واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران: فرهنگ بستر اصلی توسعه است تهران-ایرنا- رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، با برشمردن کارکردهای فرهنگ در جامعه، گفت: بستر اصلی توسعه باید "فرهنگ" باشد که در بیشتر موارد اقتصاد را جایگزین کرده اند.
به گزارش روز پنج شنبه گروه فرهنگی ایرنا، سیدرضا صالحی در پنجمین گردهمایی معاونان، مدیران و کارشناسان فرهنگی سازمان سما در محل هتل فرهیختگان واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی، اظهار کرد: سرعت تحولات فرهنگی در ایران بسیار بالاست و جامعه ایران در مسیر تحولات فرهنگی و اجتماعی درحال تغییری قرار دارد.
رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران ادامه داد: دلیل سرعت بالای تغییرات در جامعه این است که ما اکنون در یک جامعه شبکه ای قرار داریم و کل جامعه تحت تأثیر ارتباطات رسانه ای به ویژه شبکه های اجتماعی است.
صالحی امیری در بخش دیگری، با ارایه آماری از تعداد جمعیت جوان کشور اضافه کرد: ما با جمعیت انبوه جوان مواجه هستیم که این مسئله خود یک فرصت مناسب است، اما آسیب هایی را نیز در بر دارد.
وی افزود: پیشتر یک عده خاص از تغییرات جدید اطلاع داشتند و رسانه ها قدرت تأثیرگذاری و اطلاع بخشی زیاد، نظیر آنچه که اکنون شاهدیم نداشتند، اما اکنون با وجود جامعه شبکه ای همه مردم در هر مکانی که باشند، می توانند به جدیدترین اخبار و نوآوری های اجتماعی و فرهنگی دسترسی پیدا کنند و این مسئله نه تنها سرعت تحولات را چند برابر کرده، بلکه قدرت تحلیل دقیق را نیز از جامعه شناسان گرفته و اکنون به جرأت می توان گفت که جامعه شناسان از تحلیل دقیق جامعه و پیش بینی آینده آن باز مانده اند.
صالحی در ادامه با مطرح کردن بحث وجود دوگانگی در جامعه ایرانی، تصریح کرد: در ایران ما دارای دو فرهنگ رسمی و غیر رسمی هستیم و در بسیاری از موارد فرهنگ غیر رسمی و دامنه نفوذ آن از فرهنگ غیر رسمی پیشی گرفته که خود نیازمند مطالعه دقیق است.
وی با مطرح کردن سوألی در حیطه فرهنگی بیان داشت: اکنون آیا جهت گیری و جهت تغییرات کشور به سمت فرهنگ رسمی است یا غیر رسمی؟ این مسئله همان دوئالیسم یا دوگانگی فرهنگی است که باید مورد توجه سیاستگذاران فرهنگ کشور باشد.
این عضو هیأت علمی دانشگاه در ادامه با برشمردن گروه ها و مؤلفه های تأثیرگذار بر رفتار و فرهنگ جوانان و نوجوانان گفت: مرکز آموزشی "سما" باید ببیند تاکنون چه تأثیری توانسته بر منش فرهنگی دانش آموزان خود بگذارد و در رقابت با سایر گروه ها و مراجع تأثیرگذار موفق بوده است یا خیر.
صالحی امیری تصریح کرد: براساس یافته های جامعه شناسان در عصر حاضر، خانواده ها کمترین تأثیر را بر نوجوانان می گذارند و نهادهای آموزشی مانند آموزش و پرورش نیز قبل از نهاد خانواده قرار دارند که نشان دهنده تأثیرگذاری حداقلی این دو نهاد است و باید این مسئله توسط مراکز علمی مانند سما مورد تحلیل و آسیب شناسی قرار گیرد.
رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی گفت: ما در اولویت بندی نیازهای جامعه دچار خطای تحلیلی هستیم و مسائل اقتصادی و مادی را در بستر توسعه قرار داده ایم که نتیجه آن به وجود آمدن رذایل اخلاقی در جامعه می شود.
وی افزود: اگر بتوانم فرهنگ را به عنوان مهم ترین رکن توسعه و پایه و اساس توسعه لحاظ کنیم، خیلی از مشکلات موجود فعلی در جامعه که ناشی از نگرش مادی گرایانه و فرهنگ ستیزانه است، برطرف می شود و منافع فردی بر منافع جمعی برتری پیدا نمی کند.
صالحی، انسجام بخشی، هویت بخشی، شخصیت آفرینی و سازگاری را از کارکردهای فرهنگ برشمرد و داشتن متدولوژی، مسئله شناسی، آسیب شناسی فرهنگی، اولویت شناسی، نیازشناسی فرهنگی، تولید فرهنگی و مصرف فرهنگی را برای رسیدن به توسعه فرهنگی لازم و ضروری دانست.
بر اساس گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، پنجمین گردهمایی معاونان، مدیران و کارشناسان فرهنگی سازمان سما به منظور بررسی و آسیب شناسی فرهنگی این مرکز در محل هتل فرهیختگان واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی توسط "سازمان مدارس آزاد اسلامی" برگزار شد.
فراهنگ**1497**1027
13/09/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 61]