واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱ خرداد ۱۳۹۴ (۱۲:۵۰ب.ظ)
جاي خالي مديريت بهره وري در اقتصاد ايران موج - بهره وري بالا يکي از ويژگي هاي اقتصادهاي پيشرفته است. اين در حالي است که ميزان رشد بهره وري در اقتصاد ايران در سال هاي اخير منفي بوده است. شايد اين پاسخ سوال کساني باشد که مي پرسند چرا کشور ايران با وجود اين همه منابع، هنوز جزو کشورهاي جهان سوم است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج، مطالعات تجربي در کشورهاي پيشرفته صنعتي نشان داده که ورود به عصر فراصنعتي، عصر اطلاعات، عصر فراملي و ارتباطات، نتيجه رشد و ارتقاع بهره وري است؛ به طوري که امروزه پايين بودن سطح بهره وري از ويژگي هاي غالب کشورهاي کمتر توسعه يافته محسوب مي شود. به همين دليل امروزه تمام کشورهاي جهان در پي به دست آوردن پيشرفت هايي در زمينه بهره وري هستند. به اين معني که بتوانند با مصرف منابع کمتر به مقدار توليد ملي بيشتري دست يابند زيرا؛ ميان درآمد سرانه هر کشور و شاخص بهره وري رابطه اي مستقيم وجود دارد.
اين درحالي است که در سال هاي 91 و 92 بهره وري کل اقتصاد ايران به ترتيب با رشد منفي 6.8 و منفي 4.6 روبه رو بوده و هدف بهرهوري در برنامه پنجم توسعه عملي نشد؛ هرچند اين رقم براي سال هاي قبل از آن نيز اکثرا يا منفي بوده يا رقم بسيار ناچيزي است.
اقتصاد ايران در هزاره سوم هنوز اقتصادي متکي بر صدور انرژي است. بخش اعظم ارز مورد نياز براي خريد کالا از خارج را درآمد حاصل از صدور نفت تامين مي کند، اقتصاد کشور با وجود منابع غني، نيروي کار جوان و تحصيلکرده همچنان دچار کمبود مزمن توليد است، افزايش نرخ بيکاري در کنارپايين بودن ميزان سرمايه گذاري موجب شده اقتصاد کشور با مشکلات عميقي روبرو شود و ساختار نظام اقتصادي و اداري ايران جوابگوي نيازهاي آتي کشور نيست.
شايد علت اين مشکلات را مي توان دولتي بودن اقتصاد ايران و در نتيجه پايين بودن بهره وري، برنامه ريزي اقتصادي نادرست، سياست هاي ناپايدار و قوانين متناقض و مقررات دست و پاگير دانست.
در حال حاضر اقتصاد کشور با ماهيتي دورن گرا با ساختاري ناکارآمد و دستگاه هاي عريض و طويل بروکراتيک دولتي روبروست که فاقد بينش و سياست هاي منسجم براي افزايش بهره وري و رشد و توسعه کشور است. در حالي که با اتخاذ استراتژي هاي صحيح با مجموعه کوچکي از نظام اداري و کارکناني دانا و انديشمند، ترويج شايسته سالاري در مديريت کشور و ايجاد بازار رقابتي سالم و مناسب مي توان اقتصادي کارآ و بهره ور به دست آورد.
البته اين عوامل از ديد خردمندانه مقام معظم رهبري پنهان نمانده و در سه بند از 24 بند سياستهاي ابلاغي رهبري با صراحت به مسئله بهره وري و در 12 بند به صورت شکلي به اين موضوع اشاره شده است.
بهرهوري يك اقدام مستمر، با دوام و پيگيرانه است و نياز به اقدام مداوم دارد، درست است که مسوولان عامل اصلي كاهش بهرهوري در سه سال 1390 تا 1392 را تحريمهاي ظالمانه مي دانند، اما عامل ديگر مديريت است و بايد پرسيد آيا مديريت در اين دوره مناسب بوده است؟
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 68]