واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۵ آذر ۱۳۹۳ (۱۴:۲ب.ظ)
شهرها بستر خودنمايي فرهنگ ها است بزرگ ترين دستاورد بشر که به زحمت خودش به دست آورده ،شهر است زيرا شهر فرصت عرض اندام فرهنگ را فراهم مي سازد.
به گزارش خبرگزاري موج، بهشتي در دومين روز بزرگداشت هفته پژوهش که به امر باستان شناسي اختصاص يافته بود،افزود: شهر نشيني از بعد هاي مختلف اهميت دارد و به عبارت ديگر شهر بزرگ ترين، شفاف ترين و کامل ترين آيينه است که روبروي فرهنگ قرار مي گيرد؛ زيرا تمامي پژوهش هايي که انجام مي گيرد براي به دست آوردن فرهنگ يک شهر است.
وي با بيان اين مطلب که باستان شناسي شهري از دو منظر داراي اهميت است اظهار داشت: شهرها ناگزير و بنا به زندگي که در آنها جريان دارد دچار دگرگوني و تغيير و تحول مي شوند و ما سرگذشتي را که به يک شهر در طول تاريخ گذشته است مي بينيم. اين جلوه از شهر آشکار است و در عين حال مانند پرده اي عمل مي کند که روي واقعيت هاي پنهان در زير لايه هاي زمين کشيده شده است.
به اعتقاد بهشتي اين در حالي است که ريشه هاي شهر همان بخشي که زير شهر پنهان شده خالص تر است و تمامي شواهد و قرائن در آنها نهفته شده و چون پنهان است کمتر دچار تغيير و تحول مي شود و اين در حالي است که بيشتر توان شهر را آشکار مي کند و البته به اين لحاظ چيزي که در سطح و عمق مي بينيم در کنار هم تکميل مي شوند.
رئيس پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري با اشاره به اين که باستان شناسان تاکنون در پژوهش هاي خود کمتر شهرها رابا اين صفت و مضمون مورد مطالعه قرار داده اند افزود: به طور مثال شهر هاي بزرگ و تاريخي ايران مانند اصفهان، شيراز، قزوين و... کمتر مورد مطالعات باستان شناختي عميق قرار گرفته اند.
وي اظهار داشت: تا زماني که کمتر به اين وجه از شهر ها توجه مي کنيم خودمان را از شناخت واقعي شهر ها محروم کرده ايم.
بهشتي گفت: ما به شهرهايمان نگاه مي کنيم ولي نميدانيم ابتدا و انتهايش کجاست زيرا در نگاه امروز شهر ها تنها ساختمان ها هستند و هيچ وقت باغ ها، قنات ها، راه ها را جزو شهرها نمي دانيم، اين درحالي است که وقتي صحبت از شهر مي کنيم صحبت از يک منظومه زيستي است به مرکزيت شهر و در اين صورت است که بايد همه مشخصات يک شهر در کنار آن جمع شوند تا ما بدانيم شهر کجاست و چگونه ايجاد شده است.
وي تصريح کرد: در اين صورت است که در روشنايي قرار مي گيريم و مي فهميم که محدوده شهر کجاست و آن وقت دست به تخريب شهر نمي زنيم.
بهشتي علت تخريب شهرها به بهانه توسعه را تاريکي دانست که ناشي از فقدان چنين نگاهي به شهر است که به ايجاد شرايط بحراني براي شهرها منجر مي شود.
وي بيان کرد: بهترين راه براي براي مقابله با اين شرايط اين است که اصل شهر ها حفظ شوند و موجوديت قبلي شهر در اصل قرار گيرد نه فرع.
رئيس پژوهشگاه ميراث فرهنگي اظهار داشت: مشکل اين است که ما ميخواهيم در تاريکي شهري شبيه شهري ديگر بسازيم که ممکن نيست اگر شهري را درست بشناسيم و در روشنايي فهميدن کيفيت پديد آمدن شهر قرار داشته باشيم هيچ مانعي براي معاصر شدن شهر وجود ندارد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]