تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 14 تیر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):شمار قطره هاى آبها و ستارگان آسمان و ذرات گردوغبار پراكنده در هوا وحركت مورچه برسنگ ب...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

اتاق فرار

خرید ووچر پرفکت مانی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

سرور اختصاصی ایران

تور دبی

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

پیچ و مهره

طراحی کاتالوگ فوری

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

Future Innovate Tech

آموزشگاه آرایشگری مردانه شفیع رسالت

پی جو مشاغل برتر شیراز

قیمت فرش

آموزش کیک پزی در تهران

لوله بازکنی تهران

میز جلو مبلی

هتل 5 ستاره شیراز

آراد برندینگ

رنگ استخری

سایبان ماشین

قالیشویی در تهران

مبل استیل

بهترین وکیل تهران

شرکت حسابداری

نظرسنجی انتخابات 1403

استعداد تحلیلی

کی شاپ

خرید دانه قهوه

دانلود رمان

وکیل کرج

آمپول بیوتین بپانتین

پرس برک

بهترین پکیج کنکور

خرید تیشرت مردانه

خرید نشادر

خرید یخچال خارجی

وکیل تبریز

اجاره سند

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید سی پی ارزان

خرید ابزار دقیق

بهترین جراح بینی خانم

تاثیر رنگ لباس بر تعاملات انسانی

خرید ریبون

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1804254021




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

- تلاش برای دوری از خطر پدیده های طبیعی ؛ شکر نعمت است


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: به بهانه سالروز مهیب ترین حادثه طبیعی اردبیل تلاش برای دوری از خطر پدیده های طبیعی ؛ شکر نعمت است اردبیل – ایرنا- مشغله های زندگی پرهیاهو و پیچیده ؛ انسان امروزی را چنان در خود فرو برده است که قسمت اعظمی از ساکنان روستاها و شهرهایی که در دهم اسفند ماه 1375 دهشتناکترین حادثه طبیعی دو قرن اخیر منطقه اردبیل را تجربه کرده اند به چنین روزی حساسیتی نشان نمی دهند.


فقط ممکن است اکثریت مردم منطقه به شکل اتفاقی از موضوع قرار داشتن در یادروز چنین زمین لرزه ای به واسطه پخش خبر و یا گزارشی از رسانه ها آگاهی یابند.
هرچند زمان بعنوان نعمتی بزرگ بر زخم خاطرات تلخ حوادث گوناگون و ناملایمات روزگار از سوی آفریدگار یکتا بر انسان ها ارزانی داشته شده است ولی گذشت زمان نباید عاملی در دچار شدن انسان ها به نوعی بی تفاوتی و بی احتیاطی در برابر حوادث تبدیل شود.
قرار نیست که در یک منطقه هر هفته حادثه ای روی دهد و انسان های زیادی براثر آن کشته شوند و خسارات فراوانی به منازل و دیگر اماکن و تاسیسات وارد شوند تا به واسطه آن خطر حوادث همواره در اذهان مردم باقی بماند.
به قول معروف حادثه خبر نمی کند و شاید پس از چند سال و یا چند قرن به یکباره ساکنان یک منطقه شاهد وقوع حادثه ای مانند زمین لرزه ، طوفان ، سیل ، رانش زمین ، صاعقه و دیگر حوادث طبیعی باشند.
در دوران کنونی هر از گاهی خبرهایی از وقوع اینگونه حوادث در نقاط دور و نزدیک دنیا می شنویم و امکان اینکه موارد مشابهی از آن ها در منطقه مورد سکونت ما هم اتفاق بیافتد وجود دارد و همین موضوع آمادگی همگان در برابر چنین حوادثی را ضروری می کند.
همانگونه که مردم ساکن در شهرها و روستاهای کشورهای حادثه دیده هم شاید هیچگاه فکر وقوع چنین حادثه ای در روستا و یا شهر مورد سکونتشان بر ذهنشان خطور نمی کرد ولی چه باید کرد ، انسان ها را هیچگاه از حوادث طبیعی گریزی نمی باشد.
ولی اگر اندکی براساس منطق فکر کنیم در واقع تلاش برای ایمنی در برابر زمین لرزه و سایر پدیده های طبیعی که ظاهری مخرب ؛ ویرانگر و مهیب دارند به نوعی شکر به درگاه حضرت حق است.
انسانها اغلب هنگام مواجهه با خطرها و ناملایمات زندگی به یاد خداوند متعال می افتند و از درگاه حضرت حق کمک می خواهند درحالی که یک مومن واقعی باید همواره به یاد یگانه آفریننده هستی و شاکر نعمت هایش باشد.
در زمینه توجه انسان ها به حوادث طبیعی ازجمله زلزله به منظور دوری از خطرها نیز چنین موضوعی صادق است و اگر آدمی از فکر و امکاناتی که خداوند متعال به عنوان نعمت برای او ارزانی داشته است به شکل مفید بهره نگیرد در واقع به نوعی کفران نعمت کرده است.
واژه کفران یک لغت عربی و به معنی پوشاندن است و کفران نعمت یعنی پوشاندن نعمت و منظور در اینجا یعنی انسان از یک نعمت برخوردار باشد ولی نتواند از آن به خوبی استفاده نماید و به عبارتی دیگر ؛ بود و نبود آن برایش تفاوتی نداشته باشد.
یگانه آفریدگار هستی با آن عظمت و بزرگی وصف ناپذیر ؛ هیچگاه به شکر بندگانش نیاز ندارد بلکه منظور اصلی از سفارش به مخلوق خویش در قرآن مجید و نیز احادیث اهل بیت (ع) یادآوری نعمتها با استفاده مناسب انسان از آنها و در فکر این موضوع بودن هست که ممکن است دیگران از این نعمتها محروم باشند.
تمام کارهای خداوند متعال براساس مصلحت انجام می شوند و حکمتهای بزرگی در آنها به شکل آشکار و یا نهفته وجود دارند و نباید به حوادث طبیعی بطور صرف به عنوان پدیده های زیان آور و مخرب برای مخلوقات بنگریم چراکه بطور یقین به عنوان یک ویژگی مهم طبیعت ؛ فواید زیادی برای انسان و سایر جانداران دارند که بعضی از آنها کشف شده و قسمت عظیمی در آینده ازسوی علم کشف خواهند شد.
در زمینه حوادث طبیعی ازجمله زلزله نیز انسان ها می توانند با افزایش آگاهی خود درباره آنها و نیز تلاش برای دور ماندن از خطرهای احتمالی اینگونه حوادث به واسطه مقاومسازی ساختمانها و نظایر آن شکر نعمتهای پروردگار متعال را به جای آورند.
همانگونه که در قرآن مجید آمده است از مهمترین کارکردهای حوادث طبیعی و زمین لرزه وجود آنها به عنوان نشانه هایی از قدرت لایزال و بی مانند خداوند یکتاست و اگر نبوند بعضی از این حوادث مانند توفان و آذرخش و زلزله بسیاری از آثار مفید طبیعی آنها را اکنون در زندگی روزانه خودمان شاهد نبودیم.
براساس تحقیقات دانشمندان ؛ سطح کره زمین همواره به واسطه حرکات تکتونیکی یا زمین ساختی سبب کوهزایی می شود و زمین لرزه نیز از فشارهای وارده بر پوسته زمین که ناشی از این حرکات است ایجاد می شود.
بنابراین اگر این کنشها و واکنش ها نبودند بطور یقین سطح کره زمین براثر فرسایش در طول زمان های دراز به شکل صاف و مسطح در می آمد و انسان ها از فواید فراوان کوهستانها بی بهره می ماندند.
به گزارش خبرنگار ایرنا ، استان اردبیل هم مانند بسیار دیگری از نقاط میهن اسلامی ایران روی کمربند زلزله قرار دارد و بسیاری از سال خوردگان و میان سالان این دیار وقوع زمین لرزه های متعدد را در سال های گذشته به یاد دارند. سال ها قبل تعداد وقوع این زمین لرزه ها گاهی چنان زیاد می شد که افکار ساکنان اردبیل را برای مدتی به خود مشغول می کرد و بسیاری از اردبیلیان به یاد دارند وقوع صدها زلزله پیاپی را که در اصطلاح زلزله شناسان به طوفان زلزله موسوم است در تابستان سال 1367 که مصادف با ایام محرم و تاسوعا و عاشورای حسینی بود.
بدون احتساب یک دهه قبل باید گفت که دست کم طی سه دهه قبل از آن هر سال چندین زمین لرزه متوسط در شهرستان اردبیل اتفاق می افتاد به گونه ای که این لرزش ها به آسانی توسط ساکنان منطقه احساس می شدند.
ولی سکون و آرامش نسبی زمین از حدود 10 سال قبل در اردبیل باعث زدوده شدن اذهان اکثر مردم از زلزله خیز بودن منطقه شده و به جرات می توان گفت که کودکان ، نوجوانان و جوانان اردبیلی در این میان بیشترین گروه های سنی را تشکیل می دهند که اکثریت آنان با موضوع زمین لرزه و خطر خیز بودن زادگاه خویش آشنا نیستند و حتی تصور درستی نیز از این حادثه طبیعی ندارند چراکه هیچگاه آنرا تجربه نکرده اند.
البته در این مدت ده ها زمین لرزه در اردبیل و یا دیگر شهرستان های این استان به وقوع پیوسته است ولی براساس اعلام موسسه های ذیربط اکثر این زلزله ها قابل احساس نبوده و کمتر از سه درجه در مقیاس امواج درونی زمین (ریشتر) بزرگی داشته اند.
معدود زمین لرزه هایی نیز حدود سه ریشتر بزرگی داشته اند که توسط اغلب افراد و به خصوص ساکنان نواحی دور نسبت به کانون زلزله احساس نشده اند.
جا دارد هر از گاهی این موضوع به ویژه در مناسبت های مربوط مانند سالگشت زمین لرزه مهیب اردبیل برای مردم بازگو شود.
دهم اسفند ماه امسال هم بهانه مناسبی برای این منظور است تا نسلی که در آن دوران به دنیا نیامده و یا کم سن و سال بودند و یا در زمان وقوع حادثه در اردبیل حضور نداشتند در جریان آن فاجعه طبیعی قرار گیرند.
در آن روز زمین دامنه های کوه 4811 متری سبلان در غرب اردبیل غرش کنان کینه چندین ساله خود را بیرون ریخت و با وقوع زمین لرزه ای به بزرگی 5/5 درجه در مقیاس امواج درونی زمین (ریشتر) ساکنان بسیاری از منازل و دیگر اماکن روستاها در زیر خروارها کلوخ ، سنگ و الوار مدفون شدند.
آن رویداد ، دهشتناک ترین و غمبارترین حادثه طبیعی چند قرن اخیر در استان اردبیل بود به گونه ای که لحظات ناخوشایند آن روزها برای بسیاری از مردم و مسوولان اردبیل ، خبرنگاران رسانه های گروهی ایرانی و خارجی و نیز نیروهای امدادی که از استان های همجوار به کمک زلزله زدگان شتافته بودند هرگز فراموش نمی شود.
زمین لرزه هنگامی روی داد که برخلاف قرار داشتن در آخرین ماه زمستان اکثر اهالی روستاها به لحاظ مطلوب بودن وضعیت جوی در بیرون از خانه ها مشغول کارهای مربوط به کشاورزی بودند و فقط جمعی از کودکان و زنان در منازل حضور داشتند.
افرادی چند از کل جمعیت این روستاها که از حادثه جان سالم به در برده بودند از نخستین لحظات پس از وقوع آن با استفاده از ابتدایی ترین وسایل و ابزاری که در اختیار داشتند به کمک مصدومان و در آوردن جنازه ها از زیر خروارها خاک و سنگ شتافتند.
ساعاتی بعد آفتاب پرتوهای خود را از پهنه های دشت برچید و در آن سوی کوه افسانه ای سبلان از نظرها پنهان شد. هنگامی که شب تاریکی خود را بر روستاهای ویران شده گستراند نه از روشنایی برق خبری بود و نه از سرپناه های امنی که بتوان در کنار بخاری های آن ها از سرمای زمستانی و شبانگاهی دامنه های سبلان در امان ماند.
شامگاه غم انگیز آن جمعه را که روستا به تلی از خاک بدل شده و زوزه گرک ها با صدای پیچش بادها در آمیخته بود بازماندگان هرگز نمی توانند فراموش کنند. اهالی روستاها که از وحشت حادثه هنوز به خود نیامده بودند و ازسویی در اندوه کشته شدگان خود به سر می بردند به ناچار برای ادامه عملیات امداد ، گرم کردن خود و فراری دادن گرگ ها اقدام به آتش زدن چند حلقه لاستیک کهنه خودرو در کنار ویرانه ها کردند.
همه چیز در یک لحظه اتفاق افتاد و روستاها از این رو به آن رو شد و اهالی آنها با گذشت ساعاتی متوجه گستردگی ابعاد زمین لرزه و ویرانی های گسترده ناشی از آن در چندین روستا شدند.
درحالیکه دقایق زیادی از وقوع زمین لرزه سپری نشده بود تعدای از جوانان و نوجوانان روستا با شنیدن ناله های ضعیف بستگان خویش از زیرآوار دیوانه وار با انگشتان خویش در حال کندن خاک بودند ولی افسوس که دستان بی رمق آنان یارای انجام این کار را نداشت.
سه روز پس از ترکیدن بغض زمین ؛ آسمان نیز دگرگون شد و ریزش برف و نفوذ موجی از سرما و بوران شدید ضمن ایجاد مشکل های زیاد در کار امداد رسانی ، گرفتاری های بازماندگان را دو چندان کرد.
پس از وقوع زلزله مذکور زمین در استان اردبیل همچنان نا آرام بود بطوریکه تا پنج ماه بعد بیش از دو هزار و 500 پس لرزه خفیف و متوسط و چند پس لرزه پنج ریشتری در منطقه به ثبت رسید.
زمین لرزه دهم اسفند ماه سال 1375 اردبیل علاوه بر تخریب منازل و تاسیسات زیربنایی تعداد 136 روستا به 137 روستا هم در شهرستان های اردبیل ، گرمی مغان ، مشگین شهر ، سرعین و نیر زیان هایی وارد کرد.
این زمین لرزه با 760 نفر کشته ، صدها نفر مصدوم ، ویرانی 23 هزار واحد مسکونی و تلف شدن ده ها هزار راس از احشام به همراه چندین میلیارد ریال خسارت به تاسیسات زیربنایی به عنوان یکی از سهمناک ترین حوادث طبیعی استان اردبیل طی 200 سال گذشته در تاریخ ثبت شد.
اردبیل در ردیف ‎ 10استان ایران از نظر حوادث طبیعی قرار دارد و بعد از زلزله دو پدیده خشکسالی و سیل به عنوان پرخسارت ترین حوادث طبیعی در این استان محسوب می شوند.
56 فقره گسل با توان لرزه خیزی بالا در نقاط گوناگون استان اردبیل شناسایی شده است که بیش ترین تعداد این گسل ها در مناطق خلخال و گرمی قرار دارند و سه گسل در منطقه اردبیل نیز توان ایجاد زمین لرزه بیش از هفت ریشتر را دارند.
علاوه بر اینها چهار گسل بزرگ شامل گسل بزقوش – مغان ؛ گسل اردبیل شمال شرق و شمال غرب ؛ گسل ماسوله در جنوب شرق استان اردبیل و گسل رودبار – آستارا که امتداد آن از شهرستان نمین گذر می کند استان اردبیل را در محاصره خود قرار داده اند.
تنها راه مقابله با خسارات و تلفات زمین لرزه ، مقاوم سازی و رعایت موارد استاندارد و ایمنی در ساخت و سازها و اجرای پروژه ها است.
مشاهده ها و تجربه ها در این 18 سال گذشته نشان می دهند که در اسفند ماه اکثر سالها زلزله های خفیف و متوسطی در منطقه اردبیل به وقوع پیوسته اند.
امسال نیز از اواخر بهمن ماه چندین زمین لرزه به بزرگی بین دو تا سه و دو دهم ریشتر در منطقه سرعین و نیر یعنی درست در کانون همان زلزله به وقوع پیوسته است.
گویا زمین هم می خواهد همه ساله در سالروز فاجعه زمین لرزه دهم اسفند ماه اردبیل ؛ لرزه خیز بودن منطقه را به ساکنان گوشزد نماید.
براین اساس تداوم و سرعت دادن به بحث مقاوم سازی اماکن روستایی و حتی شهری و نیز آموزش های امدادی در استان اردبیل ضروری به شمار می رود.
مسعود وسیله
6019/1257



07/12/1393





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 16]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن