تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 28 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):هر چیز دارای سیماست ، سیمای دین شما نماز است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1841997780




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

نگاه واقع بینانه به پساتحریم


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: نگاه واقع بینانه به پساتحریم تهران - ایرنا - روزنامه دنیای اقتصاد در سرمقاله خود نوشت: از اوایل سال 94 و با نزدیک شدن به هفته های پایانی مذاکرات هسته ای، اقتصاددانان شروع به اظهارنظر در مورد تاثیرات لغو تحریم بر اقتصاد ایران کرده اند.


این مقاله به قلم احمد مجتهد که روز سه شنبه انتشار یافته در ادامه می افزاید: این نظریه ها مبتنی بر پیش فرض هایی در مورد زمان لغو تحریم، نحوه برداشتن تحریم و شرایط سیاسی و اقتصادی جهان از جمله قیمت نفت و شرایط سال 2015 هستند. می توان این نظریه ها را حداقل به دو بخش تقسیم کرد: اظهارنظرهای خوش بینانه یا بدبینانه. علاوه بر نظریات خوش بینانه یا بدبینانه باید به شرایط فعلــی اقتصــاد ایران نیز توجه کرد. در پیش بینی های صندوق بین المللی پول، بانک جهانی و مجله اکونومیست رشد اقتصادی ایران در سال جاری پس از رکود سال 92، بین 3/ 1 درصد تا 3 درصد متغیر بوده و نرخ تورم بین 13 تا 20 درصد پیش بینی شده است.
کاهش درآمدهای دولت که ناشی از کاهش قیمت نفت و میزان صادرات کشور بوده، منجر به کندی اجرای طرح های سرمایه گذاری زیربنایی، افزایش بدهی دولت به پیمانکاران و کلا بهره وری منفی می شود. تلاش دولت و بانک مرکزی در کاهش نرخ تورم تا 15 درصد قابل تقدیر است؛ ولی با توجه به رشد اندک اقتصادی، افزایش بیکاری و فشار برای اجرای سیاست های پولی انبساطی بر بانک مرکزی، تورم اندکی افزایش یافته است. این امر در اثر افزایش بدهی بانک ها به بانک مرکزی یا ناشی از تامین مالی کسری بودجه از طریق افزایش کسری منابع بانک های دولتی بوده که منجر به افزایش رشد نقدینگی و در نتیجه افزایش تورم در ماه های اخیر شده است.
در چنین شرایطی با لغو تحریم ها امکان افزایش صادرات نفت ایران بین 300 تا 500 هزار بشکه در روز در 6 ماه دوم سال امکان پذیر است که با توجه به اشباع بازار منجر به کاهش 7 تا 8 دلاری قیمت نفت در بازارهای جهانی خواهد شد؛ بنابراین درآمد خالص قابل توجهی از این طریق به دست نخواهد آمد.
از طرف دیگر کاهش تحریم های بانکی و پولی، مبادلات با سایر کشورها را افزایش و هزینه مبادله را کاهش خواهد داد. این امر مسلما در افزایش تولید و مصرف و ایجاد ثبات در اقتصاد کشور عامل مهمی خواهد بود و به رشد بیشتر اقتصاد کمک می کند. هر چند هنوز ابعاد این لغو تحریم ها با توجه به اینکه برخی تحریم های دیگر باقی مانده، چندان روشن نیست. نکته مهم دیگر امکان استفاده از «یوزانس» یا اعتبار فروشندگان به واردکنندگان کالا، با اعطای اعتبارات بانکــی از طریق بانک های تجارتی یا بین المللی به بخش خصوصی و دولتی است که رقم قابل توجهی را در گذشته تشکیل می داد و این امر شرایط مساعــدتری را برای فعالیــت های سرمایه گذاری فراهم می کند.
نکته کلیدی دیگر امکان دسترسی ایران به دارایی های خارجی است که به علت تحریم مســدود شده بود. رفع تحریم می تواند مبالغ قابل توجهی را برای تامین مالی طرح ها و پرداخت های ارزی فراهم کند. هر چند رقم مبالغ بلوکه شده چندان مشخص نیست، ولی حدود 10 تا 15 میلیارد دلار مطالبات ارزی ایران از خریداران نفت برآورد شده است. از طرف دیگر به نظر اکثر سرمایه گذاران خارجی، شرایط و موقعیت اقتصادی ایران به عنوان کشوری با 80 میلیون نفر جمعیت و موقعیت ژئوپلیتیک در منطقه به عنوان مکان مناسبی برای سرمایه گذاری تلقی می شود و چنانچه شرایط محیطی کسب وکار بهبود یابد، ایران به آسانی می تواند میلیاردها دلار به صورت سرمایه گذاری مستقیم یا غیرمستقیم خارجی جذب کند که این امر موجب رشد اقتصادی کشور خواهد شد و برای کشوری که بیش از همه کشورهای دنیا در معرض انواع تحریم های اقتصادی بوده، فرصت مناسبی را برای به روز کردن تکنولوژی و نوسازی و توسعه فعالیت های صنعتی و اقتصادی به وجود می آورد. انتقال تکنولوژی و دانش مدیریت می تواند منجر به جهش در رشد اقتصادی کشور و افزایش کارآیی اقتصادی شود. از طرف دیگر، رشد منفی سرمایه گذاری و بهره وری طی سال های گذشته، رسیدن به اهداف بلندپروازانه چشم انداز 1404 را عملا منتفی کرده و به نظر می رسد رشد 8 درصدی برنامه ششم توسعه اقتصادی هم صرفا با شرط استفاده از منابع سرمایه گذاری خارجی می تواند تحقق یابد.
همچنین باید توجه کنیم که شرایط سیاسی کشور مسلما نقش اصلی و کلیدی در ایجاد محیط مناسب برای فعالیت های اقتصادی و سرمایه گذاری دارد. بدون وجود محیط مناسب از جمله تامین امنیت، رفع محدودیت های اقتصادی، الحاق به سازمان تجارت جهانی (WTO)، ارتباط با موسسات مالی بین المللی، بانک ها و موسسات اعتباری نمی توان انتظار تحول اساسی در کوتاه مدت برای اقتصاد کشور داشت.
بستر اقتصادی مناسب از جمله کاهش مقررات دست وپاگیر، فراهم بودن زیربناهای اقتصادی از جمله مخابرات، انرژی، حمل ونقل و نگاه مثبت به سرمایه گذاران چه داخلــی و چه خارجــی، مسلما در سرعت انجام سرمایه گذاری ها و انتقال منابع از فعالیت های سفته بازی و غیرمولد به فعالیت های مولد، نقش موثری خواهد داشت.
از نگاه بدبینانه، اثرات مثبت رفع تحریم نیاز به زمان طولانی تری دارد و آثار مثبت آن بین یک تا دو سال زمان خواهد برد. این مساله یعنی زمان طولانی تر برای استفاده از شرایط مناسب تر اقتصادی. هر چند آثار روانی و انتظارات مثبت مردم نسبت به رفع تحریم کمک بزرگی در ایجاد ثبات و بهبود شرایط اقتصادی از جمله کاهش رشد تورم، رشد اقتصادی و ثبات ارز در کشور خواهد داشت.
نکته پایانی آنکه، خوش بینی بیش از اندازه، خطر افزایش تورم را به علت سیاست های پولی انبساطی یا افزایش شدید مخارج دولتی، در پی دارد. چنین اتفاقی، در صورت وقوع، مسلما آثار مخربی در روند فعلی اقتصاد کشور دارد؛ بنابراین پیشنهاد می شود مسوولان بانک مرکزی و دولت از تعجیل در برخی اقدامات که می تواند منجر به رشد تورم و بی ثباتی در بازارهای پولی و ارزی شود، به جد اجتناب کنند.
* منبع: روزنامه دنیای اقتصاد
** اول ** 1337



30/04/1394





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 65]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن