تبلیغات
تبلیغات متنی
محبوبترینها
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1835788035
چه کنیم تا در بودجه 94 دچار کسری نشویم؟
واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
خدیجه نصراللهی؛
چه کنیم تا در بودجه 94 دچار کسری نشویم؟
در شرایط کنونی که مذاکرات تمدید شده است، بودجهی 94 بر چه اساسی باید تنظیم شود؟ برنامهی دولتمردان برای اقتصاد ایران در سال 94 چه باید باشد؟ بودجهریزی در کشورهای دیگر به چه نحوی است؟ دکتر خدیجه نصراللهی به این سؤالات پاسخ میدهد.
به گزارش سرویس اقتصادی جام نیوز، در روز 15آذرماه، لایحهی بودجهی 94 کشور به مجلس ارائه خواهد شد. این در حالی است که شرایط کشور در وضعیت مناسبی به سر نمیبرد. موضوع مذاکرات هستهای به نتیجهای نرسید و تحریمها علیه ایران باقی ماند. قیمت نفت در بازار جهانی رکورد کمترین قیمتها را میشکند و کشور ما، که وابسته به درآمدهای نفتی است، بیشترین آسیب را از این ناحیه میبیند. از طرف دیگر، با توجه به قرار گرفتن در وضعیت رکود تورمی، انتظار افزایش درآمدهای مالیاتی نخواهد رفت. اینجاست که دولتمردان باید بتوانند در قالب برنامهای منظم در لایحهی بودجهی 94، میزان درآمدها و هزینههای جاری و عمرانی دولت را بهنحوی تنظیم کنند که کمترین آسیب را به بدنهی اقتصاد وارد سازد و در نهایت، گامی مثبت باشد در جهت کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی.
خانم دکتر خدیجه نصراللهی، عضو هیئتعلمی دانشگاه اصفهان، دربارهی راهکارهای تنظیم بودجه به برهان میگوید: دولت اگر واقعاً دلسوز ملت باشد و بخواهد اقتصاد را از این شرایط خارج کند، تنها راه این است که به سمت بودجهریزی برنامهای برود. به تبع آن، عملیات نیز تعریف میشود و به همین ترتیب، میتوان کاراییها را بهبود بخشید. در این ساختار بودجه، آنچه بیشتر از همه تحریک میشود، رانتخواری و رانتجویی است. هرکس بتواند چانهزنی کند و روابط بیشتری داشته باشد، طبیعتاً میتواند مبلغ رانت بیشتری را جذب کند، بدون اینکه اصلاً توجه کند که این کار در راستای منافع ملی هست یا خیر.
ایشان در ادامه افزودند: بنابراین مشکل اصلی ما این است که تا زمانی که ساختار بودجهریزی را تغییر ندهیم، اوضاع اقتصادی دولت تغییر چندانی نخواهد کرد؛ چه تحریمها بیشتر شود، چه کمتر.
با ساختار فعلی بودجه من فکر نمیکنم که بتوانیم هیچ هدفگذاری و کارکرد خاصی داشته باشیم یا بدنهی تکنوکرات دولت هدف خاصی را دنبال کند.
خانم دکتر، به نظر شما، در شرایط کنونی که مذاکرات تمدید شد و تحریمها علیه ایران برداشته نشد و ادامهدار خواهد بود، بودجهی 94 باید بر چه اساسی تنظیم شود که کمترین آسیب را به اقتصاد وارد سازد؟
مشکل اصلی ما در بحث بودجهریزی این است که بودجهی فعلی، دستگاهی است و چون بخشهایی از آن حاصل درآمدهای نفتی و رانت نفتی است، دستگاهها سعی میکنند از حداکثر رانتخواری استفاده کنند، بدون اینکه تخصیص این منابع هیچ نوع تجربه یا کارکردی را در بر داشته باشد. تنها راه مقابله با این رانتخواهی و رانتجویی، پیگیری بودجهی برنامهای است.
ویژگی بودجهی برنامهای این است که یک سری اهداف تعریف میشود و براساس آنها، منابع را تخصیص میدهیم. طبیعتاً اگر آن اهداف تحقق یافته باشند، کار میتواند ادامه پیدا کند. بنابراین مشکل اصلی ما این است که تا زمانی که ساختار بودجهریزی را تغییر ندهیم، اوضاع اقتصادی دولت تغییر چندانی نخواهد کرد؛ چه تحریمها بیشتر شود، چه کمتر.
کمیسیون هوور در دههی 30 در مورد اقتصاد آمریکا به این نتیجه رسید که باید منابع را از طریق بودجهریزی برنامهای تخصیص داد تا از هدر رفتن، سوءاستفاده و تخصیص غیربهینهی آن جلوگیری شود. ما همهی این نکات را در کرسیهای درسی و دانشگاهها ارائه میکنیم، ولی واقعیت این است که معمولاً به این مسائل هرگز بها داده نمیشود.
به هر حال، اگر هدف ما این است که به سمت فرآیند تخصیص بهینه در قالب بودجهی دولت حرکت کنیم، هیچ راهی به جز بودجهی برنامهای نداریم. با ساختار فعلی بودجه من فکر نمیکنم که بتوانیم هیچ هدفگذاری و کارکرد خاصی داشته باشیم یا بدنهی تکنوکرات دولت، هدف خاصی را دنبال کند.
در این ساختار بودجه، آنچه بیشتر از همه تحریک میشود، رانتخواری و رانتجویی است. هرکس بتواند چانهزنی کند و روابط بیشتری داشته باشد، طبیعتاً میتواند مبلغ رانت بیشتری را جذب کند، بدون اینکه اصلاً توجه کند که این کار در راستای منافع ملی هست یا خیر.
دلیل اینکه در طول این سالها نحوهی بودجهریزی تغییر نکرده در چیست؟
به قول معروف، ما در دیزی را باز میگذاریم و انتظار داریم گربه هم باحیا با این دیزی برخورد کند. روش ما در بحث تخصیص بودجه بهطور کلی غلط است. این بودجهبندی دستگاهی چیزی است که نظام صنعتی در دههی 30 به آن رسیده است. متأسفانه ما در تقلید کردن هم درست و با دقت عمل نمیکنیم.
علت این امر سهولت عدم پاسخگویی در بحث بودجهی دستگاهی است. دستاندرکاران برای تبیین برنامه و هدفگذاری، خودشان را به زحمت نمیاندازند. بنابراین، این روش بودجهریزی همانطور که تجربهی جهانی هم نشان داده، هیچ نتیجهای غیر از هدر دادن منابع و بدهکار شدن دولت به ملت نخواهد داشت.
اگر با بودجهریزی عملیاتی برنامهای را اجرا کنیم، چه مشکلاتی پیش رو خواهیم داشت؟ چرا تا الآن هیچ اقداماتی صورت نگرفته است؟
براساس مصوبهی دولت قرار بود که از خانههای خالی مالیاتی معادل مبلغ اجاره بگیرند. چرا اجرا نشد؟
به دلیل رانتجویی.
این بحث هم همین است. ممکن است بودجهی برنامهای در قوانین باشد، ولی عملیاتی نمیشود، چون وارد شدن به حیطهی عمل واقعاً زحمت دارد. باید کار کنیم و از دیدگاههای کارشناسی استفاده کنیم. ساختار و شاکلهی دولت در ایران چنین شرایطی را ایجاب نمیکند.
بحث استقلال مخارج دولت از درآمدهایش جدی است و طبیعتاً آن را از یک منبع رانتی تأمین میکند. همچنین سعی میکند بیدغدغهترین مسیرها را به کار بگیرد که همان تخصیص دستگاهی منابع است.
آقای نوبخت گفته بودند که برای بودجهریزی، تنها راهحل تصحیح عملکرد نیست، بلکه باید فرآیند تدوین و اجرای بودجه را مورد بازنگری قرار دهیم. به نظر شما، چه تغییراتی باید در تدوین و اجرا صورت بگیرد؟
در بودجهی برنامهای طبیعتاً بحث پیگیری و بازبینی و کنترل و نظارت هم منتفی است. در واقع، در بودجهی برنامهای یکسری اهداف تعریف میشود و سپس در فرآیند تخصیص منابع میتوان ارزیابی کرد که این منابع تا چه حد توانسته آن اهداف را تأمین کند.
ممکن است این اهداف تأمین نشود یا ناشی از کارکردهای ناقص باشد یا عناصر غیرقابل کنترل بر آن تأثیر بگذارند. نکتهای که ایشان به آن اشاره کردند کاملاً درست است. تا زمانی که فرآیند بودجهی برنامهای پیگیری نشود، کارکرد و نظارت دولت در اجرا امکانپذیر نیست، چون دستگاههایی میتوانند یکسری از نیازهای کاری خود را بیافرینند، در حالی که تخصیص منابع بههیچوجه نمیتواند تعیین کند که چرا این منبع در این زمینه به کار گرفته شده و در آن زمینه به کار گرفته نشده است.
همانطور که خدمت شما گفتم، مشکل اصلی این است که فرآیند بودجهریزی ما دستگاهی است، نه برنامهای. طبیعی است که به این ترتیب، تخلفها و سوءاستفادههای فراوانی میتواند پیش بیاید.
خانم دکتر، مسئلهی دیگر اینکه در حال حاضر، در شرایط رکود هستیم و دولت نمیتواند بر منابع مالیاتی تکیه کند. پس باید از کجا تأمین مالی شود؟
ما نگفتیم که باید مالیات بگیرند. دقت کنید که دولت منابعی را از محل فروش نفت و گاز به دست میآورد. حال باید آن را در چارچوب بودجهی برنامهای تخصیص دهد، نه در قالب بودجهی دستگاهی. در حال حاضر، تقریباً 70-80 درصد بودجهی دولت از طریق منابع نفت و اگر نفت امکانپذیر نباشد، از راه انتشار اسکناس تأمین میشود.
البته منطقی است که اگر بودجه از محل مالیات تأمین شود، سالمترین شکل تخصیص منابع در بخش دولت است، ولی منظور ما این نیست که بگوییم در حوزهی اجرا صرفاً بهسراغ مالیات برویم.
خانم دکتر منظور من این است که درآمد مالیاتی نداریم. امکان صادرات چهار میلیون بشکه نفت هم داریم، ولی مجبوریم یک میلیون بشکه در روز بفروشیم. به نظر شما، برای افزایش بهرهوری، بودجهریزی عملیاتی راهحل مناسبی است یا اینکه باید راهکار دیگری اتخاذ شود؟
همانطور که میدانید، بودجهریزی برنامهای مقدمهی بودجهی عملیاتی است، چون کارکردها و عملیات مورد نیاز را میتوان در قالب آن تعریف کرد. در چارچوب بودجهی برنامهای و عملیاتی، عملاً امکان اندازهگیری کارایی را پیدا خواهیم کرد.
در حقیقت، میتوانیم معیاری داشته باشیم که بدانیم کارکرد بدنهی تکنوکرات دولت تا چه حد در مسیر آن هدف بوده است. اگر هدف تعریف نشود، چگونه میتوان عملکرد و کارکرد را اندازهگیری کرد؟ دولت اگر واقعاً دلسوز ملت باشد و بخواهد اقتصاد را از این شرایط خارج کند، تنها راه این است که به سمت بودجهریزی برنامهای برود. به تبع آن، عملیات نیز تعریف میشود و به همین ترتیب، میتوان کاراییها را بهبود بخشید./برهان/110
۱۳/۰۹/۱۳۹۳ - ۲۰:۰۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[مشاهده در: www.jamnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 237]
صفحات پیشنهادی
نفت در بودجه باید 50 دلار باشد/ مشکل کسری بودجههای پنهان و آشکار
چهارشنبه ۱۲ آذر ۱۳۹۳ - ۱۱ ۰۰ یک کارشناس اقتصادی معتقد است که قیمت نفت در بودجه سال آینده باید بشکهای 50 دلار در نظر گرفته شود بهنام ملکی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا دربارهی قیمت پیشنهادی نفت در بودجه سال 1394 اظهار کرد به باور من قیمت نفت باید بشکهفتنه از درون ما تا استکبار جهانی ادامه دارد/ در مقابل فتنه گران دچار خطای محاسباتی نشویم -
سردار نظری فتنه از درون ما تا استکبار جهانی ادامه دارد در مقابل فتنه گران دچار خطای محاسباتی نشویم بیرجند- خبرگزاری مهر فرمانده سپاه انصار الرضا ع خراسان جنوبی با بیان اینکه فتنه از درون ما تا استکبار جهانی ادامه دارد گفت در مقابل فتنه گران دچار خطای محاسباتی نشویم به گزارعضو کمیسیون عمران مجلس اعلام کرد لزوم توجه به افزایش کیفیت پروژههای عمرانی با کاهش بودجه/ کنترل کیفی مغفول
عضو کمیسیون عمران مجلس اعلام کردلزوم توجه به افزایش کیفیت پروژههای عمرانی با کاهش بودجه کنترل کیفی مغفول مانده استعضو کمیسیون عمران مجلس با بیان اینکه کنترل کیفی پروژهها مغفول مانده است گفت رقم اختصاص یافته به پروژههای عمرانی نسبت به سنوات قبل کمتر شده است بنابراین با افزباهنر در پاسخ به فارس مطرح کرد کسری 800 میلیارد تومانی یارانه نقدی در هر ماه/ حذف یارانه ثروتمندان نیاز به شجا
باهنر در پاسخ به فارس مطرح کردکسری 800 میلیارد تومانی یارانه نقدی در هر ماه حذف یارانه ثروتمندان نیاز به شجاعت داردمحمدرضا با هنر با اشاره به کسری ماهانه بودجه ۷۰۰ تا ۸۰۰ میلیارد تومانی دولت در پرداخت یارانه نقفدی گفت برای جبران این کسری ۳ راهکار متصور است که منطقیترین آنها حذجبران کسری احتمالی بودجه با جلوگیری از فرار مالیاتی و فروختن ارز مازاد
شنبه ۸ آذر ۱۳۹۳ - ۱۱ ۰۸ عضو سابق هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران گفت علی القاعده کسری بودجه از طریق اخذ بیشتر عوارض و مالیات جبران میشود بنابر این به طور کلی در شرایط فعلی کسری احتمالی بودجه را می توان از طریق شناسایی دقیقتر مودیان مالیاتی جلوگیری از فرار مالیاتی و فروختنجزئیات جلسه بودجهای نعمتزاده و نوبخت/ نفت 75 دلاری و بهره مالکانه 1300 میلیاردی در بودجه 94 -
در پاسخ به مهر مطرح شد جزئیات جلسه بودجهای نعمتزاده و نوبخت نفت 75 دلاری و بهره مالکانه 1300 میلیاردی در بودجه 94 معاون وزیر صنعت معدن و تجارت از جلسه بودجه ای وزیر صنعت با معاون برنامه ریزی و نظارت راهبردی رئیسجمهور خبر داد و گفت در بودجه 94 قیمت نفت 75 دلار و بهره مالکاننوسانات نفتی تاثیر مستقیم بر اقتصاد و کسری بودجه کشور دارد
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس نوسانات نفتی تاثیر مستقیم بر اقتصاد و کسری بودجه کشور دارد تهران - ایرنا - عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی با تاکید بر لزوم کاهش وابستگی کشور به درآمدهای نفتی گفت متکی بودن به این منبع درآمدی آن هم به میزان 50 درصد اقتصادخطر کسری بودجه طرح سلامت/ دولت به خاطر احترام به مردم، قانون را اجرا نکرد/ شکست دیپلماسی نفتی زنگنه!
خطر کسری بودجه طرح سلامت دولت به خاطر احترام به مردم قانون را اجرا نکرد شکست دیپلماسی نفتی زنگنه بخش اقتصادی الف 8 آذر 93تاریخ انتشار شنبه ۸ آذر ۱۳۹۳ ساعت ۰۸ ۴۲ ابتکار- تمدید مذاکرات سبب شد مسکن گران نشوداین روزنامه حامی دولت درباره بازار مسکن نوشته است پس از تمديد ۷ ماههجزئیات ۸ آمار جدید از بازار کار/ کسری درآمد امسال کارگران چقدر است؟
۲ ۸میلیون نفر به سن کار رسیدند جزئیات ۸ آمار جدید از بازار کار کسری درآمد امسال کارگران چقدر است در حالی هزینه جدید معیشت در شهرها ۲۱ ۸ میلیون تومان اعلام شده که حداقل مزد امسال کارگران تنها ۷ ۳میلیون و متوسط دریافتی ۱۲میلیون تومان است برهمین اساس کارگران ۹ ۸تا ۱۴ ۵میلیون تومصنایع دریایی در مقایسه با دیگر کشورها دچار عقبماندگی است/ افزایش ظرفیت اکتشاف و بهرهوری در بنادر کشور
معاون وزیر راه و شهرسازی صنایع دریایی در مقایسه با دیگر کشورها دچار عقبماندگی است افزایش ظرفیت اکتشاف و بهرهوری در بنادر کشور مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی گفت در فصل صنایع دریایی با توجه به وسعت ساحل در اختیار و تجهیزات دریایی نسبت به دیگر کشورها دچار عقبماندگی هستیمصندوق حمایت از کشاورزی فاروج کسری سرمایه دارد
صندوق حمایت از کشاورزی فاروج کسری سرمایه دارد فاروج - ایرنا - مدیرکل جهاد کشاورزی خراسان شمالی گفت صندوق حمایت از بخش کشاورزی در شهرستان فاروج با کسری سرمایه اولیه مواجه است به گزارش ایرنا عبدالله یوسفی روز شنبه در نشست مجمع عمومی صندوق حمایت از بخش کشاورزی فاروج بر ضرورت جبنفت زمین گیر شد/ کسری بودجه در راه است
نفت زمین گیر شد کسری بودجه در راه است اقتصاد > انرژی - به نقل از بلومبرگ کارشناسان پیش بینی می کنند بهای نفت تا پایان سال جاری میلادی و حتی نیمه اول سال 2015 به کمترین میزان خود طی سال های گذشته یعنی 60 دلار برسد به گزارش خبرگزاري خبرآنلاين کاهش قيمت نفت پس از اجکسری درآمد امسال کارگران چقدر است؟
کسری درآمد امسال کارگران چقدر است در حالی هزینه جدید معیشت در شهرها 21 8 میلیون تومان اعلام شده که حداقل مزد امسال کارگران تنها 7 3میلیون و متوسط دریافتی 12میلیون تومان است برهمین اساس کارگران 9 8تا 14 5میلیون تومان کسری خواهند داشت مهر بررسی جدیدترین آمار ارائه شده از سوی مرجزئیات 8 آمار جدید از بازار کار/ کسری درآمد امسال کارگران چقدر است؟ -
2 8میلیون نفر به سن کار رسیدند جزئیات 8 آمار جدید از بازار کار کسری درآمد امسال کارگران چقدر است شناسهٔ خبر 2433955 سهشنبه ۱۱ آذر ۱۳۹۳ - ۰۸ ۴۵ اقتصاد > کار و تعاون در حالی هزینه جدید معیشت در شهرها 21 8 میلیون تومان اعلام شده که حداقل مزد امسال کارگران تنها 7 3میلیون و متبرای تأمین کسری بودجه باید حقوق من و مقامات ارشد کم شود
گزارش رویترز برای تأمین کسری بودجه باید حقوق من و مقامات ارشد کم شود رئیس جمهور ونزوئلا گفت به دلیل کاهش قیمت نفت و تامین کسری بودجه باید حقوق من و مقامات ارشد ونزوئلا کم شود به گزارش سرویس اقتصادی جام نیوز رئیس جمهور ونزوئلا درگفتگو با شبکه دولتی این کشور دوباره تاکید بر رسامعاون وزیر راه و شهرسازی: صنایع دریایی در مقایسه با دیگر کشورها دچار عقبماندگی است/ نیاز به استراتژی خاص برا
معاون وزیر راه و شهرسازی صنایع دریایی در مقایسه با دیگر کشورها دچار عقبماندگی است نیاز به استراتژی خاص برای رفع چالشهای سواحلمدیرعامل سازمان بنادر با بیان اینکه ایجاد هماهنگی ملی جهت ساماندهی سواحل و بهبود نقش مؤثر ما در همکاریهای بینالمللی از راهبردهای کاهش چالشهای سواحلتوقف بودجهریزی عملیاتی در ایستگاه اول/ برگزاری همایش هم بودجه را عملیاتی نکرد
توقف بودجهریزی عملیاتی در ایستگاه اول برگزاری همایش هم بودجه را عملیاتی نکرددو سال است گام اول بودجهریزی عملیاتی تنظیم بودجه 4 دستگاه بر این مبنا است اما این هدف دو ساله که اساس گام اول بودجهریزی عملیایت تعریف شده است همچنان در همان مرحله باقی مانده است به گزارش خبرنگار اق-
اقتصادی
پربازدیدترینها