واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: فرصت ها و تهدیدهای، توسعه گردشگری روستایی روزنامه ایمان درشماره روز سه شنبه درستون سرمقاله مطلبی با عنوان «فرصت ها و تهدیدهای، توسعه گردشگری روستایی» را به رشته تحریر درآورده است.
در این مطلب می خوانیم:
گردشگری روستایی در استان قم موضوعی است که تا حدود زیادی ازنظر مسوولان دورمانده و آن چنان که باید و شاید بر روی این مساله سرمایه گذاری صورت نگرفته است. مهمترین مشکلی که امروزه روستاهای استان قم با آن دست به گریبان هستند، اشتغال است که عدم وجود شغل مناسب، منجر به وضعیت نه چندان مناسب اقتصادی در این مناطق شده است.
یکی از راهکارهای برون رفت از این وضعیت، توجه ویژه به اقتصاد گردشگری روستایی است، با توجه به اینکه 95 درصد جمعیت قم شهرنشین هستند، آلودگی هوا، حاشیه نشینی و اسکان در سکونتگاه های غیررسمی به عنوان یک معضل در این شهر محسوب می شود. همین امر سبب شده که شهروندان گرایش زیادی به گردشگری روستایی داشته باشند.
شاهد این مدعا هم جاده های شلوغ روستاهای خوش آب وهوای قم در ایام پایانی هفته است، روستاهای ییلاقی قم که بیشتر در بخش کهک و خلجستان وجود دارند، از مقاصد شهرنشینان برای گردشگری روزانه و گاه موقت چند روزه است.
اما نکته ای قابل توجه این است که روستاهای قم باوجود جاذبه های طبیعی و انسانی در بعد منطقه ای، نتوانسته اند از فرصت گردشگر پذیری موجود برای توسعه گردشگری روستایی و درنهایت توسعه روستا بهره لازم را ببرند.
مهمترین عامل در این مساله کمبود زیرساخت های لازم ازجمله مکان های اقامتی، پذیرایی، رفاهی و در نهایت ضعف مدیریت در زمینه توسعه گردشگری روستایی می باشد که همین امر موجب شده گردشگری نه تنها به اقتصاد روستائیان کمک نکند، بلکه از این طریق تهدیدهایی هم در کمین روستائیان قرارگرفته است. افزایش آسیب های زیست محیطی به دلیل نامناسب بودن عوامل زیرساختی و ضعف سرمایه گذاری در این بخش برای استفاده از آثار مثبت گردشگری روستایی در پیشبرد توسعه روستایی، ازجمله این تهدیدهاست.
امروزه تقریبا همه کارشناسان به این نتیجه رسیده اند که روستاهای استان قم نقاط قوت زیادی برای جذب توریست و گردشگر دارند. یکی از مهم ترین این نقاط قوت، داشتن پتانسیل لازم برای سرمایه گذاری و برنامه ریزی توریسم است. چشم اندازهای زیبا، فضای سبز و باغ های میوه در نزدیکی نواحی روستایی، وجود حس مشارکت در اهالی روستا، وجود آداب، رسوم، فرهنگ های محلی و سنتی با توجه به برگزاری مراسم های مذهبی و وجود چندین امامزاده، نزدیکی به شهر قم و شهرهای استان های همسایه، داشتن محیطی آرام و بدون آلودگی صوتی، آب وهوای مطلوب در فصول گرم سال نسبت به شهر قم، وجود منابع طبیعی، چشمه و قنات در سطح روستاها و از همه مهم تر اعتقاد مسوولان به داشتن توانمندی های بالقوه در منطقه برای ایجاد اشتغال از طریق توسعه گردشگری به عنوان نقاط قوت روستاهای قم درزمینه توسعه گردشگری روستایی به شمار می رود.
اما درزمینه توسعه گردشگری روستایی در قم ضعف هایی هم وجود دارد که در برنامه ریزیها باید مورد توجه قرار گیرد که از آن جمله می توان به نامناسب بودن و کمرنگ بودن نقش هدایتگر و سرمایه گذار دولت و بخش خصوصی در زمینه گردشگری اشاره کرد. البته ناکافی بودن تسهیلات و خدماتی همچون مکانهای اقامتی، پذیرایی و رفاهی هم بی تاثیر نیست.
نبود افراد آموزش دیده و نیروهای متخصص درزمینه گردشگری در این نواحی، نامناسب بودن زیرساخت ها ازجمله راه مناسبت و خدمات بهداشتی، ظرفیت پذیری محدود درزمینه جذب گردشگری به دلیل محدودیت منابع، توزیع نامناسب گردشگران در فصول ساز به ویژه کاهش در زمستان و پاییز، بی اطلاعی گردشگران از برخی جاذبه ها و عدم دسترسی مناسب و آسان به جاذبه های گردشگری روستاهای قم از دیگر نقاط ضعف در توسعه گردشگری روستاهای قم است.
اگر بتوانیم نقاط ضعف مطرح شده درزمینه توسعه گردشگری روستایی را در استان قم برطرف کنیم، فرصت هایی هم در اختیار مسوولان قرار می گیرد که می توانند به بهترین شکل ممکن از آن بهره گیری نمایند.
بیشتر شدن انگیزه مردم به مسافرت و گردش در سطح استان قم یکی از فرصت های بسیار مناسبی است که مسوولان باید از آن بهره لازم را ببرند. امروزه در ایام پایانی هفته و تعطیلات خاص، شاهد بروز ترافیک بسیار سنگین در محورهای مواصلاتی روستایی قم هستیم که در همین روزها هم به دلیل نبود زیرساخت مناسب، متاسفانه شاهد بروز تصادفات دل خراشی هستیم که بعضا منجر به از دست دادن یک یا چند نفر از همشهریان ما می شود.
نزدیکی کلان شهر قم و شهرهای اطراف همچون کاشان به این مناطق، یکی دیگر از فرصت ها برای توسعه گردشگری روستایی استان قم است. امروز شاهد هستیم که توجه و حمایت مسوولان برای حفظ گردشگری داخلی، توسعه روستاها و ایجاد اشتغال بیشتر شده است که این اتفاق مبارکی است و روستائیان باید بیشترین بهره را از آن ببرند.
توجه بخش خصوصی به سرمایه گذاری در روستاها نیز یکی دیگر از فرصت های پیش روی توسعه گردشگری روستایی است. در این مورد نقش مسوولان برای ایجاد زیرساخت ها می تواند بسیار پررنگ باشد. امروز اگر می خواهیم که روستاهای استان قم عصای دست شهرستان قم باشند، باید زیرساخت های لازم را در این مناطق ایجاد کنیم، در غیر این صورت تبدیل به باری بر دوش قم خواهند شد.
از طرف دیگر توسعه گردشگری روستایی تهدید هایی را هم به همراه خواهد داشت که باید مسوولان به این نکات هم توجه لازم را داشته باشند. بالا رفتن قیمت زمین و مسکن در این مناطق یکی از تهدید هایی است که امروز گریبان برخی از روستا های قم را گرفته است. تراکم بیش از حد و شلوغ شدن روستاها، آسیب به مزارع و باغ ها، آلودگی محیط زیست، ازجمله آب و خاک و از بین بردن درختان و از بین رفتن فرهنگ و آداب و رسوم محلی از دیگر تهدید هایی است که در توسعه گردشگری روستایی وجود دارد.
به نظر می رسد که مسوولان باید با دقت بسیار بالایی نسبت به توسعه گردشگری روستایی اقدام کنند تا روستائیان بتوانند با پرداخت کمترین هزینه، بیشترین بهره را از این توسعه ببرند.ک/1
/8138/ 6133/
28/11/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 14]