واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: نوای موسیقی قشقایی باری دیگر در فارس طنین انداز می شود شیراز- ایرنا- سرپرست گروه موسیقی قشقایی شیدا گفت: با توجه به استقبال گسترده از اجرای این گروه موسیقی در شیراز، در حال برنامه ریزی برای اجرای این برنامه فرهنگی و هنری در دیگر نقاط استان فارس و کشور هستیم.
نازلی جهانگیری دوشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: این گروه موسیقی در سه نوبت اجرای خود در شیراز که با مجوز اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس صورت گرفت، مجموعه ای از ساز و نوای قشقایی، لری و بختیاری به علاقه مندان به موسیقی عرضه کرد.
وی اظهار کرد: به هم پیوستن نوای لالایی قشقایی و جنگ نامه که آهنگ هایی سنگین است با موسیقی شاد قشقایی که در مجالس و محافل این ایل طنین می افکند، حرکتی نو و جدید و تاثیرگذار بود که مخاطبان را در این کنسرت به فضا و حال و هوای زندگی ایلاتی برد.
این بانوی هنرمند عرصه موسیقی قشقایی گفت: در بین آهنگ های لالایی های قشقایی، یکی از آنها منسوب به خواهرم افسانه جهانگیری است که در این کنسرت اجرا شد.
به گفته وی، "یارم یارم دونه"، "آخ دیر میلگینگ گلن"، "کیخا قسی"، صمصام، "شاه ختایی"، "گوزل جان جان"، "دوقوزآی حسرتلی شیدا بولبولام"، "جیران جیران ماه پرویز" و "گیدن دارغا" از جمله آهنگ هایی بود که در کنسرت های گروه شیدا در شیراز اجرا شد.
سرپرست گروه موسیقی قشقایی شیدا اظهار کرد: چهار تن از اعضای این گروه یعنی نصرالله (تکنواز سه تار)، طهمورث (خواننده) ، افسانه و نازلی از خانواده هنرمند جهانگیری هستند که پیش از این از محضر بزرگان موسیقی ایران همچون استاد مرحوم محمدرضا لطفی، استاد حسین علیزاده، استاد فرود گرگین پور ویولون نواز و محقق موسیقی قشقایی و ... بهره برده اند و برخی از آنها در جشنواره های معتبر موسیقی همچون جشنواره فجر صاحب عناوین برتر شده اند.
به گفته وی، منصور رستمی کشکولی (آواز)، محسن جمال پور (آکاردئون)، بهرام دلاوری (ویولون) و طاها مهدوی (سه تار) از دیگر اعضای این گروه موسیقی هستند.
بر این اساس، سازهای کوبه ای این گروه را نیز مهرزاد هویدا (دف)، ماهور لطفی برادرزاده استاد محمدرضا لطفی (تنبک) و پیمان سلمانی زاده پسر استاد گنجی (نقاره) می نوازند.
این هنرمند عرصه موسیقی در ادامه با قدردانی از تلاش های منصور رستمی کشکولی و نصیب الله خسروی نژاد در برگزاری کنسرت قشقایی در شیراز، مشارکت فعالانه خانواده های حیدری، افشار، دکتر خلیلی، محمدی کشکولی، بهنام، عزیزی و امیر جهانگیری و یسنا و پگاه جهانگیری و آیلار گرگین پور در برگزاری این کنسرت را ستود.
** سال های قبل مجوز برگزاری کنسرت قشقایی در حافظیه را ندادند
جهانگیری گفت: ایده شکل گیری این گروه موسیقی قشقایی حدود شش سال قبل در زمان حیات استاد محمدرضا لطفی مطرح شد و این که این استاد برجسته موسیقی به من پیشنهاد شکل گیری این گروه را دادند و تلاش استاد بر این بود که کنسرت موسیقی قشقایی در فضای متناسب با آن یعنی در مکان هایی مانند آرامگاه حافظ و یا تخت جمشید برگزار شود که این تلاش ها در زمان حیات این استاد برجسته موسیقی به نتیجه نرسید.
وی اظهار کرد: در زمان تلاش برای برگزاری این کنسرت، مجوز برگزاری کنسرت در حافظیه را ندادند و شاید پس از آن اگر تلاش بیشتری می کردیم موفق به کسب مجوز برگزاری کنسرت در تخت جمشید می شدیم.
سرپرست گروه موسیقی قشقایی شیدا گفت: حتی چند برنامه ضبط شده و تمرین های ارزشمندی با حضور استاد لطفی برای برگزاری چنین کنسرتی در حافظیه یا تخت جمشید داشتیم اما متاسفانه در سال های گذشته به نظر می رسید عده ای موسیقی اصل نمی خواهند و به موسیقی بدلی می پرداختند تا کارشان را جلو ببرند.
وی ادامه داد: موسیقی قشقایی مانند بافته هایش از ظرافت و لحن خاص برخوردار است و آنچه امروز برخی به واسطه ارگ عرضه می کنند؛ در حالی که ساز و نوای قشقایی را نمی دانند موسیقی اصیل قشقایی نمی دانیم.
جهانگیری گفت: در این میان، برخی ادعا می کنند که اگر ما نبودیم موسیقی قشقایی از بین رفته بود و در این حالی است که افرادی مانند آقای گرگین پور سال ها برای این موسیقی و صیانت از اصالت و تداوم آن زحمت کشیده است و از این رو، مباحث طرح شده از سوی آن افراد نادرست است.
این هنرمند عرصه موسیقی قشقایی اظهار کرد: از مسوولان دولت تدبیر و امید می خواهیم که فضای بهتری برای هنرمندان موسیقی اقوام از جمله ایل قشقایی فراهم کنند تا این هنر به دست اهل آن اصیل باقی بماند و در گذر زمان از گزند مصون باشد.
وی گفت: امروز به پشتوانه سه دهه تلاش های استاد فرود گرگین پور، موسیقی قشقایی نظام و سامان یافته است و البته چندسالی است که این استاد موسیقی قشقایی درگیر و دار درمان بیماری است و انتظار است مسوولان امر به کسانی که زندگی و عمر خود را برای اعتلای هنر کشور گذرانده اند مانند استاد گرگین پور توجه کنند.
قشقایی یا ایل قشقایی یکی از اتحادیه های ایلی کشورمان است که مخلوطی از قبیله هایی با ریشه های قومی گوناگون لر، کرد، عرب و ترک است اما بیشتر قشقایی ها ریشه ای ترک دارند و تقریبا تمامشان به گویشی از زبان های ترکی اغوز غربی صحبت می کنند.
مرکز اصلی این ایل استان فارس است اما به دلیل وسعت اراضی و قلمرو در دیگر استان ها نیز ساکن هستند.
از جمله می توان به استان های کهگیلویه وبویراحمد، چهارمحال و بختیاری (جونقان، بلداجی، بروجن، سامان، شهرکیان، طاقانک)، خوزستان (هفتکل)، اصفهان (قسمتهایی از سمیرم، شهرضا، دهاقان، فریدن، بخش های مختلف شهرستان لنجان به ویژه بخش مرکزی این شهرستان در اطراف زرین شهر، بیستگان، باباشیخعلی و چم ها)، قم، مرکزی، و بوشهر (دشتستان و دشتی) اشاره کرد.
خانواده جهانگیری که اعضای اصلی گروه موسیقی شیدا را تشکیل می دهند از ایل قشقایی هستند و پدر و عموهای خود را از مشوقان اصلی ورود به عرصه موسیقی می دانند.
افسانه جهانگیری همسر فرود گرگین پور نوازنده ویولون و پژوهشگر و استاد موسیقی قشقایی است که از اعضای اصلی این گروه موسیقی است.
گروه موسیقی شیدا 27 و 28 فروردین امسال در سه نوبت در تالار شهید دستغیب مجتمع فرهنگی رفاهی دانشگاه شیراز کنسرت موسیقی قشقایی برگزار کرد. ک/3
2027 / 1876
07/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 276]