تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 7 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام حسن مجتبی (ع):كسى كه در دلش هوايى جز خشنودى خدا خطور نكند، من ضمانت مى كنم كه خداوند دعايش را ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1834547549




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

پورشه سواران و طبقه اجتماعی ذهنی


واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها:
پورشه سواران و طبقه اجتماعی ذهنی




فردین علیخواه جامعه شناس و عضو هیآت علمی دانشگاه در خبرآنلاین نوشت: چگونه می توان تحلیلی جامعه شناختی از ناسزاگویی های برخی کاربران شبکه های اجتماعی مجازی نسبت به پورشه سواران درگذشته داشت؟





فردین علیخواه جامعه شناس و عضو هیآت علمی دانشگاه در خبرآنلاین نوشت: چگونه می توان تحلیلی جامعه شناختی از ناسزاگویی های برخی کاربران شبکه های اجتماعی مجازی نسبت به پورشه سواران درگذشته داشت؟

نظریه «فشار ساختاری» رابرت مرتون، از جامعه شناسان مشهور قرن بیستم، تلاش داشت تا انحرافات اجتماعی موجود در برخی از کشورهای صنعتی جهان را علت یابی کند. در این یادداشت سعی می کنم به زبان ساده ای نظریه این جامعه شناس را طرح کرده و سپس به مسائل اجتماعی جامعه خودمان اشاره ای داشته باشم.

مرتن معتقد است که معمولا در همه جوامع اهدافی وجود دارد که از نظر اجتماعی معمولا پذیرفته شده است و جامعه درباره آن اهداف نظر واحدی دارد. از طرف دیگر، در جوامع شیوه ها و راههایی نیز برای دستیابی به آن اهداف تعریف شده است که اتفاقا بیشتر اعضای جامعه روی این شیوه های مشروع رسیدن به اهداف نیز نظر مشترک دارند. در واقع «اهداف از نظر اجتماعی پذیرفته شده» و « روش ها و مجراهای از نظر اجتماعی پذیرفته شده» دسترسی به آن اهداف، دو مفهوم کلیدی در علت یابی انحرافات اجتماعی برای مرتون است.

 مرتون برای مثال اشاره می کند که «موفقیت» در جامعه امریکا یکی از اهداف اجتماعی پذیرفته شده است و کار و سختکوشی فردی نیز از جمله راههای پذیرفته شده برای دستیابی به موفقیت است. همچنین موفقیت، در داشتن ابزار و کالاها، منزلت اجتماعی، و ظاهر فردی ارزیابی می شود. تعریف موفقیت مادی هم در این جامعه بر اساس شغل، میزان درآمد، محل سکونت، نوع لباس و اتومبیل و سایر اقلام مصرفی ارزیابی می شود.

این فرض وجود دارد که هر کس سختکوش باشد می تواند به هدف یاد شده دست یابد. نکته مرتون آن است که در این جامعه، شکست و ناکامی، مسأله ای فردی دیده می شود. در واقع کسی که به این شاخص های « موفقیت » نمی تواند دست یابد تقصیر خودش است و نه مسائل اجتماعی و اقتصادی. عدم موفقیت؛ دلیلی فردی دارد.

مرتون با این نگاه مخالف بود. او به این دلیل نظریه خود را فشار ساختاری می نامد که نهادهای اجتماعی به ویژه صنعت تبلیغات و رسانه های جمعی فرد را تحت فشار قرار می دهند تا در راهها(سختکوشی فردی) و اهداف(موفقیت مادی) تعریف شده قرار گیرد. انحرافات اجتماعی در زمانی رخ می دهند که شرایط افراد برای ورود به راههای مشروع و پذیرفته شده اجتماعی(در این مثال موفقیت مادی) مناسب نیست.

او در جایی تبلیغات تجاری تلویزیون را نوعی ایدئولوژی یعنی مصرف گرایی می داند و با طعنه بیان می دارد که یک ایدئولوژی برابر(یعنی مصرف گرایی) توسط تلویزیون به خانه های نابرابر(فاصله طبقاتی) می رود! به طور خلاصه نقد مرتون آن بود که فرصت های مشروع اجتماعی به طور عادلانه ای توزیع نشده اند و این جای نگرانی دارد. جالب آنکه برخی جامعه شناسان در آن زمان به این بخش از نظریه مرتون انتقاد کردند و از او سوال کردند که آیا فرصت های نامشروع به شکل برابر توزیع شده است؟ این هم جای سوال دارد. مثلا آیا همه افراد می توانند اختلاس کنند یا فرصت اختلاس هم فقط برای برخی از افراد وجود دارد؟

مطالعه نظرات کاربران شبکه های اجتماعی مجازی نسبت به یکی از پورشه سوارانی که جان خود را بر اثر تصادف از دست داد نشان می دهد که فاصله طبقاتی در جامعه ما مسأله ای مهم و جدی است. بررسی سطور و معانی نهفته در کلمات کاربران حاکی از آن است که گوی جوانان معتقدند که هم فرصت های مشروع به شکل نابرابر و غیر منصفانه ای توزیع می شود و هم فرصت های نامشروع! در واقع هر دو نوع این فرصت ها در خدمت عده قلیلی قرار می گیرد.

این نگاه از نظر جامعه شناختی جای نگرانی دارد. طبق نظریه های جامعه شناختی؛ سرخوردگی، گوشه گیری و عدم تلاش برای تحرک اجتماعی در یک طرف طیف و عصیان گری در طرف دیگر طیف، یکی از پیامدهای شکل گیری چنین نگرشی می تواند باشد. در مطالعات اجتماعی اصطلاحی با عنوان «طبقه ذهنی» وجود دارد. اینکه فرد ، خودش را در چه طبقه اجتماعی جای می دهد.

مثلا آیا خود را جزو طبقه پایین می داند یا بالا؟ بررسی نظرات کاربران نشان می دهد که که بیشتر آنان خود را جزو طبقه حاشیه ای و پایین جامعه می دانند و در مقابل خود یک طبقه « از ما بهترون» که بیانگر طبقه بالای اجتماعی است تعریف کرده اند. این نوع نگرش های اجتماعی نیز نگران کننده بوده و قطعا تهدید کننده انسجام اجتماعی خواهد بود.







تاریخ انتشار: ۲۹ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۲۰:۰۸





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: برترین ها]
[مشاهده در: www.bartarinha.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 35]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن