واضح آرشیو وب فارسی:فارس: یادداشت/
تصویری از آداب و عبادات رمضان در «شهر خدا»
یکی از محورهای مورد تاکید برنامه «شهر خدا» تصویر آداب و رسوم مناسبتات استانهای مختلف در ماه مبارک رمضان است.
ماه مبارک رمضان یکی از ایام و ماههای مذهبی شناخته می شود و اگرچه فریضه روزه یک حکم شرعی اما ماه رمضان چنان با آداب و رسوم و فرهنگ و تمدن ایرانی در طول تاریخ پیوند خورده و درهم تنیده شده که می توان آن را یک آیین و سنت ملی- مذهبی دانست. سنتی که در آن زلف شرع و عرف چنان به هم گره خورده که نمی توان آنها را از هم تفکیک کرد. بدین معنی که ماه رمضان و همه رسم و رسومش مثل افطار و سحر و عبادات و... با برخی رسم و رسوم قومی در کشور ما آمیخته شده که این تجربه مشترک یعنی روزه داری در مناطق مختلف سرزمین ما رنگ و بوهای مختلفی به خود گرفته و شمایل و تظاهر گوناگونی پیدا کرده است. مثلا انواع غذاها و خوراک های مخصوص ماه رمضان که در استان های مختلف کشور طبخ می شود یا برخی آیین های مذهبی ویژه رمضان که در هر نقطه از این ایران با رنگ و بوی بومی برگزار می شود که برخی از آنها به واسطه قدمتش دیگر جزیی از ذات رمضان شده است.به عبارت دیگر می توان گفت در شهر رمضان می توان شاهد جاذبه های قومی و فرهنگی زیادی بود که به وسعت زیست بوم ایرانی متنوع و گسترده است. برنامه «شهر خدا» شبکه یک امسال با همین رویکرد و محوریت به روی آنتن رفته تا آداب و رسوم و مناسبات رمضانی استانهای مختلف ایران را روایت کند. در واقع این برنامه هم تحلیل و هم تجلیل از این آیین های رمضانی است که به نوعی گردشگری مذهبی را در قاب تلویزیون میسر میسازد.مخاطب میتوان در هر کجای از ایران پای تلویزیون بنشیند با آداب ورسوم رمضانی نقاط دیگر این سرزمین کهن آشنا شود. البته برنامه صورتی جشن گونه داشته وهمچون یک مجله تصویری رمضانی ارائه می شود که دارای آیتم ها و بخش های گوناگون بوده تا این تنوع آیتمی ریتم تندتری به برنامه بخشیده و از کشدار شدن آن جلوگیری کند. هر شب ساعت ۱۲:۱۵ از شبکه اول سیما با اجرای پدرام کریمی و عبدالله روا پخش می شود، در این برنامه علاوه برحضوربازیگران سینما و تلویزیون و خوانندگان ،هر شب مهمانان هنرمندی ازاستان های مختلف کشوربا حضور هوشنگ جاوید پژوهشگر فرهنگی حضور می یابند و با اجرای سحر خوانی، مناجات خانی و موسیقی محلی به فرهنگ رمضانی آن استان پرداخته می شود.همچنین برنامه دارای یک کارشناس مذهبی نیز هست که چهره آشنایی برای علاقمندان این حوزه است. حجت الاسلام سرلک هر شب درباره یکی از مسائل مرتبوط به ماه رمضان برای مردم سخن می گوید. در واقع می توان گفت برنامه شهر خدا درباره خود رمضان است نه برنامه ای ترکیبی که در درون ماه رمضان پخش می شود.برنامه ای که در نهایت می خواهد ضمن اطلاع رسانی درباره آیین های رمضانی نقاط مختلف ایران سطح آگاهی و تجربه های ایمانی مخاطب را نیز ارتقاء بخشیده و در نهایت رمضان را به تجربه ای شیرین بدل کند.
نکته جالب اینکه دکور و طراحی صحنه برنامه نیز واجد عناصر و المان های معماری سنتی و مذهبی بوده تا به نوعی هماهنگی و انسجام بین فرم و محتوی برنامه برسند.برنامه نیز با حضور دو مجری برگزار می شود تا گپ و گفت آن دو با هم و پاسکاری های اجرا از کسالت و یکنواختی احتمالی برنامه بکاهد. دکوری که فارغ از وجوه زیبایی شناسی بصری خود بتواند اتمسفر معنوی این ماه را در این قاب به مخاطب انتقال دهد. محل برگزاری برنامه نیز برج میلاد انتخاب شده تا از بالاترین نقطه پایتخت، نوری از رمضان به مردم سراسر کشور ساتر شود.آنچه در این برنامه به نقطه ممتاز بدل می شود نگاه ملی و سراسر بینی است که تلاش می کند رمضان را در آیینه مرزهای ایران به نمایش بگذارد.ضمن اینکه این برنامه برای بسیاری از هنرمندان شهرستانی آنهایی که کمتر دیده شدند یا اصلا دیده نمی شوند فرصتی فراهم می کند تا هنر خویش را به معرض مخاطبان میلیونی قرار داده و همه ملت ایران امکان تماشای او را داشته باشند.چه بسیار استعدادهای مهجوری درحوزه موسیقی و مداحی که در شهرستان ها دیده نمی شوند و در این برنامه شاهد بودیم که چه زیبا خواندند، چه بر دل نشست و چقدر حال معنوی ما را خوب کرد.
در یک تحلیل کلی می توان گفت برنامه شهر خدا واجد دو عنصر و ویژگی مهم و اساسی است. یکی بازنمایی فرهنگی معارف رمضانی که تجربه ایمانی در این ماه را تشریح می کند و دوم نمایش آیین ها و مناسک رمضانی در استان های مختلف کشور که به عبارتی دیگر آن را می توان به این شکل صورت بندی کرد که شهر خدا رمضان و تجربه رمضانی را در دو ساحت درونی و بیرونی مورد واکاوی قرار می دهد. در بخش اول به محتوی پرداخته و تجربه روزه داری و عبادت و امساک را تلحیل عقلانی می کند و در بخش دوم به سویه اجتماعی آن یعنی ایین و آداب رمضانی می پردازد. آداب و عادات رمضان به نوعی محور برنامه شهر خداست. یادداشت: سید رضا ضائمی انتهای پیام/
94/04/23 - 11:01
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 98]