تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 18 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):دانش روشنى بخش انديشه است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1827444692




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

- خصوصی سازی راهی برای تجاری شدن فوتبال


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: خصوصی سازی راهی برای تجاری شدن فوتبال تهران- ایرنا- اقدام وزارت ورزش و جوانان در قیمت گذاری 2 باشگاه استقلال و پرسپولیس گامی بلند برای خصوصی سازی صنعت فوتبال است. هر چند که در راه خصوصی سازی این صنعت مشکلات فراوانی وجود دارد، ولی تحقق این مهم می تواند باعث تحرک فوتبال حرفه یی و تجاری سازی آن شود.


وزارت ورزش و جوانان در حالی اقدام به قیمت گذاری باشگاه استقلال و پرسپولیس کرد که تحقق شعار خصوصی سازی این دو باشگاه در یک دهه ی گذشته به یک رویا برای طرفداران دو تیم تبدیل شده بود.
«محمود گودرزی» وزیر ورزش و جوانان از نخستین روزهای فعالیت خود در دولت یازدهم برنامه های مختلفی را برای خصوصی سازی این 2 باشگاه ارایه کرد. وی در نخستین اقدام، با انتصاب «امیرضا خادم» به عنوان نماینده تام الاختیار وزارتخانه در امور خصوصی سازی باشگاه استقلال و پرسپولیس، فهرستی از بدهی های باشگاه ها و مبلغ قرارداد بازیکنان و کادر فنی دو تیم را در اختیار رسانه ها قرار داد و متعاقب آن بهمن ماه امسال این وزارتخانه اقدام به قمیت گذاری سرخآبی های پایتخت کرد و آنها را به مزایده گذاشت.
هر چند که در مزایده ی نخست، خریدارانی برای این 2 باشگاه پیدا نشد ولی باید اذعان کرد که برنامه های ارایه شده در وزارت ورزش می تواند زمینه هایی را برای تشویق متقاضیان خرید 2 باشگاه فراهم کند.
استقلال و پرسپولیس به عنوان 2 باشگاه مطرح با داشتن هواداران میلیونی و پوشش وسیع رسانه یی، چند سالی است که به دلایل متعدد، به انواع نابسامانی های مدیریتی، مشکلات مالی و حاشیه های مختلف گرفتار شده اند. برخی از کارشناسان حوزه ی ورزش بر این باورند دولتی بودن این باشگاه ها وضعیت نابسامان آنها را پیچیده تر کرده است.
آسیب زا بودن مدیریت دولتی در ورزش بر هیچ کس پوشیده نیست. یکی از مهمترین این آسیب ها بحث فساد است. در سال های گذشته همواره این گمانه ها وجود داشته که 2 باشگاه استقلال و پرسپولیس به خاطر دولتی بودن از حمایت برخی از نهادهای تصمیم گیری در فدراسیون فوتبال برخودارند و این امر موجب می شود در برخی از مواقع این ذهنیت به وجود آید که فدراسیون فوتبال در زمینه های داوری و مسایل انضباطی پشت 2 تیم قرار دارد.
آسیب دیگر دولتی بودن باشگاه های پرطرفدار بحث هزینه های آنهاست. از آنجا که این تیم ها به نهادهای دولتی وابسته اند و برای تامین هزینه های آنها ردیف بودجه ی خاصی وجود دارد مسوولان تیم های فوتبال کمتر به فکر درآمدزایی و جذب سرمایه از طریق حامیان مالی (اسپانسر) برای باشگاه هستند.
باشگاه های دولتی با استفاده از بودجه کلان بیت المال به طور معمول ستاره ها و بازیکنان معروف لیگ را جذب کرده و قدرت رقابت فوتبالی را از دیگر تیم ها می گیرند. در ادوار گذشته ی لیگ برتر همواره شاهد بودیم که برخی از تیم ها به پشتوانه ی بودجه های کلان وزارتی توانسته اند بازیکنان بزرگی را جذب و قهرمانی را از آن خود کنند و این خود موجب می شود لیگ ما همیشه 2 قطبی باشد.
افزون بر یک طرفه شدن لیگ برتر گردش نخبگان فوتبالی در چنین شرایطی نیز سخت است. تیم های مطرح با بودجه کلان دولتی اقدام به خرید بهترین بازیکنان لیگ و ستاره های دیگر تیم ها می کنند و کمتر به فکر توسعه ی تیم های پایه خود هستند و این خود موجب می شود که ما در برخی از ادوار لیگ شاهد باشیم که قهرمان لیگ در فصل بعد بازی ها مدعی سقوط به دسته ی پایین تر باشد.
در این شرایط و برای برون رفت از وضعیت کنونی بسیاری از کارشناسان حوزه های اقتصادی و ورزش همواره باور دارند که در صنعت فوتبالِ ما باید خصوصی سازی شکل گیرد. یکی از مهمترین ویژگی های خصوصی سازی بحث رقابت است. در بخش دولتی با توجه به اینکه هزینه ها به صورت عمومی و مشخص تعیین شده اند، قدرت رقابت و سوددهی کمتر است ولی در اقتصاد مبتنی بر سرمایه گذاری خصوصی، بحث سود و زیان یک فرد یا یک مجموعه مطرح و افراد تلاش می کنند تا با کمترین سرمایه بیشترین بازدهی را داشته باشند و در اینجا است که اصل رقابت، خود را به صورت کامل نمایان می کند.
اگر باشگاه های ما از دولتی بودن به سمت خصوصی سازی پیش بروند اهداف و برنامه های آنها به نسبت آن نیز تغییر پیدا می کند. بحث درآمدزایی یکی از مهمترین موضوعات در خصوصی سازی است. تا زمانی که تیم ها در کلاف سردرگم مدیریت دولتی گرفتارند تنها انتظار ازآنها بحث قهرمانی است ولی زمانی که دولتی شدن جای خود را به خصوصی سازی دهد، این تفکر تغییر پیدا می کند و درآمد زایی و سود هنگفت می تواند جایگزین قهرمانی های مقطعی شود.
اگر بخواهیم مثال ملموسی در این زمینه بزنیم باید به باشگاه فوتبال «آرسنال» انگلیس اشاره کنیم که در 10 سال گذشته در لیگ برتر جزیره هیچ قهرمانی نداشته ولی این باشگاه در این دهه توانسته است سرمایه گذارانِ بزرگی از کشورهای حاشیه خیلج فارس را جذب و با سرمایه گذاری در تیم های پایه و فروش ستاره های خود درآمدی هنگفتی داشته باشد.
البته هم سنجی فوتبال و باشگاه داری ایران با دیگر کشورها، قیاس مع الفارق است؛ زیرا سرمایه گذاری بخش خصوصی در صنعت فوتبال در ایران از خطر پذیری (ریسک) بالایی برخوردار است. بزرگترین مشکل در راه خصوصی سازی فوتبال کشور بحث حق پخش تلویزیونی و کپی رایت است که دولت نخست باید آنها را حل کند تا زمینه برای سرمایه گذاری ها در 2 باشگاه پرطرفدار پایتخت را فراهم کند.
حق پخش تلویزیونی و انحصار آن در دست رسانه ی ملی در چند سال گذشته به یکی از جدل های بین فدراسیون فوتبال و سازمان صدا و سیما تبدیل شده است. از آنجا که جامعه ی ما از نبود تلویزیون خصوصی در رنج است و رسانه های دیگر کشورها نیز به دلایل خاص به راحتی نمی توانند حق پخش این بازی ها را بگیرند رسانه ی ملی بدون رقیب مانده و هیچ وقت حاضر نیست مبلغ لازم و کافی در زمینه ی حق پخش بازی ها به فدراسیون فوتبال بپردازد.
رعایت نکردن حق کپی رایت از دیگر سدهایی است که بر سر راه خصوصی سازی قرار دارد. دولت اگر قرار است بحث خصوصی سازی باشگاهای فوتبال را به صورت حرفه یی پیگیری کند نخست باید این 2 مشکل را حل کند تا زمینه های تشویقی برای سرمایه گذاران در صنعت فوتبال فراهم شود. با خصوصی شدن باشگاه های فوتبال، دولت و وزارت ورزش می توانند به جای اینکه کل هزینه باشگاه را بپردازد، این پول ها را به عنوان وام در اختیار مالکان خصوصی باشگاه قرار دهند تا آنها بدون دغدغه ی نقدینگی به امور باشگاهی رسیدگی کنند.
استفاده از الگوی دیگر کشورها در خصوصی سازی صنعت فوتبال از دیگر راهکارهای دولت برای نجات فوتبال ایران و 2 باشگاه استقلال و پرسپولیس است. یکی از موفق ترین الگوها در این زمینه کشور ترکیه است. این کشور در 2 دهه ی گذشته با پرداخت وام های کلان به سرمایه گذاران در عرصه ی فوتبال، هم توانسته است که فوتبال ملی خود را در مسیر رشد قرار دهد و هم باشگاه های بزرگ این کشور را تبدیل به بنگاه های اقتصادی کند.
در جمع بندی مطلب باید گفت که طی دهه های گذشته تغییرات بسیار چشمگیری در فوتبال حرفه یی جهان به وجود آمده و آن را از یک ورزش صرف به یک صنعت و تجارت بین المللی تبدیل کرده است. 2 باشگاه مطرح استقلال و پرسپولیس با وجود داشتن هواداران میلیونی و پوشش وسیع رسانه یی اگر به بخش خصوصی واگذار شوند و از قید و بندهای مدیریت دولتی رهایی یابند در آینده ضمن آنکه در سطح ملی و آسیایی می توانند بازی های زیبا بدون دغدغه ی مالی به نمایش بگذارند، با توسعه و سرمایه گذاری در تیم های پایه می توانند زمینه ساز موفقیت تیم ملی فوتبال کشورمان نیز باشند.
برای تحقق این امر لازم است مسوولان وزارت ورزش و جوانان مشکلات پیش روی خصوصی سازی این باشگاه ها را برطرف کنند و با سپردن آن ها به بخش خصوصی، نگرش مدیریتی آنها را نیز تغییر دهند؛ زیرا در سال های گذشته هیات مدیره ی این 2 باشگاه به پاتوقی برای نمایندگان مجلس و افراد نظامی و انتظامی تبدیل شده که هیچ سررشته یی از فوتبال ندارند.
تجاری سازی فوتبال یکی دیگر از اهدافی است که مسوولان وزارت ورزش با خصوصی سازی می توانند به آن دست یابند. حضور مدیران متخصص و دانش محور در صدر و ساختار اداری باشگاه ها باعث تدوین طرح های راهبردی و عملیاتی می شود که اولین گام در جهت تجاری سازی فوتبال است.
* از:غفار میرزایی (گروه پژوهش و تحلیل خبری)
پژوهشم** 2052**2054



10/12/1393





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 64]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


پزشکی و سلامت

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن