واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: شكست طرح محاصره حزبالله در ناحيه جنوبي بيروت
شبكه اطلاعات و امنيت حزبالله «عوامل لبناني شركت كننده» در اين عمليات را شناسايي ميكنند و همين امر، موجب كشف و شناسايي برنامه دوم عليه حزبالله ميشود. حزبالله لبنان نتايج تحقيقاتش را به نيروهاي همپيمانش اعلام ميكند و هماهنگي لازم براي رويارويي با طرح دوم نيز آغاز ميشود. اكنون حزبالله دانسته كه لبنان در آستانه يك جنگ فراگير است.
سناريويهاي متعددي از آغاز جنگ در بيروت و پشت پردههاي آن نقل كردهاند.
بر پايه اطلاعات دقيق و موثق، يكي از سناريوها، سناريويي است كه بنا بر آن، «فرماندهي حزبالله لبنان در ضاحيه جنوبي بيروت» به محاصره درميآمد و نظام و ساختار اين نيرو به طور كامل از بين ميرفت:
در آستانه شصتمين سالگرد تشكيل اسرائيل و براي يك «اقدام بزرگ زلزلهوار» در خاورميانه و تلافي شكست جنگ سي و سه روزه، دو سناريو پس از ترور حاج عماد مغنيه «حاج رضوان» عليه حزبالله تدارك ديده ميشود. در سناريوي نخست، ترور سيد حسن نصرالله (در ششم ارديبهشت) طراحي ميشود كه همكاري امنيتي يك مجموعه لبناني با طرف اسرائيلي را در پي داشته است. اين طرح تنها چند روز پيش از اجرا توسط شبكه امنيتي حزبالله، لو ميرود. منابع اسرائيلي، زمان لغو اين عمليات را تنها پنج روز پيش از اجرا اعلام كردهاند.
شبكه اطلاعات و امنيت حزبالله «عوامل لبناني شركت كننده» در اين عمليات را شناسايي ميكنند و همين امر، موجب كشف و شناسايي برنامه دوم عليه حزبالله ميشود. حزبالله لبنان نتايج تحقيقاتش را به نيروهاي همپيمانش اعلام ميكند و هماهنگي لازم براي رويارويي با طرح دوم نيز آغاز ميشود. اكنون حزبالله دانسته كه لبنان در آستانه يك جنگ فراگير است.
علي منتظري، كارشناس مسائل خاورميانه و لبنان در اين باره ادامه ميدهد: كمتر از نيم ساعت پس از پايان سخنان سيد حسن نصرالله، درگيريهاي مسلحانه در بيروت در «كورنيش المزرعه» و «الطريق الجديده» و همچنين سناريوي اصلي آغاز ميشود؛ اين سناريو چيست؟ اين همان سناريوي دوم است:
جنگ بين حزبالله و نيروهاي وابسته به المستقبل آغاز ميشود. اين نبرد ركن اساسي جنگ بين شيعه و سني است و فضاي نبرد جدي در لبنان و در نقاط گوناگون آن بين طايفه شيعه و سني شكل ميگيرد. همين امر موجب دو تحول در شهر طرابلس در شمال لبنان ميشود؛ نخست اين كه شبهنظاميان اهل سنت وابسته به حريري، شهر را در سيطره خود ميگيرند و دوم آن كه «ارتش لبنان با گرايش سني» با پيوستن به شبه نظاميان سني، وارد جنگ طايفي ميشود و با همه امكانات به سوي بيروت حركت ميكند. سپس نبرد اصلي در منطقه جبل، منطقه دروزي نشين آغاز ميشود. در اين منطقه، همه مناطق درزوينشين مانند «عاليه»، «الشويفات»، «تله 888»، «عيتات»، «المعروفيه» و «وادي شحرور» تا «عرمون» و «بشامون» و سپس تا «خلده»، به كنترل نيروهاي وابسته به وليد جنبلاط درميآيد.
با افزايش قدرت نظامي حزبالله در بيروت و كنترل كامل بر بخش غربي بيروت، دولت لبنان از دولتهاي عربي و جامعه بينالملل كمك ميخواهد و بنا بر اقداماتي از پيش تعيين شده در شوراي امنيت، دولت آمريكا پس از استقرار دوباره نيروي دريايي خود در برابر سواحل بيروت، دستور آتشباري ناوگان دريايي خود به سوي مواضع حزبالله در ضاحيه را صادر ميكند تا حزبالله در مركز فرماندهياش در بخش جنوبي بيروت زمينگير و سپس نابود شود. با اين كار، مقاومت اسلامي در مركز متلاشي و اين مجموعه منسجم به دو تكه؛ يكي در بيروت و ديگري در جنوب تقسيم ميشود كه ديگر امكان بازسازي نخواهد يافت.
اما اين سناريو شكست ميخورد: ائتلاف مخالفان و متحدان حزبالله به صورت مشترك در پنجشنبه شب گذشته در بيروت، به سرعت استقرار مييابند. همه پايگاههاي وابسته به سعد حريري سقوط ميكند و از همه مهمتر، وليد جنبلاط و سعد حريري در محل اقامتشان در «قريطم» و «كلمانصوه» به محاصره درميآيند. جنبلاط كه قرار بود در جبل در «المختاره» استقرار يابد و از آنجا، فرماندهي عمليات را به عهده گيرد، در بيروت زمينگير ميشود. ائتلاف مخالفان در جبل (مناطق دروزي نشين) با برنامه پيشين به سرعت مستقر ميشوند و فرماندهي مشترك نيروهاي وابسته به جنبلاط در همان ساعات اوليه، قدرت عمل خود را از دست ميدهد.
با اين همه و به رغم شكست دو سناريوي ايجاد «فتنه در لبنان»، برخي امور، نشان از سناريويي ديگر دارد كه ميتوان آن را «سناريوي سوم» ناميد كه عوامل اجرايي جديدي خواهد داشت؛ تعطيلي سفارت عربستان در بيروت و خروج سفير «عبدالعزيز خوجه» و كاركنان اين سفارت از راه دريا از لبنان و وصول ناوگان «يو.اس.اس.كول» آمريكا، چه بسا نشانههايي بر سناريوي سوم باشد.
متن كامل را در ستون «يادداشت» بخوانيد.
چهارشنبه 25 ارديبهشت 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 210]