واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: تفحص بی جا و بیش از اندازه از سوی شرع پسندیده نیست. شارع مقدس به محکم شدن رشته های ارتباطی بین شیعیان بسیار تاکید دارد و باید از هر عملی که مخلّ این ارتباط است اجتناب ورزید.
به گزارش تراز ،هفته گذشته مطلبی تحت عنوان "خانه فامیلی که خمس نمی دهد برویم یا نه؟" در بخش اقتصاد اسلامی سایت کار شد. این مطلب با بازخوردهای زیادی همراه شد. لذا بر آن شدیم تا با ذکر فتاوای مرتبط از مراجع تقلید در این زمینه موضوع کمی روشن تر شود.
* مصرف غذای خواهری که خمس نمی دهد
در بخش استفتائات رساله آیت الله العظمی مکارم شیرازی آمده است:
سوال: ما در همسایگی منزل خواهرم هستیم اما می دانیم که ایشان خمس نمی دهد و از طرفی مدام برای ما غذا می آورد. تکلیف چیست؟ اگر استفاده نکنیم اسراف است؟ نظر حضرتعالی چیست؟
پاسخ: خمس آنها را در نظر می گیرید و بعداً می پردازید.
*****
* اجازه از حاکم شرع
سوال: کسى که حساب سالانه جهت تعیین خمس قرار داده باشد و به منازل کسانى که وجوه شرعى خود را نمى پردازند به میهمانى برود و از غذاى آنها استفاده کند یا با آب منزل آنها وضو بگیرد و در منزل آنها نماز به جا آورد چه صورتى دارد؟
پاسخ: هرگاه یقین داشته باشد که مال خمس در آن خانه یا غذا وجود دارد تصرّف در آن جایز نیست مگر این که از حاکم شرع اجازه بگیرد.
*****
* پدر و مادری که مالشان مخلوط حلال و حرام است
در بخش استفتائات رساله آیت الله العظمی وحید خراسانی در این خصوص آمده است:
سوال: پدر و مادر من مال مخلوط به حرام کسب کرده، از همین مال، مخارج زندگی را تأمین می نماید، وظیفه اینجانب چیست؟
پاسخ: تا زمانى كه علم به حرمت مالى كه در آن تصرف مى كنيد نداريد تصرف شما مانعى ندارد.
*****
* رفت و آمد با بستگانی که خمس نمی دهند
از آیت الله جوادي آملي سوال شده:
سوال: آيا به بنده اجازه ميدهيد با دوستان يا بستگاني كه يقين به خمس دادن آنان ندارم، رفت و آمد كنم؟
پاسخ: در رفت و آمدهاي مرقوم مجازيد.
*****
* مصرف غذای نذری بلااشکال است
همچنین آیت الله العظمی صافی گلپایگانی در سوال زیر می فرماید:
سوال: خوردن غذاهايي كه به عنوان نذر ميدهند و نميدانيم صاحبانش حساب خمسي دارند يا نه، چه صورت دارد؟
پاسخ: اگر يقين نداشته باشيد به عين غذايي كه مصرف ميكنيد خمس تعلق گرفته يا خير، استفاده از آن براي شما اشكال ندارد.
*****
* غذای همسایه ای که حلال و حرام را مراعات نمی کند
در بخش استفتائات سایت آیت العظمی جعفر سبحانی نیز می خوانیم:
سوال: اگر بدانيم يا احتمال مى دهيم كه همسايه خمس مالش را پرداخت نمى كند و نيز حلال و حرام را مراعات نمى كند اگر غذايى براى ما بياورد مى توان از آن استفاده كرد؟
باسمه تعالى: مى توانيد از غذاها استفاده كنيد و تحقيق لازم نيست. والله العالم.
*****
موارد فوق بخشی از استفتائات موجود از مراجع عظام تقلید هستند که برای تبیین موضوع آورده شد. پس باز هم تاکید می کنیم که تفحص بی جا و بیش از اندازه از سوی شرع پسندیده نیست. شارع مقدس به محکم شدن رشته های ارتباطی بین شیعیان بسیار تاکید دارد و باید از هر عملی که مخلّ این ارتباط است اجتناب ورزید.
شاید عده ای بگویند پس این همه سفارش به دقت در مال حلال و حرام چه می شود؟
این سخن منافاتی با آنچه گفته شد ندارد. اولاً سفارش اصلی در باب اموال خود ماست. باید بسیار مراقب باشیم که در کسبمان مال حرام وارد نشود و در این زمینه دقت فراوان به خرج بدهیم. اما کنکاش در زندگی دیگران لازم نیست.
در مورد اموال دیگران هم مثلاً غذای نذری را بجای اینکه نگیریم و دست طرف مقابل را رد نماییم می توانیم بگیریم و از باب احتیاط خمسش را محاسبه نماییم. باز هم می گوییم از باب احتیاط وگرنه چه کسی می تواند ادعا کند یقین دارد دقیقاً همین غذا از مال حرام یا مالی که متعلق خمس است تهیه شده!؟ بر فرض هم که چنین یقینی حاصل شد راهش مشخص است.
اما در خصوص امر به معروف و نهی از منکر باید بسیار مراقب بود که اگر چنین قصدی داریم بسیار با احتیاط برخورد نماییم تا مبادا دلی بشکند آن هم دلی که به هزار امید نذر کرده یا سفره میهمانی گسترده است.
پنجشنبه 28 اسفند 1393 ساعت 14:12
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تراز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 21]