي در بازار سرمايه کمتر به اين اصل توجه شده است دانستن و شناسايي اين شرکتها کار سختي نيست و با طراحي سيستم اطلاعاتي مديريت ميتوان به آساني آنها را شناسايي کرد. بعضي از کارگزاراني که متوجه اين امر شده بودند کارگزاريهاي خود را فروخته و از بورس خارج شدند.
22- تشکيل اطاق فکر در بورس و شفاف کردن کليه مسائل از ضروريات است.
در خاتمه تقاضا دارم دستور فرماييد با توجه به مطالب فوق و ده ها مسأله ديگري که در بورس موجود است را در ميزگردي با حضور کارشناسان بازار و اينجانب مطرح شود و جهت اصلاح آن استراتژي مناسبي طراحي خواهم کرد که پس از مدت حداقل يکسال اين سازمان را اصلاح و مشکلات دروني آن ان شاء الله حل شود. هدف من خدمت به مردم زيان ديده و اصلاح وضع موجود است آنچه در درست است توفيق الله است و آنچه اشتباه است از من است اميدوارم افراد سلامتي مثل شما کمک کنند تا اين بازار اصلاح شود.














این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[مشاهده در: www.mojnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 38]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اقتصادی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن