واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: منابع آب زیرزمینی در کاشمر سالانه یک متر افت می کند مشهد - ایرنا - معاون امور آب منطقه ای کاشمر گفت: در پی تداوم 16 ساله پدیده خشکسالی منابع آب زیرزمینی در این شهرستان هر سال شاهد یک متر افت است.
"محمد رمضانی" روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: این در حالی است که پدیده کم آبی و خشکسالی در سال آینده تشدید می شود و اگر تا 50 سال آینده نیز بارنگی مناسب باشد بازه هم کسری مخازن آب جبران نمی شود.
وی گفت: آبی که هم اینک از سفره های زیرزمینی برداشت و به صورت بی رویه مصرف می شود حاصل هزاران سال بارندگی است لذا تاثیر مستقیم بارندگی بر سفره های زیرزمینی زمانی قابل لمس خواهد بود که چاههای کشاورزی خاموش شوند.
معاون امور آب منطقه ای کاشمر افزود: گرچه نمی توان حجم آبخوانها را دقیق برآورد کرد که تا چه زمان منابع آبی جوابگو هستند اما آنچه مسلم است اینکه آبهای جنوب دشت کاشمر رو به اتمام است.
وی گفت: حجم آبخوانها در مناطق روستایی همچون روستاهای "قوژد، تل آباد، اسحاق آباد، بزنجرد، ابراهیم آباد، نقاب و میرآباد" شهرستان کاشمر به اتمام رسیده و اگر چاهی هم حفر شود آب چشمگیری ندارد.
رمضانی افزود: هم اینک تمامی دشتهای منطقه ریوش، بردسکن و درونه "ممنوعه" و دشت کاشمر "ممنوعه بحرانی" اعلام شده اند زیرا اگر روند بارندگی بر همین منوال باشد این خطه به یک منطقه کاملا خشک تبدیل خواهد شد.
وی نشست زمین، ایجاد درز و شکاف و معضلات زیست محیطی را از اثرات نبود بارندگی و تداوم خشکسالی ذکر و بیان کرد: گرد و غبارهای شدیدی که پارسال شاهد آن بودیم نیز بخاطر پیشروی کویر رخ داده است.
معاون امور آب منطقه ای کاشمر گفت: عمق چاهها از 100 متر به بالای 200 متر رسیده لذا در این منطقه هیچگونه مجوز حفر چاه جدید به جز برای صنایع کم آب خواه که آن هم توسط وزارت نیرو صادر می شود داده نمی شود.
58 روستای کاشمر 61 هزار و 382 نفر از جمعیت این شهرستان را در خود جای داده اند. از این تعداد 54 روستا از مزایای آب شرب سالم برخوردارند.
مدیر امور آب و فاضلاب روستایی کاشمر نیز می گوید: در دو دهستان بررود و تکاب واقع در بخش کوهسرخ منابع آب سطحی است و آب از چاههای دستی و چشمه ها تامین می شود لذا در این بخش با توجه به کاهش بارندگی وضعیت مناسبی وجود ندارد.
"سیدحسین موذن" افزود: امسال در این دو دهستان با بحران آب مواجه بودیم لذا تامین آب چندین روستا از چاههای کشاورزی و یا با تانکر انجام شد.
وی گفت: برای به حداقل رساندن مشکلات هم اینک یک چاه عمیق و سه چاه دستی در حال حفر است اما به دلیل بالا بودن "سنگ بستر" تنها امید به بارش نزولات جوی می باشد.
مدیر امور آب و فاضلاب روستایی کاشمر در ادامه فرسودگی شبکه آبرسانی را از دلایل هدر رفت آب در چنین وضعیتی ذکر و بیان کرد: عمر شبکه های توزیع آب در برخی روستاها مربوط به ابتدای انقلاب است لذا هم اینک بطور میانگین شاهد 27 درصد هدررفت آب از همین ناحیه هستیم.
وی گفت: با وضعیت فعلی بارندگی، سال آینده تابستان سختی در انتظار روستاهای کاشمر و به ویژه بخش کوهسرخ است.
موذن افزود: مصارف غیرمجاز آب شرب در روستاها نیز دردسرساز است هرچند از ابتدای امسال با همکاری مردم 100 نفر که از آب شرب برای مصارف غیرمجاز استفاده می کردند شناسایی و با آنها برخورد قضایی شده است.
وی گفت: با اینکه 75 درصد روستاییان الگوی مصرف آب را رعایت می کنند، دبی مجاز آب منطقه ای برای مصرف روستاییان بسیار پایین بوده و با میزان مصرف مردم همخوانی ندارد.
موذن افزود: سرانه مصرف آب هر روستایی 120 لیتر است که با توجه به تغییر سبک زندگی مردم، این میزان پاسخگو نیست.
رییس اداره هواشناسی کاشمر نیز گفت: میزان بارندگی امسال از یکم مهر گذشته ماه تا دوم اسفند جاری در این شهرستان 1/84 میلیمتر بود که نسبت به مدت مشابه پارسال افزایش 95 درصدی نشان می دهد اما هنوز در این خصوص وضعیت خوب نیست.
"مجید بیجندی" افزود: بر اساس دوره آماری مشابه از سال 1365 تاکنون کاشمر بطور میانگین 101 میلیمتر بارندگی داشته که در مقایسه با دوره آماری 30 ساله نشانگر 22 درصد کاهش است.
وی گفت: از دو هزار و 800 کیلومترمربع مساحت شهرستان کاشمر در سال زراعی 92 و 93 بر اساس آمارها 1/24 درصد مساحت آن از نظر آب در وضعیت نرمال و 9/75 درصد در وضعیت خشکسالی ضعیف قرار دارد.
رییس اداره هواشناسی کاشمر افزود: هرچند این خطه جزو چند شهرستان محدود در خراسان رضوی است که وضعیت نرمال برای آن ثبت شده اما با کمبود شدید بارندگی باید در مصارف آب به خصوص در بخش کشاورزی صرفه جویی نمود.
وی تاکید کرد: بر این اساس به هیچوجه افزایش میزان بارندگی امسال نسبت به پارسال به معنای وضعیت نرمال نیست زیرا این میزان افزایش بارندگی نتوانسته کمبودها را جبران کند لذا 80 درصد مساحت شهرستان کاشمر همچنان در خشکسالی به سر می برد.
شهرستان 195 هزار نفری کاشمر در 228 کیلومتری جنوب غرب مشهد واقع است.
7497/1858
06/12/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 33]