واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: آخرین وضعیت دو شکایت گازی ترکیه از ایران: پیروزی ایران در شکایت کم فروشی گاز به ترکیه/ پرونده گرانفروشی در مرحله بررسی تهران - ایرنا - دیوان داوری بین المللی، شکایت ترکیه مبنی بر اقدام ایران در کم فروشی گاز به ترکیه را رد کرد، اما شکایت آنکارا از تهران در خصوص گرانفروشی گاز همچنان در مرحله بررسی و صدور رای قرار دارد.
به گزارش ایرنا، دیوان داوری بین المللی شکایت گازی ترکیه از ایران مبنی بر کم فروشی گاز را رد کرد و بر دفاع انجام شده توسط شرکت گاز صحه گذاشت.
مدیر امور بین الملل شرکت ملی گاز ایران اظهار داشت: دعوای بسیار سنگین شرکت بوتاش ترکیه علیه شرکت ملی گاز ایران با خواسته کاهش در قیمت گاز صادراتی ایران به دلیل نامطمئن بودن شرکت ملی گاز ایران در تحویل گاز و نداشتن گاز کافی برای این منظور، به نفع شرکت ملی گاز ایران به پایان رسید.
عزیزالله رمضانی افزود: رای دیوان داوری بین المللی متضمن رد کامل ادعای شرکت بوتاش ترکیه و قبولی دفاع های انجام شده توسط شرکت ملی گاز ایران است.
وی خاطرنشان کرد: ادعای شرکت بوتاش ترکیه در ژانویه سال ٢٠١٢ میلادی به دیوان داوری بین المللی ارجاع شد و در نهایت با رای ١٠ نوامبر ٢٠١٤ میلادی این دیوان به پایان رسید.
به گفته مدیر امور بین الملل شرکت ملی گاز ایران، دعوای دیگر شرکت بوتاش مربوط به ادعای کاهش قیمت به دلیل تجاری بود که هنوز تحت بررسی دیوان داوری بین المللی است.
در ١١ بهمن ماه ٩٢، شرکت بوتاش ترکیه با ٢ ادعا که اولا در ٥٣ روز گذشته (از١٨ آذرماه سال ٩٢) صادرات گاز ایران به این کشور به میزان مورد توافق نبوده و ٢٥ درصد از حجم آن کاسته شده و از سوی دیگر قیمت گاز صادراتی ایران به ترکیه نسبت به دیگر کشورهای منطقه بالاست و باید کاهش یابد، از ایران به دیوان بین المللی داوری شکایت کرد.
ایران و ترکیه در سال ١٩٩٦ قرارداد ٢٥ ساله ای برای صادرات سالانه تا ١٠ میلیارد مترمکعب گاز امضا کردند که براساس آن روزانه ٣٠ میلیون مترمکعب گاز به ترکیه ارسال می شود.
ایران دومین صادرکننده گاز به ترکیه است و سالانه تا سقف 9.6 میلیارد مترمکعب گاز به این کشور صادر می کند.
ترک ها از یکسو مدعی کم فروشی ایران در گاز ارسالی به ترکیه هستند و از سوی دیگر می گویند قیمت گاز ایران گران است و خواستار کاهش 25 درصدی قیمت گاز صادراتی هستند.
ترکیه مدعی بود در دوره زمانی مورد نظر، صادرات گاز ایران به این کشور به میزان مورد توافق نبوده و 25 درصد از حجم آن کاسته شده در واقع ایران کم فروشی کرده است.
همچنین ترکیه مدعی است که گاز صادراتی ایران به ترکیه گران است و باید قیمت آن کاهش یابد. براین اساس آنها خواستار کاهش 25 درصدی قیمت گاز صادراتی ایران به ترکیه شده اند. در صورت پذیرش کامل درخواست ترکیه، قیمت گاز صادراتی ایران به حدود 35 سنت در هر مترمکعب کاهش خواهد یافت.
تانیر ییلدیز وزیر انرژی ترکیه پیش از این اعلام کرده بود: 99 درصد یقین دارد که رای دادگاه به نفع ترکیه خواهد بود و آنکارا دو میلیارد دلار از ایران پس خواهد گرفت.
اما بیژن زنگنه وزیر نفت ایران در این خصوص خاطرنشان کرد: شکایت ترک ها به دیوان داوری بین المللی لاهه درباره گران بودن قیمت گاز مشکلی برای ایران ایجاد نمی کند و به احتمال زیاد ایران برنده این داوری خواهد بود.
اقتصام(5)2022**1558
11/09/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 31]