واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
«مارتین وارژیک» طراحی کرد؛
اگر ستاره های دیگر به جای خورشید بودند، غروب چگونه بود؟ +تصاویر
یکی از زیباترین اوقات روز زمانی است که خورشید در افق قرار میگیرد و دقایقی پیش از پنهان شدنش، آسمان را با رنگهای پررنگ نارنجی، قرمز، بنفش و صورتی نقاشی میکند؛ اما آیا هر ستارهای میتواند چنین زیبایی شگفتانگیزی را خلق کند؟
به گزارش سرویس علمی جام نیوز به نقل از ایسنا، این رنگآمیزی به دلیل شیوه تعامل مولکولهای درون جو با نور خورشید طی فرآیندی موسوم به انکسار است. هنگامی که ذره نور با مولکول برخورد میکند، از روی آن جهش یافته و در جهتهای تصادفی حرکت میکند. از آنجایی که نور آبی آسانتر از رنگهای دیگر نور منکسر میشود، آسمان در طول روز آبی به نظر میرسد. اما در زمان غروب و طلوع خورشید، نور خورشید از میان جو وسیعتری عبور میکند، در نتیجه نور باید از مولکولهای هوای بیشتری برای رسیدن به زمین گذر کرده و کسر بیشتری از نور آبی نسبت به سایر اوقات روز منکسر شود. در این زمان، نور به رنگهای قرمز، نارنجی و زرد دیده میشود که مشخصه غروب است. اگر خورشید از اندازه، رنگ و دمای متفاوتی برخوردار بود، این نمایشها میتوانست تفاوت زیادی داشته باشند. اکنون طراح اهل اسلواکی از شرکت Halcyon Maps مجموعهای از تصاویر غروب خورشید را ایجاد کرده و در آن، ستارگان دیگر را بجای میزبان منظومه شمسی قرار داده است. در این تصاویر از ستارگانی مانند بارنارد، گلیزه 581، کپلر 35، تائو نهنگ، آلفا قنطورس A، شعرای شامی، شباهنگ، سرپسین، ژوبیندار و دبران بجای خورشید استفاده شده است. «وارژیک» از دانستههای انسان در مورد ستارگان و انکسار برای تعبیر ظاهری که ممکن است این ستارگان در موقعیت غروب پیدا کنند، استفاده کرده است.
وی به توصیف طبقه هر ستاره پرداخته که مبتنی بر حروف الفبایی بوده و ستارهشناسان آنها را برای نمایش دمای ستارگان مورد استفاده قرار میدهند. این طرح از داغترین تا سردترین ستارگان به شکل (M سردترین و O داغترین) نوشته میشود. میزان سرما یا گرمای یک ستاره، تعیینکننده رنگ نور منتشر شده و در نهایت، شکل این نور پس از فیلتر و خم شدن توسط جو زمین است. داغترین ستارگان به رنگ آبی و سفید و سردترینها به رنگ قرمز خواهند بود. در هر تصویر، وارژیک به حرف ستاره دقت کرده و جرم آن را در مقایسه با خورشید در گوشه سمت چپ پائین هر تصویر غروب لحاظ کرده است.
خورشید در لحظه غروب
ستاره برنارد که به دلیل دمای سرد آن، قرمزتر دیده میشود
ستاره کوتوله قرمز گلیزه 581 که سردتر از خورشید است
ستاره تائو نهنگ که از غروبی مشابه خورشید برخوردار است
ستارگان دوتایی کپلر 35
ستاره آلفا قنطورس A
ستاره شعرای شامی
ستاره شباهنگ در زمان غروب
ستاره سرپسین در گروه ستارگان داغ
ستاره ژوبیندار در گروه ستارگان بسیار داغ
ستاره دبران که داغترین ستاره این گروه در مقایسه با خورشید است
2005
۲۶/۱۲/۱۳۹۳ - ۱۰:۴۲
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 42]