واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: تحول در «تحول در علوم انساني» كليد خورد
در حالي كه شوراي تحول در علوم انساني به اندازهاي كه انتظار ميرفت در جريانسازي حاصل از تحول در منابع درسي و تدوين منابع و سرفصلهاي موردنياز در علوم انساني موفق عمل نكرده...
نویسنده : نفيسه ابراهيمزادهانتظام
در حالي كه شوراي تحول در علوم انساني به اندازهاي كه انتظار ميرفت در جريانسازي حاصل از تحول در منابع درسي و تدوين منابع و سرفصلهاي موردنياز در علوم انساني موفق عمل نكرده و حتي به عقيده برخي صاحبنظران، رشتهها و سرفصلها و منابع مصوب و خروجي آن در بهترين صورت به بازنگري منحصر شده و خبري از تحول در آنها نيست، يك هفته پس از تأكيدات چند باره مقام معظم رهبري در اين رابطه اخباري مبني بر تغيير چيدمان كارگروهها و ايجاد تغييرات و نوآوريهايي در سياستها و برنامهريزيهاي اين شورا منتشر ميشود.
به موازات 10، 15 سالي كه مقام معظم رهبري از آغاز دوره پيشرفتهاي علمي كشورمان ياد ميكنند مسئله ديگري نيز پيش روي انديشمندان و دانشگاهيان كشور باز شد و آن تحول در علوم انساني است. اما از اين تحول فقط بخشي را درك كرديم كه علوم انساني غربي و خارجي در جامعه ما كارايي ندارد و علوم اين حوزه بايد در كشور بومي شوند، مثلاً روانشناسي كه مبناي دانشش نظريات فرويد است، نميتواند گره از كار افراد مسلمان يك جامعه اسلامي باز كند و الي آخر. هرچند اين نكات كاملاً پذيرفته شده و درست هستند اما منحصر كردن لزوم تحول در علوم انساني به اين دلايل، نشناختن اين حوزه است كه دقيقاً آسيب موجود است زيرا اين محدوديت اهميت اين برنامه و سياستهاي اين حوزه را نيز تحتالشعاع قرار ميدهد.
ارزيابيهاي جهاني نشان ميدهند توسعه پايدار، تحقق اقتصاد درونزا، پيشرفت فناوريهاي ثروتزا همه و همه نه تنها به مباني فني و فناورانه، بلكه به كاربردهاي علوم انساني در ساير علوم و فنون وابسته است اما شناخت ناقص و به روز نشده ما از اين علوم، آنها را از فناوري، كارخانه، توليد ثروت و كارايي جدا كرده و در قالب كتابخانهها و كلاسهاي درس محدود كرده، به همين دليل رشد علوم انساني در كشور ما نيز در مقايسه با خود آنها صورت ميگيرد نه پيشرفتهاي ساير علوم و فناوريها. اين كوتاهقدي مزمن را قرار بود شوراي تحول و ارتقاي علوم انساني درمان كند اما تا كنون به تسكين اكتفا كرده است.
اصلاح ساختار انسانی تحول در علوم انسانی
اما تأكيدات مقاممعظمرهبري در ديدار اساتيد دانشگاهها با ايشان در شنبه گذشته تحولي در شوراي تحول به راه انداخته كه در تغيير رؤساي كارگروههاي علوم سياسي و معماري و شهرسازي نمود پيدا كرده است.
مبناي اين تحولات نيز به نقل از سيدحميد طالبزاده، دبيرشوراي تحول و ارتقاي علوم انساني كثرت مشاغل، كندي روند اقدامات كارگروهها و انعكاس گلايهها از سوي دانشگاهها عنوان شد.
از سوي ديگر همانطور كه نسخه واحد جهاني در علوم انساني پذيرفته نيست، نسخه واحد ملي براي كشوري به پهناوري ايران با داشتن ظرفيتهاي متفاوت در نقاط مختلف نيز خلأهايي را بر جاي ميگذارد. در همين راستا شوراي تحول علوم انساني با تعميم طرح آمايش سرزميني آموزش عالي، به اين علوم، از سياست جديدي در اين زمينه رونمايي كرد و طالبزاده در گفتوگو با رسانهها از آمايش دانشجو در حوزه علوم انساني پيرو فرمايشات مقام معظم رهبري خبر داد. وي ادامه داد: همچنين بحث تأليف كتابهايي مناسب با اين عناوين در دستور كار شوراي تحول علوم انساني قرار دارد. از سوي ديگر با توجه به اين مسئله كه مقام معظم رهبري در ديدار اخير استادن دانشگاهها بحث آمايش را مطرح كردند، در مورد علوم انساني نيز بايد آمايش مدنظر قرار بگيرد.
زمانی برای واکسیناسیون علوم انسانی
دبير شوراي تحول و ارتقاي علوم انساني ادامه داد: بايد مشخص شود به كدام رشتههاي علوم انساني در هر يك از مناطق كشور بيشتر مورد نياز است، در كجا بايد اين رشتهها توسعه يابد و كجا بايد جلوي توسعه آن را گرفت.
وي ادامه داد: كارگروهها بايد در اين زمينه فعاليت و آمارها را بررسي كرده و براساس برنامه ششم توسعه نياز كشور را مشخص كنند. تمام اين مسائل در دستور كار شوراي تحول علوم انساني قرار دارد. هرچند اين طرح در معرض آفتهايي است كه تصميمات تك بعدي را تهديد ميكنند. اينكه تدوين و تصويب اين زير سند چقدر زمان ميبرد و چقدر ميتواند خود را با سند اصلي هماهنگ كند، مضاف بر اينكه تا چه اندازه خود را با شرايط منطقهاي و نيازهاي دستگاههاي مختلف در مناطق مختلف كشور تطبيق دهد از جمله سؤالات اين طرح است. تجربه نشان ميدهد نگاه پشت ميزي و ستادي تمام منافع حاصل از طرحهاي آيندهنگرانه و مديريتي در اين سطح را تحت تأثير قرار ميدهد.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۱۷ تير ۱۳۹۴ - ۲۰:۳۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 68]