واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: سنتهای کهن یک قدم تا فراموشی زنجان - ایرنا - سنتها، آداب، رسوم و آیینهای گوناگونی که روزگاری عاملی برای همبستگی، شادابی و نشاط اجتماعی و همدلی هرچه بیشتر در اقصی نقاط ایران زمین بود دستخوش تغییر و تحولاتی شده و با مسایل و عوامل مختلفی امروزه رو به فراموشی گذاشته است.
به گزارش ایرنا، دید و بازدیدها در ایام عید نیز از جمله این سنت هاست که می رود تا کم کم به فراموشی سپرده شده و تنها خاطراتی از آن برجای ماند.
انگار این سنت زیبای ایرانی کارکرد زمانهای قدیم خود را از دست داده است چراکه نسل جدید بیشتر به مسافرت در این ایام رغبت نشان می دهند و چندان تمایلی به دید و بازدید با اقوام و آشنایان ندارند.
زندگی ماشینی و گذار از مرحله سنتی به مدرنیته موجب شده عناصر جدید فرهنگی با قبلی تطابق نداشته باشد و عمل به سنتها از سوی نسل جدید ارزش محسوب نشود.
تغییرات مربوط به آیینها و سنتهای نوروزی اگر چه امری طبیعی تلقی می شود اما روند تحولات تدریجی موجب شده تنوع فرهنگی همبستگی و تجانس سنتهای ایرانی که در سالهای قبل وجود داشت کمرنگ تر شود.
یک جامعه شناس با اشاره به اینکه در گذشته تحول طبیعت و عید نوروز با زمستانی سخت و سوزناک همراه بود، می گوید: تقارن عید باستانی نوروز همراه با احیای مجدد طبیعت زیبایی، شور و شعف بسیاری را در میان مردم فراهم می کرد.
دکتر مهدی قدیمی می افزاید: انسان گذشته وابسته به خانه و کاشانه خود بود اما انسان امروزی به واسطه زندگی در شهر رشد و نمو بیشتری یافت، آزادی عملی بیشتری را به دست آورد و این موضوع به نوبه خود تحولات بسیاری را در بخشهای مختلف به همراه داشت که از آن جمله می توان به آداب و سنن نوروز اشاره کرد.
این عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی زنجان ادامه می دهد: انسانهای امروزی بیش از گذشته با یکدیگر غریبه شده و گریزان از هم هستند، همدیگر را درک نمی کنند و به عبارتی از حضور در جمع امتناع می کنند.
این جامعه شناس ادامه می دهد: اکنون دید و بازدیدهای نوروزی شکل نمایشی و شکل مصنوعی پیدا کرده است که روند بوجود آمده نیز امری طبیعی تلقی می شود.
وی ابراز می کند: بر این اساس می توان گفت تشابهات از بین رفته و تفاوتهای زیادی در افراد حاصل شده و این خود عاملی مهم در دوری افراد از یکدیگر به شمار می رود.
وی همچنین فاصله طبقاتی رااز عوامل تاثیرگذار در روند دید و بازدیدهای نوروزی می داند و می گوید: این وضعیت به نوبه خود مانعی مهم در دید و بازدیدها محسوب می شود چرا که تفاوت فاحش وضعیت اقتصادی خانواده ها به ناشادی افراد منتهی شده است.
قدیمی اضافه می کند: در گذشته فاصله طبقاتی بسیار کم بود و چندان خانواده ها با مشغله های ذهنی دید و بازدید مواجه نبودند.
یک کارشناس و مدرس امور فرهنگی نیز با اشاره به اینکه فرهنگ در گذر زمان تغییر می یابد ادامه داد: آیین و آداب و رسوم نوروزی در گذر زمان تحولات مختلفی را طی کرده و به نسل کنونی رسیده است.
علی اکبر زارع می افزاید: آیین های نوروزی گرچه تغییر و تحول یافته اما می توان با اقداماتی این تغییرات را به حداقل کاهش داد.
وی ابراز می کند: دولت و نهادهای متولی می تواند نسبت به تقویت آیینهای اصیل ایرانی اقدام و از ورود فرهنگهای کاذب جلوگیری کنند.
این مدرس دانشگاه ادامه می دهد: بخشی از آیینها و سنتهای نوروزی با خرافه در آمیخته و نسل جوان بدون آگاهی به گسترش آن دامن می زنند.
وی اظهار می کند: روشنگری و اصلاح خرافه در آیینهای نوروزی می تواند بسیاری از معضلات و خطرات ناشی از آن را کاهش دهد.
زارع، مسایل اقتصادی را نیز عاملی مهم و تاثیر گذار در کاهش دید و بازدیدهای نوروزی بیان می کند و می افزاید: از سوی دیگر خود بیگانگی افراد نیز به دلیل استفاده از تجهیزات و تکنولوژی مدرن کنونی ارتباطات جمعی و حتی دید و بازدیدهای کنونی را کاهش داده و زنگ خطری به شمار می رود.
زارع تاکید می کند: ورود تکنولوژی مدرن به دوری افراد از هم منتهی شده و با آنکه افراد در کنار هم قرار دارند استفاده از این تجهیزات تاثیر منفی بر روابط عاطفی آنان به جای گذاشته است.
وی خاطرنشان می کند: برای احیا و گسترش سنتهای حسنه نوروزی به ویژه دید و بازدیدها می توان آسیبهای تکنولوژی نوین را به نسل کنونی گوشزد کرد و حتی به وضعیت قبل بازگشت.
این کارشناس خاطرنشان می کند: می توان با قدری مدیریت صحیح، سواد اطلاعاتی لازم و اطلاع رسانی رسانه های گروهی سنت ها را احیا کرد.
6085/7320
28/12/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 87]