تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 15 تیر 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):تکمیل روزه به پرداخت زکاة یعنى فطره است، همچنان که صلوات بر پیامبر (ص) کمال نماز ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

اتاق فرار

خرید ووچر پرفکت مانی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

سرور اختصاصی ایران

تور دبی

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

پیچ و مهره

طراحی کاتالوگ فوری

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

Future Innovate Tech

آموزشگاه آرایشگری مردانه شفیع رسالت

پی جو مشاغل برتر شیراز

قیمت فرش

آموزش کیک پزی در تهران

لوله بازکنی تهران

میز جلو مبلی

هتل 5 ستاره شیراز

آراد برندینگ

رنگ استخری

سایبان ماشین

قالیشویی در تهران

مبل استیل

بهترین وکیل تهران

شرکت حسابداری

نظرسنجی انتخابات 1403

استعداد تحلیلی

کی شاپ

خرید دانه قهوه

دانلود رمان

وکیل کرج

آمپول بیوتین بپانتین

پرس برک

بهترین پکیج کنکور

خرید تیشرت مردانه

خرید نشادر

خرید یخچال خارجی

وکیل تبریز

اجاره سند

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید سی پی ارزان

خرید ابزار دقیق

بهترین جراح بینی خانم

تاثیر رنگ لباس بر تعاملات انسانی

خرید ریبون

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1804740552




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

دیپلماسی تدبیر از غرب تا شرق-دکتر محمد مهدی مظاهری*


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: دیپلماسی تدبیر از غرب تا شرق-دکتر محمد مهدی مظاهری* دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران این روزها اوقات فعال و پرجنب و جوشی را تجربه می کند. در حالی که مذاکرات هسته ای در وین اتریش به طرز نفسگیری ادامه دارد و تیم مذاکره کننده ایرانی می کوشد در عین پیش بردن فضای مذاکره، حداکثر سود و منافع ملی کشور را تأمین کند، روحانی نیز فرسنگ ها دورتر از وین در قلب روسیه تلاش نمود تا زمینه های پیشبرد مذاکرات هسته ای و نیز مناسبات ایران با کشورهای اثر گذار آسیایی در شرایط پس از تحریم را مهیا کند.


رئیس جمهوری روز پنجشنبه، ١٨ تیر (٩ جولای)، برای حضور در چندین نشست منطقه ای، به شهر اوفا، مرکز جمهوری باشقیرستان روسیه رفت. اجلاس اوفا این بار منحصر به سازمان همکاری شانگهای نبود؛ بلکه دو سازمان منطقه ای و جهانی دیگر یعنی بریکس و اتحادیه اقتصادی اوراسیا نیز که اعضای نسبتاً مشترکی دارند و خصوصاً جمهوری فدراتیو روسیه در همگی آنها عضویت دارد، در این نشست حضور داشتند. البته مهم ترین این سازمان ها از دیدگاه ایران، همان اجلاس سازمان همکاری شانگهای است که متشکل از کشورهای روسیه، چین، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان و ازبکستان است و ایران نیز در کنار سه کشور پاکستان، هند و مغولستان به عنوان عضو ناظر در این اجلاس شرکت می کند.
گروه بریکس نیز متشکل از برزیل، روسیه، چین، آفریقای جنوبی و هند است. وجه مشترک این کشورها، برخورداری از رشد سریع اقتصادی بوده است. اتحادیه اقتصادی اوراسیا نیز که با حضور 3 کشور روسیه، بلاروس و قزاقستان از سال گذشته کار خود را آغاز کرده بیشتر بر حوزه مسائل گمرکی و تسهیل تجارت بین کشورهای عضو متمرکز است. وجود تعرفه پایین واردات در این اتحادیه، کشورهای مختلف از جمله ایران را به همکاری با این اتحادیه علاقه مند کرده است. کشورهای عضو این سه سازمان امیدوارند از طریق همکاری نزدیک با یکدیگر بتوانند به یک نیروی اثرگذار اقتصادی و سیاسی در سطح بین المللی تبدیل شوند و بتوانند با سایر قدرت های بزرگ جهانی رقابت کنند.
در این بین جمهوری اسلامی ایران نیز که از موقعیت ممتاز ژئوپلیتیک، پتانسیل های اقتصادی و منابع وسیع نفت و گاز برخوردار است و واجد تمامی ویژگی های یک قدرت برتر منطقه ای می باشد، مایل به گسترش همکاری با این سازمان ها بویژه سازمان شانگهای است. در این راستا افزایش مناسبات ایران با این سازمان ها خصوصاً اعضای سازمان شانگهای می تواند منافع متقابلی را برای هر دو طرف به دنبال داشته باشد.
افزایش مناسبات با جمهوری اسلامی ایران به کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای کمک می کند ضمن نزدیکی به با ثبات ترین و پرنفوذترین کشور اسلامی خاورمیانه، راه دسترسی خود به بازارهای بین المللی و منابع انرژی را نیز هموار کنند. روسیه نیز که نیازی به منابع انرژی ایران ندارد، در شرایطی است که به دلیل سیاستی که در قبال اوکراین و شبه جزیره کریمه در پیش گرفته، با تحریم های اقتصادی و انزوای تحمیل شده از سوی غرب مواجه است و برای پیشبرد سیاست های خود در عرصه بین المللی بشدت به یارگیری و افزایش نفوذ دیپلماتیک در مناطق مختلف نیاز دارد و از این رو در برهه کنونی ایران می تواند نقش ارزشمندی برای این کشور داشته باشد. به طور متقابل، جمهوری اسلامی ایران نیز در وضعیت کنونی نیاز وافری به تعمیق جایگاه خود در بین کشورهای قدرتمند آسیایی دارد. فوری ترین نیاز فعلی ایران؛ همراهی و حمایت روسیه و چین به عنوان دو عضو دائم شورای امنیت، از موضع کشورمان در مذاکرات هسته ای است. با وجود این از مجموعه نشست ها و دیدارهای دو جانبه رئیس جمهوری با مقامات چینی، هندی و روس، چنین به نظر می رسد که هدف وی از این سفر، دوراندیشانه تر از صرف مذاکرات هسته ای بوده است. با توجه به شرط تلویحی سازمان همکاری شانگهای برای پذیرش عضویت دائمی ایران پس از لغو تحریم ها، روحانی در این سفر کوشید چشم انداز آینده روابط ایران و کشورهای آسیایی در دوران پسا تحریم را برای آنها به تصویر بکشد و فرصت های تعامل با ایران را به آنها یادآوری کند. از این رو می توان گفت دیپلماسی دولت تدبیر و امید حتی در دوران پس از تحریم نیز مبتنی بر روابط متوازن با شرق و غرب خواهد بود و رئیس جمهوری و دستگاه دیپلماسی بنا دارد حتی پس از بهبود مناسبات با غرب نیز همه تخم مرغ هایش را در سبد آنها قرار نداده و با تقویت مناسبات دیپلماتیک با قدرت های شرقی، به حوزه های مانور و قدرت نمایی کشور در عرصه های منطقه ای و بین المللی تعدد و وسعت ببخشد.
*استاد دانشگاه
**روزنامه ایران/شنبه بیستم تیر 1394



20/04/1394





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 36]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن