واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: به بهانه روز جهانی حیات وحش؛ حیات وحش کرمانشاه؛ غنی اما نیازمند مراقبت های ویژه کرمانشاه - ایرنا - امروز (12 اسفند برابر با سوم ماه مارس) بعنوان روز جهانی حیات وحش نامگذاری شده است.
نامگذاری یک روز در تقویم با عنوان حیات وحش براساس پیشنهاد ارایه شده در شانزدهمین نشست عمومی متعهدین کنوانسیون منع تجارت جهانی گونه های در معرض خطر (سایتس) در سال 2013 اعلام شد.
اهمیت و ارزش گونه های جانوری و گیاهی نظیر ارزش اقتصادی، بوم شناختی و نیز تهدید و فشارهایی که متاسفانه به اشکال مختلف متوجه این گونه ها و زیستگاه های آنهاست، جامعه جهانی را بر آن داشته تا ضمن افزایش توجه کشورها به موضوع تنوع زیستی با آگاهی بخشی به منظور کاهش این فشارها و بهبود وضعیت موجود اقداماتی انجام دهد.
اهمیت 12 اسفند ماه، روز جهانی حیات وحش از این روست که در آستانه فصل بهار و موعد زاد و ولد گونه های مختلف حیات وحش قرار داریم و آیین های روز حیات وحش برای آگاه سازی مردم و آشنایی بیشتر با اهمیت حیات وحش ضرورت دارد.
استان کرمانشاه با تنوع زیستی غنی و چشمگیر در عرصه حدود 300 هزار هکتار مناطق حفاظت شده با هفت منطقه تحت مدیریت (چهار منطقه حفاظت شده، یک پناهگاه حیات وحش و2 اثر طبیعی و ملی) و نیز پنج منطقه شکار و تیراندازی ممنوع، جایگاهی ویژه در حوزه حیات وحش دارد.
مناطق حفاظت شده بیستون، بوزین و مرخیل، قلاجه، بدر و پریشان، پناهگاه حیات وحش بیستون و مناطق شکار و تیراندازی ممنوع زله زرد، تالاب هشیلان، نواکوه، امروله، دالاخانی و قراویز از مهمترین عرصه های حیات وحش این استان می باشند.
به دلیل وجود تنوع اقلیمی در استان کرمانشاه، تنوع زیستی قابل توجهی وجود دارد که ظرفیت های لازم برای زیست، گونه های مختلف جانوری را فراهم کرده است.
از مناطق بکر این دیار می توان به پناهگاه حیات وحش بیستون اشاره کرد که رکورد بزرگترین کل وحشی از لحاظ طول و فاصله بین 2 شاخ در آن پرورش یافته است؛ همچنین در منطقه شکار و تیراندازی ممنوع زله زرد می توان کل و بز را دید و در مناطق تپه ماهوری این منطقه نیز قوچ و میش و در دشت های همین منطقه آهوی ایرانی وجود دارد.
در منطقه حفاظت شده بوزین و مرخیل، گونه با ارزش گوزن شوکا زیست می کند که از زیباترین انواع گوزن ها به شمار می آید.
در تالاب هشیلان نیز گونه های با ارزش و نادری چون اساکوس سیس (جکوی انگشت برگی کرمانشاهی) زندگی می کند که این نوع نایاب جانوری در دنیا فقط در غارهای منطقه حفاظت شده بیستون مشاهد شده است؛ در این تالاب همچنین می توان گونه های مهم پرندگان از قبیل کبک، دراج، هوبره، میش مرغ و انواع پرندگان شکاری را یافت.
گرچه آمار دقیقی از تعداد گونه های جانوری و گیاهی استان کرمانشاه در دست نیست اما مطالعات جامعی در این خصوص از سوی اداره کل حفاظت محیط زیست استان کرمانشاه وجود دارد ولی آنچه تاکنون محرز شده وجود 45 گونه پستاندار، افزون بر180 گونه پرنده، 33 گونه انواع ماهی و20 گونه انواع خزندگان در زیستگاه های حیات وحش کرمانشاه وجود دارند.
و البته همانگونه که پیشتر در خبرگزاری ایرنا گزارش هایی منتشر شد، متاسفانه برخی شکارچیان بی ملاحظه و سودجو اقدام به شکار سنجاب زاگرس که به باغبان زاگرس هم معروف است (گزارشی با عنوان باغبان زاگرس در دام سوداگران) و نیز شکار سمور و قطع درختان کهنسال بخصوص در مناطقی از شهرستان جوانرود (گزارشی با عنوان جنایت در جوار بارگاه شیخ) می کنند که لازم است با برخورد قاطع حافظان محیط زیست مواجه شود.
البته در استان کرمانشاه در سال های اخیر شاهد ایجاد تشکل های مردم نهاد که در حوزه محیط زیست فعالیت دارند، هستیم که می تواند در نجات گونه ها و صیانت از عرصه های ملی و طبیعی ما موثر باشند.
براساس اعلام سازمان حفاظت محیط زیست استان کرمانشاه و به مناسبت روز جهانی حیات وحش، بازدید از موزه تنوع زیستی کرمانشاه در این روز برای عموم مردم رایگان است و علاقه مندان می توانند از ساعت هشت صبح تا 14 بعد ازظهر به این موزه مراجعه کنند.
همچنین برنامه رهاسازی پرندگان در یکی از زیستگاه های شهرستان جوانرود با حضور مسوولان، همیاران محیط زیست و دانش آموزان در روز جهانی حیات وحش نیز در دستور کار قرار دارد.
استان کرمانشاه با مساحت 24 هزار و600 کیلومتر مربع و 2 میلیون نفر جمعیت دارای اقلیم های آب و هوایی گرمسیری، سردسیری و معتدل است و در حوزه حیات وحش نیز می توان گونه هایی چون پلنگ، خرس، کل و بز وحشی، قوچ و میش، خوک، گراز، گرگ و روباه را نام برد.
یحیی معماری - ایرنا کرمانشاه
6539/8066
12/12/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 107]