واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۳۰ تير ۱۳۹۴ (۱۱:۳۹ق.ظ)
شروع مرمت قلعه دختر فارس موج- مرمت قلعه دختر فيروزآباد با اعتبار 120 ميليون تومان آغاز شد.
به گزارش خبرگزاري موج،کاظمي مديرپايگاه مجموعه تاريخي فيروز آباد در اين رابطه گفت: مرمت بخشهايي از قلعه دختر فيروزآباد با اعتباري درحدود 120 ميليون تومان شروع شده است.
به گفته وي، قلعه دختر يکي از بناهاي ارزشمند دوره ساساني در شهر فيروزآباد فارس است.
کاظمي افزود: اين بناي ارزشمند درحال حاضر يکي از جاذبههاي تاريخي و گردشگري شاخص استان و شهرستان فيروز آباد است که به دليل اهميت و ويژگيهاي منحصر بفردش در قالب پرونده محور ساساني فارس در آستانه ثبت جهاني است.
بنابراين گزارش پژوهشگران قرن 19 مانند فرصت شيرازي ساخت قلعه دختر و کاخ اردشير فيروزآباد را به اردشير اول نسبت ميدهد.
تحقيقات انجام گرفته نشان ميدهد که اين دوبنا کاخ بودهاند که به دنبال به قدرت رسيدن اردشير نقشهاي متفاوتي داشتهاند ودريک زمان ساخته شدهاند چنانکه در تواريخ قرون وسطي آمده است اردشير پس از فتح مرکز فارس اقامتگاه تازه خود موسوم به اردشير خوره را ترک کرد تا به جنوب ايران حمله کند و آنها را شکست دهد ازآن پس اردوان پنجم چندين لشکر کوچک را عليه اين نيروي ياغي گسيل داشت تا سرانجام تصميم گرفت که خود در رأس سپاهي عليه وي به جنگ بشتابد و ساخت استحکاماتي چون قلعه دختر را بايد با توجه به اوضاع تاريخي و برخورد با مهاجم زورمند تفسيرکرد و دراين قلعه تلفيق يک کاخ شکوهمند سلطنتي و استحکامات دفاعي است که از نظر سوق الجيشي چنان در حد کمال هستند که نظير آن را در سراسر تاريخ معماري به دشواري ميتوان ديد.
طرح عمارت اصلي روي قلعه دختر نشان ميدهد که اقامتگاهي براي نگهبانان و مهمانان بوده و داراي اتاقهاي پذيرايي و تالار تخت و محل سکونت سلطنتي بوده که ميتوان اين امر را ناشي از زندگي اوليه اردشير که توأم با جنگ بوده دانست که وي محل اقامت خويش را به صورت بخشي از قلعه بنا کرده است.
قلعه دختر در آستانه دره تنگ آب و در نقطه اي که شيب زمين شناسي در آن يک دروازه طبيعي به وجود آورده قرار دارد که قرار گرفتن کاخ برفراز دشت امکان نظارت برراه کف دره که به فيروز آباد منتهي مي شودرا فراهم آورده است. کاخ و دژ بخشي از استحکامات وسيعي است که روي ارتفاعات مشرف به دشت بنا شده است.
گرداگرد گنبد مسيرهايي وجود دارد که غلامگرد ناميده ميشده که ازطريق پلههاي گرد و مدور سنگي به هم متصل ميشدهاند. آنچه از آرايش هندسي بنا برمي آيد نشان ميدهد که در زمان ساخت قلعه دختر دانش ستاره شناسي در تعريف هندسه بنا کار برد داشته است.
بخش مهم کاخ شامل ايوان، گنبد خانه، ديوار دفاعي ميباشد که نمايانگر زبردستي خاص معماران در شيوه ساخت هست و سلسله مراتب و تناسب فضاها و عناصر سازنده معماري به بنا عظمت و نمود يک کاخ –دژ را بخشيده است. ارتفاع کمربند دفاعي 6 يا 7متر است. کنگرههاي دفاعي کاخ توسط پلههايي به دالانهاي نگهباني منتهي ميشود و به فضاهاي اسلحه خانه و سرباز خانه راه داشته است.
ساختمان مدور که محل تخت يا بارگاه بوده به شکل برجي با شکوه برفراز تپه قد برافراشته است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 78]