تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 14 تیر 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):سنگهاى زیربناى اسلام سه چیز است: نماز، زکات و ولایت که هیچ یک از آنها بدون دیگرى درست ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

اتاق فرار

خرید ووچر پرفکت مانی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

سرور اختصاصی ایران

تور دبی

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

پیچ و مهره

طراحی کاتالوگ فوری

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

Future Innovate Tech

آموزشگاه آرایشگری مردانه شفیع رسالت

پی جو مشاغل برتر شیراز

قیمت فرش

آموزش کیک پزی در تهران

لوله بازکنی تهران

میز جلو مبلی

هتل 5 ستاره شیراز

آراد برندینگ

رنگ استخری

سایبان ماشین

قالیشویی در تهران

مبل استیل

بهترین وکیل تهران

شرکت حسابداری

نظرسنجی انتخابات 1403

استعداد تحلیلی

کی شاپ

خرید دانه قهوه

دانلود رمان

وکیل کرج

آمپول بیوتین بپانتین

پرس برک

بهترین پکیج کنکور

خرید تیشرت مردانه

خرید نشادر

خرید یخچال خارجی

وکیل تبریز

اجاره سند

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید سی پی ارزان

خرید ابزار دقیق

بهترین جراح بینی خانم

تاثیر رنگ لباس بر تعاملات انسانی

خرید ریبون

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1804239067




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

- ایران تنها امید برای ایجاد تمدن نوین اسلامی است


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: پژوهشگر مذهبی: ایران تنها امید برای ایجاد تمدن نوین اسلامی است تهران - ایرنا - حجت الاسلام عبدالحسین خسروپناه رییس موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران گفت: اندیشمندان مسلمان معتقدند اگر امیدی به تحول و تمدن سازی اسلامی وجود دارد، این امید را فقط در ایران می توان یافت.


به گزارش روز دوشنبه گروه فرهنگی ایرنا از شبکه قرآن و معارف سیما حجت الاسلام خسروپناه در برنامه شب آسمانی گفت: یکی از علل انحطاط مسلمانان این است که گذشته خود را فراموش کرده اند در صورتی که اگر به آثار تاریخ تمدن نگاه کنید، می بینید که با وجود این که رنسانس اتفاق افتاد و غرب جهش پیدا کرد و با این که غربی ها گذشته خود را نقد می کردند اما با این حال تلاش داشتند که پیوندشان با سنت حفظ شود.
وی ادامه داد: شرط لازم برای رسیدن به تمدن نوین این است که میراث گذشتگان خود و دوران تمدن گذشته را به یاد بیاوریم و بعد از خود بپرسیم که ابن سیناها و ابوریحان ها چه شدند. البته فکر کردن به گذشته اگر باعث شود به سوی آینده حرکت کنیم، مطلوب است.
این پژوهشگر فلسفه و حکمت افزود: هر تمدن جدیدی که شکل پیدا می کند بر تمدن گذشته سوار است و اگر می بینیم تمدن غرب مدرن از رنسانس شکل پیدا کرده است به دلیل وجود چهار قرن ترجمه ای است که از آثار مسلمانان انجام دادند.
وی گفت: در آن دوران در غرب مشاهده پذیری، مذموم و ایمان گرایی، اصل بود اما آشنایی آن ها با مسلمانان باعث شد تا متوجه شوند که عقل و استدلال و تجربه چه جایگاه مهمی در اسلام دارد و من بارها گفته ام که اگر می خواهیم به تمدن نوین اسلامی برسیم، نمی توانیم تمدن غرب را نادیده بگیریم.
خسروپناه افزود: غرب دارای دو چهره است، یک چهره آن توسعه شهوت و ولایت شیطان است و چهره دیگر آن حرکت بدون توقف به سمت شناخت جهان است. یعنی با سرعت به سمت کشف علم و عالم و آیات الهی حرکت می کند و مسلمانان باید با عقلانیت اسلامی چهره مثبت آن را پذیرفته و زیر بار چهره منفی آن نروند.
وی اظهار داشت: متاسفانه کشورها اسلامی به دلایل درونی و بعد بیرونی گرفتار انحطاط شدند و وقتی هم دچار این انحطاط شدند، غرب استعمارگری وجود نداشت که بگوییم آن ها باعث این انحطاط اند.
خسروپناه افزود: دوره انحطاط مسلمانان از قرن ششم شروع شد و در قرن های نهم و دهم هرچند یک مقدار تکامل یافت اما دوباره رو به انحطاط رفت و در قرن هفتم شخصیتی مانند خواجه نصیر جز استثنائات بوده است و در قرون هفتم تا نهم عرفان و تصوف رشد پیدا می کند و شخصیت های عرفانی پیشرفت زیادی می کنند.
وی بیان داشت: من نمی خواهم خدمات عرفا را نادیده بگیرم آن ها کارهای بزرگی در عرصه ادبیات و معنویت انجام دادند اما در دوره عرفانی، عقلانیت طولی پیشرفت یافت و تمام دغدغه آن ها نیز این بود که رابطه عالم با حق تعالی شناخته شود، در صورتی که عقلانیت عرضی هیچ جایگاهی نداشت.
رییس موسسه حکمت و فلسفه ایران اضافه کرد: عرفانی که عقلانیت طولی را پذیرفت و به عقلانیت عرضی اهمیتی نداد، باعث انحطاط جامعه مسلمین شد. البته منظور من این نیست که ما باید عقلانیت طولی را کنار بگذاریم. زیرا کنار گذاشتن عقلانیت طولی نیز باعث ایجاد بحران هایی مانند آن چه که در غرب اتفاق افتاده است خواهد شد.
خسروپناه با اشاره به تأثیر حکومت ها در این رابطه گفت: وقتی حکومتی مانند سلجوقیان بر سر کار آمد تفکر اشعری با تصوف پیوند خورد و عقلانیت گریزی و ضدیت با فلسفه صورت گرفت.
وی با بیان این مطلب که تا عقلانیت طولی و عرضی در کنار هم قرار نگیرند تمدن نوین اسلامی شکل نمی گیرد گفت: تمدن نوین اسلامی نیاز دارد که ابن هیثم ها و ابن عربی ها با هم در کنار یک سفره بنشینند و همدیگر را قبول داشته باشند.
خسروپناه تاکید کرد: امروز در جهان اهل سنت دو جریان غلط سلفی گری و صوفی گری داریم که با وجود این دو بسیار دور است که مسلمانان بتوانند به تمدن اسلامی برسند. در جهان شیعه نیز جریان قشری گرایی و ظاهر گرایی وجود دارد که مانع تمدن است. البته بنده معتقدم شاید بتوان صوفی گری را همراه کرد اما هرگز نمی توان سلفی گری را متقاعد به رفتن در راه درست کرد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: اندیشمندان مسلمان معتقد هستند که اگر امیدی به تحول و تمدن سازی اسلامی وجود دارد این امید را تنها می توان در ایران یافت زیرا حکومتی بر اساس عقلانیت اسلامی ایجاد کرده و تلاش می کند عقلانیت طولی و عرضی را در کنار هم قرار دهد.
فراهنگ**1003**1569


17/09/1393





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 32]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن