محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1830928368
دانش و بهرهوري؛ حلقه مفقوده کشاورزي ايران
واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱ خرداد ۱۳۹۴ (۹:۰ق.ظ)
دانش و بهرهوري؛ حلقه مفقوده کشاورزي ايران موج - درحالي که زنگ خطر کاهش و کمبود منابع آبي به گوش ميرسد و بخش کشاورزي وابستگي شديدي به اين منابع دارد، چه تدابيري براي رفع اين مشکل و تأمين امنيت غذايي کشور انديشيده شده است؟
به گزارش خبرگزاري موج، بخش کشاورزي اهميت ويژهاي در اقتصاد ايران دارد و تأمينکننده بيش از يکپنجم توليد ناخالص داخلي است؛ بنابراين توسعه آن پيششرط و نياز ضروري توسعه اقتصادي کشور است.
کشور ما در بخش کشاورزي سالانه 88 ميليارد مترمکعب آب مصرف ميکند که 52 ميليارد مترمکعب از منابع زيرزميني و 36 ميليارد مترمکعب آن از منابع سطحي است، اما؛ اين در حالي است که در سالهاي اخير به دليل استفاده نادرست و غيرمجاز از منابع با معضلات فراواني روبهرو شدهايم. همچنين خشکساليهاي پيدرپي، کاهش تدريجي بارندگي، کاهش روان آبها، افت شديد منابع زيرزميني، موجب شور شدن تدريجي آبوخاک و کاهش کيفيت آن شده است. اين در حالي است که جمعيت کشور ما و همچنين نياز کشور به محصولات کشاورزي روزافزون است. بنابراين؛ اگر فکري براي اين مسئله نکنيم امنيت غذايي کشور روز به روز بيشتر به خطر ميافتد و با مشکلات عديدهاي روبرو خواهيم شد. با اين اوصاف چه بايد کرد؟ آيا بايد دست به دامان کشورهاي ديگر شد و واردات را افزايش داد؟
جامعه جهاني از سال 1960 تا 2010 شاهد حدود رشد 180 درصدي در توليد غلات و حدود 210 درصد در توليد گندم، حدود 210 درصد در توليد برنج و حدود 700 درصد رشد در توليد گوشت بوده است. طبق محاسباتي که انجام شده 78 درصد اين رشد ناشي از افزايش بهرهوري، 15 درصد ناشي از افزايش سطح زير کشت و 7 درصد ناشي از کشت مجدد بوده که اين کشت مجدد درواقع همان بهرهوري است؛ يعني بهطورکلي 85 درصد اين رشد سهم افزايش بهرهوري بوده است.
همچنين در سال 1950 عملکرد گندم در هکتار 500 کيلوگرم و در سال 2008 اين عملکرد به 3 هزار کيلوگرم در هر هکتار رسيده است؛ يعني توليد گندم 600 درصد رشد داشته است که کل اين افزايش توليد به علت رشد بهرهوري بوده است. اين امر نشان ميدهد که تمام دنيا به اين مهم رسيدهاند که بهجاي افزايش سطح زير کشت، بهرهوري را افزايش دهند.
درحالي که در ايران مسوولان اعلام ميکنند که «افزايش عملکرد توليد محصولات کشاورزي بر پايه بهرهوري استوار است.» دکتر ابوالقاسم عربيون، استاد دانشگاه تهران معتقد است: بهرهوري ما در بخش کشاورزي ما واقعاً معطل است. اگر من نماينده مجلس بودم هر هفته وزير کشاورزي را براي پاسخ به مجلس فراميخواندم. نه اين وزير بلکه تمام وزيرهاي قبلي نيز عملکرد مثبتي در اين زمينه نداشتهاند.
وي ميگويد: کشوري مانند نروژ از ساحل دريا چندين برابر نفت ما درآمد کسب ميکند، اما؛ سواحل درياي خزر و خليجفارس و جزاير ما معطل مانده است. به دليل استفاده نادرست از منابع امنيت غذايي مردم هم به خطر افتاده است.
اين استاد دانشگاه ميافزايد: ما از امکانات خود استفاده درستي نداريم بهطوريکه محصولات کشاورزي به قدري بيکيفيت است که خريداري در سطح جهان ندارد و قابل صادر کردن نيست.
وي علت پايين بودن سطح بهرهوري را نبود مديريت صحيح و آگاهي ميداند و معتقد است: آقايان که مسوول ميشوند شروع به رانت بازي ميکنند و به جاي به کار گرفتن دانشمندان و متخصصين حوزه، اقوام و خويشاوندان خود را بر سر کارها ميآورند.
به گفته عربيون ما اندازه کشور آمريکا تراکتور داريم، اما؛ بهرهوري آن ها کجاست و بهرهوري ما کجا!!
محمدتقي توکلي، عضو کميسيون کشاورزي، آب و منابع طبيعي نيز عوامل ساختاري همچون سازگاري نوع کشت با محيط، نوع بذر و نهادهها، سطح آموزش کشاورزان و آب را بر ميزان بهرهوري مؤثر ميداند و ميگويد: علت اينکه در کشورهاي پيشرفته وضعيت کشاورزي مطلوب است اين است که دولت سياستهاي صحيحي در اين زمينه به کار ميگيرد.
وي در توضيح اين مطلب ميگويد: در اين کشورها در واقع اين کشاورز نيست که نوع محصول را براي کشت مشخص ميکند، بلکه دولت با برنامه اقدام به استفاده از منابع آبي و خاکي ميکند و اجازه نميدهد در هر زميني هر محصولي کاشت شود. به همين دليل به طور ميانگين در اين کشورها به ازاي هر مترمکعب آب 2.5 کيلو گرم محصول برداشت ميشود، اما؛ در کشور ما يک کيلوگرم برداشت ميشود.
محمد اسماعيل نيا دبير کميسيون کشاورزي، آب و منابع طبيعي نيز در اين رابطه ميگويد: در بخش کشاورزي لازم است استراتژي منسجمي بين کشاورزان و مسوولان دولتي صورت گيرد که ما بتوانيم در غالب يک بسته بهرهوري را افزايش دهيم. در سايه اصلاح الگوي کشت، انتخاب گونههاي مناسب و مديريت قوي ميتوانيم راندمان آبياري که اکنون حدود 30 تا 35 درصد است، به بيش از 70 درصد افزايش دهيم و در بحث حاصلخيزي خاک نيز بالاي 60 درصد افزايش برداشت محصول داشته باشيم.
به گفته وي ظرفيت در بخش کشاورزي وجود دارد و اين ظرفيت در قالب مديريت منسجم است که احيا شود.
محمد زائري، عضو هيات رئيسه کميسيون کشاورزي، آب و منابع طبيعي اتاق ايران پايه بهرهوري بخش کشاورزي را بهرهوري آب ميداند و ميگويد: اگر بهرهوري آب افزايش يابد، بهرهوري ساير بخشهاي کشاورزي نيز افزايش خواهد يافت. به عبارت ديگر افزايش بهرهوري آب افزايش بهرهوري نيروي انساني، ماشينآلات، خاک را به همراه خواهد داشت.
زائري معتقد است: يکي از دلايل مهم پايين بودن بهرهوري در ايران پايين بودن سرمايهگذاري در اين بخش است. پايين بودن فناوري و تکنولوژي، مکانيزاسيون، عوامل خسارت زا و ضعف در بازاريابي و حملونقل در اين بخش نيز از عوامل ديگر پايين بودن بهرهوري هستند. کشور ما در تکنولوژي عقب مانده است و عوامل خسارت زا نيز کنترل نميشود.
وي با بيان اينکه ما در ايران حدود 20 درصد ضايعات مصارف کشاورزي داريم، به مشکلات بخش کشاورزي اشاره ميکند و ميافزايد: نظام بهرهبرداري در کشور ما نظام بهرهبرداري خرد است، يعني؛ ما تجميع اراضي را در دستور کار نداريم. ديد کشاورزي در کشور ما صنعتي نيست و معيشتي است. منابع آبوخاک نيز به دليل استفادههاي غيرمجاز در حال شور شدن است. ما روي کمربند خشکسالي قرار گرفتهايم و خشکسالي هاي مکرري براي ما اتفاق ميافتد.
عضو هيات رئيسه کميسيون کشاورزي، آب و منابع طبيعي اتاق ايران ميگويد: مهمترين مشکل و دليل پايين بودن بهرهوري در بخش کشاورزي اين است که ما يک راهبرد جامع که تمام عناصر زيرمجموعه کشاورز، مسوول و مردم جامعه در آن دخالت داشته باشند، نداريم.
وي ميافزايد: ما در کشاورزي آمايش سرزميني نداريم، يعني؛ نميدانيم چه محصولي را کجا بکاريم. اراده ملي براي افزايش بهره وري وجود ندارد. کشاورزي تبديل به يک شغل شده که احساس ميکنيم که نبايد افرادي که علم و دانش دارند در آن حوزه فعاليت کنند و فقط افرادي که ديد معيشتي و تجاري دارند بايد در آن کار کنند. اصولاً کساني که نميتوانند وارد صنعت و شغلهاي ديگر شوند از سر ناچاري وارد حوزه کشاورزي ميشوند.
زائري راهکارهاي افزايش بهرهوري را نيز بيان ميکند و ميگويد: اولين مرحله عزم و اراده ملي است، يعني؛ همه به اين نتيجه برسند که ما نبايد بحث آب را فقط براي مصرف در بخش کشاورزي ببينيم بلکه بايد به آن به عنوان مايه حيات و براي تأمين امنيت غذايي نگاه و آن را فرهنگسازي کنيم.
وي ميافزايد: صرفاً تصويب قانون افزايش بهرهوري که در سال 89 مصوب شد، کفايت نميکند. بايد يک برنامه جامع ذيل آن تدوين و تصويب شود و سپس، براي اجراي آن هدفگذاري و يک زمانبندي تعريف شود که قرار است در هر سال ما چقدر رشد داشته باشيم و براي آن، يک مسوول تعيين شود.
اين کارشناس حوزه کشاورزي اعتقاد دارد: بايد براي هر دشت با توجه به شرايط اقليمي آن برنامهاي تدوين شود و نمايندگان همه وزارت خانههاي مسوول و بهخصوص نمايندگان باغداران و کشاورزان به عنوان مجري اين برنامهها انتخاب شوند. همچنين لازم است امور آب به يک نهاد واگذار شود که پيشنهاد ما وزارت نيرو است.
وي اثر تحريمها بر بهرهوري بخش کشاورزي را نسبت به بخشهاي ديگر کمتر ميداند و ميگويد: تحريم کمبود تکنولوژي و ورود سرمايه را باعث شده، اما؛ کشاورزي نسبت به ساير بخشها کمتر آسيب ديده است. البته اين امر را نميتوان يک حسن به حساب آورد زيرا دليل آن معيشتي بودن کشاورزي در ايران است، يعني؛ هنوز تکنولوژي و فناوري بخش کشاورزي در حدي پيشرفت نکرده است که بخواهد به سطح جهاني وابسته باشد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[مشاهده در: www.mojnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 90]
صفحات پیشنهادی
فرآوری خرما، حلقه مفقوده رونق کشاورزی در آبادان و خرمشهر
فرآوری خرما حلقه مفقوده رونق کشاورزی در آبادان و خرمشهر آبادان-ایرنا-آب و هوای گرم و مرطوب جنوب خوزستان این استان را به یکی از مناطق تولید خرما تبدیل کرده است ولی وجود مشکل در بسته بندی و فرآوری خرما وجود دلالان نبود بازار مستقیم در خارج از کشور و کمبود صادرکننده مستقیم از مهمکاری با دانشگاههای اروپایی برای مطالعات میادین نفتی ایران
چهارشنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۰۴ ۵۵ رئیس پژوهشگاه صنعت نفت از همکاری با دانشگاههای اروپایی و دانشگاههای شرق آسیا برای انجام مطالعات مربوط به ازدیاد برداشت و افزایش ضریب برداشت خبر داد حمیدرضا کاتوزیان در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا درباره تفاهم صورتگرفتمعاملات متنوع محصولات کشاورزی در بورس کالای ایران
طی هفته منتهی به 24 اردیبهشت معاملات متنوع محصولات کشاورزی در بورس کالای ایران طی هفته منتهی به 24 اردیبهشت ماه بیش از 376 هزار تن انواع کالا به ارزش نزدیک به 5757 میلیارد ریال در بازار فیزیکی بورس کالای ایران داد و ستد شد به گزارش گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران به نقل از روابطامکان همکاری ایران و قزاقستان درزمینه های فنی و مهندسی، غلات ،کشاورزی و توریسم | خبرگزاری ایلنا
امکان همکاری ایران و قزاقستان درزمینه های فنی و مهندسی غلات کشاورزی و توریسم ایلنا معاون آسیا و اقیانوسیه اتاق ایران در نشست فعالان اقتصادی ایران و قزاقستان در تبیین ظرفیت های همکاری دو جانبه گفت زمینه های فنی ومهندسی غلات و کشاورزی توریسم و ایجاد شهرکهای صنعتی برخی از ظرفیمدیرکل طیور جهادکشاورزی: ایران رتبه هفتم تولید گوشت مرغ جهان را دارد
مدیرکل طیور جهادکشاورزی ایران رتبه هفتم تولید گوشت مرغ جهان را دارد کاشان- ایرنا- مدیرکل دفتر امور طیور وزارت جهادکشاورزی گفت ایران در زمینه تولید صنعت مرغ گوشتی در رتبه هفتم جهانی قرار دارد به گزارش روز دوشبنه روابط عمومی جهادکشاورزی کاشان حبیب امینی در همایش مدیریت تولید درسفیر و نماینده دائم ایران در سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد(فائو) منصوب شد
سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد فائو منصوب شد تهران - ایرنا - طی حکمی از سوی وزیر جهادکشاورزی مجید دهقان شعار به عنوان سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد فائو منصوب شد به گزارش ایرنا از وزارت جهادکشاورزی محمود حجتی دبا حکم وزیر جهاد کشاورزی؛ سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان خواربار و کشاورزی منصوب شد
با حکم وزیر جهاد کشاورزی سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان خواربار و کشاورزی منصوب شدطی حکمی از سوی محمود حجتی وزیر جهاد کشاورزی مجید دهقان شعار به عنوان سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد فائو منصوب شد به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از وزارت جهادمعامله محصولات کشاورزی وارداتی و داخلی در بورس کالای ایران
معامله محصولات کشاورزی وارداتی و داخلی در بورس کالای ایرانروز سه شنبه 22 اردیبهشت ماه انواع کالای کشاورزی چون ذرت جو شکر و کنجاله وارداتی و داخلی در بورس کالای ایران مورد دادوستد قرار گرفت به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از بورس کالای ایران 310 تن ذرت دانه ای فارس 500 تن ذرتدانشجو حلقه مفقوده روابط عمومی است
سرپرست دانشگاه پیام نور دانشجو حلقه مفقوده روابط عمومی است تهران- ایرنا- سرپرست دانشگاه پیام نور با تاکید بر اینکه وظیفه اصلی روابط عمومی افزایش سرمایه اجتماعی است گفت متاسفانه دانشجو به عنوان اصلی ترین مخاطب حلقه مفقوده روابط عمومی است به گزارش روز دوشنبه ایرنا از روابط عموتاکید ایران و جایکا بر تداوم اجرای پروژه های مشترک کشاورزی
تاکید ایران و جایکا بر تداوم اجرای پروژه های مشترک کشاورزی تهران - ایرنا - ایران و آژانس همکاری های بین المللی ژاپن جایکا بر تداوم اجرای پروژه های مشترک کشاورزی تاکید کردند به گزارش ایرنا از وزارت جهادکشاورزی در دیدار هومن فتحی مدیرکل دفتر امور بین الملل و سازمان های بین الملآزادسازی ۳هزار مترمربع زمین کشاورزی در تنکابن |اخبار ایران و جهان
آزادسازی ۳هزار مترمربع زمین کشاورزی در تنکابن مدیر جهاد کشاورزی تنکابن گفت با اجرای احکام قلع و قمع بیش از 2 هزار و 500 مترمربع از زمینهای کشاورزی این شهرستان برای تولید محصولات کشاورزی آزادسازی شد کد خبر ۵۰۲۰۶۷ تاریخ انتشار ۳۱ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۰۹ ۳۸ - 21 May 2015 مدیر جهادسفیر و نماینده دائم ایران در سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد(فائو) منصوب شد | خبرگزاری ایلنا
سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد فائو منصوب شد ایلنا طی حکمی از سوی وزیر جهادکشاورزی مجید دهقان شعار به عنوان سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد فائو منصوب شد به گزارش ایلنا از وزارت جهادکشاورزی محمود حجتی در بخشی ازتاکید ایران و جایکا بر تداوم اجرای پروژه های مشترک کشاورزی | خبرگزاری ایلنا
تاکید ایران و جایکا بر تداوم اجرای پروژه های مشترک کشاورزی ایلنا ایران و آژانس همکاری های بین المللی ژاپن جایکا بر تداوم اجرای پروژه های مشترک کشاورزی تاکید کردند به گزارش ایلنا از وزارت جهادکشاورزی در دیدار هومن فتحی مدیرکل دفتر امور بین الملل و سازمان های بین المللی با کوهمعاون وزارت جهاد کشاورزی: مشکل اصلی باغبانی کشور، کمبود دانش فنی است
معاون وزارت جهاد کشاورزی مشکل اصلی باغبانی کشور کمبود دانش فنی است شهرکرد-ایرنا- معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی کمبود دانش فنی و تخصص را عمده مشکل بخش باغبانی کشور عنوان کرد به گزارش ایرنا محمدعلی طهماسبی عصر پنجشنبه در همایش ملی تدبیر در توسعه چهار محال و بختیاری اصادرات ۷۰ هزارتن تخم مرغ ایرانی/ارتقای 2.5 میلیارد دلاری تراز تجاری کشاورزی
صادرات ۷۰ هزارتن تخم مرغ ایرانی ارتقای 2 5 میلیارد دلاری تراز تجاری کشاورزیمعاون وزیر جهاد کشاورزی گفت سال 92 تراز تجاری در بخش کشاورزی منفی 8 میلیارد دلار بود که این رقم در سال 93 به منفی 5 5 میلیارد دلار کاهش یافت به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس حسن رکنی معاون وزیراستعفای قائم مقام وزیر جهادکشاورزی |اخبار ایران و جهان
استعفای قائم مقام وزیر جهادکشاورزی حسن یونس سینکی از قائم مقامی وزیر جهادکشاورزی در امور بازرگانی استعفا کرد کد خبر ۵۰۱۸۹۱ تاریخ انتشار ۳۰ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۳ ۴۷ - 20 May 2015 حسن یونس سینکی از قائم مقامی وزیر جهادکشاورزی در امور بازرگانی استعفا کرد به گزارش مهر حسن یونس سینکظرفیت تولید کشاورزی ایران بیش از 200 میلیون تن است
ظرفیت تولید کشاورزی ایران بیش از 200 میلیون تن است تولید محصولات کشاورزی ایران به حدود 108 میلیون تن در سال رسیده است که تا بیش از 200 میلیون تن نیز قابل افزایش است محمد اسماعیل نیا نماینده مردم کاشمر بردسکن و خلیل آباد در گفت و گو با رادیو اقتصاد اظهار داشت طرح تحول کش-
اقتصادی
پربازدیدترینها