واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: آب را از معادلات اجتماعی خارج کنیم/ ادامه مدیریت مصرف ضروری است تهران - ایرنا - آب به عنوان یکی از ضروری ترین نیازهای بشر متاسفانه در طول سال های گذشته به دلیل بی توجهی در نحوه مصرف و قرار گرفتن در معادلات اجتماعی انسانها در شرایط بحرانی قرار دارد.
به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، آب که از گذشته و ابتدای زندگی بشری از عوامل اساسی زندگی و عامل نجات انسانها بوده است، رفته رفته در وضعیتی قرار می گیرد که بشر امروزی را برای تصاحب آن به جان یکدیگر خواهد انداخت.
خشکسالی، گسترش بیابان، فرسایش خاک، از بین رفتن کشاورزی، بروز بیماری ها و تهدید جوامع بشری تنها بخشی از موضوعاتی است که براثر بی توجهی به منابع آبی و محدود شدن آن بوجود خواهد آمد که اثرات جبران ناپذیری را به همراه خواهد داشت.
متاسفانه در کشور ما نیز نحوه مصرف منابع آبی به گونه ای بوده که طی سالیان گذشته 100 میلیارد مترمربع بیشتر از حد مجاز مصرف شده که در صورت بی توجهی درکنار کاهش منابع آبی، مخاطرات جبران ناپذیر دیگری را نیز به همراه خواهد داشت.
ستار محمودی قائم مقام وزیر نیرو نیز پیشتر اعلام کرد که پیکر نحیف منابع آبی دیگر توان برآورده کردن انتظارهای روزافزونی را که گاه با منافع فردی و محلی گره خورده است، ندارد.
وی تغییرهای صنعتی و استفاده از فناوری های روز مانند پمپ های قوی چند طبقه و حفر چاه های عمیق کشاورزی و ساخت سدهای بلند و حجیم به جای ابزارهای ساده، قنات ها و چشمه ها را عامل تغییر در روش های برداشت آب و همچنین شرایط فیزیکی خاک دانست و متذکر شد: طبیعت قادر به تغذیه تدریجی منابع آب زیرزمینی است اما سرعت برداشت ها آن قدر زیاد می باشد که جبران آن غیرممکن شده است.
وی تصریح کرد: آب نباید در معادله های اجتماعی به منزله امتیاز، رای و هیجان های اجتماعی مورد استفاده قرار گیرد بلکه باید به سمتی حرکت کنیم که مملکت را آباد و توسعه را پایدار نگه داریم.
متاسفانه طی سال های گذشته به دلیل تصورات اشتباه نسبت به وضعیت منابع آبی و بازگو کردن و عدم کاربرد اهرم های نظارتی صیانت از این ماده حیاتی شاهد بروز شرایط امروز هستیم.
حمید چیت چیان وزیر نیرو نیز با بیان آنکه هموطنان می دانند در سال های اخیر دچار کاهش بارندگی بوده ایم و منابع آب تجدیدپذیر ما کاهش پیدا کرده و متوسط درجه حرارت هم بالا رفته از مردم خواست تا با توجه به تداوم خشکسالی در کشور و محدودیت منابع آب، وزارت نیرو را در صرفه جویی و مدیریت مصرف آب یاری کنند.
وی اظهار داشت: شرط لازم برای آنکه ما بتوانیم از قطعی آب جلوگیری کنیم، این است که مردم مصارف خود را کنترل و محدود و همه مردم در صرفه جویی و مدیریت مصرف آب به وزارت نیرو کمک کنند.
در کنار اظهار نظرهای متولیان امر آب، آمارهای اعلامی نیز بیانگر وضعیت وخیم شرایط آبی کشور است به گونه ای که در هفته گذشته، حجم بارش های کشور از ابتدای سال آبی جاری (مهرماه 93) تاکنون به 182 میلی متر رسیده است.
براساس این گزارش این میزان بارش درمقایسه با میزان بارش های مدت مشابه سال آبی گذشته 11 درصد کاهش و درمقایسه با متوسط درازمدت 17 درصد کاهش یافته است.
این در حالی است که حجم آب ورودی به مخازن سدهای کشور از ابتدای سال آبی جاری (مهرماه 93) تا پایان هفته گذشته، 16 درصد درمقایسه با زمان مشابه سال آبی گذشته کاهش یافته است.
براساس این گزارش حجم آب ورودی به مخازن سدهای کشور از ابتدای سال آبی جاری تا پایان هفته سوم اردیبهشت ماه، به 20 میلیارد و 910 میلیون متر مکعب رسیده که این میزان در مدت مشابه سال آبی گذشته 24 میلیارد و 770 میلیون مترمکعب گزارش شده بود.
همچنین میزان حجم آب خروجی از سدهای کشور نیز از ابتدای سال آبی جاری تاکنون، 14 میلیارد و 890 میلیون مترمکعب گزارش شده؛ درحالی که آب خروجی از سدهای کشور در مدت مشابه سال آبی گذشته، به میزان 16 میلیارد و 170 میلیون مترمکعب بود که درمقایسه با مدت مشابه سال آبی گذشته، 7.9 درصد کاهش نشان می دهد.
حجم آب موجود در مخازن سدهای کشور هم اکنون 26 میلیارد و 440 میلیون مترمکعب به ثبت رسیده که درمقایسه با زمان مشابه سال گذشته، معادل 5.1 درصد کاهش نشان می دهد.
حجم آب موجود در مخازن سدهای کشور در زمان مشابه سال گذشته، حدود 27 میلیارد و 900 میلیون مترمکعب گزارش شده بود و مجموع ظرفیت مخازن سدهای کشور در زمان کنونی 48.8 میلیارد مترمکعب گزارش شده که میزان پرشدگی سدها 54 درصد بوده است.
اگرچه دولت تصمیمی در افزایش نرخ بهاء آب مصرفی ندارد ولی آمار مصرف آب نشان می دهد که نه تنها تغییری درمیزان آن صورت نگرفته بلکه با نزدیک شدن به فصل گرما میزان آن نیز افزایش خواهد یافت.
به نظر می رسد ارزش این ماده حیاتی و شرایط آبی کشور به گونه ای نیست که با تعارف و گذشت بتوان از آن چشم پوشی کرد بنابراین باید برای صیانت و حفظ بقاء از عوامل بازدارنده قوی تری استفاده شود.
اقتصام**1053**1558
27/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 102]