واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین:
پسر یتیمی که هنرمندی معروف شد یک پژوهشگر هنر گفت: علیاکبر صنعتی از رنج یتیمی مانند یک گنج برای شکل دادن به ساختار شخصیت خود بهره برد. دوران کودکی تا ورودش به مدرسه صنایع مستظرفه و از بازگشتش به کرمان تا حضور دوبارهاش در تهران، با الفتی بین او و یتیمان همراه بود.
هادی سیف به بهانه نهمین سالروز درگذشت علی اکبر صنعتی، هنرمند صاحب نام مجسمه سازی گفت : من سه کتاب «یادمان علی اکبر صنعتی» «گره عشق» و «چلچراغی در تاریکی» را درباره ی استاد صنعتی نوشته ام که در آن ها به ویژگی های شخصیت او و آثارش اشاره شده است. زندگی این استاد در سه وجه قابل توجه است؛ یک وجه کل زندگی او است که در تحمل درد یتیمی و فقر و نداری خلاصه می شود و تجلی اش را می توان در پایمردی ها، ایستادگی ها و مقاومت او که به جلال رسید، مشاهده کرد.
وی افزود: زندگی استاد صنعتی نشان از این دارد که ثروت و رفاه عامل تعیین کننده نیست و او توانست با فقر و یتیمی، مقاومتش در زندگی و رسیدن به رتبه های برتر هنری را بالا ببرد. او از رنج یتیمی مانند یک گنج برای شکل دادن به ساختار شخصیت خود بهره برد.
سیف به نگاه ستایش آمیز صنعتی به مردم اشاره کرد و گفت: استاد صنعتی به شدت به معرفی و شناساندن مفاخر هنری و فرهنگی این مملکت توجه داشت و این موضوع را می توان در آثارش دید. او در هنر مردمی به جایگاهی دست پیدا کرد که برای اولین بار جامعه هنرمندی به خود دیده بود که دغدغه اش تفاخر هنری نبود. آثار او در موزه تهران از زندانیان گرفته تا مرد بی کار، نشان از توجه او به مردم دارد. خودش می گفت من در مقابل نانوایی که نان من را می پزد، کفاشی که کفش من را می سازد و خیاطی که لباس من را می دوزد باید سر تعظیم و تکریم فرود بیاورم. نگاه او به مردم یک نگاه ستایش آمیز بود، نه نگاه ترحم برانگیز.
سیف گفت: بخش دوم وجود این هنرمند، نگاه شرافتمندانه و انسانی او به مبانی هنر و تعریف او از هنر و نگارگری است. او از همان زمان که وارد مدرسه صنایع مستظرفه شد، به دفاع از قشر محروم جامعه پرداخت، چون خودش هم از میان همان قشر رشد کرده و به آنجا رسیده بود.
این پژوهشگر هنر در بخش دیگری از سخنانش درباره خلاقیت صنعتی در آثارش، اظهارداشت: سومین ویژگی علی اکبر صنعتی، خلاقیت منحصربه فرد او در آبرنگ ها، تندیس ها و مجسمه هایی است که خلق کرده است. کاری که او در زمینه ی آبرنگ کرد، ایجاد یک مکتب نوین و جاری شدن رنگ و آب روی کاغذ به معنای واقعی کلمه بود، به طوری که زیبایی آثارش انسان را به تحیر وامی دارد. استاد ابوالحسن صدیقی درباره او گفته است: «صنعتی مایه ی آبروی مکتب کمال الملک شد». از ورای این وصف می توانیم به عمق شخصیت این هنرمند پی ببریم.
وی با انتقاد از وضعیت نگهداری از آثار این هنرمند در موزه صنعتی تهران، گفت: می بینیم که موزه استاد صنعتی تهران که مرکز تجمع آثار این هنرمند است، مورد بی مهری قرار گرفته و برخی از آثار خراب شده است. زمانی که همراه او به موزه می رفتیم، همیشه یک جعبه رنگ در جیبش بود و با مجسمه ها و آثارش مثل فرزندانش رفتار می کرد و به آن ها می رسید.
سیف افزود: امیدوارم این موزه هرچه زودتر مرمت و از آثار استاد نگهداری شود. نباید بگذاریم نام استاد و خاطره اش از یادها برود.
علی اکبر صنعتی، هنرمند نقاش و مجسمه ساز، در سال 1295 در کرمان متولد شد. وقتی شش ماهه بود، پدرش را که به بیماری طاعون مبتلا بود، از دست داد و مادرش که توانایی تأمین مخارج زندگی اش را نداشت، علی اکبر را به پرورشگاه صنعتی کرمان سپرد. آشنایی صنعتی با هنر نقاشی کمال الملک او را وارد دنیای تازه ای کرد. مدیر پرورشگاه با دیدن علاقه و استعداد او در هنر، زمینه ساز ورود او به این عرصه شد.
صنعتی پس از 12 سال موفق شد دانشنامه لیسانس خود را در هنر نقاشی اخذ کند. او در بازگشت به کرمان به تعلیم هنرش به کودکان همان پرورشگاهی پرداخت که روزگاری خود در آنجا زندگی کرده بود.
وی در طول مدت فعالیت هنری خود بیش از 400 مجسمه و 2000 تابلوی رنگ روغن و آبرنگ خلق کرد. این آثار علاوه بر موزه های کرمان و تهران در مجموعه ها و موزه های مختلف داخل و خارج از کشور نگهداری می شوند.
از معروف ترین مجسمه های او می توان به «نبرد دو گاو با پلنگ»، «مرد زندانی»، «زن بینوا»، «استاد کمال الملک»، «مهاتما گاندی»، «سوته دلان»، «سرمازدگان بی خانمان»، «حکیم ابوالقاسم فردوسی»، «کودکان یتیم»، «شام آخر»، «استاد علی اکبر دهخدا»، «زندانیان دربند» و «صحنه قتل میرزا تقی خان امیرکبیر در حمام فین» اشاره کرد.
این هنرمند که از چند سال پیش از مرگش به دلیل سکته مغزی و عارضه ریوی در بستر بیماری بود، 13 فروردین ماه 1385 از دنیا رفت و در قطعه هنرمندان بهشت زهرا (س) به خاک سپرده شد.(ایسنا)
194
 
پنج شنبه 13 فروردین 1394 ساعت 11:06
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 77]