واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: عروسک های کنار جاده ای، جاذبه ای دیدنی برای گردشگران نوروزی در مهاباد مهاباد - ایرنا - گردشگران نوروزی در مسیر جاده مهاباد به بوکان در جنوب آذربایجان غربی به جاذبه ای جذاب و دیدنی در حاشیه جاده برخورد می کنند که آنها را به توقف و دیدن آن تشویق می کند .
این جاذبه گردشگری که بسیار مورد توجه گردشگران نوروزی عبوری از این مسیر قرار گرفته توسط یک مرد روستایی خوش ذوق مهابادی در کنار جاده و در قسمتی از باغ وی و برای آشنایی با آداب و سنن مردم این منطقه ایجاد شده است .
این مرد خوش ذوق مهابادی سیدمحمد عثمانی نام دارد و از اهالی روستای عیسی کند این شهرستان است که با ایجاد این جاذبه گردشگری توانسته روزانه بیش از صدها نفر را جذب کند.
این جاذبه گردشگری به گونه ای درست شده است که ابتدا افراد عبوری از کنار آن می پندارند که در کنار جاده عروسی برپا است ولی با نزدیک شدن به آن مشاهده می کنند که افراد حاضر در این عروسی محل همگی عروسک هستند که به شیوه استادانه ای درست شده و در کنار هم قرار داده شده اند .
این هنرمند مهابادی در ابتکار خلاقانه خود با ساخت عروسک هایی که لباس های محلی بر تن دارند، توانسته است بخش هایی از فرهنگ و آداب و رسوم مردم این منطقه را به نمایش بگذارد .
در قسمت اصلی این باغ فرهنگی، آیین عروسی در مناطق کردنشین به نمایش گذاشته شده و در آن عروس و دامادی در میان حلقه ای از پایکوبی کردی(هه لپه رین) قرار دارند و نوازندگان سازهای محلی دهل و سرنا نیز زیبایی خاصی به این مجموعه بخشیده اند.
در قسمتی از این مجموعه، چند عروسک نیز به عنوان تماشاگران این آیین در روی بام اتاقی که این مرد روستایی برای استراحت از آن استفاده می کند، قرار دارند.
عروسک ها در اندازه های مختلفی ساخته شده و برخی از آنها به اندازه یک انسان واقعی هستند و لباس های محلی با تنوع رنگ و مدل های مختلف را بر تن دارند و در اولین نگاه تفاوت چندانی با یک آیین عروسی محلی در این منطقه ندارند که همین امر باعث جلب توجه بیشتر مسافران می شود.
آدمک های این نمایشگاه دارای صورت و کلاه گیس بوده و تناسب بسیار خوبی در رنگ لباس، رنگ مو و چهره ها آنها ایجاد شده که آنها را واقعی تر کرده است.
این مرد روستایی عروسکی از خودش را نیز ساخته که در حال انجام کار باغبانی و آبیاری در مزرعه است که چکمه هایی به پا و بیلی بر دوش دارد و در حال کار کشاورزی و آبیاری مزارع است .
هنرمند روستایی مهابادی در وسط حیاطی که جشن عروسی در آن برپا است نیز میزی قرار داده است که عروس و داماد پشت آن قرار دارند و در کنار میز یادداشتی هم برای بازدید کنندگان نوشته و از آنها خواسته شده است که هدیه ای را به این عروس و داماد بدهند تا صرف هزینه های مرمت و نگهداری عروسک ها شود.
پخش موسیقی محلی با استفاده از ضبط صوت و چند بلندگو فضای نمایشگاه را به یک عروسی واقعی تبدیل کرده و همین امر باعث می شود مسافران و بازدید کنندگان مدت زمان بیشتری در آنجا بمانند.
وی در خصوص انگیزه اولیه خود برای برپایی این نمایشگاه گفت: چند سال پیش برای جلوگیری از ورود حیوانات به باغ در قسمتی از آن یک مترسک قرار دادم و بر پایه علاقه ای که در این زمینه داشتم آن را به شکل یک مرد روستایی ساختم.
سید محمد عثمانی افزود: سال بعد چند عروسک دیگر را نیز درست کرده و داخل آنها را با کاه و کلش پر کردم و کم کم هر سال به تعداد آنها افزودم.
وی اضافه کرد: با توجه به استقبال خوب مسافران و گردشگران تغییرات دیگری در آنها ایجاد کردم و با ساخت مجموعه ای از عروسک ها، آیین عروسی این منطقه را به نمایش گذاشتم.
وی اظهار کرد: بسیاری از بازدید کنندگان نیز پیشنهادهایی را برای جذابیت بیشتر نمایشگاه ارایه می دهند که از آنها استفاده کرده ام و برخی نیز لباس های محلی بلا استفاده خود را هدیه می کنند که از آنها برای ساخت عروسک استفاده می کنم .
این مرد روستایی در نظر دارد، برای رفاه بیشتر بازدید کنندگان در قسمتی از باغ خود مکانی را نیز برای استراحت آن احداث کرده و برای جلوگیری از تخریب عروسک ها بر اثر باد و باران برای آنها نیز سایبانی ایجاد کند.
اقدام جالب این مرد روستایی که در نوع خود کم نظیر است شاید تلنگری باشد برای مسوولان فرهنگی و احیا کنندگان آداب و سنن بومی و محلی، مبنی بر این که برای زنده نگهداشتن این باورها و اعتقادات همیشه لازم نیست، اعتبارات و هزینه های گزافی صرف شود، بلکه احیای این امور به اندکی خلاقیت و ابتکار عمل نیاز دارد.
شهرستان مهاباد در جنوب آذربایجان غربی واقع شده است و از طریق جاده برهان که 65 کیلومتر طول دارد به شهرستان بوکان متصل می شود .
گزارش از: عبدالله رحمانی
3020/6185/2093/1358
05/01/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 24]