تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 15 دی 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):هيچ جلسه قرآنى براى تلاوت و درس در خانه‏اى از خانه‏هاى خدا برقرار نشد، مگر اين ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای اداری

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1850439778




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

قسمت ششم علل حمله اسراييل به لبنان و پيامدهاي آن


واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: قسمت ششم علل حمله اسراييل به لبنان و پيامدهاي آن
سياسي. فلسطين. اشغال. ‪۶۰‬
... اين در حالي بود كه رهبران مسلمان با شدت بيشتري به محكوم كردن تجاوز پرداختند و سفير مسيحي لبنان در سازمان ملل متحد كه كشورش را شهيد و به صليب كشيده توصيف كرد تجاوز اسراييل را محكوم نمود. در سراسر تابستان ‪ ۱۹۸۲‬دول لبنان با صراحت و تاكيد كامل و با استناد به قطعنامه‌هاي شوراي امنيت خواستار خروج فوري و بي‌قيد و شرط نيروهاي اسراييلي بود. هدفي كه اسراييل در لبنان جستجو مي‌كرد يعني انتخاب بشير جميل به رياست جمهوري لبنان و در نتيجه تعيين مسير سياسي آينده آن كشور نيز با ترور اين شخص نقش بر آب شد به طوريكه هيچ رهبر ماروني ديگر توانايي آن را نداشت كه لبنان را در اين شرايط سخت دشوار و با اتخاذ سياستي همگام با اسراييل اداره كند. پس از كشته شدن بشير جميل، برادر وي امين جميل به رياست جمهوري برگزيده شد كه او به هيچ وجه تامين‌كننده اهداف و منافع اسراييل نبود و به گونه‌اي كه امين جميل پس از انتخاب شدن به رياست جمهوري، در سازمان ملل با استناد به قطعنامه‌هاي شوراي امنيت از تخليه فوري و بي‌قيد و شرط ارتش متجاوز اسراييل سخن گفت.

يكي ديگر از نتايج عمده اين جنگ، قدرت‌گيري بيشتر جامعه شيعيان لبنان با ساختارهاي نظامي و فعال بود كه از اين پس توانست به صورت يكي از اصلي ترين جناحهاي ذي نفوذ در مسائل لبنان درآيد و همواره در عرصه سياسي و نظامي غير قابل چشم پوشي مي‌باشد.

ج - سوريه
يكي از اهداف اسراييل، منزوي ساختن سوريه بود. اما اين هدف به دليل بروز اختلافات ما بين ايالات متحده و اسراييل بدست نيامد چرا كه حافظ اسد رييس جمهوري سوريه با مشاهده شكافي كه بين ايالات متحده و اسراييل ايجاد شده بود و همچنين مشاهده از دست دادن علاقه ظاهري اسراييل به جنگ با سوريه، به اين نتيجه رسيده بود كه دو كشور براي بيرون راندن ارتش سوريه از لبنان به اقدامي قهرآميز و هماهنگ مبادرت نمي‌ورزند. در نتيجه حافظ اسد موافقتامه ‪ ۱۹۸۳)‬كه بر اساس آن سوريه مي‌بايستي از لبنان عقب نشيني مي كرد) را كاملا رد كرد و قول داد موجبات بطلان آن را فراهم آورد.

سوريه مبارزه‌اي محتاطانه را شروع كرد تا اسراييلي‌ها و آمريكائيها را يك جانبه و بي‌قيد و شرط به عقب نشيني وا دارد. محاسبات اسد درست از كار در آمد و مبارزات با موفقيت قرين شد.

د- مصر
حمله اسراييل به لبنان علاوه بر واكنشهاي ناگواري كه در ميان مردم مصر پديد آورد، تاثير مهم ديگري داشت و آن اين بود كه روند عادي‌سازي روابط مصر و اسراييل را كه با انعقاد پيمان كمپ ديويد شروع شده بود، كند نمود و حسني مبارك رييس جمهوري مصر آن را مشروط به شرايطي كرد. بعد از حمله اسراييل به لبنان، مبارك دريافت كه موافقت نامه‌هاي صلح صرفا طمعه اي براي اغواي مصر و منحرف كردن اين كشور از مشاركت موثر در بازي خاورميانه بوده است.

مبارك در موضعي قرار گرفته بود كه نه مي‌توانست با اعمال نفوذ اسراييل را از جنگ با يك همسايه عرب باز دارد و نه قادر بود به ساير كشورهاي عربي ملحق شده و اسراييل را مجبور به عقب نشيني از لبنان سازد. بعد از حمله اسراييل به لبنان، مبارك قرارداد صلح با اسراييل - كمپ ديويد- را كنار نگذاشت بلكه عادي‌سازي روابط را مشروط به آن كرد كه روند صلح به ساير طرفهاي ذيربط عرب به ويژه فلسطيني‌ها تسري پيدا كند. زيرا بر اساس موافقتنامه‌هاي مزبور فقط حق فلسطيني‌ها براي مشاركت در تعيين سرنوشت شان در آينده، تضمين گرديده است و از آنجا كه اسراييل حاضر به اعطاي خودمختاري به فلسطيني‌ها نبود موافقت نامه‌هاي كمپ ديويد به بن بست رسيد.

مبارك معتقد بود كه تا زماني كه اسراييل در لبنان باقيست و پيشرفتي در مساله فلسطين حاصل نشده است ؟ عادي‌سازي روابط را به حالت تعليق در آورد و حتي بعد از دخالت اسراييل در كشتار غير نظاميان صبرا و شتيلا در دسامبر ‪ ۱۹۸۲‬سفير مصر را از اسراييل فرا خواند.

‪ -۷‬پيامدهاي جنگ بر ايالات متحده و اتحاد جماهير شوروي سابق (روابط و قدرت ) و واكنش اروپا:
الف- ايالات متحده آمريكا:
به طور كلي آمريكا از حمله اسراييل حمايت كرد و اگر گهگاهي به اسراييل سخت‌گيري مي‌كرد به اين دليل بود كه تا هم افكار عمومي را آرام سازد و هم فشار عربها را خنثي كند. ايالات متحده جنگ افزارهاي لازم را با علم و اطلاع از اينكه در خدمت همان حمله‌ها قرار مي‌گيرند مجاني يا با قيمت ارزان در اختيار اسراييل قرار مي‌داد. اشغال غرب بيروت نيز از طرف ايالات متحده با هيچ واكنش جدي روبرو نشد و زماني كه كشتارهاي صبرا و شتيلا را محكوم كرد، آن محكوم كردن در مرحله نخست متوجه فالانژها بود و در مرحله بعد به دولت اسراييل مربوط مي‌شد. در ‪ ۲۶‬ژوئن ‪ ،۱۹۸۲‬آمريكا به تنهايي در برابر شوراي امنيت سازمان ملل ايستاد و دو راي اين شورا داير بر عقب نشيني همزمان نيروهاي اسراييلي و فلسطيني از بيروت را وتو كرد، به اين بهانه كه چنين كاري كوشش غيرمستقيم براي جا انداختن ساف به صورت يك نيروي پايدار سياسي است و چند ساعت بعد، آمريكا و اسراييل عليه قطعنامه‌اي راي دادند كه مجمع عمومي سازمان ملل تنها با دو راي منفي و بدون آنكه هيچ يك از اعضاء غايب باشد براي پايان دادن به دشمنيها در لبنان و در مرز اسراييل- لبنان تصويب كرد. پيش از آن آمريكا قطعنامه‌اي از شوراي امنيت را وتو كرده بود كه اسراييل را به خاطر تخطي از مصوبه قبلي شورا داير بر فراخواندن نيروهايش از لبنان به اتفاق آرا، محكوم مي‌كرد. يكي از استدلالهاي طرفداران تجاوز به لبنان در آمريكا اين بودكه اسراييل در ا ين ماجرا برتري سلاحهاي آمريكايي را نسبت به سلاحهاي روسي نشان داد. آمريكا به رغم پاره‌اي تذاكرات، محكم و استوار در پشت اسراييل ايستاد و بر ميزان كمكهاي نظامي و اقتصادي خود بر تل آويو افزود.

اما با آشكار شدن اهداف واقعي اسراييل و به ويژه با آشكار شدن اين واقعيت كه تامين‌كننده اصلي هزينه‌هاي اين تجاوز دولت آمريكا مي‌باشد (كه آن دولت هم آن هزينه‌ها را به صورت ماليات از مردم دريافت مي‌كند) ميزان مشروعيت دولت آمريكا در ميان مردم اين كشورها كاهش يافت. بر اساس يك نظر سنجي، ‪ ۶۹‬درصد از مردم آمريكا مخالف تجاوز اسراييل به لبنان بودند وبيش از نيمي از آنهايي كه اين تجاوز را به دليل حضور ساف در لبنان موجه مي دانستند، وقتي برايشان
توضيح داده شد كه اسراييل بر خلاف ساف آتش بس را رعايت نكرده است، تغيير راي دادند. حتي ‪ ۳۵‬درصد اعتقاد داشتند كه آمريكا بايد به خاطر اين تجاوز به يك رشته از اقدامات تنبيهي عليه اسراييل دست بزند.مخالفت افكار عمومي با تجاوز به لبنان را، ريگان مشكلي مي‌دانست كه بايد بر آن غلبه كرد.

تجاوز اسراييل به لبنان يك تاثير ديگر بر سياست داخلي آمريكا گذاشت و آن نيز به نوبه خود بر لبنان تاثير گذاشت و آن اين بود كه در دستگاه دولت، هيگ درگير مشاجره‌اي شد بر سر مديريت خط مشي‌ها كه به استعفاي وي انجاميد . و جورج شولتز جانشين وي شد.خوش بيني تعدادي از رهبران عرب نسبت به سياستهاي آمريكا را از بين برد و به گفته مدير صندوق كويت براي توسعه اقتصادي عرب، روشن شد كه به آمريكا نمي‌توان اعتماد كردو اين كشور از اسراييل چونان ابزاري براي پيشبرد سياستهاي خود حمايت مي‌كند و به گفته يكي از مقامات عالي رتبه كويتي، تمام احترامي كه جهان عرب به نيروي اخلاقي آمريكا ! داشت نابود شد.

ب- اتحاد جماهير شوروي سابق:
رهبران شوروي بلافاصله جنگ رواني گسترده‌اي را در سطح جهاني شروع كردند و بر اساس آن، نخست عمليات نظامي اسراييل را بي‌اعتماد كرده و دوم به واكنشهاي تند جهانيان دامن زدند. سوم اينگونه واكنشها را به اقدام عليه منافع حياتي اسراييل هدايت نمودند. اما به طور كلي، عكس العمل ملايم اعراب نسبت به عمليات اسراييل، جنگ محدود اسراييل - سوريه و لبنان و اشتغال رهبري شوروي به مسائل ديگري چون مرگ قريب الوقوع لئونيد برژنف و مسائل و مشكلات لهستان و افغانستان، موجب انفعالي تر شدن موضع شوروي گرديد.

ج- برخورد دو ابرقدرت:
برخورد شوروي نسبت به بحران لبنان ديدگاه رقابتي آمريكا و شوروي را در خاورميانه در ذهن متبادر مي‌سازد. شوروي با شكست متحد نظامي خود در خاورميانه و عقيم ماندن برخي از سيستمهاي تسليحاتي اين كشور در هفته اول جنگ، با احتياط و ملاحظه قابل توجهي با قضايا برخورد نمود. اخطار مبهم شوروي به اسراييل در ‪ ۱۴‬ژوئن، تنها تهديد آشكار اين كشور به حساب آمد.

شوروي موضع انفعالي و محتاطانه خود را همچنان در هنگام محاصره بيروت و حتي آن زمان كه سفارت اين كشور توسط نيروهاي اسراييلي صدمه ديد، حفظ نمود . برخي، سياست محتاطانه شوروي را ناشي از اين امر دانسته‌اند كه اين كشور متعقد بود كه هيچ يك از ابرقدرتها قادر نخواهد بود تا منافع خويش را از طريق يك سياست يكجانبه در رابطه با جنگ اعراب- اسراييل تحميل نمايد.

از طرف ديگر اگر چه به نيروهاي هسته‌اي آمريكا آماده باش داده نشد با اينحال خطر برخورد ابرقدرتها حس مي‌شد، ناوگانهاي آمريكا و شوروي با تجهيزات كامل در مديترانه شرقي حاضر بودند. يكي از مقامات عالي رتبه شوروي از اين احتمال كه كشمكش خاورميانه به جنگي تمام عيار بين اسراييل و سوريه و به درگيري بيشتر شوروي و آمريكا بيانجامد، اظهار نگراني كرد.

روسها تهديد كردند چنانچه جنگ متوقف نشود ؟ آنها دخالت نظامي خواهند كرد.

تصور اين رويارويي زماني شدت گرفت كه يك برخورد نظامي محدود بين سوريه و آمريكا در گرفت و احتمال ورود شوروي به جنگ كاملا احساس مي‌شد. اما اين خطر در نهايت با خروج نيروهاي آمريكا از منطقه رفع شد.

د- اروپا
تهاجم اسراييل به لبنان با مخالفت عمومي اروپائيان روبرو شد و تلاش اسراييل براي تصوير كردن ساف به صورت گروهي صرفا تروريست، عمدتا در اروپا بي‌اعتبار گرديد. اروپا عمدتا از اين عمل اسراييل سرخورده و ناراحت بود.

وزيران خارجه جامعه اروپا، تجاوز اسراييل را به لبنان، به عنوان سرپيچي آشكار از حقوق بين‌المللي و تجاورز به پايه‌اي‌ترين اصول حقوق بشري محكوم كردند و اضافه نمودند كه اين عمل توجيه ناپذير به بر افروخته شدن جنگي عمومي دامن زده است. يكي از دلايل مخالفت اروپا با حمله اسراييل به لبنان، اين بود كه آنها معتقد بودن كه حمله اسراييل بر خلاف تمام جنگهاي گذشته آن ؟ جنگ تهاجمي بود كه خود اسراييل آن را شروع كرده بود. جامعه اروپا در سال ‪ ،۱۹۸۲‬مذاكرات مربوط به يك پروتكل مالي با اسراييل را به نشانه اعتراض به مداخلات اين رژيم در لبنان به حالت تعليق در آورد. به هر حال موضع اروپائيان باعث انزواي بيشتر اسراييل گرديد و همانطور كه ذكر شد اين كشور مجبور به تغيير نگرش سياست خارجي خود و گرايش به سوي ديگر مناطق (آفريقا و آمريكاي مركزي) گرديد.
 چهارشنبه 25 ارديبهشت 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ايرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 409]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن