محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1826912086
چرا نباید سیاست خارجی را دریچهی توسعهی کشور بدانیم؟ مخالفت قانون اساسی و جغرافیای اجتماعی ایران با توسعهی برونگرا
واضح آرشیو وب فارسی:فارس: چرا نباید سیاست خارجی را دریچهی توسعهی کشور بدانیم؟
مخالفت قانون اساسی و جغرافیای اجتماعی ایران با توسعهی برونگرا
در این زمانه که توسعه امری ضروری است، باید با تکیهی بر جغرافیای تاریخی، فرهنگی و عقیدتی به دنبال طریقی غیر از طریق توسعهی متجددانه بود تا هم از آسیبهای عمدهی آن مانند بیدینی، بیمعنویتی، دنیازدگی و... در امان ماند و هم طرح عالم جدیدی که انقلاب اسلامی نویددهندهی است محقق شود.
در این مقاله تلاش داریم به برخی دیگر از ایرادات و انتقاداتی که بر سیاست خارجی توسعهگرا وارد است بپردازیم. منظر ما در این زمینه مبتنی بر آموزههای انقلاب اسلامی، قانون اساسی و جغرافیای تاریخی، سیاسی و اجتماعی ایران است.
1. یکی از اصول سیاست خارجی جمهوری اسلامی، اصل عزت است که هم مستندات دینی آن را پشتیبانی میکند و هم الزامی است که قانون اساسی و سند چشمانداز، آن را برعهدهی کارگزاران سیاست خارجی قرار میدهد. در این راستا، اگر چه باید از ظرفیتهای اقتصادی موجودی که در عرصهی بینالملل وجود دارد بهره گرفت، لیکن این بهرهگیری اولاً باید موجب حفظ و افزایش عزت و احترام بینالمللی کشور باشد و ثانیاً راه سلطهی بیگانگان را سد کند و ثالثاً سبب سلطهگری و سلطهپذیری نشود.
2. سیاست خارجی توسعهگرا از آنجایی که از دریچهی توسعهی اقتصادی به مناسبات بینالمللی مینگرد، در بسیاری موارد با مانع قانون اساسی میتواند مواجه شود، زیرا از یکسو منطق توسعهی اقتصادی عادیسازی روابط با تمام دنیا و بالاتر از آن ادغام در نظام اقتصاد جهانی را اقتضا میکند و از سوی دیگر، در اصول دوم و سوم قانون اساسی، آشکارا بر «نفی هرگونه ستمگری و ستمکشی، قسط و عدل و نفی نظام سلطه و طرد کامل استعمار» تأکید شده است. قانون اساسی بر مقابله با نظام ناعادلانهی بینالمللی تأکید دارد و این با نگرش سیاست خارجی توسعهگرا که لزوماً همکاریجویانه است، تلاقی پیدا میکند. از همینرو، این نگره باید بتواند برای موارد تزاحم منافع اقتصادی و اصول ایدئولوژیک، دست به انتخاب یکی با حفظ دیگری بزند و حذف هرکدام به نفع دیگری میتواند سیاست خارجی را در بلندمدت دچار تغییر و تحولات اساسی کند.
3. قانون اساسی در اصل 154 خود بیان میدارد: «جمهوری اسلامی ایران... از مبارزهی حقطلبانهی مستضعفان در برابر مستکبران در هر نقطهی جهان حمایت میکند»، زیرا انقلاب اسلامی ایران خود جنبش و حرکتی است «برای پیروزی نهایی مستضعفان بر مستکبران». «تنظیم سیاست خارجی کشور براساس... حمایت بیدریغ از مستضعفان جهان است.» (اصل سوم، بند 16) بنابراین قانون اساسی از یکسو به نفی روابط ناعادلانهی جهانی و از سوی دیگر بر حمایت از مستضعفان تأکید دارد، درحالیکه نگرهی سیاست خارجی توسعهگرا در باب چگونگی پیوند خود با این اصول، هنوز دچار ابهام جدی است و عدم رفع این ابهام سبب سستی این نگاه در نظر و عمل میشود. بنابراین قانون اساسی اگر چه روابط اقتصادی و سیاسی با جهان را منتفی نمیداند، لیکن در هیچکجا توسعهی اقتصادی را در اولویت قرار نمیدهد و از سوی دیگر، برقراری روابط اقتصادی و سیاسی را مستلزم رعایت شروطی میداند که در بالا به آنها اشاره شد و ایدهی سیاست خارجی توسعهگرا باید بتواند نسبت خود را بهطور دقیق با این اصول روشن نماید.
4. سیاست خارجی توسعهگرا در مناسبات بینالمللی، اصل را بر همکاری و تعامل با همهی کشورها میگذارد. این اصل اگر چه بهلحاظ اخلاقی و خوشبینانه به عرصهی روابط بینالملل توجه میکند، لیکن باید پذیرفت که بر مناسبات بینالمللی، در کنار همکاری و تعامل، منازعه و درگیری نیز حاکم است. باید مناسبات خویش را برمبنای این واقعیت که منازعه و همکاری در کنار هم در عرصهی بینالملل وجود دارد، طراحی و تعریف نمود. این سخن به معنای دامن زدن به منازعات و یا انزواگرایی نیست، بلکه تعامل و همکاری را باید در بستر وجود این منازعات تعریف نمود تا آسیبپذیریهای احتمالی به حداقل ممکن کاهش یابد.
5. یکی از نکات قابل توجه و مهم در این دیدگاه، تأکید و توجه به قدرت نرم است. از همینرو محور تولید قدرت نرم را باید بر تواناییها و ظرفیتهای درونی کشور برای مستحکم کردن پایههای اقتصادی دانست و این توانایی در درون، توانایی چانهزنی و همکاری در عرصهی بینالمللی را افزایش میدهد.
6. سیاست خارجی توسعهگرا از میان مدلهای توسعه، به نظر میرسد مدل مطلوب خویش را توسعهی برونگرا میداند. درحالیکه تقریباً بین نخبگان سیاسی در ساختار حاکمیت جمهوری اسلامی این مهم وجود ندارد و ریشهی مشکل توسعهنیافتگی در درون کشور ردیابی میشود.
7. ظاهراً ایدهی توسعهگراییِ سیاست خارجی بر این آسیبشناسی از وضع موجود استوار است که دلیل توسعهنیافتگی ایران، عدم ارتباط مؤثر با خارج از کشور و عدم بهرهمندی از سرمایهگذاری خارجی است و از همینرو در پی رفع این آسیبهاست. درحالیکه نگارنده بر آن است که ریشه و مشکل توسعهنیافتگی را باید در ساختار اداری بیمار که فسادزاست از یکسو و از سویی دیگر، در عدم بهرهگیری مناسب از ظرفیتهای داخلی، ضعف فرهنگ کار، عدم پیوند میان صنعت و دانشگاه، ضعف قدرت نرمافزاری و علمی، بیکفایتیهای مدیریتی و... دانست و تا زمانی که این موارد اصلاح نشود، اگر تمام سرمایههای ممکن از خارج وارد و به چرخهی اقتصاد کشور تزریق شوند، باز هم شاهد تحولی درخور نخواهیم بود.
8. بیان این ملاحظات به معنای بینیازی از ارتباط با جهان خارج یا عدم بهرهمندی از ظرفیتهای این عرصه برای توسعهی کشور نیست؛ چراکه چنین سخنی در عصر کنونی، سخنی سخیف به نظر میرسد، لیکن این نکات بهمنظور شفافتر شدن ایدهی مذکور و نسبت آن با سند چشمانداز و قانون اساسی و سایر اصول توسعه و سیاست خارجی ارائه شده است. توسعه امروز ضرورتی انکارناپذیر شده است و سخن از توسعه تبدیل به فراروایتی جدید در عصر تشکیک در فراروایتهای عقیدتی، ایدئولوژیک و سیاسی شده است و به نظر میرسد بقای کشورها بدون توسعه دچار خدشه میشود و از همینرو، توسعهی همهجانبه در دستور کار دولتها قرار گرفته است. ایران نیز بهعنوان عضوی از جامعهی جهانی از این قاعده مستثنا نیست.
9. در باب توسعه در ایران دیدگاههای متنوعی ارائه شده است و غالب این دیدگاهها با آسیبشناسی وضع موجود جامعه و بالأخص اقتصاد ایران و همچنین توجه به مدلهای توسعهی کشورهای پیشرفته مطرح شدهاند. اتخاذ هر رویکرد در عرصهی کلان توسعه، سیاست خارجی را نیز که وظیفهی پیگیری آن سیاستها در عرصهی بینالملل را دارد، از خود متأثر میسازد. یکی از این دیدگاهها، سیاست خارجی توسعهگراست که مبتنی بر ایدهی دولت توسعهگراست. در این ایده، اقتصاد و فرایند سرمایهگذاری خارجی و پیوند با اقتصاد جهانی برای توسعهی کشور در صدر اولویتها قرار میگیرد و بهدنبال توسعهی کشور از طریق تشویق سرمایهگذاران خارجی در کشور و وارد کردن فناوریهای روز دنیاست. البته این به معنای عدم توجه به ظرفیتهای داخلی نیست، لیکن سرمایهگذاری خارجی و اقتصاد را در صدر اولویت سیاست خارجی قرار میدهد.
بهرهی سخن
بنابراین در این زمانه که توسعه امری ضروری برای ما شده است و چارهای جز آن نداریم، باید با تکیهی بر جغرافیای تاریخی، فرهنگی و عقیدتی خویش، بهدنبال طریقی غیر از طریق توسعهی متجددانه باشیم تا هم از آسیبهای عمدهی آن مانند بیدینی، بیمعنویتی، دنیازدگی و... در امان باشیم و هم طرح عالم جدیدی را که انقلاب اسلامی نویددهندهی آن است محقق کنیم و در این عالم جدید که طرح تمدن نوین اسلامی نویددهندهی آن است، با خروج از سیطرهی تجدد، طریقتی جدید مبتنی بر حقیقت و شریعت را به روی بشریت بگشاییم.
* عبداله بیننده، دانشجوی دکترای روابط بینالملل
منبع: برهان انتهای متن/
94/02/14 - 00:30
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 38]
صفحات پیشنهادی
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس در گفتوگو با فارس: تکلیف قانون مدیریت خدمات کشوری این هفته روشن میشود/ احتمال تمدید
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس در گفتوگو با فارس تکلیف قانون مدیریت خدمات کشوری این هفته روشن میشود احتمال تمدید یک ساله قانونعضو کمیسیون اجتماعی مجلس از تعیین تکلیف قانون مدیریت خدمات کشوری در هفته جاری خبر داد ضرغام صادقی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس در خصوصمخالفت مجلس با دو فوریت تمدید قانون مدیریت خدمات کشوری
مخالفت مجلس با دو فوریت تمدید قانون مدیریت خدمات کشوری خبرگزاری پانا نمایندگان مجلس شورای اسلامی با دو فوریت لایحه تمدید مدت اجرای آزمایشی قانون مدیریت خدمات کشوری مخالفت کردند و به یک فوریت این لایحه رای دادند ۱۳۹۴ سه شنبه ۱ ارديبهشت ساعت 11 57 به گزارش خبرگزاری پانا نمایندگاهاشمی رفسنجانی در دیدار سفیر ازبکستان: گسترش روابط با کشورهای آسیای میانه از اولویتهای سیاست خارجی ایران است
هاشمی رفسنجانی در دیدار سفیر ازبکستان گسترش روابط با کشورهای آسیای میانه از اولویتهای سیاست خارجی ایران استرئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام یکی از اولویتهای سیاست خارجی جمهوری اسلامی را گسترش روابط با کشورهای آسیای میانه دانست به گزارش حوزه احزاب خبرگزاری فارس آیتالله هاشمی رصبح امروز صورت گرفت مخالفت مجلس با دوفوریت لایحه تمدید مدت اجرای آزمایشی قانون مدیریت خدمات کشوری
صبح امروز صورت گرفتمخالفت مجلس با دوفوریت لایحه تمدید مدت اجرای آزمایشی قانون مدیریت خدمات کشورینمایندگان مجلس با دوفوریت لایحه تمدید مدت اجرای آزمایشی قانون مدیریت خدمات کشوری مخالفت کردند و یک فوریت آن را به تصویب رساندند به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری فارس نمایندگان مجلسعضو کمیسیون اجتماعی مجلس در گفتوگو با فارس خبر داد حذف ثروتمندان به تناسب کاهش ۳ هزار میلیارد تومانی اعتبار ی
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس در گفتوگو با فارس خبر دادحذف ثروتمندان به تناسب کاهش ۳ هزار میلیارد تومانی اعتبار یارانه دولت قانون را اجرا کندعضو کمیسیون اجتماعی مجلس با بیان اینکه به نسبت کاهش ۳ هزار میلیارد تومانی اعتبار باید یارانه ثروتمندان حذف شود گفت انتظار داریم دولت قانونعزیزی در گفتوگو با فارس مطرح کرد تمدید سه باره قانون مدیریت خدمات کشوری در جلسه امروز کمیسیون اجتماعی مجلس
عزیزی در گفتوگو با فارس مطرح کردتمدید سه باره قانون مدیریت خدمات کشوری در جلسه امروز کمیسیون اجتماعی مجلسرئیس کمیسیون اجتماعی مجلس گفت قانون مدیریت خدمات کشوری در جلسه امروز کمیسیون اجتماعی مجلس برای سومین بار و تا پایان 31 شهریور سال جاری تمدید شد عبدالرضا عزیزی نماینده مردمنباید از حقوق مصرفکننده غافل شد/ نهادینه شدن مقوله استانداردسازی در کشور با همکاری صداوسیما
در نشست مدیران و کارشناسان صداوسیما مطرح شد نباید از حقوق مصرفکننده غافل شد نهادینه شدن مقوله استانداردسازی در کشور با همکاری صداوسیما سرپرست سازمان استاندارد گفت در سالهای گذشته سازمان استاندارد از حقوق مصرفکننده غافل بوده و در جامعه حقوق مصرف کننده خواسته و ناخواسته به رسممخالفت نمایندگان با دوفوریت تمدید مدت اجرای آزمایشی قانون مدیریت خدمات کشوری
در صحن علنی صورت گرفت مخالفت نمایندگان با دوفوریت تمدید مدت اجرای آزمایشی قانون مدیریت خدمات کشوری نمایندگان در جلسه علنی امروز با یک فوریت تمدید مدت اجرای آزمایشی قانون مدیریت خدمات کشوری موافقت کردند به گزارش خبرنگار پارلمانی باشگاه خبرنگاران نمایندگان در جلسه علنی امروز سهجلوگیری از ورود پنج محموله خارجی غير استاندارد به کشور
جلوگیری از ورود پنج محموله خارجی غير استاندارد به کشور از ابتدای امسال تاکنون از ورود پنج محموله خارجی غير استاندارد به کشور از طريق مرزهای خوزستان جلوگيری شد به گزارش گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران مديرکل استاندارد و تحقيقات صنعتي خوزستان گفت اين 5 محموله در راستاي اجراي قوانيمخالفت شدید مجلس با حضور تعاونیها در طرح مسکن اجتماعی/ طرح جامع مسکن در هالهای از ابهام
خسروی در گفتگو با باشگاه خبرنگاران مطرح کرد مخالفت شدید مجلس با حضور تعاونیها در طرح مسکن اجتماعی طرح جامع مسکن در هالهای از ابهام عضو کمیسیون عمران مجلس از مخالفت شدید حضور تعاونیها در طرح مسکن اجتماعی خبر داد و گفت متاسفانه هنوز طرح جامع مسکن که مسکن اجتماعی بخشی از آن استطراحی سیاستهای جدید مقاومسازی اقتصاد/ مقابله با شوکهای خارجی
سیف عنوان کرد طراحی سیاستهای جدید مقاومسازی اقتصاد مقابله با شوکهای خارجی شناسهٔ خبر 2536183 شنبه ۲۹ فروردین ۱۳۹۴ - ۰۸ ۲۳ اقتصاد > اقتصاد ایران رئیس کل بانک مرکزی با مثبت ارزیابی کردن برنامه تاسیس دو بانک جدید بین المللی گفت باید سیاستهایی به منظور مقاوم سازی اقتصاد دمخالفت شدید مجلس با حضور تعاونیها در طرح مسکن اجتماعی/ پایان کابوس افزایش قیمت مسکن مهر
مسکن در هفتهای که گذشت مخالفت شدید مجلس با حضور تعاونیها در طرح مسکن اجتماعی پایان کابوس افزایش قیمت مسکن مهر مخالفت شدید مجلس با حضور تعاونیها در طرح مسکن اجتماعی و افزایش نیافتن قیمت مسکن مهر از مهمترین عناوین خبری این هفته بازار مسکن بوده است به گزارش خبرنگار اقتصادی باش- 11 کشور خارجی در نمایشگاه صنعت کشاروزی فارس حضور دارند
11 کشور خارجی در نمایشگاه صنعت کشاروزی فارس حضور دارند شیراز- ایرنا- مدیر عامل نمایشگاه های بین المللی استان فارس گفت یازدهمین نمایشگاه صنعت کشاروزی با حضور 18 استان و 11 کشور خارجی در محل دائمی نمایشگاه های بین المللی فارس در شیراز برپا شده است عبدالناصر اسکندری روز جمعه در گجهانگیرزاده: طرح فعلی استانیشدن انتخابات، هزینههای تبلیغات را 10 برابر میکند /قانون نباید مانع ورود نیروهای
جهانگیرزاده طرح فعلی استانیشدن انتخابات هزینههای تبلیغات را 10 برابر میکند قانون نباید مانع ورود نیروهای اجتماعی جدید شود قائم مقام مرکز پژوهشهای مجلس می گوید طرح فعلی استانی شدن انتخابات که در مجلس در جریان است دارای ایراداتی است که به نفع نظام و انسجام ملی کشور نیست جوروند نوسازی صنایع نساجی کند است/ ایران میزبان واردات گسترده و غیرقانونی پوشاک خارجی
دبیر اتحادیه تولید و صادرات صنایع نساجی و پوشاک روند نوسازی صنایع نساجی کند است ایران میزبان واردات گسترده و غیرقانونی پوشاک خارجی دبیر اتحادیه تولیدکنندگان و صادرگنندگان صنایع نساجی و پوشاک گفت واردات گسترده و غیرقانونی پوشاک خارجی به ایران موجب شده است که در این حوزه شاهد در۲-سفیر عربستان درانگلیس:مشکل ما با ایران سیاست خارجی این کشور است
۲-سفیر عربستان درانگلیس مشکل ما با ایران سیاست خارجی این کشور است شناسهٔ خبر 2560009 چهارشنبه ۲ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۱۹ ۰۴ اخبار کوتاه > بین الملل هیچ دخالت خارجی را نمی پذیریم دکترین اوباما شفاف و دوستانه است اما با این حال ما باید از خودمان دفاع کنیم سیاست های خطرناک ایران منطقهامیری در صحن علنی مجلس: طرح اعمال محدودیت برای کاندیداتوری انتخابات مجلس با سیاستهای کلی انتخابات مغایرت دارد
امیری در صحن علنی مجلس طرح اعمال محدودیت برای کاندیداتوری انتخابات مجلس با سیاستهای کلی انتخابات مغایرت دارد تغییرات مکرر در مقررات آسیب به نظام قانونگذاری کشور استسخنگوی وزارت کشور با بیان اینکه طرح اعمال محدودیت برای اعضای شوراهای شهر به منظور کاندیداتوری در انتخابات مجلس با-
اقتصادی
پربازدیدترینها