واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: چرا اهداف توسعه هزاره مهم است
نهادها- اعلاميه هزاره كه از سوي تمامي كشورهاي عضو سازمان ملل متحد در اجلاس سران هزاره كه در سپتامبر 2000 تشكيل شد به امضا رسيد، 8 هدف مهم براي رسيدن به توسعه را ترويج ميكند.
پيشرفتهاي سريع در زمينه بعضي از اين اهداف نشان ميدهد كه هدفها در عين بلندپروازانه بودن قطعاً براي بيشتر كشورهاي جهان قابل تحقق هستند.
بر اساس اعلاميه هزاره، 8 هدف توسعه هزاره كشورها را موظف ميسازد براي مبارزه با فقر، بيسوادي، گرسنگي، عدم وجود امكانات آموزش و پرورش، نابرابري جنسيتي، مرگ و مير كودكان و مادران، بيماري و نابودي محيط زيست دست به دست هم بدهند و بيشتر كار كنند. هدف هشتم، كه در نشست مونتري و ژوهانسبورگ براي بار دوم مورد تأكيد قرار گرفت، از كشورهاي ثروتمند ميخواهد بدهيهاي كشورهاي فقير را ببخشند، كمك به آنها را افزايش دهند و امكان دسترسي عادلانه آنها به بازارها و فناوري خود را فراهم كنند.
اهداف توسعه هزاره، آزموني براي اراده سياسي به منظور ايجاد مشاركتهاي وسيعتر و عميقتر است. كشورهاي در حال توسعه مسئوليت دارند براي آزادسازي انرژيهاي خلاق مردم خود اصلاحات سياسي به عمل آورند و حكومت را تقويت كنند. اما نميتوانند به تنهايي و بدون كمك و بخشيدن و كاهش بدهيهاي خود به اين اهداف دست يابند. اهداف توسعه هزاره وسيلهاي براي سرعت بخشيدن به آهنگ توسعه و اندازهگيري و سنجش نتايج است كه آنها را در اختيار جهانيان ميگذارد.
بخشي از اهداف 8 گانه توسعه هزاره به قرار زير است:
- ريشهكن كردن فقر شديد و گرسنگي، به نصف رساندن نسبت افرادي كه با روزي كمتر از يك دلار زندگي ميكنند و كساني كه از گرسنگي رنج ميبرند تا سال 2015. بنا به آخرين آمار، امروز در دنياي در حال توسعه 2/1ميليارد نفر با روزي كمتر از يك دلار زندگي ميكنند و 800 ميليون نفر دچار سوءتغذيه هستند و 153ميليون كودك كمتر از 5 سال، كمبود وزن دارند.
- مبارزه با ويروس و بيماري ايدز، مالاريا و ساير بيماريها، متوقف كردن گسترش ويروس و بيماري ايدز و شيوع مالاريا و ساير بيماريهاي عمده و كاهش رشد آنها.
- تضمين پايداري محيط زيست، ادغام و گنجاندن اصول توسعه پايدار در سياستها و برنامههاي كشوري و جلوگيري از نابودي منابع محيط زيست، كاهش نسبت افراد محروم از دسترسي به آب آشاميدني سالم به نصف تا سال 2015.
ناتواني آسيا-اقيانوسيه در دستيابي به اهداف توسعه هزاره اما در عين حال، بسياري از كشورهاي آسيا و اقيانوسيه براساس گزارش مشتركي كه سازمان ملل و بانك توسعه آسيايي روي خط خبري خود قرار دادهاند ممكن است بهدليل نداشتن بودجه كافي نتوانند به اهداف توسعه هزاره تا سال 2015 دست يابند. در اين گزارش با عنوان آيندهاي در دسترس 2008 كه طي اجلاس سالانه كميسيون اقتصادي و اجتماعي آسيا و اقيانوسيه (اسكاپ) منتشر شد، آمده است: نياز مالي براي تحقق اهداف توسعه هزاره هنوز بسيار زياد است. براي كمك به 14 كشور كمتر توسعه يافته آسيا براي دستيابي به اين اهداف 8 ميليارد دلار از زمان حال تا سال 2015 مورد نياز است.
خانم نوعلين هيزر معاون دبيركل سازمان ملل و دبير اجرايي اسكاپ ميگويد: در عين حال منطقه آسيا و اقيانوسيه توانسته بين سالهاي 1990 تا 2004 تعداد 350 ميليون نفر را در منطقه خود از فقر مطلق نجات دهد. در حال حاضر 641 ميليون نفر از فقيرترين مردم جهان يعني دو سوم مستمندان دنيا در آسيا-اقيانوسيه به سر ميبرند.
در اين گزارش آمده، رشد اقتصادي به تنهايي براي دستيابي به اهداف توسعه هزاره كافي نيست. اين خانم بر اين موضوع تاكيد دارد كه براي دستيابي به اهداف توسعه هزاره، كشورهاي منطقه به اصلاح ساختار و كيفيت رشد اقتصادي، همچنين ايجاد تحولات مناسب در استراتژيهاي توسعه ملي خود نياز دارند.
تاريخ درج: 31 ارديبهشت 1387 ساعت 11:47 تاريخ تاييد: 31 ارديبهشت 1387 ساعت 13:59 تاريخ به روز رساني: 31 ارديبهشت 1387 ساعت 13:58
سه شنبه 31 ارديبهشت 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 594]