واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: پژوهشگر هلندی: پژوهش های علمی در شناسایی آثار دوره اسلامی، اندک است رشت - ایرنا - پژوهشگر تاریخ ریاضیات و نجوم دوره اسلامی دانشگاه اوترخت هلند گفت: فعالیت های پژوهشی در زمینه معرفی آثار دانشمندان دوره اسلامی، اندک است و جای زیادی برای پژوهش وجود دارد.
به گزارش ایرنا، پروفسور یان.پ.هوخندایک روز یکشنبه در همایش کوشیارشناسی در دانشگاه گیلان اظهار داشت: کوشیار گیلانی از ریاضیدانان سرشناس جهان است و تخصص های کوشیار در ریاضیات، اسطرلاب و احکام نجوم بوده و در ساخت دستگاه اسطرلاب ابومحمد خجندی که هم اکنون موجود است، نقش مهمی داشته است .
وی افزود: نسخه اصلی این اسطرلاب هم اکنون در موزه اسلامی قطر نگهداری می شود و کوشیار گیلانی از اولین اثرگذاران دوره های اسلامی در علم بشمار می رود.
این پژوهشگر تاریخ ریاضیات و نجوم دوره اسلامی دانشگاه اوترخت هلند ادامه داد: دانشمندان برجسته ایرانی نظیر ابوریحان بیرونی و کوشیار گیلانی، تاثیر زیادی در علم داشته اند ولی پژوهش ها و کارهای تحقیقاتی در شناسایی این دانشمندان در کشورهای غربی کم است.
وی افزود: بخشی از دانش جهان اسلام از طریق ایران و عراق و از دروازه سیسیل و آندلس به اروپا منتقل شده که ابوریحان بیرونی، کوشیار گیلانی و خوارزمی در این زمینه نقش زیادی داشته اند.
وی خاطرنشان کرد: نام کوشیار در قرن هفدهم میلادی در اروپا مطرح شد و در این قرن، دانشمندان اروپایی علاقه مندی زیادی به رویکردهای اسلامی نشان دادند و به دلیل ارزش ذاتی آثار اسلامی، کارهای بسیاری در بخش تحقیقات اسلامی بعمل آوردند.
هوخندایک از کتاب حساب هندی کوشیار گیلانی به عنوان یک اثر مهم یاد و اظهار کرد: چهار نسخه از این کتاب وجود دارد و کتاب زیج جامع کوشیار یکی از آثار با ارزش دوره اسلامی است و کتاب حساب هندی کوشیار نیز در سال 1906 از طریق ترجمه آثار خوارزمی به اروپا وارد شد.
محمدحسن اصغرنیا مسوول مرکز توسعه گیلان و از برگزارکنندگان همایش کوشیارشناسی نیز در سخنانی گفت: این همایش برای کوشیار گیلانی به عنوان ریاضیدان و استاد حساب و کسی که مبتکر ساخت اولین اسطرلاب در هزار سال قبل بوده، به همت برخی نهادهای مردمی و دانشگاه گیلان برگزار شده است.
وی تصریح کرد: پیام این همایش، نشان می دهد که گیلان مرکز علم و مغزهاست و امروز با شناسایی کوشیارها می توانیم امثال او را تحویل جامعه دهیم.
وی اظهار داشت: برگزاری چنین همایش های علمی توسط مراکزی همچون دانشگاه گیلان، می تواند موجب ارتقاء دانش و افزایش سطح علمی در منطقه باشد.
اصغرنیا با اشاره به سوابق پژوهشی و علمی پروفسور هوخندایک گفت: این استاد دانشگاه هلند، پایان نامه دکترای خود را در تصحیح ، ترجمه و شرح اثر منتشرنشده ای از ابن هیثم در سال 1983 میلادی به رشته تحریر در آورده و حوزه کاری او تاریخ ریاضیات در تمدن اسلامی و تاریخ ریاضیات در هلند است.
پروفسور یان.پ.هوخندایک بارها به ایران سفر کرده و در کارگاه های علمی متعددی حضور یافته و آثار پژوهشی بسیاری از او در دوره اسلامی منتشر شده است.
هوخندایک همچنین در سال 1385 به سبب پژوهش در آثار ابو سعید احمد سجزی ستاره شناس و ریاضی دان بزرگ و مشهور ایرانی، عنوان شهروند افتخاری استان سیستان و بلوچستان را گرفت.
کیا ابوالحسن کوشیار بن لبان باشهری گیلانی ریاضیدان و اخترشناس برجسته ایرانی، در نیمه دوم قرن چهارم تا اوایل قرن پنجم هجری میزیسته است.
کوشیار گیلانی نقشی مهم در تاریخ ریاضیات داشته و کاربرد تابع تانژانت، شرح کامل دستگاه موضعی شصت گانی و نوشتن اعداد صحیح و کسری برای نخستین بار، از کارهای اوست.
اصول حساب الهند به زبان عربی ، زیج جامع در اخترشناسی، زیج بالغ در اخترشناسی، مجمل الاصول فی احکام النجوم به نام المدخل فی صناعة احکام النجوم یا اربع مقالات، کتاب الاسطرلاب و کیفیة عمله و اعتباره علی التمام و الکمال، رساله فی الابعاد و الاجرام، کتاب الاسطرلاب، تجرید اصول ترکیب الجیوب، احکام سهمیات، لامع فی امثلة الزیج الجامع از آثار اوست.
مرکز کوشیارشناسی نیز بهمن ماه سال گذشته در پژوهشکده گیلان شناسی دانشگاه گیلان افتتاح و هدف از تأسیس این مرکز بایگانی، پژوهش و نشر میراث علمی کوشیار گیلانی عنوان شده است.
قرن ها قبل، اسطرلاب یکی از پرکاربردترین ابزارهای نجومی در جهان اسلام و اروپا بشمار می رفته و وسیله ای برای تعیین و پیش بینی موقعیت خورشید و ستارگان برای اهدافی چون تعیین اوقات شرعی و یافتن وقت محلی استفاده می شده است.ک/2
6029/2007
27/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 20]