واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: سید جمال فریادگر بیداری اسلامی همدان- ایرنا- هجدهم اسفند ماه مصادف با سالروز بزرگداشت سید جمال الدین اسدآبادی مجاهد و سیاستمدار بزرگ ایران زمین است که توانست عنوان فریادگر حقیقت و بیداری اسلامی را از آن خود کند.
به گزارش ایرنا سید جمال الدین اسدآبادی در سال 1217 هجری خورشیدی در اسدآباد همدان در خانواده ای مذهبی دیده به جهان گشود.
او دوره ی کودکی را با فراگیری قرآن و درس های مقدماتی نزد پدر خویش سپری کرد و برای تحصیل راهی قزوین شد و پس از مدتی تهران را برای ادامه تحصیل برگزید.
این فریادگر حق و حقیقت به منظور یادگیری علوم حوزوی به نجف اشرف عزیمت کرد و علومی چون فقه، اصول، اخلاق و عرفان را در آن دیار فراگرفت و در این وادی از وجود بزرگانی همچون شیخ مرتضی انصاری و ملاحسینقلی درجزینی همدانی بهره جست.
سید جمال الدین اسدآبادی به دستور شیخ انصاری برای مدتی به هندوستان رفت و در آنجا تلاش کرد تا مردم را به مبارزه با استعمار انگلیس هدایت و راهنمایی کند، اما به دلیل سلطه ی انگلیسی ها در آن دیار مجبور به ترک هند شد و مدت کوتاهی را در سرزمین عثمانی گذراند و از آنجا به مصر رفت.
وی در مصر انجمن مخفی که یک نهضت فکری ضد استعمار و ضد انگلیس بود را بنیان نهاد ولی به دلیل فشارهای انگلیسی ها مجبور به ترک این کشور نیز شد.
گرچه او آن سامان را ترک کرد اما عقاید فکری و سیاسی وی به وسیله ی شیخ محمدعبده شاگردش دنبال شد و زمینه ی قیام مردم مصر را علیه استعمار انگلیس فراهم ساخت.
سیدجمال الدین اسدآبادی دیگربار به هند رفت و از آنجا راهی فرانسه شد و در آن کشور با همکاری محمد عبده روزنامه عروه الوثقی را چاپ کرد.
پس از چندسال به دعوت ناصرالدین شاه قاجار به ایران آمد و همت خویش را برای بهتر شدن شرایط حکومت بکار بست، اما از آنجایی که شاه قاجار با هیچ گونه اصلاحی موافقت نمی کرد، سید جمال الدین آشکارا ناصرالدین شاه را باعث بدبختی مردم اعلام کرد.
این امر سبب خشم شاه شد و به دستور شاه قاجار وی ایران را ترک کرد و پس از مدتی دگربار به ایران بازگشت اما در همان لحظه ی ورود به کشور، ناصرالدین شاه او را به حرم حضرت عبدالعظیم تبعید کرد.
فریادگر بیداری اسلامی دست از مبارزه های سیاسی خود برنداشت و با برپایی جلسه های گوناگون مردم را با استبداد شاه آشنا کرد و بهانه ای تازه به دست ناصرالدین شاه داد تا بار دیگر سید جمال الدین اسدآبادی را مجبور به ترک کشور کند.
وی راهی بصره شد و توانست نقش مهمی را در زندگی سیاسی و اسلامی شیعیان آن دیار ایفا کند. اسد آبادی با حضور در عراق نقش مهمی در حیات فکری، سیاسی و اسلامی شهرهای شیعه نشین و گسترش تبلیغ در جامعه اسلامی ایفا کرد.
او برای علما و محافل فرهنگی سایر شهرهای بزرگ عراق بویژه نجف و کربلا، شخصیتی شناخته شده بود.
همه او را به عنوان رهبر حرکت "تجدید در اسلام" می شناختند و این شناخت را از طریق مطالب منتشره در روزنامه عروه الوثقی و مجله قانون که در لندن به زبان فارسی منتشر می شد و سید نیز در نشر آن سهیم بود، کسب کرده بودند.
وی مهمترین دردهای جامعه اسلامی را استبداد حکام، جهالت و بی خبری توده مسمانان، عقب ماندن از کاروان علم و تمدن، نفوذ عقاید خرافی در اندیشه مسلمانان، دور افتادن آن ها از اسلام نخستین، جدایی و تفرقه میان مسلمانان با عناوین مذهبی و غیر مذهبی و نفوذ استعمار غربی می دانست.
سید درمان این دردها را در مبارزه با خودکامگی مستبدان، مجهز شدن به علوم و فنون جدید، بازگشت به اسلام نخستین و دور ریختن خرافه ها و پیرایه هایی که به اسلام بسته شده است، ایمان و اعتماد به مکتب، مبارزه با استعمار خارجی، اتحاد مسلمانان، دمیدن روح جهاد به کالبد نیمه جان جامعه اسلامی و مبارزه با خود باختگی در برابر غرب اعلام می کرد.
منادی اتحاد مسلمانان، سال های پایانی عمر خود را در ترکیه سپری کرد و فعالیت های سیاسی و فرهنگی خویش را در آنجا ادامه داد.
از سید جمال الدین اسدآبادی اثرهای ارزشمند بسیاری به یادگار مانده است که از آن میان می توان به تتمه البیان فی تاریخ الافغان، القضا و القدر، اسلام و علم، نیجریه یا ناتورالیسم، الوحده الاسلامیه و الواردات فی سر التجلیات اشاره کرد.
سرانجام این مبارزات به دلیل قتل ناصرالدین شاه قاجار توسط میرزا رضا کرمانی و انتشار این خبر که میرزا رضا کرمانی به تحریک سیدجمال الدین اسدآبادی مرتکب قتل شاه شده است؛ به دستور پادشاه عثمانی در 18 اسفند 1275 هجری خورشیدی مسموم شد و دیده از جهان فرو بست.
جنازه سیدجمال الدین اسدآبادی را در قبرستان مشایخ استانبول به خاک سپردند و در سال 1324 سفیر وقت دولت افغانستان در آنکارا، موافقت دولت ترکیه را برای نبش قبر سید بدست آورد و بقایای جسد سید جمال الدین اسدآبادی را در تابوتی به کابل انتقال دادند.
یونسکو سال 2008 را سال تجلیل از مبارزات سید جمال الدین افغانی نام گذاری کرده و دولت افغانستان نیز به کمک سازمان علمی، فرهنگی و آموزشی ملل متحد - یونسکو - از صد و پنجاهمین سال آغاز مبارزات سید جمال الدین، در یک سمینار دو روزه در شهر کابل شخصیت والای سید را ارج نهاد.
همایش مصلح بیدارگر و تجلیل از مقام سید جمال الدین اسدآبادی با مشارکت بنیاد بوعلی سینا و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی همدان فردا پنجشنبه چهاردهم اسفندماه با حضور وزیر فرهنگ وارشاد اسلامی در اسدآباد برگزار می شود.
شهرستان اسدآباد با 107 هزار نفر جمعیت در 45 کیلومتری همدان واقع شده است.
برگرفته از: کتاب شرح حال و آثار سید جمالالدین
7526/6993
13/12/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 26]