واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: دردسر از جنس اوقات فراغتهرساله با پايان کار مدارس و دانشگاهها و فرا رسيدن فصل تابستان موضوع اوقات فراغت بيش از 13 ميليون دانشآموز و حدود 3.5 ميليون دانشجوي ايراني مطرح ميشود که در روزهاي طولاني تابستان بدون برنامه ريزي در چنگال بطالت و بيحوصلگي اسير نشود. بسياري بر اين باورند که اوقات فراغت مقوله بسيار حساسي است که بي توجهي مسئولان به آن، ناهنجاريهاي بسياري را بر پيکره خانواده و اجتماع وارد ميسازد.
اوقات فراغت، افزايش ساعات تنها ماندن در خانه و خطرات آن.اوقات فراغت در خانوادههاي امروزي به دليل تفاوتهاي ساختاري ايجاد شده در نهاد خانواده در سالهاي اخير، تفاوتهايي داشته است. در خانوادههاي جديد ديگر مادران همواره در نقش خانه دار ظاهر نميشوند و با اشتغال آنها، فرزندان ساعتهاي زيادي از روز را به تنهايي در خانه سر ميکنند و اين زمانهاي تنهايي فرزندان در خانه با فرا رسيدن فصل تابستان افزايش چشم گيري نيز پيدا ميکنند. با آغاز فصل فراغت از درس و مدرسه، نوجوانان و جوانان از صبح تا عصر تنها و بدون هيچ نظارتي در محيط خانه در معرض انواع تهديدها مانند هجوم برنامههاي ماهوارهاي و اينترنت هستند. از اين رو، اوقات فراغت تابستاني براي والدين همواره نگرانيهاي بسياري را به دنبال دارد.روابط نامناسب و دوستيها خياباني.از جمله خطراتي که اوقات فراغت براي نوجوانان و جوانان در پي دارد، گذران وقت در خيابانها و به اصطلاح خيابان گردي است. دانش آموزان و دانشجوياني که پس از پايان روزهاي مدرسه و دانشگاه در بيکاري به سر ميبرند و برنامهي خاصي براي گذران اوقات خود ندارد، براي رهايي از اين بيحوصلگي به وقت گذراني در خيابانها و پارکها و همنشيني با دوستاني رو ميآورند که در بيشتر موارد اين دوستيها دور از چشم والدين به صورت ميگيرد. با نگاهي به معابر و پارکها و مراکز خريد در روزهاي تابستان، با سيل نوجوانان و جواناني روبرو ميشويم که با ظواهري گاه نابهنجار براي گذران اوقات فراغت به خارج از خانه پناه آوردهاند. حضور نوجوانان و جوانان بدون نظارت و اطلاع والدين در خيابانها، همچنين باعث ايجاد آشناييهايي با جنس مخالف و شروع روابط نامناسبي در ميان آنها ميشود. اين روابط مخفيانه نيز خود سرآغازي براي ساير مشکلاتي است که نوجوانان و به خصوص دختران را تهديد ميکند.با آغاز فصل فراغت از درس و مدرسه، نوجوانان و جوانان از صبح تا عصر تنها و بدون هيچ نظارتي در محيط خانه در معرض انواع تهديدها مانند هجوم برنامههاي ماهوارهاي و اينترنت هستند. از اين رو، اوقات فراغت تابستاني براي والدين همواره نگرانيهاي بسياري را به دنبال دارد.اوقات فراغت و سيگار و قليان.از ديگر آسيبهايي که هدفمند نکردن اوقات فراغت براي نوجوان و جوانان به ارمغان ميآورد، گرايش آنها به پارکها و دوستيهاي نامناسب و نابهنجار است. به اعتقاد کارشناسان گرايش به مواد مخدر و ساير اعمال خلاف بيشتر در بيشتر موارد از تعارف يک دوست آغاز ميشود. نوجوان که خانه را به اميد گذران اوقات خوش ترک کردهاند، با دوستان خود به محيطهايي چون کافيشاپها، سفره خانهها و پارکها کشيده ميشوند و در بيشتر موارد در مقابل تعارف هم سالانشان به کشيدن قليان و سيگار نميتوانند نه بگويند و اين آغاز فاجعههاي فراگير بعدي است. نوجوانان دختر و پسر کم سن و سالي که در تفرجگاههاي شهر مانند فرحزاد، کن و سفره خانههاي داخل شهر براي تفريح و سرگرمي به دودهاي قليان و سيگار پناه ميآورند نشانگر اين موضوع هستند، نوجواناني که استفاده از اين مواد دخاني را نشانه بزرگ شدن خود ميدانند و از اين طريق به دنبال توجه جلب هستند.
راهکارهاي آسيب زدايي از اوقات فراغت.براي جلوگيري از آسيبهاي فراواني که اوقات فراغت در صورت عدم توجه به دنبال خواهد داشت، بايد پيش از فرا رسيدن آن تصميمات لازم اتخاذ شود و در اين ميان نقش والدين بسيار پر رنگ است. پدر و مادرها بايد با برنامه ريزي براي اوقات فراغت فرزندانشان، شرايطي را مهيا کنند که نوجوانان در تعطيلات تابستاني از برنامههاي ورزشي، هنري و آموزشي مورد علاقه خود بهره ببرند و از اين طريق از سقوط در ورطه بطالت رها شوند. گرايش به فعاليتهاي مفيد ورزشي، هنري و علمي باعث ميشود که ديگر نوجوانان و جوانان به دليل بيکاري دست به دامن خيابان گردي نشوند و از عواقب آن نيز مصون بمانند. موضوع ديگري که سالها است از يادها رفته، آموزش فنون و حرفههاي شغلي در تابستانها است. در گذشته معمولاً نوجوانان در فصل تابستان در حرفههايي مشغول به کار ميشدند و تا پايان تابستان فنون آن شغل خاص را ميآموختند. امروزه هم والدين ميتوانند فرزندانشان را به يادگيري فنون و حرفههاي شغلي تشويق کنند و با آموختن آن علاوه بر آموزشهاي حرفهاي زمينهاي براي اشتغال آينده آنان را نيز به وجود بياورند. در پايان قابل ذکر است که با توجه بيشتر والدين و مسئولين بر اهميت اوقات فراغت ميتوان تهديد فراغت را تبديل به فرصت کرد و در اين مسير آموزش و پرورش به عنوان متولي اين امر بايد با برگزاري کلاسهاي مختلف، خانوادهها را در پر کردن اوقات فراغت فرزندانشان به بهترين نحو ياري رساند. به هر رو موضوع اوقات فراغت مختص به فصل تابستان نيست و کليه زمانهايي که نوجوانان از مشغوليتهاي روزانه فارغ ميشوند، در صورت بي توجهي ميتواند به عنوان تهديدي مطرح شود.نويسنده : کيانا نيکفامبخش خانواده ايراني تبيان :زماني دلپذير و خطرناک غني سازي اوقات فراغت جوانان
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 458]