واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: نگاه فراملی در بنادر و نقش بخش خصوصی در توسعه چابهار – ایرنا – توسعه بنادر در ایران از گذشته های دور در حاکمیت مطلق دولت بوده است و ظاهرا در سال های اخیر رویکردی جدید در توسعه این بنادر به عنوان یک بنگاه اقتصادی فراملی و بکارگیری بخش خصوصی به عنوان پیمانکار , بهره بردار و تا حدودی شریک مورد توجه قرار گرفته است.
فارغ از اینکه بخواهیم قضاوتی در خصوص توانمندی شرکت های بخش خصوصی چه از نظر سرمایه ای ، چه دانشی و چه توانمندی اجرایی داشته باشیم و یا به شائبه دولتی، شبه دولتی، رانتی و یا انحصاری بودن این شرکت ها داشته باشیم ، این سیاست را باید رویکردی جدید در حوزه مدیریتی و اجرایی این سازمان حاکمیتی مورد توجه قرار داد.
بویژه اینکه سازمان بنادر و دریانوردی تنها سازمانی است در ایران که بر اساس قانون می تواند خود ضمانت سرمایه گذاری شرکت های بخش خصوصی در حوزه بنادر را بر عهده گیرد و با توجه به مشکل سرمایه ای اکثر شرکت های خصوصی در ایران شاید بتوان گفت این ظرفیت قانونی شرایطی را فراهم می آورد که می تواند بنادر ایران را به میدان رقابت ابتکار، خلاقیت و بهره وری از فناوری های نوین تبدیل کند.
گرچه شاه کلید این تدبیر در حوزه اجرا به شفافیت در فرایندهای اداری و واگذاری امتیازات و مناقصه ها بدون هرگونه اعمال نظر و گرایش جریانی و گروهی بر می گردد و به عبارت دیگر تنها زمانی این تدبیر می تواند موثر واقع شود که از هرگونه انحصارگرایی و رانت خواری و غیره جلوگیری شود.
بویژه اینکه در سال های اخیر به دلیل محدودیت های منابع ملی هندی ها و چینی ها سعی کرده اند سرمایه گذاری را در بندر چابهار به عنوان نقطه استراتژیک در دنیای تجارت در اختیار گیرند، اما هندی ها به بهانه تحریم حرکت لاک پشتی را در پیش گرفته اند و چینی ها نیز به سراغ گوادر پاکستان رفته اند و آن منطقه را اولویت نخست برای خود انتخاب کرده اند.
و اما نکته آخر اینکه بالاخره هندی ها نیز از انفعال خارج شده اند چراکه سفر رییس جمهوری چین به پاکستان و اعلام سرمایه گذاری عظیم 46 میلیارد دلاری در آن زنگ خطر را برای آنها به صدا درآورد.
گرچه حرکت هندی ها با سفر وزیر کشتیرانی هندوستان و اعلام آمادگی برای سرمایه گذاری 85 میلیون دلاری با وجود مخالفت آمریکا، آغازی دیر هنگام برای حضور قدرتمند در چابهار است اما حجم پایین این سرمایه گذاری در مقایسه با سرمایه گذاری داخلی ایران یعنی 620 میلیون دلار را نمی توان گامی مثبت از سوی هندی ها قلمداد کرد و چه بسا می توان اقدام آنان را نوعی واکنشی احساسی و دفعی ارزیابی کرد.
و اما آخرین سیاست های ایران در خصوص طرح توسعه چابهار و سواحل مکران
آخرین سیاست های دولت و نظام اجرایی کشور در خصوص سرمایه گذاری و اهمیت چابهار و سواحل مکران را می توان در دیدگاه های ارایه شده از سوی سه مقام مسوول در حوزه بنادر و دریانوردی، سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور و حوزه بانکی کشور مورد ارزیابی و کنکاش قرار داد.
محمد سعیدنژاد معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی می گوید: بنده به عنوان مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی از دقت و نظارت سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور و درک سیستم بانکی نسبت به این پروژه بزرگ و مفهوم توسعه در این بخش از کشور و اختصاص 342 میلیون دلار اعتبار تقدیر می کنم.
به اعتقاد وی ، متاسفانه توسعه در این بخش از کشور دچار یک فراموشی چند قرنی شده بود در حالی که در شرق کشور امکانات و استعدادهای عظیمی وجود دارد ومساله توسعه مستلزم درک عمیق مسوولان است.
وی می افزاید: خوشبختانه به لحاظ تغییر نگرش مسوولان به این قسمت از شرق کشور، مذاکراتی که با صندوق توسعه ملی انجام دادیم با کمترین وقفه و تشریفات قانونی اقدامات اختصاص منابع مالی را پذیرفته و همکاری های لازم را به عمل آوردند.
وی می گوید: سازمان بنادر و دریانوردی در زمینه توسعه به منطقه جنوب شرق کشور با نگاه فرا بنگاهی می نگرد و به موجب قانون از بخشهای خصوصی که برای سرمایه گذاری در امر توسعه اقدام می کنند حمایت و سرمایه آنان را تضمین می کند.
سعید نژاد تصریح کرد: خوشبختانه یک توافق جمعی ملی و جهانی بر اهمیت بندر چابهار وجود دارد زیرا ما طی جلسات و مذاکرات مختلفی که با سرمایه گذاران و بخشهای خصوصی حمل و نقل بین المللی داشته ایم همگان بر اهمیت بندر چابهار به عنوان یک بندر سوق الجیشی تاکید دارند.
مهندس داودی رییس امور زیر بنایی سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور نیز مهمترین ویژگی بندر چابهار را دسترسی به آبهای سواحل بکر و امکان شکل گیری صنایع مختلف در آینده نزدیک عنوان می کند.
به اعتقاد وی، دولت در برنامه ششم توجه زیادی به بخشهای توسعه ای دارد به همین منظور در مجمع تشخیص مصلحت نظام و سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور توجه زیادی به تعادل بخشی توسعه ای است یعنی توجه به بخشها و پتانسیل هایی که تا به حال کمتر به آن توجه شده است.
دکتر علی صالح آبادی مدیرعامل بانک توسعه صادرات کشور نیز می گوید: اهمیت توسعه بندر چابهار بر همگان روشن است و بانک توسعه صادرات براساس رسالت خویش هر گونه همکاری مالی را برای بخشهای توسعه ای و زیر بنایی ، صادرات و واردات انجام خواهد داد.
به گفته وی، با توجه به رهنمودها و تاکیدات مقام معظم رهبری مبنی بر توسعه شرق کشور و اهمیت سواحل مکران، از هرگونه کمک مالی به پروژه ها و طرحهای زیر ساختی که توسعه صادرات کشور را به وجود آورد دریغ نخواهد کرد.
گزارش از : علی اصغرافتاده
1744/6081
21/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 96]