واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: رویش گلهای خاطره در باغهای شیراز شهر راز شیراز - ایرنا - شهر زیبای شیراز با باغهایش ، با سرو نازها و سپیدارهایش ، با بنفشه ها و نسترنهایش ، با بهارنارنجها و شب بوهایش در یاد و خاطره مسافران بهاریش همیشه جای دارد .
باغهای شیراز زیستگاه پرستوها و طوطیان ، پرنده های خوش آواز در سراسر ایران یکه تاز و بی بدیل اند.
شیراز شهر رازهاست ، شهر رازهای سر به مهر دورانها و اعصار ، شهر شاعران نامی ، ادبا و نویسندگان ، شهر آوازه ها ، بهارش به زیبایی بهشت جاویدان .
شیراز بهار را با سبزه ها ی بی قرار ، گلهای وحشی ناآرام دشتها ، جویهای زنده در دل کوهساران ، پونه ها و عطر گلها میزبانی می کند.
دروازه قرآن شیراز با فضای سبز آرامگاه خواجوی کرمانی در دل کوه ، با عطر بهاری گلهای تازه شکفته آقاقیا و همیشه بهار ، در پناه خدای زیبایی آفرین به روی میهمانان آغوش باز کرده است .
باغ جهان نما نزدیک به ورودی دروازه قرآن شیراز ، در بدو ورود بنفشه های رنگارنگ و شب بوهای روح افزایش را پیشکش قدوم میهمانان نوروزی می کند.
باغ جهان نما از ورودی دیگر ، در نزدیکی آرامگاه حافظ واقع شده ، ساختمان کلاه فرنگی این باغ به شکل هشت ضلعی و مانند ساختمان کلاه فرنگی باغ نظر ساخته شده است .
طرح و اسلوب این باغ نظیر باغ نظر است ، سروهای کهن ، گل آرایی باغچه های مصفای آن فضای باغ جهان نما را سحرانگیز و جادویی کرده است.
پس از حکومت افشاریان تا زمان تشکیل حکومت زندیه باغ جهان نما لطمه های زیادی دید تا این که به دستور کریمخان زند مرمت و بازسازی شد .
باغ مصفای ارم شیراز که همواره مورد توصیف جهانگردان و سیاحان در اعصار گذشته بوده به گونه ای که در سفرنامه های مربوط به قرن دهم و یازدهم هجری از این باغ نقل ها شده است.
این باغ در روزگار سلجوقیان و آل اینجو پا برجا بوده ، در زمان قاجاریه و سپس زندیه برای سازندگی و بهسازی این باغ تلاشها شده است.
در زمان قاجاریه باغ ارم 75 سال در دست سران ایل قشقایی بود که در آن عمارتی ساختند و در زمان ناصر الدین شاه قاجار عمارت دیگری که هنوز پابرجاست در آن ساخته شد.
باغ ارم از ابتدا تنوع گیاهی بالایی داشت و هنوز درختان 200ساله سرو آن از قدمت و خوش ذوقی صاحبانش آثاری بر پا دارد.
عمارت اصلی باغ به سبک معماری قاجاریه و به تقلید از سبک معماری زندیه ساخته شده ، این عمارت به لحاظ معماری، نقاشی، کاشی کاری و گچ بری از شاهکارهای معماری ایرانی به حساب می آید.
این عمارت سه طبقه با کاشیکاری های رنگین و گچ بری های شکیل تزیین شده ، اتاق های طبقه زیرین که زیرزمین به حساب می آیند ، برای استراحت در روزهای گرم تابستان کاربرد داشته اند و در دو طبقه بالایی ستون هایی است که برگرفته از بنای تخت جمشید است.
در پیشانی بنا، دو نیم دایره در دو طرف، و یک تابلو بزرگ در وسط قرار گرفته که از سه هلال روی هم تشکیل شده ، این تابلو، تصاویری از شاهنامهٔ فردوسی و نبرد شاهان قاجار را نشان می دهد.
باغ گیاه شناسی ارم شیراز ، 5/12 هکتار وسعت دارد ، بدلیل واقع شدن در دامنه کوه آسیاب سه تایی از شرایط ویژه آب و هوایی برخوردار است.
در این باغ 450 گونه گیاهی مورد شناسایی قرار گرفته که ویژگیهای آنها با تابلو در کنار گونه ها مشخص شده است.
باغ دلگشای شیراز در شمال شرقی این شهر و در نزدیکی آرامگاه سعدی واقع شده و از آب چشمه قنات آرامگاه سعدی بهره می برد.
قدمت این باغ به دوره ساسانی بر می گردد و در نزدیکی مظهر قنات کهن و در حریم قلعه بسیار قدیمی مشهور به کهندژ واقع شده است.
جیمز موریه ساخت آن را به کریم خان زند نسبت داده ولی برخی اعتقاد دارند قدمت باغ دلگشا به دوران ساسانیان در قبل از اسلام می رسد، این باغ در دوران صفویه و زندیه از مراکز مهم تفریحی در شیراز بوده است.
روایت است که تیمور لنگ پس از تصرف فارس در عمارت باغ دلگشا سکنی گزید و در همین عمارت بود که از حافظ دعوت کرد به دیدارش بیاید تا در حضور او قرآن را از آخر به اول بخواند.
دلگشا نمونه کاملی از نارنجستانهای سرسبز شیراز است که در اوایل بهار با عطر بهار نارنج حال و هوایی بهشت گونه می یابد.
باغ عفیف آباد یا باغ گلشن راز از باغهای تاریخی و زیبای شهر شیراز است ، این باغ توسط شاهان صفوی احداث شده و بنای اصلی آن توسط میرزا علی محمد خان قوام دوم در سال 1863 میلادی ساخته شده است.
بنا به مستندات تاریخی قوام دوم قناتی در نزدیکی باغ را برای آبیاری آن خریداری کرد، پس از درگذشت قوام این باغ به خواهرش عفیفه رسید و پس از آن این باغ به عفیف آباد معروف شد.
اینک بخشی از بنای زیرین ساختمان این باغ تبدیل به قهوه خانه سنتی تبدیل شده و از زیر زمین این ساختمان به عنوان موزه سلاح های نظامی استفاده می شود.
باغ زیبای جهان نما از دور ان حکومتی آل مظفر، آل اینجو به جای مانده و تا زمان صفویه بسیار سرسبز بوده و جهانگردانی چون تاورنیه، شاردن، جان ملکم و ادواردبراون در سفرنامه های خود از آن نام برده اند.
باغ جنت از باغهای قدیمی و سنتی شیراز است که مانند باغ ارم دارای راهروهایی است که در دو طرف آن درختان کاج وسرو ، زیبائی خاصی به ان داده اند .
باغ جنت 54 هکتار وسعت دارد که 27 هکتار آن متعلق به شهرداری است و11 هکتار آن فضا سازی و محوطه سازی شده است .
باغ ملی با 38 هزار متر مربع وسعت یکی دیگر از باغهای قدیمی شیراز است که در ورودی شهر واقع شده و با درختان کهن ، راهروها ، آبروها و فضاهای سبز خود چشم انداز زیبائی را بوجود آورده است.
باغ بلند رویا یکی از باغهای عمومی با یک هکتار وسعت ، با آبنماهای زیبا و چشم اندازی از شهر در بزرگراه چمران واقع شده و تفرجگاه مناسبی را در اختیار شهروندان قرار داده است.
باغ یکصد ساله و 16 هکتاری بعثت یکی از دیگر باغهای زیبای شیراز ، در کنار باغ عفیف اباد قراردارد .در وسط این باغ کوشکی تاریخی از دوران قاجاریه به جای مانده است.
باغ خلدبرین با 40 هزار متر مربع وسعت یکی از باغهای قدیمی شیراز است که بدلیل عدم توجه صاحبان باغ ، در حال ویران شدن بود که شهرداری شیراز ، با خریداری ، بهسازی و باز سازی آن را تبدیل به باغی عمومی کرده است.
نارنجستان قوام یکی دیگر از باغهای شیراز است که با درخت های نارنج فراوان خود شهرت یافته است ، عمارت زیبای آن در گذشته به منظور انجام امور تجاری و برگزاری تشریفات ، جشن ها و پذیرایی از میهمانان بنا شده بود.
باغهای قدیمی و کهن قصرالدست که به نوعی هویت این شهر را گویایند در امتداد خیابان همت شمالی تا بخشی از فرهنگ شهر کشیده شده اند ، دریغ که اگر مسافر شهر شیراز باشی و از کوچه باغهایش گلهای خاطره جمع نکنی . ک/4
6117/ 5054
12/12/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 82]