واضح آرشیو وب فارسی:فارس: کمال شفیعی:
جشنواره شعر و داستان جوان سوره برند ادبیات استانهای کشور است
کمال شفیعی در گفتاری در خصوص جشنواره داستان انقلاب نوشت: ناگزیر هستیم برای این که ملتی مقاوم، صبور و بالنده داشته باشیم، ادبیاتی پویا داشته باشیم؛ معتقد است کشوری که ادبیات درستی ندارد در واقع در زمینه های فرهنگی با مشکل و نقصان مواجه است.
به گزارش خبرگزاری فارس، پیش از آغاز سخن درباره جشنواره شعر و داستان جوان سوره خوب است که از جناب خسرو آقایاری، بنیان گذار این جشنواره یاد کنم. ایشان از ابتدای شکل گیری این جشنواره تاکید داشتند که امور ادبی استان ها به عنوان پایگاه ادبی استانی حوزه هنری دست به کشف، جذب و پرورش استعدادهای خلاق جوان کند. خوشبختانه در سال هایی که جشنواره برگزار شده، می بینیم که این روند، رو به رشد و موفق و هدف گذاری جشنواره نیز، درست و دقیق بوده است و باید به طراح و بنیان گذار جشنواره از این باب تبریک گفت. در طی سال هایی که جشنواره شعر و داستان جوان سوره راه اندازی شد، چهره های بسیاری به ادبیات کشور معرفی شدند و امروز می بینیم بسیاری از شاعران نامدار کشور برآمده از دل جشنواره جوان سوره هستند. در دوره ای که مسئولیت جشنواره بر عهده من گذاشته شد، تلاشم بر این بود تا فضای جدیدی را تعریف کنیم و این فضا نیازمند این بود که شاعران و نویسندگانی که معرفی می شوند، رها نشوند و ارتباط صمیمانه ای با آن ها برقرار شود. به همین منظور در آن دوره نشریه الفبا را منتشر کردیم که فضای ادبیات استان ها و کشور را مدنظر داشت و همچنین تلاش کردیم نشریه سیمرغ که ویژه ادبیات استان ها بود را تعریف کنیم که این نشریه نیز در بین اهالی ادبیات شهرستان ها و تهران جا باز کرد و ویترینی برای برون داد فعالیت های ادبی در سطح کشور شد.
در سال هایی که جشنواره شعر و داستان جوان سوره برگزار می شد، اهتمام ویژه ای به برگزاری کارگاه های داستان نویسی در شهرستان های کشور داشتیم و از جشنواره هشتم به بعد کارگاه های داستان نویسی با رونق بیشتر و با اعزام اساتید از تهران به شهرستان ها به شکل نظام مندی برپا شد. امروز می توانیم ادعا داشته باشیم که بحث داستان نویسی و کارگاه های آموزشی ادبی در هیچ کدام از شهرستان های کشور غریب نیست. کارگاه ها پیش تر به شکل کانون اداره می شد و کانون ها در واقع محلی برای نقد و بررسی و بیشتر جلسات شعرخوانی بود. اما امروزه وقتی اساتیدی به دیگر استان های کشور اعزام می شوند، به شکل مبنایی کارگاه های آموزشی را مدنظر دارند.
جشنواره شعر و داستان جوان سوره امروز برند ادبیات استان های کشور است، اما این که آیا تمام منویات و هدف گذاری هایش انجام شده یا خیر، نیاز به بازنگری دارد و بازنگری که شکل گرفته هنوز محقق نشده است و تصورم این است که باید به این نقطه برسیم که بدانیم در منطقه ای کوچک همچون منطقه سرباز در استان سیستان و بلوچستان چند نفر شاعر داریم، چند نفر نویسنده داریم و چند نفر ادبیات کودک کار می کنند و در چه بخش هایی فعال هستند. باید بتوانیم سرانه ادبیات را توسط جشنواره جوان سوره توزیع کنیم. ادبیات باید در سبد خانوار تک تک شهروندان کشور باشد. به شکل کلی امروزه توانسته ایم کسانی که خود داوطلبانه به ادبیات پناه می آورند را رصد کنیم، اما به نظرم جشنواره سوره باید چتر خود را به قدری بزرگ بگیرد که به روی تمام کسانی که در سراسر کشور استعداد ادبی دارند باز کند.
همچنین از طرفی هم در حوزه ادبیات نیازمند این هستیم که شناسنامه کاری برای برگزیدگان و افراد برتر حاضر در جشنواره جوان سوره طراحی کنیم و بعد از آن که از جشنواره سوره خارج می شوند، پایشی بر روی آن ها صورت گیرد و بتوانند خوراک مناسبی را برای نهادهای فرهنگی کشور تولید کنند.
در ادبیات زمینه های بسیار مغفولی داریم. با داشتن بسیاری از استان های مرزی که هم زبان هستند و در مواجهه با تهاجم فرهنگ بیگانه هستند، هنوز هیچ کاری نکرده ایم و باید بتوانیم مترجم های خوبی تربیت کنیم که این امر می تواند باعث صدور ادبیات کشورمان به دیگر کشورها شود. ناگزیر هستیم برای این که ملتی مقاوم، صبور و بالنده داشته باشیم، ادبیاتی پویا داشته باشیم. کشوری که ادبیات درستی ندارد در واقع در زمینه های فرهنگی با مشکل و نقصان مواجه است.
ادبیات تنها متعلق به مراکز استان های کشور نیست و ما به مسئولان مراکز نمایشی کشور تاکید کرده ایم که ادبیات را به روستاها و شهرستان های استان خود ببرند، جشنواره شعر و داستان جوان سوره نیز باید انگیزه ای در جوان ها ایجاد کند که سطح ادبی شان را ارتقا دهند و معتقدم جشنواره ای با این کیفیت می تواند بخشی از تولیدات ادبیات کشورمان را تامین کند.
همچنین طی چند سال گذشته با اهتمامی که به ادبیات کودک و نوجوان در استان های کشور داشتیم، که البته ساز و کار آن به دفتر امور ادبی استان ها مرتبط می شود، کارگاه های خوبی را برگزار کردیم و ادبیات کودک در استان ها جایگاه خود را کشف می کند. در جشنواره تولیدات استانی حوزه هنری نیز می بینیم که بسیاری از کتاب های تولید شده توسط استان ها، مربوط به بخش کودک و نوجوان است، گرچه این حرکت هنوز کام نیست اما تصور می کنم روند رو به رشدی در این زمینه وجود دارد. امروز برگزیدگان جشنواره های فجر و جشنواره های یار و یادگار و غیره می بینیم از دل ادبیاتی است که در مراکز استانی حوزه هنری تولید شده است و این اتفاق بسیار مبارکی است. انتهای پیام/
94/01/15 - 12:44
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 51]