تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 15 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):توكل بر خداوند، مايه نجات از هر بدى و محفوظ بودن از هر دشمنى است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1826226734




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

انس یادمان های تاریخی زندیه با میهمانان نوروزی


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: انس یادمان های تاریخی زندیه با میهمانان نوروزی شیراز - ایرنا - یادمان ها و مفاخر فرهنگی عهد زندیه در شیراز، جلوه ای دیگر از تاریخ و فرهنگ کهن ایران زمین است که همواره مورد استقبال میهمانان و مسافران این خطه کشور قرار دارد.


از جمله جلوه های تاریخ و فرهنگ کهن ایران زمین که در شیراز همچنان پا برجاست و ویژگی منحصر به فردی برای این شهر فرهنگی به شمار می آید و با میهمانان نوروزی انس و مهربانی دیرین دارد وجود مفاخر و یادمان های کهن از جمله مفاخر و یادمان های فرهنگی دوره زندیه است.
شیراز را از آن رو بسیاری به شهر یادمان های تاریخی و فرهنگی ایران زمین می شناسند که جلوه های تاریخ، تمدن و فرهنگ ایرانی و اسلامی در این کلان شهر گسترده بوده و رد پای زندگی مدنی در آن از دیر باز وجود داشته است.
آثار و یادمان های دوره زندیه که اغلب با پسوند وکیل شناخته می شود، به صورت ارگ کریمخانی، بازار وکیل، مسجد وکیل، حمام وکیل، دیوانخانه و عمارت کلاه فرنگی باغ نظر است که این روزها پذیرای میهمانان نوروزی است.
وکیل از آن رو در ادامه نام این عمارت ها آمده است که کریم خان زند را وکیل الرعایا می نامیده اند.
آنچه اهمیت وجود این آثار را دو چندان می کند، علاوه پیشینه فرهنگی و تاریخی ساخت بناهای آن توجه به حقوق شهروندی و احترام به مدنیت و تمدن زندگی شهری در دوره حکومت کریم خان زند در ایران زمین بوده که همچنان رگه هایی از این نوع نگاه به زندگی مردم در این آثار متجلی است.
ارگ کریمخانی که محل زندگی کریم خان زند بوده و بیشترین بازدید کننده را در بین میهمانان نوروزی دارد، مهمترین و بزرگترین بنای دوران زندیه است؛ ارگ مرکز حکومتی شیراز در دوران کریم خان بوده و همچنان در محل مجموعه آثار تاریخی زندیه شیراز پا برجاست.
این مکان که قبل از انقلاب از آن به عنوان زندان شیراز استفاده می شد، آسیب های فراوان دید، طوری که یکی از چهار برج آن در آستانه فرو ریختن قرار گرفت.
در سال های بعد از انقلاب همه حواشی و ساختمان های پیرامونی ارگ تخریب شد و بنای ارگ از پیرایه ها و بافت های فرسوده پیرامونی آزاد شد و با مرمت و استحکام بخشی از تخریب و فرو ریزی نجات یافت.
مساحت ارگ کریمخانی چهار هزار متر مربع است و ارتفاع دیوارهای آن به ‎12 متر می رسد در چهار گوشه ارگ چهار برج بزرگ وجود دارد که ارتفاع هر کدام از آن به ‎ 14متر می رسد.
کاشی کاری هفت رنگ سر در ارگ کریمخانی که روایت داستان کشته شدن دیو سپید به دستم رستم پهلوان ایرانی است، متعلق به دوران قاجار بوده اما از زیبایی و جلوه خاصی برای بازدیدکنندگان دارد.
برای ورود به ارگ کریمخانی از ضلع شرقی ارگ می بایست از هشتی جلوی آن بگذری و وارد حیاط ارگ شوی، در حیاط ارگ حوض بزرگی قرار دارد که اطراف آن ساختمان های شاه نشین تعبیه شده است.
معماری ارگ کریمخانی بیش از هر چیز مورد توجه میهمانان نوروزی قرار می گیرد؛ معماری این بنا برگرفته از معماری آثار دوره صفویه است اما روح معماری فارسی در آن دمیده شده و به شکل یک سبک تازه جلوه گر شده است.
با اجرای طرح احیای مجموعه تاریخی زندیه در شیراز و احداث زیرگذر زند اقدامات اولیه برای استفاده بهینه از ارگ کریمخانی آغاز شد؛ این مکان چندسالی نیز به عنوان بخش اداری اداره کل میراث فرهنگی فارس مورد استفاده قرار می گرفت و آسیب های فراوان دید.
محیط خارجی و پیرامونی ارگ نیز زیباسازی شده و چشم نواز میهمانان و مسافرانی است که از شیراز و آثار دوره زندیه دیدن می کنند.
این روزها ساخت هتل بزرگ آسمان در خیابان رودکی شیراز و ارتفاع آن موضوع تجاوز به حریم بصری ارگ و تضعیف ثبت بین المللی این یادمان تاریخی در فهرست میراث جهانی را مطرح کرده است.
کارشناسان میراث فرهنگی خواستار تخریب سه طبقه از هتل یاد شده برای حفاظت از حریم بصری ارگ کریمخانی و محفوظ ماندن حق ثبت این یادمان تاریخی در فهرست یونسکو هستند، موضوعی که فرجام آن همچنان در هاله ای از ابهام است.
حمام وکیل نیز از آثار زیبای دوره کریمخان زند است، این بنای تاریخی اکنون به عنوان موزه مورد استفاده قرار می گیرد و از جمله مکان هایی است که در زمان کریم خان زند در جهت رفاه مردم بنا شده است.
بنای حمام وکیل که به صورت حمام های قدیمی ایران ساخته شده، دارای گلخن و سکوهایی است که اکنون به صورتی زیبا برای نشستن آراسته شده است؛ در سقف حمام وکیل داستان های ایرانی و قصص قرآن کریم به صورت کنده کاری شده به چشم می خورد و در وسط آن نیز حوضی زیبا قرار دارد.
بازار وکیل هم که در بین میهمانان نوروزی مشتری فراوان دارد، از جمله بناهای تاریخی و دیدنی شیراز است که مرکز رونق و معیشت شیراز در دوران کریم خان زند به شمار می رفته است.
این بازار اکنون نیز محل خرید و فروش و آمد و شد شهروندان است و محل عرضه بسیاری از صنایع دستی، پارچه و محصولات دیگر در شیراز قلمداد می شود.
بنای بازار وکیل در محل موسوم به درب شازده در شیراز قرار دارد و در نزدیکی مسجد وکیل ساخته شده است، نزدیکی این بازار به مسجد وکیل یادآور این موضوع است که تجارت و کسب و کار در ایران دوران زندیه نیز همراه با تدین و دینداری بوده و بازاریان با تعطیل کردن بازار برای عبادت و راز و نیاز به مسجد می شتافتند.
بازار وکیل به صورت راسته های شمالی - جنوبی و شرقی - غربی ساخته شده و در وسط این دو راسته عمارتی چهارتاقی وجود دارد که با گذشت دو قرن از عمر آن همچنان پا برجا و ماندگار است.
در هر راسته از بازار وکیل چهل حجره قرار دارد که در حاشیه آن کاروانسراهایی موسوم به کاروانسرای یزدی ها و کاروانسرای روغنی وجود دارد.
بازار ترکش دوزها، بازار علاقه بندان، بازار شمشیر گرها و بازار مسگرها نیز از جمله مکان های بازار وکیل است که از آنها فقط نامی بر جا مانده و اکنون محل عرضه کالاهای لوکس و امروزی است.
آهنگ موزون چکش بر مس در بازار مسگرها خود حکایتی شنیدنی دارد که این صدا نیز امروز خاموش شده و بازار مسگرها به مرکز عرضه کالاهای خارجی تبدیل شده است.
معماری زیبای بازار وکیل دیدنی است، در سقف این بنا که در معرض آسیب جدی قرار دارد دریچه هایی تعبیه شده که نور را به طور مستقیم به داخل بازار می تاباند.
در حاشیه بازار وکیل بنای سرای مشیر قرار دارد این بنا اگر چه متعلق به دوران زندیه نیست اما از زیبایی خاصی برخوردار است و محل عرضه صنایع دستی و قدیمی در شیراز است.
سرای مشیر در دوره قاجاریه توسط میرزا ابوالحسن خان مشیر الملک یکی از نیکوکاران شیرازی ساخته شده است.
از دیگر بناهای دیدنی و زیبای دوران زندیه در شیراز که با استقبال میهمانان نوروزی مواجه است، عمارت کلاه فرنگی یا موزه پارس است، این بنا در محلی موسوم به باغ نظر قرار دارد و با درختان نارنج احاطه شده است.
عمارت کلاه فرنگی ساختمانی هشت ضلعی است که محل تشریفات و پذیرایی از سفرا و میهمانان خارجی کریمخان زند بوده است؛ این بنا اکنون به موزه پارس تبدیل شده و مجموعه ای از آثار تاریخی در آن نگهداری می شود.
نمای بیرونی عمارت کلاه فرنگی کاشی کاری و مقرنس بوده و در سه ضلع آن نیز حوض زیبایی قرار دارد که در بالای آن با کاشی تصاویر گل و مرغ نقش بسته است.
یازده نقاشی زیبا اثر آقا صادق نقاش معروف دوره زندیه در این عمارت وجود دارد و حوض کوچکی از جنس مرمر نیز در وسط ساختمان کلاه فرنگی دیده می شود.
مجموعه ای از قرآن های نفیس خطی، ظروف سفالی و مفرغ، مجموعه ای از شمشیرهای زیبا و شمشیر کریمخان زند در این موزه نگهداری می شود.
مسجد وکیل نیز از بناهای زیبای دوره زندیه است که به نام مسجد سلطانی نیز نامیده می شود؛ این مسجد دارای یک شبستان با ‎ 48ستون سنگی است که ستون های مسجد وکیل یکپارچه و مزین به نقوش زیبا است.
منبر ‎ 14پله و مرمر مسجد وکیل نیز دیدنی و زیباست و شکوه و جلوه خاصی به این بنای تاریخی داده است؛ مسجد وکیل در سال های بعد از انقلاب به عنوان مصلای شیراز محل برگزاری نماز جمعه بود.
مجموعه بناهای تاریخی و یادمان های فرهنگی دوره زندیه در مرکز شهر شیراز قرار دارد و در سال های اخیر طرح احیای این بافت از شیراز آغاز شده و اقدامات گسترده ای برای آزادسازی بناهای آن انجام شده است.
بناهای تاریخی و فرهنگی زندیه در شیراز که همواره مورد بازدید و توجه مسافران و میهمانان نوروزی قرار می گیرد، شناسه مهمی برای شیراز به عنوان قلب فرهنگی ایران زمین قلمداد می شود.
آثار تاریخی و یادمان های فرهنگی دوره زندیه هر سال جایگاه خاصی در بین بازدید کنندگان نوروزی دارد و به طور معمول همه مسافران و میهمانانی که به شیراز می آیند، از این بناها دیدن می کنند.
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان فارس درباره بازدید گردشگران نوروزی از یادمان های تاریخی استان فارس می گوید: در نوروز امسال تاکنون 724 هزار و 398 نفر از اماکن تاریخی - فرهنگی استان بازدید کرده اند.
سید موید محسن نژاد در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: در این مدت آرامگاه حافظ با 203 هزار و 911 نفر بازدیدکننده در رتبه نخست بازدید از اماکن تاریخی فرهنگی استان قرار دارد.
وی ادامه داد: 147 هزار و 584 نفر از مجموعه جهانی تخت جمشید و 125 هزار و 474 نفر از آرامگاه سعدی دیدن کردند.
محسن نژاد اظهار داشت: همچنین 65 هزار و 36 نفر از مجموعه جهانی پاسارگاد و 62 هزار و 645 نفر از مجموعه فرهنگی ارگ کریم خانی بازدید داشتند.
وی تصریح کرد: شمار بازدیدکنندگان اماکن تاریخی امسال در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، هشت درصد بیشتر بوده است.
گزارش از: نیکنام خشنودی
6113/5054/ 2025



06/01/1394





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 66]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن