واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: مقابله با خشكسالي؛ از شعار تا عمل
ايران- علي فريدوني*:
هر چند كه بدليل نتيجه بخش نبودن مقالات قبليام – كه اتفاقا دو تاي آنها درخصوص خشكسالي بود! تصميمي به نوشتن مجدد نداشتم ولي اصرار برخي از دوستان محترم اهل رسانه و نيز علاقه قلبيام به حل مسائل و مشكلات كشاورزان مرا واداشت كه اين وجيزه را تقديم كنم. اميد است در اين شرايط بحراني مورد عنايت مسئولين محترم قرار گيرد.
يكم: آمارها نشان ميدهد كه به رغم عنايت ويژه مسئولين محترم عاليرتبه نظام به بخش كشاورزي، متأسفانه طي 30 سال اخير سرمايهگذاري در اين بخش افزايش نداشته است!؟ اين در حالي است كه پتانسيلهاي بالقوه اين بخش، منادي يكي از شعارهاي اصلي انقلاب اسلامي است (استقلال).
دوم: البته هر وقت كشور مواجه با خشكسالي و يا سقوط قيمت نفت بوده است (اواخر دهه 60) توجه به بخش كشاورزي بيشتر شده است. در اين صورت اگر مسئولين بخش (اعم از دولتي و غيردولتي) بتوانند با آمار و ارقام ابعاد مسئله را تبيين و راه حلهاي اساسي را به تصميمگيران كشور پيشنهاد و آنها نيز بهصورت برنامهاي به اين معضل بپردازند، يقينا از وارد آمدن خسارت بيشتر به توليدكنندگان جلوگيري ميشود.
سوم: در حاليكه آمار و ارقام هواشناسي نشانگر در پيش بودن سال زراعي خشكي بود مع الاسف مسئولين محترم ذيربط با مشاهده بارش پياپي برف سنگين در زمستان و سرماي كم سابقه نويد سدهاي پرآب و سالي پربار و پر محصول را داده و حتي يكي از مسئولين مقيم خارج از كشور از تداوم خودكفايي محصولات كشاورزي! با وجود تداوم خشكسالي در خاورميانه و... خبر داده بود!
چهارم: با شروع فصل بهار و عيان شدن كاهش بارندگي، به تدريج زمزمههاي وقوع خشكسالي، كاهش قابل توجه آب پشت سدها و... مسابقه آماردهي ميزان خسارت جهت دريافت بودجه بيشتر و البته توصيههاي حكيمانه! كه مردم! صرفه جويي كنيد. كشاورزان! آب را هدر ندهيد و... آغاز شد. نكته جالب در خراسان رضوي – كه بهعلت خسارت سرمازدگي و خشكسالي در جنوب آن، كشاورزانش دچار افسردگي نيز شده اند!- اين است كه با وجود تشكيل كارگروههاي صنعت، گردشگري و... با حضور آقاي رئيسجمهور، كارگروه آب و كشاورزي و نيز ستاد خشكسالي استان اصلا تشكيل نشده است!؟
پنجم: در تداوم اين حركت موجي و احساسي! خبر از تشكيل ستاد خشكسالي به دستور رئيسجمهور محترم و نيز پايش (monitoring) خشكسالي در وزارت نيرو داده ميشود! عجبا! مگر با تجهيزات موجود و كارشناسان مجرب و مسلط به فناوري جديد، تاكنون برايمان پايش خشكسالي مقدور نبوده است؟ مگر ستاد خشكسالي نداشته ايم؟ اصلا مگر مشكل ما بودن يا نبودن اين ستادها و كميتهها و شوراهاست يا درك صحيح از خشكسالي كه براي كشور يك واقعيت است و نه پديده؟!
ششم: در حاليكه سال گذشته خبر الحاق كشورمان به باشگاه صادركنندگان گندم را داده بوديم، امسال خبر از واردات حداقل 2 ميليون تن گندم را به مردم ميدهيم!؟ موضوع چيست؟ آيا هدف از كسب خودكفايي گندم – كه نگارنده نيز نقش كوچكي در تحقق آن داشته است – دستيابي به پايداري در توليد (پيشگيري از كاهش شديد توليد در مقابل خشكساليهاي شكننده) بود يا مانور 3-2 ساله و ديگر هيچ!؟
هفتم: بنده هم با آن مسئول محترم كه وقوع خشكسالي را به نفع بخش كشاورزي دانسته بود موافقم ولي مشروط به اينكه در مقابل دريافت اعتبارات قابل توجه جهت مقابله با خشكسالي اقدامات اساسي نيز صورت گرفته باشد نه اينكه فقط با كشاورزان و باغداران همدردي شود و آنها را به انجام اقدام صوري – كه البته خودشان نيز بلدند – ترغيب نماييم. مثلا اگر به كشاورز خراساني توصيه ميكنيم كه درختان مو و انارش را كف بر كند بلافاصله بايستي نهالهاي مقاوم به خشكي و سرما را كه قبلا توليد و در خزانه تكثير نمودهايم در اختيارش بگذاريم.
هشتم: بديهي است كه اگر بموقع خشكسالي پايش ميشد و يا دفتر مقابله با خشكسالي –كه در اوايل دهه 80 و به همت آقاي مهندس شريعتمدار و با حضور جمع كثيري از اساتيد برجسته داخلي و خارجي (از FAO و ICARDA) و بهمنظور دستيابي به توليد پايدار در مجموعه وزارت جهادكشاورزي تشكيل شد – را منحل نميكرديم اينك شاهد اينگونه اقدامات مقطعي كه نتيجهاي جز هدر دادن بيت المال ندارد، نبوديم.
نهم: با عنايت به اينكه حيات و ممات بخش كشاورزي و بهطور كلي كشور در گرو مقابله اصولي با خشكسالي است لذا از كليه محققين، كارشناسان و مروجين عزيز بخش اعم از دولتي و غيردولتي و مخصوصا مسئولين محترم نظام مهندسي (كه متأسفانه در مسائل بخش كشاورزي بسيار كم فروغ ظاهر ميشوند! انتظار داريم كه حميت كارشناسي شان را نشان داده و ابعاد اين مسئله را تبيين و راه حلهاي كارشناسي ارائه كنند.
دهم: اينك كه در روزهاي آخر عمر مجلس هفتم هستيم و از سويي اين مجلس نشان داده كه هر گاه بحث مسايل و مشكلات روستاها عموما و كشاورزي خصوصا مطرح شده نهايت همراهي و مساعدت را داشته است و از قرار مسموع توضيحات نمايندگان دولت در جلسه غيرعلني و غيررسمي مورخ 22/2/87 جهت مقابله با خشكسالي قانعكننده نبوده است لذا انتظار داريم با تصويب يك طرح دوفوريتي مشكلات ناشي از خشكسالي و سرمازدگي كشاورزان را مرتفع و از خود باقيات صالحاتي باقي بگذاريد. از مسئولين محترم اجرايي هم انتظار ميرود تا ضمن همراهي با مجلس، اعتبارات تخصيص يافته را صرف امور زيربنايي و مقابله اصولي با خشكسالي كنند.
* عضو هيأت علمي و عضو شوراي نظام مهندسي كشاورزي
خراسان رضوي
تاريخ درج: 28 ارديبهشت 1387 ساعت 13:37 تاريخ تاييد: 28 ارديبهشت 1387 ساعت 14:31 تاريخ به روز رساني: 28 ارديبهشت 1387 ساعت 14:31
شنبه 28 ارديبهشت 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 918]