محبوبترینها
آیا میشود فیستول را عمل نکرد و به خودی خود خوب میشود؟
مزایای آستر مدول الیاف سرامیکی یا زد بلوک
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1854607012
سپید کوه گنجینه ای زیست محیطی که از نو باید شناخت
واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: سپید کوه گنجینه ای زیست محیطی که از نو باید شناخت خرم آباد - ایرنا - سپید کوه گنجینه ای زیست محیطی که از نو باید شناخت عنوان مقاله ای است که در سایت روابط عمومی محیط زیست لرستان منتشر شده است .
زمانی که پس از بارندگی های پاییزه مه غلیظی سر تاسر قله های سپید کوه را فرا میگرفت و پس از لحظاتیو به دامنه کوه می کشاند و به دنبال ان باد ابرها را پراکنده می کرد صخره های باران شسته سپید کوه از دور نمایان می گشت .
دلم میخواست قدرتی می داشتم که ان همه دره های زیبا و قلل مرتفع سپید کوه را در هم نوردم و شاهد پرواز پرندگان و جهش کِل های زیبای سپید کوه باشم که چگونه رقص کنان از صخره ها بالا میروند و در میان درختان " شَن" و " ارژن " از دیده ها پنهان میشوند. کتابی که اخیرا تحت عنوان "خاطرات من از شکار و طبیعت لرستان " به قلم جناب آقای محمد حسین والی زاده معجزی " نوشته و منتشر شده است مرا به در ه ها و صخره های سپید کوه کشاند و ان همه زیبایی های طبیعت این رشته کوه با عظمت رادر پنچاه سال پیش برایم تجسم نمود.
با دقت نظر در میان سطور کتاب می توان: شناختی نو از این گنجینه ناشناخته لرستان به دست اورد که اینک به نکات مهمی از انها اشاره می شود:
- سپید کوه که از غرب شهر خرم اباد اغاز میشود به طول حدود دویست کیلو متر تا شرق شهر کرمانشاه امتداد میابد. این رشته کوه مهم زاگرس در لرستان به نام سفید کوه یا سپید کوه و در کرمانشاه " چرمیکوه " نام دارد.
جنس تشکیلات سنگاهک ان از نظر زمین شناسی تشکیلات کرتاسه می باشد. این نوع سنگ اهک ،دارای خلل و فرج و حفره های زیاد است که به راحتی میتواند اب های حاصل از باران را در خود ذخیره کند و یا یخچال های طبیعی را در خود جای دهد.
وجود یخچال های فراوان و چشمه سار ها و سراب های پر اب موید این موضوع است . کلیه سراب های داخل شهر خرم آباد و سراب هایی مثل سراب چنگایی ،سراب چگنی، سراب دوره ، سراب غُلغُله ،سراب قنبر در شرق کر مانشاه، سراب سرداب ،سراب تلخاب ، سراب سقا و ...در ارتفاعات سپید کوه و صد ها چشمه کوچک و بزرگ از دل صخره های این کوه جاری است که خود نیاز به تهیه گزارشی جداگانه و مفصل از نظر موقعیت جغرافیایی ،میزان ابدهی ،کیفیت شیمیایی و غیره دارند و در این مبحث نمی گنجد.
- در دامنه جنوبی سپید کوه ،چند رشته قنات و سراب فصلی وجود دارد. سراب های فصلی را به زبان لری رایج در منطقه چگنی " کِی " مینامند . از جمله میتوان به "سراب کِی" "کیِ میرزاوند" کیِ چَگه " و حتی " کِی اب " داخل شهر خرم آباد اشاره کرد که به غلط " کیو " یعنی "اب کبود "تلفظ می شود.
دو رشته قنات در دامنه سپید کوه جاری است که یکی از انها به نام قنات " کَهله " در دشت کهله بالاتر از دشت میش آخور دوره چگنی جاری است و دیگری سراب رفتخوان میباشد که به غلط سراب خوانده شده است.
این سراب در حقیقت قناتی باستانی ز زمان هخامنشیان است که در دامنه سپیدکوه حفره شده و دارای بیش از صد رشته چاه است که اثار انها قابل رویت است .
اب این قنات اراضی کشاورزی منطقه تشکن چگنی را ابیاری میکند. "تِشکن "خود بر گرفته از نام " آتشگاه رِکی raki" است که اتشکده ای باستانی بوده و در این منطقه وجو دداشته است.
- وجود در ختان مختلفی از قبیل گلابی وحشی (مرو)،زالزالک وحشی (گیرچ)،گیلاس وحشی،(هَلانه) بادام وحشی (ارجن)،پسته وحشی (کُلِنگ )،و ده ها گونه درختچه های کوهی از قبیل " شَن" "گَوَن" "اَلف" و صدها گونه گیاهی متنوع، شرایط زیست محیطی را برای زندگی انواع حیوانات وحشی در این کوه با عظمت فراهم نموده است نویسنده درزیست گاه "شیل کو" که بر گرفته از گیاهی به نام "شیل "است می نویسد" گله های شکار از کوچک و بزرگ، بز و بزغاله، و کلَچه و کَل بزرگ به هم ریخته سرتاسر چاله و تپه ماهورهای ان را پوشانده بود که تعدادشان شمردنی نبود تعداشان شاید از پانصد راس بیشتر بود.
" این تنوع گیاهی، زیستگاه های مهمی در دره های سپید کوه ایجاد کرده است که در محدوده خرم اباد به نام های " کُهله اِمرووه – تاپوله – کُربوُ ای – گِرهِ داره – شیل کو– بیله کولَه – کَمانه – توهِ دیمه – سراب گوُرخانی- تیشه کَن و ......." مشهورند .
هر یک از این زیستگاها ،دارای شرایط خاص مکانی از نظر نوع گیاهان وحشی و در ختان جنگلی میباشند که قابل توجه بوده و میباید بررسی های علمی روی انها انجام گیرد.
به عنوان نمونه دراطراف سراب گور خانی، در ارتفاعات بالای منطقه " گهواره سرمرغ"، پوشیده از درختان گلابی و زالزالک وحشی است .تراکم درختان به حدی است که شرایط زیست محیطی را برای زندگی خرس در این مکان فراهم نموده است نویسنده که خود از شکارچیان حرفه ای بوده ، مینویسد "در سراب گور خانی ، بر سر شاخه های درختان گلابی وحشی ،خرس های منطقه، با شاخه های درختان ،تختخواب مانندی درست کرده و شب ها را در ان به سر میبردند."
شرایط مناسب زیستگاهی منطقه باعث شده بود که دو گونه خرس زرد و قهوه ای مایل به مشکی در کوه های سپید کوه زندگی کنند. در کتاب به چند صحنه از برخورد شکار چیان با خرس سخن رفته است.
در "شیلن کوه " در منطقهپاپی ،نویسنده باقفاق همراهان شکارچی اش به گونه نادری از خرس برخورد میکنند که رنگی قهوه ای تیره داشته و سه نوارسفید رنگ به عرض تقریبی بیست سانتیمتربراطراف کتف دورکمر و بالای زانوی آنها خودنمایی می کرده است این گونه که احتمالامنقرض شده است در نوع خود بی نظیر بوده است.
- گونه های با ارزشی از قبیل گوزن زرد و دراج و لاشخور و کرکس در سپید کوه وجود داشته است که نسل انها منقرض شده است.
گوزن زرد در تنگه " گاو " سپید کوه و همچنیین برافتاب سپید کوه ،کوه مَپِل شاهیوند ،جنگل های ویسیان و معمولان زندگی میکرده است. طبق مندرجات کتاب ،در یکصد سال پیش که برف سنگیینی لرستان را فرا میگیرد و به " برف سال " مشهور است ،نسل این حیوان و دراج منقرض می شود.
نسل لاشخورها و کرکس ها نیز توسط سمومی که اهالی منطقه بر روی لاشه مردار حیوانات میریخته انداز بین رفته اند.
در کتاب "تاریخ مسعودی" ذکر شده است که ظل السلطان، پسر بزرگ ناصر الدین شاه ،دو راس گوزن زردرا در منطقه هَرورِچگنی، که ان زمان به " شاهان کوه " معروف بوده است شکار کرده است .
آن مکان ،در منطقه هرور ،هنوز به نام "کُلِه شاه " معروف است . این دو شاخ گوزن در اتش سوزی کاخ ظل السلطان از بین میرود و شاهزاده قاجار از این بابت بسیار ناراحت و غمگین میشود. برروی سنگ قبرهای قدیمی موجود در امام زاده پیر شمس الدین منطقه تشکن چگنی ،سنگ قبرهایی با تصاویرگوزن زرد که بر انها حکاکی شده است قابل رویت است که خود نشان از وجود گوزن زرد در این منطقه دارد ، زیرا طبق سنت های گذشته لرستان بر روی سنگ قبر های شکارچیان حرفه ای تصویر ،کِل ، یا گوزن را حکاکی میکرده ا ند.
- وجود چشمه ساران فراوان در دره های سپید کوه و وجود درختان بیشمار ارژن که سر شاخه های ان منبع اب مناسبی جهت کَل و بز میباشند، باعث گردیده که گونه های متنوعی از انواع کَل در این رشته کوه زندگی کنند. چهار گونه بی نظیر کَل در سپد کوه یافت میشده است که میتوان از گونه های،کَل معمولی ، کَل لَکَر(سفید) ، کَل کَچه شاخ (کَلی که شاخ های ان افقی رشد می کنند) و کَل کُور( کلی که جثه ان بزرگ و شاخ های ان کوتاه بوده است) نام برد. نگارنده کتاب خود هر چهار گونه کَل را شکار کرده است و شاخ های کَل کَچَه شاخی را که جایزه طلای (تروفه – پیر ونر)زیباترین شاخ را به خود اختصاص داده است به شکل تاکسیدرمی شده نگه داری میکند که دیدنی است.
این کل در قله گلیج و درسال 1357 شکار شده است طول شاخهای ان بیش از یک مترو فاصله بین دوشاخ ان 89 سانتیمتر است که در مقایسه با تروفه های کل کچ نواحی ایران کم نظیر است
- نوشته ها و اظهارات نویسنده حاکی از این است که این کوه با ارزش و استثنایی نسبت به همه کوه های ایران شرایط بهتر و مساعد تری برای زیستگاه جانداران وحشی دارد زیرا اولا" آب و هوای معتدلی دارد که در همه فصول سال برای زندگی و گران دوران سخت و سرد زمستانی مساعد است ثانیا" پوشش جنگلی و گیاهی و بوته هاو درختچه های انبوه و فراوان آن خوراک دوره سخت برفی و یخی زمسنانهارا برای جانوران وحشی تامین میکندو بر خلاف کوههای سردسیری مانند "گرین" و " اشترانکوه" و غیره که زمستان سخت و برف طولانی دارندو بهمین علت جانداران را در تامین خوراک دچار کمبود و گرسنگی میکنند ، این کوه در همه فصول سال منابع خوبی برای ادامه راحتی زندگی انها دارد و به همین دلیل همه جانوران این رشته کوه اعمم از چهار پایان و پرندگان و خزندگان از بزرگترین وحوش ایران هستندو هیچ کوهی در این خصوص همترازآن نیست.
وزن و هیکل یک شکار 5 ساله آن به اندازه یک شکار 8 ساله یا 10 ساله سایر کوه هاست. نویسنده کتاب خود در اغلب کوه های زاگرس مرکزی مانند " اشترانکوه ، قالی کوه،پریزکوه ، کبیرکوه ، مانشت ایلام ،قلاجه، کچل کوه گیلانغرب،پرو(بیستون) ،شاهکوه(شاهو)اورامنات پاوه، هفتادقله اراک،الوند و خَرَقان همدان" به شکار پرداخته و گونه های فراوانی را مشاهده نموده که در مقایسه با جانداران سفیدکوه قابل قیاس نبوده اند، بعنوان مثال یکی از همراهان نویسنده در منطقه " کُهله کُربُوای" خرس بزرگی را شکار میکند که فاصله بین دو گوش ان 60 سانتیمتر بوده است که نشان دهنده بزرگی و عظمت جثه این جانور سفیدکوه است.
همچننین در سال 1332در ارتفاعات معروف به "هیکنه" چگه میرزاوند کل بزرگ رکوردی شکار میشود که چربی داخل شکم "پیه" ان بیش از پانزده کیلو وزن داشته که روغن ان مصرف خوراکی داشته و در زبان محلی " گُرخته" نامیده شده است.
این چربیها اندوخته ای هستند که انواع شکار اععم از بز و میش و قوچ وکل در بدن خود اندوخته دارند که بتوانند فصل زمستان را که با کمبود علوفه مواجه می شوند گران زندگی کنند.
- وضیعت زمین شناسی و جنس اهکی صخره های سپید کوه باعث شده که برفچال های متعددی در این رشته کوه یافت شود .
این برفچا ل ها در فصول بهار و تابستان آب آشامیدنی عشایر کوچرو منطقه ( طوایف مختلف چگنی ، شاهیوند و بسطام) و همچنین اب کوهنوردان را تامین میکنند. در زمان گذشته که در شهر خرم آباد یخچال های برقی مرسوم نبوده است تعداد سی خرکچی ،برف مصرفی شهر را روزانه از برفجال موسوم به " هفت سر" که نزدیکترین برفچال به شهر بوده و سایر برفچالهاتامین میکرده اند. از برفچال های مشهور سپید کوه، میتوان برفچال علی کپسه ، شَوهِ، بیله کوله ، قصر کَشان ، سیل حاجی و .....را نامبرد
- در دامنه های سپید کوه و دره های مختلف ان دشتهای جنگلی با درختان بلوط تناوری که عمران انها بیش از چهارصد سال است وجود دارد.
دشت جنگلی وسیعی در دامنه های جنوبی سپید کوه به طول حدود بیست کیلومتر و عرض حدودپنچ کیلومتر با درختان بلوط کهنسال و تنومند ،از دشت های زیبای دامنه سپیدکوه ست که از تشکن تا دیارگاه چگه میرزاوند ادامه دارد در دامنه های شمالی از دشت زیبای " هُسکُوان " میتوان نامبرد که طول ان بیش از ده کیلومتر بوده و پوشیده از درختان بلوط کهنسال است .
در ارتفاعات بلند این کوه قارچ های خوراکی ،با وزن بیش از پنچ کیلو ،میرویند که منبع غذایی بسیار قابل توجهی میباشند. نگارنده کتاب که خود از این نوع قارچ که به نام " قارچ دُنبِه " معروف است یافته است ،مینویسد که فصل رویش این قارچ تیر ماه بوده و مکان یافت انهااراضی اطراف "برفچال شووه "" چاله های زیر برف حِله " و "پاراه نسار خرسوار" میباشد.
درخت کهنسال بلوط انچنان نقشی در زندگی عشایر کوچ رو داشته که کهنسال ترین درخت بلوط را به نام " دار مراد" انتخاب کرده و زنان با بستن پارچه های رنگارنگ بر شاخه های ان طلب حاجت می کرده اند.
این درخت در خط الراس شرقی منطقه "سرچال "وجود داشته که عمدتا زنان گله داران مستقر در " کُهله شال " و " سراب غُلغُله " به زیارت این درخت کهنسال می رفته اند و جالب این که این درخت هنوز موجود است و اطراف ان سنگچین شده ولی اعتقاد مردم فعلی به ان سست شده است .
- وجود پوشش گیاهی مناسب و انواع گیاهان خوراکی و دارویی باعث شده انواع پرندگانی مثل کبک ، تیهو، کبوتر جنگلی، سمور و انواع متنوع خزندگان بخصوص مارهای رنگارنگ ، خوک وحشی ، خرگوش ،روباه ، گرگ و غیره در این مناطق زندگی کنند.
درختان قطور جنگلی و صخره های سر به فلک کشیده و تیغ های عمودی برافتاب سپید کوه ،ماوای مناسبی جهت زندگی زنبورا ن عسل است .
در ان زمان ،مردانی که در بریدن عسل حرفه ای بوده اند سالیانه عسل طبیعی قابل توجهی رابر داشت می کرده اند که بیشتر مصرف دارویی داشته است .
- شرایط زمین ساختاری سپید کوه به گونه ای است هستند. علاوه بر غار"قمری" که در دل شهر جای گرفته ،غارهایی از قبیل "غار تنگه پلنگ هُر با طول بیش از دویست متر " ،"غارشوکوره لو (مملو از هزاران خفاش)" ،غار یا اشکفت بِلی" ،"غار یا اشکفت یک بَرده" غار فَره کِش" ،"غار آب علی ابدال "، " غار شوجا سنگ سوراخ"، " غار دره مراد راه و.....بر دل صخره های سپیدکوه جای گرفته اند که مکان هایی جهت شب مانی کوهنوردان و شکارچیان و عشایر منطقه هستند.
این غار ها و دره های متصل به ان زیستگاهای طبیعی مهمی را جهت حیوانات وحشی فراهم نموده اند که در محدوده مورد مطالعه میتوان اززیستگاه هایی مثل " هفت سر"، "زید علی مالگه "،چو یافته "کاله سوار یافته" ، " طاق زرد یافته" ،کُله شاه هرور" ،گردنه پیزوکه " ،"گایر" ،"تَجُر"،"دیارمینه " ، " تیشه کن " و ........نامبرد.
ین همه حیوانات گوناگون وزیبا و ان همه کَل و بز و قوچ ومیش که به قول نویسنده کتاب در گله های بیشمار، صبحگاهان قبل از طلوع افتاب از بغل سیاه چادرهای عشایر عبور می کردند و گرد و غبار حاصل از حرکت انها فضای سیاه چادرها را فرا می گرفت ،اماج تیر بیش از دوازده هزار قبضه تفنگ ساچمه زنی قرار گرفتند که متاسفانه توسط دو فروشگاه " دارایی زاده و معینی " در سطح استان لرستان به فروش رفتند و تفنگ هایی که به شکل قاچاق در اختیار روستاییان و عشایر قرار داشت بر این تعداد باید افزود .
علیرغم تاسیس شکاربانی، در سال 1337 در لرستان ،سهل انگاری مسئولان وقت، نتوانست جلوی این کشتار بی رحمانه را بگیرد و این کشتارهای بی رحمانه و شکارهای غیر علمی، باعث نابودی این زیستگاه مهم کشور گردید که عده ای از زیست شناسان به حق ،نام " افریقای ایران " را بر ان نهاده ا ند.
افسوس فقرفرهنگی جامعه روستایی و عشایری لرستان ،خود صدماتی دو چندان بر این زیستگاها وارد آورد.
این که کشتن بیش از هزار شکار توسط یک نفر شکارچی برایش ارزش اجتماعی خاصی ایجاد میکرد و نشانه یک نوع شهامت و جسارت در شکار بود، افراد شکارچی را به از بین بردن این حیوانات ،تشویق می کرد.
در قدیم میگفتند فلان شکار چی " چوب هزاره را انداخته است " و بازماندگان ان فرد به این عنوان افتخار می کردند.
بسیار ی افراد، در مناطق سپید کوه نشین ، وبخصوص در منطقه چگنی ،وجود داشته اندکه به انداختن "چوب هزاره "شهرت دارند.
نتیجه این که، نسل های بعد، از دیدن این همه زیبایی طبیعت محروم شدند و من خود که به طبیعت و کوهنوردی از جوانی علاقه خاصی داشتم ،با وجود این که بیش از سی سال از عمرم را در دل طبیعت بوده و چند بار به سپیدکوه رفته ام ،حسرت دیدن راه رفتن و خرامیدن کَلی بر روی صخره ها ،قبل از طلوع افتاب و در سپیده سحررا ، به دل دارم.
ما در فرهنگمان بسیار از زیبایی های زندگی را به کَل و خرامیدن ان تشبیه کرده ایم ،در اشیای باستانی مکشوفه در لرستان ،مجسمه کَل ها بیش از هر جانداری دیگر نمادی از فرهنگ باستانی این سر زمین کهن است. شاعران ما ،زیبایی و خرامیدن یار را با غرور و زیبایی کَل مقایسه کرد ه اند(مه یه کَلی بیم سر رَمِ کَلان – من کَلی بودم سر دسته کَل ها- که حکایت از زیبایی و غرور یار دارد) ،چرا ما بی رحمانه این موجودات زیبای طبیعت را در معرض انقراض قرار داده ایم.
علیرغم ظلمی که بر محیط زیست سپید کوه وارد شده است این سمبل زیبای لرستان ،هنوز سر بلند و سرافزاز بربلندای لرستان خودنمایی میکند .بیایید قدرش رابدانم و ان را به مکانی تبدیل کنیم که هر گردشگر ایرانی و خارجی ،ارزوی دیدار این کوه را داشته باشد خواستن توانستن است ،چگونه ؟
1-حفاظت از گونه های جانوری و گیاهی امری است که باید توسط خود مردم محلی منطقه و ازطریق گروه ها و یا NGO های هدفمند و حافظ محیط زیست انجام گیرد. سازمان حفاظت از محیط زیست باید به کمک جوامع محلی و برنامه های صدا و سیما فرهنگ سازی عمومی نموده و با استفاده از نفوذ اشخاص محلی امر حفاظت از منابع موجود را به عهده انان بگذارد. نقش شکاربان ها و محیط بان ها گرچه ضروری است ولی کافی نمیباشد. به عنوان مثال میتوان شکارچیان قدیمی را جمع و از انان خواست ،خود که زمانی از بین برنده شکار بوده اید اکنون که حسرت ان روزهارا در دل دارید کمک کنید که شکارهای موجود حفظ و زاد و ولد نمایند. در مورد گونه های درختی و گیاهی این امر نیز ضروری است.این امر با همکاری و پی گیری سازمان حفاظت از محیط زیست و سازمان جنگل ها و مراتع امکان پذیر است.ذکر این نکته ضروری است که در فصل بهار صدها نفراز استان کردستان به کوه های لرستان حمله برده و بیشتر گیاهان دارویی از جمله موسیر را در معرض انقراض قرار داده اند.
2- سپید کوه را باید به پارک ملی تبدیل نمود و اعتبارات لازم جهت مطالعات وچگونگی توسعه و حفاظت از ان فراهم شود به گونه ایکه از طریق مطالعات علمی بتوان بدون تخریب طبیعت ان را به مکانی جهت گردشگری تبدیل نمود.
3- سنگ برداری از معادن سپید کوه باید تعطیل شود و بجای گزینه توسعه معادن که نتیجه نهایی ان تخریب طبیعت زیبای سپید کوه است و منافع اقتصادی ان فقط به جیب تعداد محدودی سرازیر میشود ، گزینه گردشگری را جای گزین این درامد اقتصادی نمود که هم به حفظ محیط زیست کمک شود و هم جوامع محلی از سود حاصله بهره مند شوند.قطعا درامد حاصل از گردشگری و حفاظت از منابع طبیعی سپید کوه در دراز مدت منافع اقتصادی بیشتری را در مقایسه با درآمد معدن نصیب استان خواهد نمود.
4- سازمان میراث فرهنگی با همکاری سازمان حفاظت از محیط زیست و سازمان جنگل ها و مراتع میتوانند طرح و برنامه توسعه از منابع ابی ،زیستگاها ی جانوری و گیاهی و برفچالل هاو غارها را برنامه ریزی کرده و با ایجاد مکان های تفریحی در نقاط مختلف و استفاده از امکانات و مصالح
محلی ( مثل سیاه چادر و ....) و بااستفاده از سرمایه گذاری بخش خصوصی شرایط ایجاد تورهای گرشگری در سطح استان را فراهم اورند که گردشگران و علاقمندان به طبیعت بکر که تعداد انها بسیار زیاد است هم زمینه ریشه کن کردن بیکاری را فراهم کنند و هم اقتصاد منطقه را تغییر دهند .
لرستان با همه زیبایی های نهفته در هر گوشه و کنار ان وبا فرهنگ غنی و باستانیش میتواند یکی از قطب های گردشگری ایران باشد ولی احیای مجدد محیط زیست سپید کوه اراده ای محکم و مسئولانه و دلسوزانه می خواهد .
امید که نمایندگان دولت تدبیر و امید در استان لرستان در این مورد تدبیر کنند و بذر امید را در دل جوانان بیکار لرستانی بکارند به امید ان روز.
منبع :روابط عمومی محیط زیست لرستان
04/09/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 43]
صفحات پیشنهادی
بدون ارزیابی زیست محیطی توسعه پایدار تحقق نمییابد
ابتکار بدون ارزیابی زیست محیطی توسعه پایدار تحقق نمییابد رئیس سازمان محیط زیست گفت توسعه پایدار زمانی اتفاق میافتد که ارزیابی زیست محیطی داشته باشیم و این در حالی است که در بسیاری از طرحها در مرحله ایدهپردازی به این امر توجه چندانی نمیشود به گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خپتروشیمی کوهدشت چشم انتظار مجوز زیستمحیطی
دوشنبه ۲۶ آبان ۱۳۹۳ - ۰۹ ۰۲ مدیرکل حفاظت محیطزیست لرستان از صدور مجوز احداث پتروشیمی کوهدشت در شهرک صنعتی این شهرستان خبر داد مهرداد فتحی بیرانوند در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا منطقه لرستان درباره مجوز زیستمحیطی پتروشیمی کوهدشت بیان کرد مکان اولیهایتمام استانداردهای زیست محیطی در کارخانه طلای زره شوران تکاب رعایت شده است
معاون وزیر صنعت معدن و تجارت تمام استانداردهای زیست محیطی در کارخانه طلای زره شوران تکاب رعایت شده است مهاباد - ایرنا - معاون وزیر تجارت صنعت و معدن و رییس سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران گفت تمام استانداردهای بهداشتی و زیست محیطی در کارخانه تولید طلای زره شودنبال اخذ مجوز زیستمحیطی برای پتروشیمی کوهدشت هستیم
چهارشنبه ۲۸ آبان ۱۳۹۳ - ۰۹ ۳۳ نماینده مردم کوهدشت در مجلس گفت به دنبال اخذ مجوز زیستمحیطی برای پتروشیمی کوهدشت هستیم الهیار ملکشاهی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا منطقه لرستان افزود به دنبال عدم صدور مجوز زیستمحیطی برای احداث پتروشیمی کوهدشت زمین جدیاستاندار یزد: انرژی خورشیدی نگرانی های زیست محیطی را کاهش می دهد
استاندار یزد انرژی خورشیدی نگرانی های زیست محیطی را کاهش می دهد یزد- ایرنا- استاندار یزد گفت بهره گیری از انرژی خورشیدی باعث کاهش نگرانی های زیست محیطی ناشی از تولید انرژی توسط سوخت های فسیلی می شود به گزارش روابط عمومی توزیع نیروی برق یزد که روز شنبه در اختیار ایرنا قرار گرفتفولاد مبارکه همتراز با استانداردهای دنیا در مباحث زیستمحیطی
فولاد مبارکه همتراز با استانداردهای دنیا در مباحث زیستمحیطی مدیر عامل فولاد مبارکه اصفهان گفت این شرکت در زمینه تولید و مباحث زیست محیطی همتراز با استانداردهای دنیا در حال حرکت است بهرام سبحانی در جلسه بازنگری مدیریت شرکت فولاد مبارکه اصفهان اظهار کرد اکنون در زمینه تولید ورفع مشکلات زیست محیطی کشتارگاه شهرداری فیروزکوه تا شش ماه آینده -
رفع مشکلات زیست محیطی کشتارگاه شهرداری فیروزکوه تا شش ماه آینده رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان فیروزکوه از بازدید مسئولان شهرستان از کشتارگاه شهرداری به منظور بررسی مشکلات زیست محیطی این واحد خبر داد به گزارش خبرگزاری مهر رضا کرمی با اعلام این خبر گفت در پایان هفته گذشته بنقش نظام هستی شناختی قرآن در ارتقای اخلاق زیست محیطی
نقش نظام هستی شناختی قرآن در ارتقای اخلاق زیست محیطیدر نگاه قرآن کریم تمام اجزای هستی دارای صفاتی همچون هدفمند تسلیم سنجیده زیبا و قدسی نشانه تسبیح گو و سجده کننده در برابر پروردگار هستند درک این اوصاف می تواند آثار قابل توجهی در ارتقای اخلاق زیست محیطی انسان فراهم آورد چکشاروزی باید دچار انقلاب اساسی در عرصه زیست محیطی شود -
ابتکار کشاروزی باید دچار انقلاب اساسی در عرصه زیست محیطی شود رئیس سازمان محیط زیست کشور با بیان اینکه در حال حاضر استفاده از آب شرب برای مصارف کشاورزی به عنوان یک تهدید جدی تلقی می شود گفت کشاروزی ما باید دچار انقلاب اساسی در عرصه محیط زیستی شود به گزارش خبرنگار معصومه ابتکاربررسی عدالت زیستمحیطی در مکتب تربیت توحیدی -
مقاله بررسی عدالت زیستمحیطی در مکتب تربیت توحیدی کسانی که سعی دارند اخلاق زیست محیطی را از دین جدا کنند و به طور مستقل آنرا بپرورانند سخت در اشتباهند چرا که چنین اخلاقی پایه و اساسی برای التزام و تعهد نخواهد داشت و رعایت هنجارها و پرهیز از ناهنجارها بدون انگیزه قوی ااستاندار زنجان: مسائل زیست محیطی در استان زنجان با جدیت پیگیری میشود
استاندار زنجان مسائل زیست محیطی در استان زنجان با جدیت پیگیری میشوداستاندار زنجان گفت مسائل زیست محیطی در استان زنجان با جدیت پیگیری میشود جمشید انصاری امروز در گفتوگو با خبرنگار فارس در زنجان اظهار داشت زنجان جزء استانهایی به شمار میرود که پیشرفت خوبی در زمینه آلایندگیهنمایشگاه گنجینه دائمی کتاب مولفان ابرکوهی برپا شد
نمایشگاه گنجینه دائمی کتاب مولفان ابرکوهی برپا شد یزد - ایرنا - رییس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی ابرکوه اعلام کرد با هدف معرفی شخصیت های فرهنگی ادبی علمی و مولفان نمایشگاه گنجینه دایمی کتاب مولفان ابرکوهی برپا شد جواد عادل روز دوشنبه در حاشیه برپایی این نمایشگاه به خبرنگار اسرشماری خرس های قطبی برای تخمین شرایط بحرانی زیست محیطی این جانوران
۲۹ آبان ۱۳۹۳ - ساعت ۰۵ ۳۵ ۱۱کد خبر ۱۱۰۱۲کد خبرنگار ۹۳۶۶سرشماری خرس های قطبی برای تخمین شرایط بحرانی زیست محیطی این جانوران تیمی از پژوهشگران و زیست شناسان مشترک نروژی و روسی در حال برنامه ریزی برای انجام سرشماری دقیق از خرس های قطبی مناطق قطب شمال هستند کارشناسان این حوزه اساماندهی صنوف و کارگاههای آلاینده زیست محیطی در غرب تهران
معاون امور شهری و محیط زیست شهرداری منطقه 5 خبرداد ساماندهی صنوف و کارگاههای آلاینده زیست محیطی در غرب تهران معاون امور شهری و محیط زیست شهرداری منطقه 5 در راستای ایجاد توسعه پایدار شهری و رعایت اصول زیست محیطی نسبت به جمع آوری و ساماندهی کارگاههای آلاینده این منطقه خبرداد رضایرانپور در گفتوگو با فارس خبر داد بررسی آلایندگی فولاد مبارکه در کمیسیون کشاورزی/ تصمیمگیری برای انجام آزما
ایرانپور در گفتوگو با فارس خبر دادبررسی آلایندگی فولاد مبارکه در کمیسیون کشاورزی تصمیمگیری برای انجام آزمایشات زیستمحیطیعضو کمیسیون کشاورزی مجلس گفت آلودگی شرکت فولاد مبارکه در کمیسیون کشاورزی بررسی و مقرر شد تا آزمایش زیست محیطی در این ارتباط در شهر مبارکه صورت گیرد علی ایشرکتهای پارس جنوبی موظف به رعایت مسائل زیستمحیطی هستند -
یوسفی تاکید کرد شرکتهای پارس جنوبی موظف به رعایت مسائل زیستمحیطی هستند بوشهر - خبرگزاری مهر مدیر عامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس گفت شرکتهای پارس جنوبی موظف به رعایت مسائل زیستمحیطی هستند به گزارش خبرنگار مهر مهدی یوسفی بعد از ظهر سهشنبه در نشست با مدیران منطقتوسعه پايدار با توجه به مسايل زيست محيطي امکانپذير است
۲۷ آبان ۱۳۹۳ ۹ ۸ق ظ توسعه پايدار با توجه به مسايل زيست محيطي امکانپذير است معاون رييس جمهور و رييس سازمان حفاظت محيط زيست گفت دستيابي به شاخص هاي توسعه اقتصادي و پايدار با توجه به مسايل محيط زيست امکانپذير است به گزارش خبرگزاري موج به نقل از روابط عمومي سازمان حفاظت محيط زيست-
اقتصادی
پربازدیدترینها