واضح آرشیو وب فارسی:فرهنگ نیوز:
احکام ویژه ماه رمضان -4
آيا ورزش کردن مجوزی برای روزه نگرفتن است؟ اگر روزهدار عمداً و آگاهانه چيزى بخورد يا بياشامد روزهى او باطل مىشود خواه آن چيز از خوراکىها و آشاميدنىهاى معمول باشد و خواه از چيزهاى غيرخوراکى
به گزارش گروه آئین و اندیشه فرهنگ نیوز: بیشترین موردی که در مبطلات روزه مبتلا به مکلفین است بحث خوردن و آشامیدن میباشد که عمدهی سوالاتی که در ذهن روزه داران است در این موضوع شکل میگیرد سوالات زیر در همین موضوعات مطرح شده است اگر روزهدار عمداً و آگاهانه چيزى بخورد يا بياشامد روزهى او باطل مىشود خواه آن چيز از خوراکىها و آشاميدنىهاى معمول باشد و خواه از چيزهاى غيرخوراکى مانند کاغذ يا پارچه و امثال آن باشد و خواه زياد يا کم باشد مانند قطرهى بسيار کوچک آب يا خردهى کوچکى از نان.
خوردن روزه بهخاطر مسابقهسوال: آيا مىتوان به دليل داشتن مسابقه فوتبال و گرسنگى و تشنگى زياد در آن روزه خود را خورد؟جواب: مورد سؤال مجوّز براى افطار محسوب نمىشود.
افطار روزه بر اثر تشنگى و گرسنگىسوال: اگر شخصى که در ماه رمضان روزهدار است، در يکى از روزها براى خوردن سحرى بيدار نشود و لذا نتواند روزه را تا غروب ادامه دهد و در وسط روز حادثهاى براى او اتفاق بيفتد و روزه را افطار کند، آيا کفّاره بر او واجب است؟جواب: اگر روزه را تا حدى ادامه دهد که روزه بر اثر تشنگى و گرسنگى براى او حرجى شود و در نتيجه آن را افطار نمايد، فقط قضا بر او واجب است و کفّارهاى ندارد.
خوردن سحرى بعد از اذان صبحسوال: اگر در ماه رمضان براى سحرى بيدار شويم وسحرى بخوريم وبعد بفهميم اذان گفتهاند روزه قبول است يا بايد روزه آن روز قضا شود؟جواب: اگر تحقيق نموده و با علم به اينكه هنوز صبح نشده خورده است و بعد فهميده كه صبح شده، روزه صحيح است و قضا ندارد.
سوال: با توجّه به اينکه امروزه براى تنظيم کارهاى روزانه از ساعت استفاده مىشود و در شهرها معمولاً به دليل ساختمانهاى بلند، ديدن طلوع فجر امکان ندارد، در صورتى که فردى با اعتماد به ساعتش که ساعت چهار را نشان میداده است مشغول خوردن سحرى شود و بعد معلوم شود که باطرى ساعت تمام شده و در واقع ساعت چهار و ربع بوده است. آيا روزهى چنين فردى صحيح است؟ همچنين اگر فردى در اثر خطاى چشم ساعت پنج را تصوّر کرده که ساعت چهار صبح است و مشغول خوردن سحرى مىشود و بعد متوجّه اشتباهش مىشود و مىفهمد بعد از طلوع فجر خورده است؟جواب: در هر دو صورت، اگر با اعتماد بر ساعت، اطمينان به بقاء شب داشته است و بعداً کشف خلاف شده است، روزهاش در ماه مبارک رمضان صحيح است.
سوال: اگر موقعى که مشغول خوردن غذا است بفهمد صبح شده چه بايد بكند؟جواب: بايد لقمه را از دهان بيرون بياورد، و اگر عمداً آن را فرو ببرد روزهاش باطل است.
حكم موادى كه از معده وارد دهان شده در حال روزهسوال: گاهى اوقات انسان ترش مىکند، يعنى موادى ترش مزه از معده او به فضاى دهان او مىآيد.حال اگر روزهدارى ترش کند و اين مواد را سهواً يا عمداً قورت دهد، روزهاش چه حكمى دارد؟جواب: اگر پس از آنکه به فضاى دهان آمد عمداً و اختياراً فرو برد، روزهاش باطل مىشود ولى سهواً مبطل روزه نيست.
فرو بردن اخلاط سر و سينه در حال روزهسوال: هنگامى که مبتلا به بيمارى زکام بودم، مقدارى از اخلاط سر و سينه در دهانم جمع شده بود که به جاى بيرون انداختن، آن را فرو بردم، آيا روزهام صحيح است يا خير؟جواب: فرو بردن اخلاط سر و سينه ضررى به روزه نمىرساند، ولى اگر به فضاى دهان رسيده باشد بنا بر احتياط واجب بايد از فرو بردن آن خوددارى نمايد.
فرو رفتن غذاى باقى مانده بين دندانهاسوال: در يکى از روزهاى ماه رمضان روزه گرفتم ولى دندانهايم را مسواک نزدم، و بدون اينکه باقىمانده غذاهاى لابلاى دندانها را عمداً ببلعم، خودبهخود بلعيده شده است. آيا قضاى روزه آن روز بر من واجب است؟جواب: اگر علم به وجود باقىمانده غذا در بين دندانهايتان و يا علم به رسيدن آن به حلق نداشتهايد و فرو رفتن آن هم عمدى و با التفات نبوده، قضاى روزه بر شما واجب نيست.
خلال کردن دندانسوال: خلال کردن دندان بعد از خوردن غذا براى کسى که فردايش قصد گرفتن روزه را دارد، چه حکمى دارد؟جواب: خلال کردن بعد از غذا براى کسى که قصد روزه دارد واجب نيست حتى اگر احتمال دهد که خلال نکردن موجب داخل شدن غذاى لابلاى دندانها به حلق مىشود؛ و اگر بعد از آن سهواً هم غذا داخل حلق شد، روزهاش باطل نمىشود؛ بله اگر يقين داشته باشد که ترک آن باعث داخل شدن غذا به حلق مىشود واجب است خلال کند و اگر نکرد، با فرض داخل شدن غذا به حلق بلکه مطلقاً (بنا بر احتياط واجب) روزهاش باطل مىشود.
مسواك با خمير دندانسوال: آيا مسواك كردن با خمير دندان، در حال روزه اشكال دارد؟جواب: اشكال ندارد؛ ولى بايد از فرو رفتن آب دهان كه آغشته با خمير دندان و آب است جلوگيرى شود.
استفاده از نخ دندانسوال: حكم استفاده از نخ دندان ـ كه فلورايد و طعم نعنا دارد ـ در حال روزه چيست؟جواب: اگر آب دهان را فرو نبرد، اشكال ندارد.
مطابق با رساله ی اجوبه الاستفتاءات حضرت آیت الله العظمی خامنه ای سوالات 75 الی 86
94/4/4 - 12:06 - 2015-6-25 12:06:10
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فرهنگ نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 145]