واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: فرآوری خرما، حلقه مفقوده رونق کشاورزی در آبادان و خرمشهر آبادان-ایرنا-آب و هوای گرم و مرطوب جنوب خوزستان، این استان را به یکی از مناطق تولید خرما تبدیل کرده است، ولی وجود مشکل در بسته بندی و فرآوری خرما، وجود دلالان، نبود بازار مستقیم در خارج از کشور و کمبود صادرکننده مستقیم از مشکلات عدیده این محصول در استان است.
به گزارش ایرنا، خرما میوه ای است با ارزش غذائی بالا که به علت دارا بودن مواد قندی قابل توجه حدود 70 درصد، علاوه بر مصرف غذایی، در صنعت نیز موارد استفاده فراوان دارد.
مصارف مختلف خرما در صنعت شامل شیره خرما، شهد خرما، قند مایع، سرکه خرما، الکل، عصاره نوشابه، کلمپه خرما، حلوای خرما، شکلات صبحانه خرما، چیپس ساده خرما، چیپس طعم دار خرما، لواشک خرما، خرما بریز، شکلات جامد خرما، سس، رب، ترشی، کمپوت، مارمالاد، مربا و خوراک دام می باشد.
از هسته آن روغن کربن اکتیو، لوریل الکل، مواد موثر سطحی، پماد هسته خرما( برای رشد مژه ها) و از ضایعات آن نیز در ترکیب خوراک دام و طیور و از برگ خرما در ساخت انواع ظروف بافتنی، حصیر و از تنه و چوب خرما در کارخانجات نئوپان سازی و کاغذ سازی و پوشش ساختمان ها و پل ها استفاده می شود.
خرما به عنوان غذای دوره بحران نظیر سیل، زلزله و جنگ و خشکسالی و خوراک اصلی قشر فقیر در مناطق محروم و به ویژه در کشورهای جهان سوم که با مشکلات سوءتغذیه و گرسنگی مواجه هستند، نقش مهمی را ایفا می کند.
علاوه بر موارد فوق، خرما به دلیل ویژگی های منحصر به فرد نظیر مقاومت به خشکی و کم آبی، تحمل شرایط نا مساعد آب و خاک در زمره معدود گونه های گیاهی است که توانسته گسترش و اسکان انسان در سرزمین های گرم و لم یزرع دنیای قدیم را امکان پذیر سازد.
محصول خرما یکی از مزیت های نسبی و حتی رقابتی حداقل شش استان کشور در بخش کشاورزی و صنعت بوده و تاثیر آن در بهبود وضعیت اقتصادی مردم منطقه قابل تعمق می باشد.
سالانه بیش از 200 هزار تن خرما از نخلستان های استان خوزستان برداشت می شود.
سطح زیرکشت نخیلات استان خوزستان حدود 45 هزار هکتار اعلام شده است و شهرستان های شادگان، آبادان و خرمشهر به ترتیب بالاترین میزان تولید خرما را در استان دارند.
مشکل از آنجا نشات می گرد که همه ساله بخش زیادی از خرمای تولیدی کشور به ویژه در استان خوزستان که قابلیت تازه خوری ندارد به شیوه های مختلف از گردونه ارزش افزایی خارج می گردد.
علت اساسی آن نیز اندک بودن واحدهای صنعتی تولید فرآورده های جانبی خرما می باشد، این مشکل، به یقین از دست دادن فرصت های اشتغال، کاهش درآمدهای ارزی را به دنبال دارد. آبادان نیز که یکی از مناطق عمده خرماخیز کشور می باشد از این مشکل، مستثنی نبوده و نبود واحدهای صنعتی با تکنولوژی مناسب در فرآورده این محصول، باعث کاهش ارزش افزوده این محصول شده است.
حمید عبدیان یکی از کشاورزان آبادانی در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت:وجود شرکت های فرآوری خرما در منطقه، انگیزه کشاورز را در تولید محصول بیشتر کرده و دست دلالان را نیز از این محصول کوتاه می کند.
وی اظهار داشت:راه اندازی واحدهای صنعتی با تکنولوژی بالا در آبادان با توجه به جایگاه این شهرستان در تولید خرما، کشاورزان را برای افزایش درآمد و ماندگاری در این شغل ترغیب می کند.
این کشاورز آبادانی افزود: به طور حتم وجود شرکت های فراوری، باعث می شود که دلالان خرما نیز نتوانند در خصوص تعیین قیمت خرید این محصول به کشاورز فشار بیاورند.
غانم خلفیان دیگر کشاورز آبادانی در زمینه مشکلات نخلداران، گفت:نبود شرکت های فراوری خرما، حضور دلالان در عرصه را افزایش داده است و کشاورز نیز مجبور است که هر قیمتی دلال بگوید، محصول را به وی بفروشد.
وی اظهار داشت: ایجاد صنایع فرآوری و بسته بندی مکانیزه خرما فرصتی را برای اشتغال جوانان نیز فراهم می آورد و با ایجاد این فرصت ها، زمینه بازاریابی و صادرات با ارزش افزوده خرما در آبادان فراهم می شود.
خلفیان تصریح کرد:بازار خرما رقابتی شده است و با ایجاد شرکت های فراوری و بسته بندی مناسب این محصول می توان، صادرات آن را نیز افزایش داد.
احسان غفوری کارشناس کشاورزی در آبادان نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت:متولی تولید، کشت، داشت و برداشت خرما اداره های جهاد کشاورزی بوده و سیاستگذاری در بخش بازاریابی و صادرات این محصول یکی از وظایف این سازمان است.
وی اظهار داشت:بخش خصوصی باید در زمینه ایجاد سردخانه و مراکز بسته بندی مکانیزه و ایجاد فروشگاه های بزرگ با حمایت دولت گام بردارد که یکی از اولویت های اساسی در زمینه صادرات خرما است.
غفوری افزود:سرمایه گذاری در بخش خرما در اختیار بخش خصوصی است و بخش خصوصی نیز با حمایت دولت و تسهیلات مناسب در این بخش باید به رونق صنعت خرما این محصول استراتژیک بپردازد.
وی سرمایه گذاری مناسب در این بخش، تشکیل خوشه ها و کنسرسیوم های صادراتی و صنایع فرآوری و ارائه تسهیلات بانکی به فعالان این عرصه را از راهبردهای کاهش مشکلات فراروی نخلداران منطقه در بازاریابی و فروش و صادرات محصول بیان کرد.
این کارشناس کشاورزی در آبادان گفت: تکمیل و ایجاد صنایع فرآوری و بسته بندی مکانیزه خرما، فرصتی را برای ایجاد اشتغال فراهم می کند.
غفوری افزود:نبود بازار مشخص برای عرضه و خرید و فروش خرما در منطقه از مشکلات نخلداران است و تشکیل شرکت های تعاونی فرآوری یا انجمن های صادرکنندگان خرما ویژه منطقه، گامی در راستای مشارکت و هم افزایی حل مشکلت فعالان این عرصه است.
خرما علاوه بر نقش تغذیه ای و درآمدی که بر استان های جنوبی کشور دارد، به عنوان یک محصول عمده صادرات غیرنفتی کشور محسوب می شود و صادرات آن دارای قدمت طولانی است. صادرات خرمای ایران طی سنوات گذشته همواره در نوسان بوده، به طوری که در اکثر سالها دارای رشد منفی بوده است.
باتوجه به سیاست های اقتصادی کشور با تأکید بر صادرات غیرنفتی، وابستگی کشاورزی مناطق خرماخیز کشور به درآمد حاصل از تولید خرما، اهمیت اشتغالزائی خرما در چارچوب توسعه اقتصادی کشور، محدودیت بازار جهانی خرما و رقابت کشورهای تولیدکننده خرما با روشهای نوین تولید، بازاریابی و صادرات لازم است توجه خاصی به این محصول مهم مبذول شود.
در این راستا نیاز است تا با مروری بر ساختار صادراتی خرمای ایران در سنوات گذشته، نقاط ضعف و قوت آن مورد تحلیل قرار گیرد و راهکارهای مناسب برای بهبود وضعیت صادراتی آن پیشنهاد شود.
7104/6125
27/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 73]