پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان
پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا
دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک
تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
تعداد کل بازدیدها :
1849849920
«سکوی نفتی» یا Oil platform محلی برای ذخیرهسازی موقت نفت
واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: دانشنامه اقتصادی/
«سکوی نفتی» یا Oil platform محلی برای ذخیرهسازی موقت نفت
سکوی نفتی یک سازه عظیم همراه با امکانات حفر چاه نفت، استخراج نفت و فرآوری آن است و این سکوهای نفت میتوانند به صورت ثابت در بستر دریا یا به صورت یک جزیره مصنوعی و یا اینکه به صورت شناور در آب باشند.
به گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران، سکوی نفت (به انگلیسی: Oil platform) یک سازه عظیم همراه با امکانات حفر چاه نفت، استخراج نفت و فرآوری آن است. سکویهای نفت معمولاً محلی برای ذخیره سازی موقت نفت تا زمان انتقال آن به ساحل و پالایش آن در پالایشگاه میباشند. سکوهای نفت میتوانند به صورت ثابت در بستر دریا یا به صورت یک جزیره مصنوعی و یا اینکه به صورت شناور در آب باشند.
* سکوی ثابت
سکوی ثابت از پایههای بتونی یا فولادی و یا هر دو ساخته میشود و مستقیماً بر روی بستر دریا نصب میشود.
* سکوی نیمه شناور
این نوع سکو از پایهها و بدنه مناسب طراحی میشود تا بر روی سطح آب شناور باقی بمانند.
از اواسط قرن ۲۰ در ادامه تاریخ نفت ایران، سکوی نفتی هم وارد تاریخ ایران شد.
* سکوهای اولیه
سکوهای چوبی ــ احتمالا اولین تلاش جهت دستیابی به نفت بستر دریا، در کالیفرنیا و حدود سال ۱۹۰۰ میلادی به ثمر رسید، که چاههای نفت از روی اسکلهای متصل به ساحل و به فاصله ۵۰۰ متر از ساحل حفر گردید. در سال ۱۹۰۹ در دریاچه فری در کادوپاریش لا، با استفاده از شمعهای چوبی و دکلهای حفاری چوبی، سکویی چوبی ساخته شد، و از روی آن چاههایی حفر گردید. بدین ترتیب اتصال سکو به ساحل از بین رفت، و سکو با استفاده از شمع در دریا احداث گردید.
در سال ۱۹۲۰ یک سکوی چوبی در آبهای کم عمق دریاچه ماراسی بیو واقع در ونزوئلا ساخته شد، و از روی آن عملیات حفاری انجام پذیرفت. البته از آنجایی که شدت امواج در این دریاچه به مراتب کمتر از دریا میباشد، نمیتوان آن را سکوی دریایی قلمداد نمود.
در سال ۱۹۳۰ در جنوب لوئیزیانا، از روی یک سکوی چوبی، که کانالی در کنار آن جهت استفاده از سرویس بارجها، و قایقها جهت حمل و نقل احداث شده بود، حفاری صورت گرفت. ایجاد سکوهای چوبی با استفاده از شمعهای چوبی همچنان ادامه یافت، به نحوی که در سال ۱۹۳۳ سکویی در اعماق ۷/۳ متری آب، و به فاصله یک کیلومتری از ساحل احداث گردید. در سال ۱۹۳۷ شرکت، برون اندروت آمریکایی در فاصله ۶/۱ کیلومتری از ساحل، یک سکوی چوبی در عمق ۳/۴ متری احداث نمود. عملیات احداث سکوهای چوبی تا سال ۱۹۴۰ ادامه یافت، و پس از آن به علت شروع جنگ جهانی دوم گسترش عملیات معلق گردید.
* سکوهای فولادی
در زمان جنگ جهانی دوم، و پس از آن به دلیل نیازهای جنگ، صنایع فولاد پیشرفت شایان توجهی نمود، و پس از پایان جنگ سازههای فولادی از جمله سکوهای فولادی رواج یافتند. اولین سکوی فولادی در سال ۱۹۴۶ میلادی، در عمق ۳/۴ متری ساخته شد، شایان ذکر است که جهت احداث این سکو ۲۳۸ شمع به کار رفت. اولین سکوی فولادی از نوع شابلونی، با روش ساخت کنونی (یعنی ساخت در ساحل و پس از حمل نصب در محل)، در سال ۱۹۴۷ در آبهای خلیج مکزیک ساخته شد، که این سکو در ۲۹ کیلومتری از ساحل و در عمق ۱/۶متری نصب گردید. سپس یک سکوی دیگر از این نوع در عمق ۲/۱۵ متری احداث شد، و بدین ترتیب یک صنعت جدید متولد گردید.
در طول دوره پیشرفت سکو سازی به موازات پیشرفت صنایع فولاد، به مرور قطر شمعها بزرگتر گردیده، و از تعداد آنها کاسته شد، و روشهای اجرایی بهبود یافت. در سال ۱۹۴۹ ده سکو در خلیج مکزیک احداث گردید، که در اثر نیروی امواج طوفانی این سکوها یا کاملا از بین رفت، و یا صدمه کلی بر آنها وارد آمد. در سال ۱۹۵۵ برای اولین بار با ساخت سکویی به طور کامل، در ساحل و حمل توسط بارج و نصب به وسیله بارجهای جرثقیل دار عظیم درعمق ۵/۳۰ متری، ساخت سکوهای بلندتر رواج یافت و روز به روز بر ابعاد سکوها افزوده گردید. سکوها در اعماق بیشتر و به فاصله دورتر از ساحل نصب شدند.
در سال ۱۹۷۶ کمپانی نفتی شل اعلام کرد، که بلندترین سکوی نفتی دنیا را در آبهای خلیج مکزیک نصب خواهد کرد. این سکو کامل و مجهز به تمامی تجهیزات، منجمله دکل حفاری مخازن، گل حفاری، محل اقامت افراد، وسایل تولید و غیره... بود. نام این سکو کونیاک گذارده شد، و در فاصله ۱۶۰ کیلومتری جنوب شرقی ایالت لوئیزیانا و حدود ۱۵ کیلومتری دهانه میسی سی پی، در عمق ۹/۳۱۰ متری نصب گردید، که حدود ۹/۲۲ متر سکو نیز (علاوه بر عمق آب)، از آب بیرون بود. این سکو دارای ۲۴ شمع با قطر خارجی ۱۲۲ سانتیمتر، و ضخامت جداره شمع ماکزیمم برابر ۳۵/۶ سانتیمتر بود، که وزن کلی سکو بالغ بر ۵۳۵۰۰ تن متریک میباشد، و برای موج به ارتفاع ۹/۲۲ متر و پریود ۱۲ ثانیه و سرعت باد معادل ۱۵۰ مایل در ساعت، و زلزله خطی ۰/۲G و در حالت پلاستیک۰/۴G طراحی گردیده است، مدل کامپیوتری این سکو شامل ۷۰۰ گروه و ۲۰۰۰عضو میباشد، کمپانی شل و ۱۴ کمپانی دیگر در این کار شرکت داشتند، که هزینه آن بالغ بر ۲۵۰ میلیون دلار گردید.
در حال حاضر بلندترین سکوی ثابت شابلونی در عمق ۵/۳۱۵ متری در خلیج مکزیک نصب گردیده، و سکوهای عظیم از نوع ثابت وزنی بتونی در دریای شمال احداث گردیده است، و برای اعماق خیلی زیاد از سکوهای شناور و سکوهای پایه کششی استفاده میگردد. در سال ۱۹۸۴ میلادی در اعماق ۶/۶۰۹ متری، به وسیله شرکت بکتل یک سکوی پایه کششی نصب گردید.
همانگونه که تشریح گردید، در روند تکاملی ساخت سکوها از آنجایی که مسائل نفتی، سیاسی و بعضا نظامی (از جمله سکوی رادار تکزاس)، مطرح بوده، شتاب زیادی به چشم میخورد و این صنعت که میتوان گفت حدود ۵۰ سال قدمت دارد، مراحل پیشرفت زیادی را پشت سر نهاده است.
سکوهای ثابت نوع شابلونی ــ این نوع سکو معمولا در آبهای کم عمقتر نصب میگردد، و البته امروزه از این نوع در اعماق ۵/۳۱۵ متری نیز نصب شده است، ولی معمولا بیشتر تا عمقی حدود ۱۰۰ متر از آنها استفاده میگردد. نام گذاری این سکو بدین سبب میباشد، که از پایههای سکو، به عنوان هادی جهت نصب شمعها استفاده میشود، (شمعها از داخل پایه سکو یا از خارج و متصل به پایه سکو کوبیده میشوند)، اصطلاحا به آنها سکوی جاکت نیز گفته میشود، این سکو شامل قسمتهای زیر میباشد:
** جاکت یا یک قاب فضایی، که جهت سرویس دادن در نصب شمعها، و به عنوان مهاریهای جانبی برای شمعها طراحی گردیدهاند.
** شمعها که منتقل کننده بار افقی و عمودی دائمی به کف دریا میباشند.
** روسازه که شامل خرپاهای فضایی و عرشههای ضروری جهت تحمل بارهای بهره برداری، و دیگر بارها میباشد.
قسمت اعظم این نوع سکوها در دنیا (حدود ۶۰% کل این سکوها)، در خلیج مکزیک واقع میباشند، که بلندترین سکو از این نوع در عمق ۵/۳۱۵ متری در آبهای خلیج مکزیک نصب گردیده است. از این نوع سکو علاوه بر خلیج مکزیک، در دریاچه ماراسی بیو، خلیج فارس، آفریقا، علی الخصوص نیجریه و سواحل کالیفرنیا استفاده میگردد. نصب سکوی ثابت از سال ۱۹۵۵ در خلیج فارس متداول گردید، و در سال ۱۹۶۴ اولین سکوی ثابت در آبهای ایران نصب گردید. هم اکنون حدود ۱۳۵ سکوی ثابت نوع شابلونی در آبهای ایران در خلیج فارس و متعلق به ایران وجود دارد. سکوهایی که در خلیج فارس نصب میشوند، در مقایسه با سکوهای خلیج مکزیک در مقابله با امواج و طوفانهای ضعیف تری طراحی میگردند. در سواحل کالیفرنیا عامل تعیین کننده ابعاد سکوها زلزله میباشد، نه امواج ناشی از طوفان در دریا.
در آلاسکا فشارهای ناشی از یخ به ضخامت ۲/۱ الی ۸/۱ متری وارده بر سکو، به مراتب بحرانیتر از نیروهای ناشی از زلزله و امواج ناشی از طوفان میباشد. این نیروها به حدی زیاد است، که سکوی ثابت از نوع شابلونی برای این منطقه جوابگو نبوده، و مناسب نمیباشد. به همین دلیل از نوع سکوی تراز شونده، و یا سکوی تک پایه مونوپاد استفاده میگردد. سکوهای ثابت دریایی اصولا از مزیت خاصی برخوردارند، زیرا هزینه نصب آنها نسبتا پایین و سکوهای پایداری میباشند، که در خارج از سطح آب بدون ایجاد حرکت مهمی میتواند، عملیات حفاری و تولید و دیگر کارها مانند بر روی آنها انجام گیرد. در خلیج مکزیک قابل دسترس بودن وسایل ساخت و سولت حمل و نصب بر رونق سکوهای ثابت دریایی در آن منطقه افزوده است.
سکوی حفاری خود بالابر ــ jack up rig سکوهایی هستند، که بر روی آب شناورند و تا محلی که باید جهت حفاری یا کارهای دیگر عمل کنند، بر روی آب مانند کشتی حرکت مینمایند. پس از استقرار در محل حفاری با جکهای پنوماتیک - هیدرولیک یا الکتریک پایههای سکو تا کف دریا پایین رانده میشوند، و بعد سطح عرشه را به سمت بالا تا ارتفاعی که لازم است، بالا برده تا از اثرات موج مصون بماند، و یا ارتفاع لازم جهت حفاری را کسب نماید. سکوی خود بالابر در مواقع اسقرار در محل پایداری زیادی دارد، و میتواند عملیات حفاری حتی تا اعماق ۱۴۰ متری از روی آن انجام گیرد، ولی معمولا برای اعماق ۱۵ الی ۱۰۰ متر از آن استفاده میگردد.
بر روی این سکو محل اسکان پرسنل، محل فرود هلیکوپتر، دکل حفاری، جرثقیل، قایق نجات، و دیگر وسایل ضروری تعبیه میگردد. شایان ذکر است که دولت ایران در سال ۱۳۶۳ هـ. خ، یک دستگاه سکوی حفاری خود بالا بر از شرکت هیتاچی ژاپن خریداری کرد، که این دستگاه با حدود ۸۳۰۰ تن وزن خالص و مساحت ۴۰۰۰ متر مربع و با پایههای قابل نصب تا عمق ۹۳ متری قابلیت حفاری تا عمق ۶۱۰۰ متری را دارا میباشد. این دستگاه دارای امکانات لازم از قبیل خوابگاههای متعدد، نماز خانه، رستوران، سالن کنفرانس، باشگاه، بهداری، محل فرود هلیکوپتر، و دیگر امکانات فنی جهت حفاری است، و مجموعا امکانات زندگی جهت حدود یکصد نفر را دارا میباشد، که دولت ایران علاوه بر این سکو، یک سکوی خود بالابر دیگر به نام شهید مدرس را دارا است.
انتهای پیام/
کد خبر: ۵۱۰۹۱۰۸
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
با 38 سنت افزایش سبد نفتی اوپک به 43 دلار افزایش یافت
با 38 سنت افزایشسبد نفتی اوپک به 43 دلار افزایش یافتقیمت سبد نفتی اوپک به علت نوسان بازار ارز با 38 سنت افزایش به 43 28 دلار در هر بشکه رسید به گزارش خبرنگار اقتصاد بینالملل خبرگزاری فارس سازمان کشورهای تولید و صادرکننده نفت اوپک در آخرین به روز رسانی سایت خود اعلام کردرویترز: کاهش قیمت نفت گریبان سعودیها را گرفت/تعویق اجرای پروژههای نفتی عربستان
رویترز کاهش قیمت نفت گریبان سعودیها را گرفت تعویق اجرای پروژههای نفتی عربستانمدیر اجرایی شرکت ملی نفت عربستان آرامکو از به تعویق افتادن برخی از پروژههای نفتی این کشور به علت کاهش قیمت نفت خبر داد و گفت برخی از پروژههای خود را به آینده موکول خواهیم کرد و در مورد برخی دیگر د-افزایش 17.72 درصدی صادرات غیرنفتی
تازه ترین آمار از تجارت خارجی ایران منتشر شد افزایش 17 72 درصدی صادرات غیرنفتی تازه ترین آمار گمرک از اوضاع تجارت خارجی ایران منتشر شد که این آمار از افزایش آهنگ رشد صادرات غیر نفتی کشورمان در برابر واردات حکایت دارد به گزارش جام جم آنلاین به نقل از روابط عمومی گمرک ایرانواکنش سفیر عربستان به انتقاد نفتی «روحانی»
بازار نفت واکنش سفیر عربستان به انتقاد نفتی روحانی سفیر عربستان در لبنان به سخنان رئیس جمهور ایران درباره نقش عربستان و کویت در کاهش قیمت نفت واکنش نشان داد و از او خواست به دنبال دلایل داخلی برای وضعیت اقتصاد ایران باشد به گزارش سرویس اقتصادی جام نیوز «علی العسیری&raوزیر کشور:گشایش سیاسی در جامعه، موجب بی نیازی از درآمد نفتی می شود
وزیر کشور گشایش سیاسی در جامعه موجب بی نیازی از درآمد نفتی می شود اقتصاد > اقتصاد کلان - وزیر کشور در جلسه شورای اداری استان البرز با اشاره به اینکه 36 سال است که کشور تحت تاثیر انواع فشارهای سیاسی اقتصادی و از سوی دولت های دیگر قرار دارد بر لزوم آگاهی از شرایطاستراتژی جدید ایران در منطقه آسیا/ صادرات غیرنفتی رونق میگیرد - | اخبار ایران و جهان | Mehrnews.com
استراتژی جدید ایران در منطقه آسیا صادرات غیرنفتی رونق میگیرد شناسهٔ خبر 2472262 شنبه ۴ بهمن ۱۳۹۳ - ۰۹ ۵۰ اقتصاد > صنعت و معدن و تجارت رئیس اتاق بازرگانی ایران گفت تاکنون حضور ایران و صادرات غیرنفتی ایران در منطقه آسیا متاثر بوده که امروز این رویه به صادرات موثر تبدیل شده ابازداشت متهمان فساد در یک شرکت نفتی
بازداشت متهمان فساد در یک شرکت نفتیتاریخ انتشار شنبه ۲۷ دی ۱۳۹۳ ساعت ۱۴ ۰۸ منابع آگاه در شرکت تاسیسات دریایی از بازداشت تعدادی از متهمان فساد در شرکت نفتی تاسیسات دریایی خبر میدهند و میگویند روند بازداشت متهمان در این شرکت ادامه خواهد یافت به گزارش فارس منابع آگاهصادرات غیرنفتی رونق میگیرد
تراز رئیس اتاق بازرگانی ایران گفت تاکنون حضور ایران و صادرات غیرنفتی ایران در منطقه آسیا متاثر بوده که امروز این رویه به صادرات موثر تبدیل شده است بر این اساس پیشبینی میشود صادرات رونق گیرد به گزارش تراز غلامحسین شافعی با اشاره به برگزاری نمایشگاه بزرگان صنعت جمهوری اسلامتفاوت های پیشنهادهای مختلف نفتی مطرح در مجلس
تفاوت های پیشنهادهای مختلف نفتی مطرح در مجلسبخش اقتصادی الف 27 دی 93تاریخ انتشار شنبه ۲۷ دی ۱۳۹۳ ساعت ۱۵ ۲۴ بررسی لایحه بودجه ۹۴ درحالی در مجلس آغاز شده که اقتصاد کشور دوران حساسی را تجربه میکند از سویی قیمت جهانی نفت به دلایل سیاسی و اقتصادی درحال کاهش است و درآمد کش-سایه قیمت نفت بر ذخیرهسازی کالاهای اساسی
سایه قیمت نفت بر ذخیرهسازی کالاهای اساسی معاون وزیر صنعت معدن و تجارت با پیش بینی اینکه قیمت نفت در آینده کاهش بیشتری خواهد یافت گفت ذخیره سازی کالاهای اساسی در سال 94 زیر سایه کاهش قیمت نفت خواهد بود ولی کمبودی نخواهیم داشت علی قنبری با اشاره به پیشنهاد دولت برای اختصبیپولی مانع توسعه میدان مشترک نفتی آذر/ تولید زودهنگام شاید وقتی دیگر
یکشنبه ۲۸ دی ۱۳۹۳ - ۰۸ ۵۸ در حالی که عملیات توسعهای میدان نفتی آذر که با عراق مشترک است در کشور همسایه با جدیت و توسط شرکتهای خارجی در حال انجام است آنچه مشکلات بیپولی عنوان شده باعث شده تا توسعه این میدان در ایران با تعویق روبه رو شود و درحالی که بنا بوده برداشت زود هنگاسیاستهای نفتی عربستان پس از مرگ پادشاه
بازار نفت سیاستهای نفتی عربستان پس از مرگ پادشاه سازمان بین المللی انرژی ابراز امیدواری کرده است سیاستهای نفتی عربستان پس از درگذشت پادشاه این کشور دستخوش تغییر نشود به گزارش سرویس اقتصادی جام نیوز یک مقام برجسته سازمان بین المللی انرژی روز جمعه گفت بعد از درگذشت پادشاهشرکت خدمات نفتی شلومبرگر 9 هزار شغل را حذف میکند
یکشنبه ۲۸ دی ۱۳۹۳ - ۱۲ ۰۵ شرکت خدمات نفتی شلومبرگر اعلام کرد برای مقابله با کاهش قیمت نفت 9 هزار شغل را در سراسر جهان حذف میکند به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا به نقل از خبرگزاری فرانسه با این حساب این شرکت فرانسوی- آمریکایی 7 5 درصد نیروهای خود را برکنار خواهد کردسخنگوی کمیسیون تلفیق خبر داد تحقق ۶۵ هزار میلیارد تومانی درآمد نفتی تا پایان سال/ بدهی ۱۲۰ میلیارد تومان مالیا
سخنگوی کمیسیون تلفیق خبر دادتحقق ۶۵ هزار میلیارد تومانی درآمد نفتی تا پایان سال بدهی ۱۲۰ میلیارد تومان مالیاتی باشگاههای ورزشیسخنگوی کمیسیون تلفیق گفت ۶۵ هزار میلیارد تومان درآمدهای نفتی تا پایان سال جاری محقق میشود به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از خانه ملت محمد مهدی مفتح سمدیرکل بنادر و دریانوردی هرمزگان: ترانزیت غیرنفتی در بندر شهید رجایی 3 برابر شد/ رشد صعودی عملیات کانتینری
مدیرکل بنادر و دریانوردی هرمزگان ترانزیت غیرنفتی در بندر شهید رجایی 3 برابر شد رشد صعودی عملیات کانتینریمدیرکل بنادر و دریانوردی استان هرمزگان از سه برابر شدن ترانزیت غیرنفتی در بندر شهید رجایی خبر داد و گفت در بخش عملیات کانتینری طی 10 ماه اخیر شاهد رشد 2 درصدی بودیم بفارس گزارش میدهد دغدغه مسئولان نفتی برای مدیریت گاز فراوان؛ واقعیت یا مانور رسانهای؟
فارس گزارش میدهددغدغه مسئولان نفتی برای مدیریت گاز فراوان واقعیت یا مانور رسانهای در حالی مسئولان ارشد صنعت نفت از افزایش تولید و فراوانی گاز در کشور خبر میدهند که وزارت نفت برای سال جاری برنامه ای ویژه برای کاهش تزریق گاز به میادین نفتی در پیش گرفته است به گزارش خبرنگار اقترپسول حفاری نفتی در جزایر قناری را رها کرد
یکشنبه ۲۸ دی ۱۳۹۳ - ۰۸ ۵۸ شرکت نفتی اسپانیایی رپسول به دلیل کیفیت پایین ذخایر کشف شده در جزایر قناری به عملیات جنجالی اکتشاف نفت در این جزایر پایان داد به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا به نقل از خبرگزاری فرانسه شرکت رپسول اعلام کرد اکتشافات صورت گرفته نشان داد نفت و گا-