واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: نبود قانون گردش آزاد اطلاعات، مستندسازان را به دردسر انداخته
مصطفي حريري كارگردان مستند تحسين شده «اتاق جنگ» با انتقاد از عدم همكاري نهادها در ارائه اسناد و اطلاعات به مستندسازان، آن را ناشي از عدم وجود قانون گردش آزاد اطلاعات دانست.
نویسنده : محمدصادق عابديني
مصطفي حريري كارگردان مستند تحسين شده «اتاق جنگ» با انتقاد از عدم همكاري نهادها در ارائه اسناد و اطلاعات به مستندسازان، آن را ناشي از عدم وجود قانون گردش آزاد اطلاعات دانست.
به گزارش «جوان»، بيست و نهمين جلسه سينما روايت، ميزبان مستند «اتاق جنگ» بود. اين مستند براي نخستين بار به تحليل ديدگاههاي سياسي نسبت به جنگ تحميلي و چگونگي پايان آن پرداخته است. اين مستند در هشتمين دوره جشنواره سينما حقيقت موفق به كسب جايزه شهيد آويني شده بود. مصطفي حريري كارگردان «اتاق جنگ» در جلسه اين هفته سينما روايت، حضور يافت و بعد از اكران مستندش، درباره «اتاق جنگ» و چگونگي ساخت آن توضيحاتي را ارائه داد. در ابتداي نشست نقد و بررسي مستند «اتاق جنگ»، محمدرضا شرفالدين مدير انجمن سينماي انقلاب و دفاع مقدس، گفت: براي روايت صادق دفاع مقدس بايد دهها مستند ساخت آن هم از زاويههاي گوناگون نسبت به آن. فقط شرايط حزب بعث پيش از آغاز جنگ عليه ايران ميتواند سوژه يك مستند باشد يا از آن سو كمكهايي كه عربستان و اردن و مصر به صدام ميكردند خود زمينهاي است براي ساخت چند مستند. درباره كمكهاي غربيان به عراق هم بايد بيشتر از اينها بپردازيم. مصطفي حريري كارگردان «اتاق جنگ» در ابتداي سخنانش با ذكر نكتهاي مهم در نقد مستندهاي تاريخي گفت: وقتي درباره تاريخ صحبت ميكنيم بايد درباره شخصيتهاي مختلف چه آدمهاي نيكوكار و چه آدمهاي بدكار حرف بزنيم. در تاريخ هر كاراكتري جاي خودش را دارد و نميتوان كاراكتري را به صرف اينكه خيانت كرده حذف كرد!
وي ادامه داد: قياس فيلم من و رخدادهاي دفاع مقدس قياس قطره و درياست و طبيعي است كه من نتوانسته باشم همه آنچه در آن دوران رخ داده را در فيلم خود مصور كنم. من كوشيدم بخشهاي مهم اتفاقات مربوط به سياستگذاري جنگ را در اثرم ارائه كنم. اين كارگردان سپس با اشاره به آثاري كه درباره دفاع مقدس ساخته شده اظهار داشت: معمولاً جنگ را از سه نگاه ديدهايم؛ يكي نگاه در بحبوحه جنگ، ديگري نگاه نوستالژيك نسبت به جنگ و ديگري بازخواني تاريخ يا بازگشت به گذشته كه ميتواند توأم با نگاههاي مثبت و منفي باشد. اكنون در دوره بازخواني هستيم چون ربع قرن از جنگ گذشته و نياز داريم به اين بازخواني اما مشكل اينجاست كه براي بازخواني تاريخي جنگ كمترين كمكي به مستندسازان نميشود. وي ادامه داد: بازخواني سينمايي جنگ نياز دارد به دسترسي به اسناد محرمانه اما متأسفانه مستندسازان ما نميتوانند از اين اسناد استفاده كنند. چقدر سند پشت پرده درباره جنگ داريم؟ بسيار زياد اما متأسفانه از اين اسناد كه جزو اسناد طبقهبندي شده هم نيستند استفاده نميكنيم تا خيلي دير شود. كارگردان«اتاق جنگ» افزود: عدم وجود قانون گردش آزاد اطلاعات در ايران باعث شده سادهترين اسناد توسط برخي مراكز به سرمايه بدل شود و همين نيز باعث ميشود مستندسازان براي پيدا كردن يك كاتالوگ قديمي هم كلي دردسر پيدا كنند. انتقاد اين مستندساز درباره عدم ارائه مدارك و اسناد به مستندسازان داخلي در حالي مطرح ميشود كه شبكههاي فارسيزباني چون «من و تو» براي ساخت مستندهاي خود به راحتي به تصاوير آرشيوي از داخل كشور دست پيدا كردهاند!
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۰۸ دی ۱۳۹۳ - ۱۷:۰۲
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 24]