واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین:
توافق و دلمشغولی در سیاست خارجی وبلاگ > تاجیک، نصرت اله - فارغ از چرتکه اندازی داده و ستانده توافق هستهای، اهتمام و سرمایه گذاری در این روند و از بین بردن زمینههای تنش در روابط خارجی و نشان دادن الگوی جدیدی از تعامل با دنیا حتی در اثر ضرورت، ناشی از درایت و هوش ایرانی است که حکومت زمینه چنین اقدامی را برای دولت اماده کرد. دولتی که وارث آنچنان وضعیتی از نابسامانی شده بود که در پآیین ترین سطح از اثرات تخریبی روابط بین المللی ایران، بدلیل عدم انتقال پول فروش نفت به داخل کشور چه بسا در دراز مدت نمیتوانست ملزومات ضروری مردم را تامین نماید. لذا دولت ناچار بود هر چه سریعتر زمینهها و اثرات خفگی و گاز گرفتگی در سیاست خارجی کشور را از بین ببرد و برای آنکه دنیا باور کند آن دوران گذشته، گفت " آن مرد رفت" و برای اینکه مردم ایران باورشان شود که صدایشان شنیده شده است، قسم جلاله خورد که آن دوران باز نخواهد گشت.
اما همه مشکلات دهه قبل در سیاست خارجی مربوط به تحولات داخلی و ربودن قطار تحولات انقلاب و بی فرمان و بی ترمز کردن آن نبود. بلکه حرکات بازیگران در صحنه سیاست خارجی و روابط بینالملل هم تک منظوره نبوده و نیست و با توجه به توانمندی و توانایی هر بازیگر، اهداف گوناگونی برای هر حرکت طراحی میشود. بطور مثال یکی از اهداف مهم و موازی که آمریکا بطور خاص و غرب بطور عام در تنشهای هستهای و سپس مذاکرات و توافق هستهای با ایران دنبال کرده اند، نحوه، چگونگی و میزان ایجاد دلمشغولی برای سیاست خارجی ایران بود تا هم در اثر پروژه ایران هراسی پروسه توسعه و نوسازی ایران دچار وقفه شود و هم ایران در دوران التهاب خیزش عربی فارغ البال و آسوده خاطر نباشد تا آنها خود بتوانند به مدیریت بهار عربی بپردازند. منحرف نمودن توجه راهبردی ایران نسبت به روند امور منطقه برای ایجاد فرصت به منظور فراهم نمودن و تقویت زمینه جنگهای نیابتی در منطقه و از جمله به هم زدن صحنه قدرت و سیاست و حکومت در عراق، سوریه، مصر و لیبی، بهره برداری از ایجاد و تقویت داعش و تغییرات حاکمیتی در سعودی و فروش تسلیحات غربی و برگرداندن پول خرید نفت به غرب از این طریق از جمله اهداف غرب هستند.
از دیگر اهداف اقدامات و تحرکات غرب در تداوم و طولانی کردن مذاکره با ایران ایجاد تاثیرات داخلی و در نتیجه محدود نمودن قدرت عکس العمل ایران به تحولات محیطی سیاست خارجی و روابط بین الملل از جنبه سیاسی، اقتصادی ونظامی است. در چنین فضایی است که آمریکا فرصتی برای خروج آرام و کم هزینه اش از درگیریهای مستقیم و غیر مستقیم خود از منطقه یافته است و هزینه این تحولات را بر دوش کشورهای منطقه خواهد گذاشت. آمریکا در طی مذاکرات ایران با مجموعه 1+5 همزمان با افزایش سطح و عمق درگیریهای نیابتی در کشورهای منطقه نظیر عراق و سوریه و تشوق و فراهم نمودن میزان مشارکت هم پیمانان منطقه ائی اش مانند سعودی و ترکیه و قطر سعی نموده قدرت لجستیکی و تاثیر گذاری ایران را نیز به منظور حفظ توازن درگیریهای نیابتی،کم نماید.
در این راستا کاهش، خنثی نمودن و یا از بین بردن توان بالقوه نظامی و موشکی ایران نیز برای جلوگیری از احتمال پاسخ نامتقارن ایران به تهدیدات امنیت ملی اش یکی دیگر از اهداف پیگیری مذاکرات با ایران بوده است. ایران میدانست نباید از ابتدا در پروژه طولانی شدن مذاکرات به دام آمریکا بیفتد. زیرا طولانی شدن روند مذاکرات مطلوب آمریکا بوده و تمام امکانات و توانمندیهای سیاست خارجی کشور در راه مذاکرههای متعدد و طولانی صرف مینمود. این راهبرد درستی بود که ایران با حل مشکلاتش در سیاست خارجی و روابط بین المللی و ایجاد فضای تنفسی برای سیاست خارجی و به هم ریختن تار و پود پروژه ایران هراسی شاهد آن نباشد که شیره سیاسی اقتصادی مملکت کشیده شده و در دست آخر با پایی لنگان و نفسی به شمارش افتاده و حسرت خورده به افقهای دوردست تحولات بین المللی و عقب ماندن توسعه کشور نگاه کند. اگرچه راه درازی همچنان در پیش روی داریم و هنوز در ابتدای راه پر سنگلاخ تعاملات سازنده جهانی هستیم اما باید با برنامه ریزی و تلاش همه جانبه خود را با رویارویی با شرایط جدید آماده کنیم. منبع : روزنامه روزان. چهارشنبه 31.4.94 : صفحه 1 و 7
یکشنبه 4 مرداد 1394 - 07:35:45
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 138]