واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: مردی از تبار روحانیت بیدار-کاظم موسوی بجنوردی * مملکت خراب و رعیت پریشان و گدا، دست تعدی حُکام و مأمورین به مال و عرض و جان رعیت دراز،ظلم حکام و مأمورین اندازه ندارد؛ هر قدر میلشان اقتضاء کند می برند. قوۀ غضب و شهوتشان به هر چه میل کند،از زدن و کشتن و ناقص کردن اطاعت می کنند. این عمارت ها و مبل ها و وجوهات و املاک در اندک زمان از کجا حاصل شده؟ تمام مال رعیت بیچاره است... در اندک زمان صاحب مکنت و ثروت شده اند... هزارها رعیت ایران از ظلم حکام و مأمورین به ممالک خارجه هجرت کرده،به حمّالی و فعلگی گذران می کنند و در ذلت و خواری می میرند... حالت حالیۀ این مملکت اگر اصلاح نشود،عن قریب این مملکت جزء ممالک خارجه خواهد شد. البته اعلی حضرت راضی نمی شوند در تاریخ نوشته شود در عهد همایونی ایران بر باد رفت،اسلام ضعیف شد و مسلمین ذلیل شدند... تمام این مفاسد را مجلس عدالت یعنی انجمنی مرکب از تمام اصناف مردم که در آن انجمن به داد عامه برسند و شاه و گدا در آن مساوی باشند،رفع خواهد کرد...
این بخشی از نامه ای است که مجاهد بزرگ جنبش مشروطیت ایران،مرحوم آیة الله سید محمد طباطبائی ـ رضوان الله علیه ـ با شجاعت و دلیری تمام برای مظفرالدین شاه قاجار نوشت. نگرانی برای مردم،ایران و ایرانی،از هر جهت در آن موج می زند. فقط گله و شکایت از وضع موجود کشور نیست،بلکه نگارندۀ نامه هماهنگ با دیگر اقشار جامعه،راه حل مشکلات را هم به دست داده است: «مجلسی که در آن شاه و گدا مساوی باشند». کمتر متنی سیاسی از آن دورۀ حساس در تاریخ ایران هست که تا این اندازه مطالبات بحق ملت به این خوبی در آن گنجانده شده باشد.
سرنوشت کشور ما،دست کم از دویست و پنجاه سال پیش بدین سو،با فعالیت های طبقه ای از روحانیت گره خورده است؛ روحانیت پیشرو که برخاسته از مردم بوده اند و با مردم مانده اند و خود را شریک غم های ملت می دانسته اند و در صف مطالبات بحق و قانونی با بقیۀ مردم ایستاده اند. می توان فهرستی بلندبالا از این طبقۀ جلیله از روحانیت به دست داد،که در آن نام هایی چون آخوند خراسانی ، میرزای نائینی ، سید محمد طباطبائی ، سید عبدالله بهبهانی ، سید حسن مدرس می درخشند و همگی در مبارزه با استبداد و خودکامگی و استقرار مردم سالاری کارنامۀ درخشانی بجای گذاشته اند. مردان بزرگی که با وجود مراتب بالای علمی و فقاهتی،به عنوان وظیفۀ شرعی پای در راه دشوار و پرسنگلاخ سیاست نهادند و در برابر مشکلات گاه تا پای جان ایستادند تا مردم به حقوق حقۀ خود برسند. اگر لازم می دیدند از نوشتن رساله ها و نامه ها و کتاب ها در این راه دریغ نداشتند،یا خود گام در این راه می نهادند. بالجمله،مردم ایران در راه کسب آزادی و استقلال،همواره طبقه ای از روحانیت را در صفوف اول دیده اند.
دوست ارجمند بزرگوار و روحانی عالیقدر،جناب حجة الاسلام و المسلمین آقای سید محمود دعائی از تبار همان طبقه است و از آنگاه که پای در راه فعالیت های سیاسی نهاد،تا امروز در کنار ملت ایستاده است. او نمونه ای عالی از طهارت نفس و علوّ همت و زهد و تقوا ست و در تمام مراحل فعالیت های سیاسی،پیش و پس از انقلاب و در همۀ مراحل استقرار جمهوری اسلامی ایران،حرکت خود را با مردم و خواسته های درست و بحق ایشان هماهنگ کرده است. از همه مهم تر اینکه در کشاکش این دوران پرحادثه،پا از جادۀ انسانیت و اخلاق بیرون ننهاد و تقرب خاص به رهبر و بنیانگذار جمهوری اسلامی را هیچگاه وسیلۀ جمع مال و قدرت نکرد و در همه احوال تعالیم اجداد بزرگوار خود را در رعایت جانب اخلاق و تقوا سرلوحۀ کار قرار داد.
خوشبختانه روح و روان سرتاسر اخلاق و تقوا و اعتدال در این سید بزرگوار در سازمان تحت نظر و مدیریت او نیز جریان یافت و بدین گونه روزنامۀ اطلاعات نمونه ای از روزنامه نگاری است که در آن جایی برای دروغ پراکنی و هرزه درایی و قلم بمزدی و «افشاگری» و از این قبیل بی حرمتی ها و بی رسمی ها برای خوشامد جناح ها و دسته جات زودگذر سیاسی نیست و اگر این روحانی بزرگوار فقط همین امتیاز را در کارنامه داشت،در خور همه گونه تجلیل بود،زیرا در کشور ما نگاه داشتن «مطبوعۀ سیاسی» بر خطی مستقیم در زمانی کمابیش طولانی،بسیار دشوار و بلکه در حد محال است. سید محمود دعائی شاهد و ناظر مستقیم و آگاه و امین پنجاه سال از حوادث خرد و کلان کشور ما بوده و خود در بسیاری از آن حوادث نقش فعال داشته است و خاطرات او می تواند گوشه های سرنوشت سازی از تاریخ معاصر ایران را روشن کند.
سخن در فضائل این سید جلیل مجالی وسیع تر می طلبد. اکنون به او سلام و درودهای پی در پی می فرستم و امیدوارم به فضل خداوند متعال،وجود عزیزش سال های مدید برای خدمت به مردم میهن عزیز برقرار و در نهایت سلامت و عزت باشد.
* کارشناس فرهنگی
16/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 46]