واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: مدرک تحصیلی، سنگی در راه ازدواجهمان طور که می دانید فرهنگ اغلب به وسیله رسانه ها، دستگاه ها، افراد تأثیر گذار و ... شکل می گیرد و در ایجاد اخلاق و رفتار و هنجار و ناهنجارهای اعضای جامعه نـقش تعیین كننـدهای دارد. به بیان دیگر این فرهنگ است که رفتارها و نـقش های فردی و اجتماعی افراد را بـا تـوجه بـه موقعیـت های اجتماعی، زیستی، اقلیمی و غیرشان تعریف میكند.
گاهی برخی خواسته یا ناخواسته دست به تحریف یا تغییر در فرهنگ زده و آن را به سوی بی راهه می کشانند. همین امر مشکلات بسیاری برای اعضای جامعه ایجاد می کند. یکی از مهم ترین این مشکلات ایجاد شده، معضل ازدواج جوان هاست که از دید بسیاری همین فرهنگ های اشتباه جامعه علت اصلی معضل دوری جوانان از ازدواج محسوب می شود. جالب تر اینکه برخی از مشکلات اقتصادی که بهانه مهم جوانان برای اجتناب از ازدواج است هم به دلیل همین فرهنگ های غلط می باشد.اما فکر می کنید چرا فرهنگی به غنای فرهنگ ایرانی و اسلامی مشکلاتی را برای جامعه اش ایجاد می کند؟ برای بررسی این موضوع بد نیست ابتدا نگاهی به مشکلات فرهنگی مربوط به ازدواج داشته باشیم تا چرایی آن را دریابیم.تحصیلیکی از مهمترین مسائلی که گویا از قالب ارزشی خود خارج شده و به نوعی مُد یا کلاس تبدیل شده، داشتن تحصیلات دانشگاهی است. خیلی از جوان های امروزی چون همه ارزش و جایگاه اجتماعی و آینده شان را در داشتن مدرک تحصیلی می بینند، خود را به آب و آتش می زنند تا وارد دانشگاه شوند. این دیدگاه به خودی خود قابل ملامت نیست اما وقتی تحصیل رنگ و بوی رقابت می گیرد و به اولویت اول جوانان تبدیل می شود که بدون آن هوبت فردی شان قابل اعتنا نیست، رنگ و بوی مشکل پیدا می کند. این دیدگاه اگرچه باعث بالا رفتن سطح علمی جامعه می شود اما مشکلات بسیاری را هم در پی خواهد داشت. مثلاً باعث می شود که ملاک فهم و شعور افراد، میزان تحصیلاتشان باشد. به طوری که هر کس تحصیلات بیشتر داشته باشد، دارای فهم و شعور بیشتری دارد تلقی می شود و بالعکس. یا اینکه نگاه های غلطی را چون «ازدواج کردن مانع درس خواندن و پیشرفت علمی می شود»، «ازدواج با فرد تحصیل کرده اعتبار اجتماعی شما را بالا می برد (کلاس دارد) و ... در جامعه ایجاد کرده است.ازدواج و تحصیل* بسیاری گمان می کنند که چون ازدواج به همراه خود مسئولیت می آورد، باعث مقید شدن فرد و در نتیجه از دست دادن فرصت و فراغتش برای درس خواندن می شود. به همین دلیل ازدواج را جزء برنامه هایی قرار می دهند که قرار است پس از پایان تحصیل به آن برسند. فارغ از اینکه همین امر نه تنها باعث بالا رفتن سن ازدواج و سطح توقعاتشان می شود بلکه به از دست دادن بسیاری از موقعیت های مناسبشان (به خصوص برای دختر خانم ها) نیز می انجامد. باید پذیرفت که مشکل خیلی از جوانان امروز ما نداشتن یک برنامه ریزی درست و دقیق برای زندگیست. وقتی انسان برای لحظه لحظه لحظه عمرش ارزش قائل باشد، حاضر نیز لحظه ای از آن را از دست داده یا به بطالت بگذرانداگر یک مقدار با خودمان صادق باشیم و واقع بینانه به این مسئله نگاه کنیم، خواهیم دید که این مشکل، جزء مشکلات ساختگی بوده و حقیقی نیست. یعنی ما خودمان با اشتباهاتمان آن را ایجاد کرده ایم اما با قدری تأمل و برنامه ریزی دقیق و حساب شده قابل حل است. جالب تر اینکه در این صورت نه تنها ازدواج و تحصیل موانعِ هم محسوب نمی شوند بلکه ازدواج به مانند نردبانی عمل می کند که فرد را در طریق پیشرفت در تحصیلات و مدارج علمی یاری می رساند. چرا؟ چون مرد و زن، مکمل یکدیگرند و به هم در رفع نواقص و کاستی ها یاری می رسانند و این همان مصداق بارز نردبان پیشرفت است.* برخی دیگر مایلند که در دوران دانشجویی ازدواج کنند اما می گویند: نه کار داریم و نه پس انداز درست و حسابی پس بهتر است ازدواج نکنیم. جالب اینکه وقتی به آنها پیشنهاد می شود در کنار تحصیل، کاری نیمه وقت نیز انجام دهند؛ می گویند: پس بگویید کلاً درس را ببوسیم و بگذاریم کنار.
باید پذیرفت که مشکل خیلی از جوانان امروز ما نداشتن یک برنامه ریزی درست و دقیق برای زندگیست. وقتی انسان برای لحظه لحظه لحظه عمرش ارزش قائل باشد، حاضر نیز لحظه ای از آن را از دست داده یا به بطالت بگذراند. * و اما گروهی دیگر که یا در حال تحصیلند و یا فارغ التحصیل شده اند، گمان می کنند که باید با فردی که تحصیلاتی بیشتر از آنها یا حداقل در سطح آنها دارد ازدواج کنند. به همین دلیل سال ها تجرد را برمی گزینند تا مورد مناسب خود را بیابند. آنها یا ملاک فهم و شعور را تحصیل می دانند و یا تحصیل را نوعی ارزش و کلاس برای زندگی مشترکشان می پندارند. این مساله باز به همان ارزشی شدن بی ضابطه تحصیل برمی گردد که تحصیل را تنها مایه تعالی بشریت می داند. راهکارها* تغییر تفکرات اشتباهی چون تحصیل باعث افزایش فهم و شعور افراد می شود، ازدواج کردن مانع درس خواندن و پیشرفت علمی است و ... و توجه کردن به اصل هر چیز.* قناعت کردن و دوری از اسراف و تجمل گرایی چه در تأمین لوازم و برگزاری مراسم ازدواج و چه در زندگی مشترک.* یاری رساندن به هم در انجام امور زندگی و تحصیل راهکار دیگری برای موفقیت در زندگی مشترک و تحصیل است. انجام مشترک این امور نه تنها محبت افراد به یکدیگر را افزایش میدهد بلکه باعث دلگرمی و پیشرفت همه جانبه افراد و زندگی مشترکشان میشود. به عبارت دیگر این همکاری و همیاری هم پیشرفت فردی و هم پیشرفت جمعی را برای اعضای خانواده به ارمغان میآورد. اکرم اشرفی نژاد و پروانه یارمحمدیبخش کلوب زادواج تبیان
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 384]